Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Bombă cu ceas sub privatizarea CFR Marfă

Ziarul de Vrancea
24 sep 2013 915 vizualizări
Ministrul Transporturilor susţine că dacă privatizarea CFR Marfă nu se finalizează la mijlocul lunii octombrie, procesul se reia

Procedura de privatizare a CFR Marfă este "în termen", dar va fi reluată dacă nu se va finaliza în graficul stabilit, respectiv pană la jumătatea lunii octombrie, a declarat ieri ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, răspunzand unor întrebări. "CFR Marfă este într-o procedură de privatizare. (...) Cel care cumpără este încă în termen pentru a depune garanţia şi pentru a face toate diligenţele necesare. Atat timp cat este în termen şi nu avem motive să ne îndoim de buna credinţă, suntem în regulă cu procedura de privatizare şi sigur că noi ne dorim ca privatizarea aceasta finalizeze cu succes", a afirmat ministrul. Ea a adăugat că nu doreşte să comenteze anumite speculaţii care se fac pe marginea acestui subiect. "Dacă nu se finalizează privatizarea, se va relua procedura de privatizare. Este foarte simplu. Acesta este singurul plan B care este la dispoziţia noastră din punct de vedere legal", a spus ea, întrebată dacă se lucrează la un alt plan în cazul în care procedura eşuează la mijlocul lunii octombrie. Grup Feroviar Roman (GFR), deţinut de omul de afaceri Gruia Stoica, a fost declarat caştigător în luna iunie în procesul de privatizare a CFR Marfă, oferind un preţ de 202 milioane euro pentru 51% din acţiuni. Hotărarea de Guvern privind privatizarea transportatorului feroviar de marfă a fost publicată la jumătatea lunii august în Monitorul Oficial, termenul de finalizare a tranzacţiei fiind stabilit la 60 de zile calendaristice de la data intrării în vigoare a actului normativ, respectiv jumătatea lunii octombrie. Actul normativ stabileşte că finalizarea tranzacţiei, constand în transferul dreptului de proprietate asupra pachetului de acţiuni, va fi realizată sub condiţia încheierii unui contract de escrow în termen de 30 de zile de la data semnării contractului de vanzare de acţiuni. Contractul de escrow va fi anexă la contractul de vanzare de acţiuni şi va avea ca obiect, în principal, plata de către cumpărător a 10% din preţul de cumpărare (90,49 milioane lei) în termen de două zile de la data contractului de escrow. Transferul dreptului de proprietatea asupra acţiunilor majoritare la CFR Marfă este condiţionat totodată de "emiterea de către Consiliul Concurenţei a unei adrese sau decizii" în conformitate cu dispoziţiile Legii concurenţei "şi/ sau emiterea unui asemenea document de către alte autorităţi de concurenţă competente". GFR a notificat ieri Consiliul Concurenţei în privinţa achiziţiei CFR Marfă.

Vasilescu: Lumea merge spre neimpozitarea muncii

Următorul model economic post criză nu se va mai baza pe creditare şi se va migra de la vanzare directă la leasing, iar statele vor pune taxe foarte înalte pentru materii prime şi materiale şi vor impozita minim munca, sistem care ar putea fi preluat şi de Romania, afirmă Adrian Vasilescu. "Lumea merge spre taxe foarte mari pentru materii prime şi materiale, pentru resurse. Resursele vor costa foatre mult sub efectul impozitării. Munca, tocmai pentru a stimula performanţa, inovaţia, va fi impozitată la minim. şi Romania are de gandit, nu cumva este timpul de această schimbare?", a spus Adrian Vasilescu consilierul guvernatorului BNR la seminarul MediafaxTalks about SME's. Avand în vedere schimbarea paradigmei de creditare şi a regulilor prudenţiale şi de adecvare a capitalurilor, Vasilescu spune că pe viitor creditul va ajunge pe ocolite la populaţie, mai întai la companii şi apoi prin produse la populaţie. Consilierul guvernatorului BNR a arătat că nu are un răspuns privind reluarea creditării, din mai multe puncte de vedere, deşi finanţarea a mers în continuare în anii de criză, chiar dacă nu la nivelul aşteptărilor şi la nivelul dinainte de anul 2008. "Cat priveşte 2000 - 2008 aici un răspuns există. Ce a fost în perioada 2000 -2008 nu va mai fi, nu în timpul vieţii mele, că vedeţi că am părul alb, dar nici în timpul vieţii dumneavoastră. Vreau să atrag atenţia asupra faptului să nu privim la ce a fost pană în 2008. şi nu doar aici în Romanis, ci din Japonia pană în America nu va mai fi ce a fost", a punctat Vasilescu. El a explicat că nu se poate vorbi despre tendinţe, pentru că nu s-au conturat nicăieri în lume, şi a arătat ce schimbări intervin în agricultură. "Tendinţa actuală în agricultură sunt seminţe care se pun în pămant şi rodesc 4-5 ani fără să mai răscoleşti pămantul (...) Asta merge în toată lumea pentru că se migrează de la economia liniară la economia circulară", a exemplificat Vasilescu.

Grapini susţine scutirea la plată a impozitului reinvestit în cercetare

Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM-uri, Afaceri şi Turism, a declarat că susţine scutirea la plată a impozitului reinvestit în industrie şi tehnologie, firmele mici şi mijlocii reclamand nevoia de sprijin a investiţiilor în tehnologie şi cercetare. "În întalnirile cu mediul de afaceri am identificat cele mai importante cinci probleme ale IMM-urilor. Spre surprinderea tuturor, pe primul loc nu este nivelul de impozitare, ci la egalitate finanţarea şi lipsa forţei de muncă calificată. Trebuie să vedem cum rezolvăm problema creditării, am făcut şi o întalnire cu Asociaţia Romană a Băncilor. Trebuie să vedem ce măsuri se pot lua astfel ca banii să ajungă în economie şi nu la stat", a spus Grapini. Ea a arătat că pe locul trei în topul celor mai mari probleme reclamate de IMM-uri se numără parafiscalitatea - suprapunerea plăţilor şi a avizelor. De asemenea, nevoia de a susţine investiţiile în tehnologie, precum şi partea de cercetare şi dezvoltare în IMM-uri este importantă pentru firmele mici şi mijlocii din Romania. "În acest sens revin cu propunerea ca aceste investiţii în industrie, în tehlonologie, să fie scăzută din impozit, adică cu acea scutire de impozit pentru profitul reinvestit în aceste investiţii", a arătat Grapini. A cincea problemă reclamată de mediul de afaceri este lipsa de etică dintre stat şi privat. Ministrul a precizat că în luna noiembrie va fi lansată strategia pentru IMM-uri, care va cuprinde măsurile Guvernului privind acest sector pentru anul 2014. De asemenea, ministerul a derulat un studiu, împreună cu Deloitte, pentru a identifica principalele probleme din sectorul IMM.

Creditul pentru firme şi populaţie a urcat timid

Soldul creditului neguvernamental a crescut în august, faţă de luna anterioară, cu 0,2%, sau 0,4% în termeni reali, pană la 221,9 miliarde lei, potrivit datelor anunţate marţi de Banca Naţională a Romaniei (BNR). "Creditul în lei s-a majorat cu 0,3 la sută (0,5 la sută în termeni reali), în timp ce creditul în valută exprimat în lei a crescut cu 0,2 la sută (exprimat în euro, creditul în valută a scăzut cu 0,6 la sută). La 31 august 2013, creditul neguvernamental a înregistrat o reducere de 2,6 la sută (-6,1 la sută în termeni reali) faţă de 31 august 2012, pe seama majorării cu 0,6 la sută a componentei în lei (-2,9 la sută în termeni reali) şi a diminuării cu 4,6 la sută a componentei în valută exprimată în lei (exprimat în euro, creditul în valută s-a redus cu 4,1 la sută)", se arată într-un comunicat al băncii centrale. Creditul guvernamental s-a majorat comparativ cu iulie cu 1,1%, la 73,45 miliarde lei, dar faţă de august 2012 este mai mic cu 4,1% (7,5% în termeni reali). Depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei au crescut cu 0,4%, la 77,15 miliarde lei. Faţă de 31 august 2012 depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei au urcat cu 2,9% (dar în termenir eali sunt mai mici cu 0,8%). Depozitele în lei ale persoanelor juridice (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare) s-au majorat cu 4,8%, la 53,47 miliarde lei. La 31 august 2013, depozitele în lei ale persoanelor juridice au crescut cu 4,9% (1,2% în termeni reali) faţă de 31 august 2012.

BlackBerry va fi preluată de un grup de investitori
 
BlackBerry, candva liderul pieţei smartphone-urilor, se va delista de la bursă şi va fi preluată, pentru 4,7 miliarde de dolari, de un consorţiu condus de grupul canadian de asigurări Fairfax Financial Holdings, cel mai mare acţionar al companiei. Consorţiul a oferit un preţ de 9 dolari pe acţiune, cu 3,1% peste cotaţia bursieră a BlackBerry de la finalul şedinţei de vineri, potrivit Bloomberg. Compania canadiană a anunţat vineri că a acumulat un stoc de smartphone-uri nevandute în valoare de aproape 1 miliard de dolari şi că va concedia 4.500 de angajaţi, reprezentand 40% din personal. BlackBerry a precizat că anticipează cele mai slabe rezultate finaniare din ultimii 6 ani. Investitorii caută finanţare pentru preluarea producătorului de telefoane şi negocierile continuă, iar tranzacţia depinde încă de procesul de due diligence. Acordul preliminar, anunţat luni seară, vine după mai mulţi ani de declin pentru BlackBerry. Fostul lider al pieţei smartphone-urilor, a cărui valoare de piaţă depăşea 80 miliarde de dolari în 2008, nu a reuşit să ţină pasul cu ascensiunea rapidă a Apple, Google şi Samsung.

IMM-urile vor putea participa mai uşor la licitaţiile publice

Guvernul va reduce la jumătate pragul de experienţă similară solicitat la licitaţiile de achiziţii publice pentru IMM-uri, a declarat marţi preşedintele ANRMAP, Bogdan Paul Dobrin, care a insistat pe importanţa conţinutului ofertei mai mult decat pe documentaţia de calificare. "La IMM ... reducem pragul de experienţă similară, cine a făcut un contract de 50.000 de euro poate să facă şi de 100.000. Să vină la achiziţii publice cu experienţă similară la jumătate faţă de solicitările actuale. La fel cum e la cifra de afaceri", a spus Bogdan Paul Dobrin. El a arătat că deşi documentaţia de calificare este importantă, în Romania se pune un prea mare accent pe aceasta în detrimentul condiţiilor tehnice şi de preţ ale ofertelor. "Se va merge pe ideea declaraţiei pe proprie răspundere, pe care IMM-urile nu o prea folosesc. În Romania ne concentrăm foarte mult pe partea de calificare în loc să ne concentrăm pe ofertă. Dacă e o ofertă bună (...) nu trebuie să ne concentrăm că are certificatul fiscal valabil doar trei zile. Nu certificatul e important, ci că are taxele plătite", a continuat Dobrin.

ASF rămane cu mai puţini şefi

Camera Deputaţilor a adoptat, ieri, cu 257 "pentru", 68 "împotrivă" şi 7 abţineri, modificarea ordonanei de urgenţă privind Autoritatea pentru Supraveghere Financiară, stabilind reducerea de la 11 la 9 a numărului de membri ai consiliului care conduce instituţia. Deputaţii au aprobat, astfel, OUG 78/2013 care a vizat modificarea ordonanţei 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară în sensul de a aduce amendamente privind cooperarea cu Autoritatea Europeană de Asigurări şi Pensii Ocupaţionale. Potrivit amendamentelor adoptate, ASF va fi condusă de un consiliu format din 9 membri, dintre care un preşedinte, un prim-vicepreşedinte, 3 vicepreşedinţi care sunt membri executivi şi 4 membri care sunt neexecutivi. Deputatul PDL Andreea Paul a susţinut că modificarea acestei ordonanţe într-un interval de mai puţin de jumătate de an relevă că ar fi vorba despre o afacere de familie a USL.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.