Economic

Exporturile de grau au crescut de 1,6 ori

Ziarul de Vrancea
22 sep 2013 610 vizualizări
Vanzările în afara ţării de grau au generat încasări de aproape 300 milioane de euro

Romania a exportat, în primul semestru din acest an, 1,151 milioane de tone de grau, în creştere de 1,6 ori faţă de perioada similară din 2012, cand exporturile au totalizat 711.605 tone, conform datelor de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Din exporturile de grau şi meslin (amestec de gau şi secară în proporţie de 2:1) în ţările intra şi extracomunitare au fost încasaţi, în prima jumătate a acestui an, 295 de milioane de euro, de două ori mai mult decat în aceeaşi perioadă a anului trecut (146,22 milioane de euro). Pe de altă parte, importurile de grau realizate în primele şase luni din 2013 au totalizat 144.771 tone, fiind de peste 1,5 ori mai mari decat în primul semestru din 2012, sumele cheltuite ridicandu-se la 34,39 milioane de euro. În prima jumătate a anului 2012 au fost importate 87.634 tone de grau şi meslin, în valoare de 16,54 milioane de euro. Potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, producţia de grau obţinută în 2013 se ridică la 7,296 milioane de tone, fiind cea mai mare din ultimii opt ani şi a doua ca mărime din ultimii 43 de ani. Producătorii agricoli au reclamat faptul că, în acest an, preţurile de achiziţie practicate de traderi pentru produsele agricole preluate din Romania sunt mai mici, comparativ cu cele practicate în cazul produselor provenite din alte ţări, subliniind că din această cauză PIB-ul Romaniei este prejudiciat cu suma de 2,5 miliarde de euro. "La data de 10 iunie a.c., preţul unei tone de grau în Romania era de 227 de euro, în vreme ce la data de 4 septembrie a.c., o tonă de grau costa 140 de euro. În tot acest timp, pe piaţa europeană preţul de achiziţie al unei tone de grau nu a coborat sub 180-200 de euro. (...) În afara ţării, preţul de achiziţie al unei tone de grau era de 171 euro", atrăgea atenţia, recent, Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din Romania.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.