Economic

Acţiunile Nuclearelectrica s-au dat cu 63 milioane euro

Ziarul de Vrancea
23 sep 2013 820 vizualizări
Statul a vandut 10% din producătorul de energie printr-o ofertă la Bursă. 30% din titluri au fost achiziţionate de investitori din SUA

Compania de stat Nuclearelectrica (SNN) a vandut 10% din acţiuni prin oferta iniţială pe Bursă, pentru 281,8 milioane lei (63 milioane euro), suma minimă vizată prin această operaţiune, titlurile fiind emise printr-o majorare de capital la care Fondul Proprietatea a participat cu 30,6 milioane lei (6,8 milioane euro). Nuclearelectrica a atras 312,4 milioane lei (69,8 milioane euro) printr-o majorare de capital în care a emis acţiuni reprezentand 11,077% din capitalul social. Un pachet de 10% din acţiuni a fost scos la vanzare la bursă printr-o ofertă publică iniţială în vederea listării, iar diferenţa de 1,077% din titluri a fost cumpărată de Fondul Proprietatea (FP), în baza dreptului de preferinţă. Valoarea ofertei derulată pentru vanzarea pachetului de 10% era cuprinsă între 281,8 milioane lei şi 379,4 milioane lei, în funcţie de preţurile la care puteau fi cumpărate titlurile, respectiv între 11,2 lei şi 15 lei. În cadrul ofertei, investitorii instituţionali şi investitorii mari de retail au cumpărat acţiunile la preţul de 11,2 lei, preţul minim din ofertă, iar micii investitori de retail la preţuri de 10,304 lei (8% discount acordat pentru subscrierile din primele 3 zile ale ofertei) şi 10,864 lei (3% discount pentru subscrierile din a patra zi a ofertei). Investitorilor instituţionali le-au fost alocate 85% din ofertă, investitorii mari de retail au avut destinat un pachet de 5% din titluri, iar micii investitori 10%. Astfel, investitorii instituţionali au cumpărat acţiuni de 241,5 milioane lei (54,2 milioane euro), cei de retail de 14,2 milioane lei (3,2 milioane euro), iar micii investitori au achiziţionat titluri de 26,1 milioane lei (5,8 milioane euro). Micii investitori au plasat 3.552 de ordine în valoare de 214,8 milioane lei (48,2 milioane euro), înregistrandu-se astfel o suprasubscriere de 5,6 ori. Astfel, fiecare investitori primeşte doar 17% din acţiunile subscrise. Tranşa mare (de peste 15.000 de acţiuni) a fost suprasubscrisă de 2,3 ori, sumele plasate de aceşti investitori cumuland 44 milioane lei (9,9 milioane euro). Pe această tranşă au fost plasate 69 de ordine, iar investitorii vor primi 43% din acţiunile subscrise. Aproape 30% dintre investitorii care au cumpărat acţiuni la Nuclearelectrica sunt din Statele Unite, a declarat ieri ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă. "Un procent de 29% din investitorii la Nuclearelectrica sunt din SUA", a afirmat Niţă într-o conferinţă de presă. "Oferta a fost încheiată cu succes (...) Pe această cale, sunt nevoit să mulţumesc tuturor care s-au implicat în acest proces.(...) Este al doilea succes după Transgaz, asta înseamnă că există interes pentru companiile energetice romaneşti", a apreciat Niţă.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.