Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE; Veste bună: Numărul insolvenţelor a atins minimul acestui an!

Ziarul de Vrancea
17 sep 2013 895 vizualizări
In primele opt luni au fost înregistrate 10.313 de dosare de insolvenţă, cu aproape 7% mai puţine decat în aceeaşi perioadă din 2012

Un număr de 658 de firme au intrat în incapacitate de plată în luna august, reprezentand un minim al acestui an, astfel că în primele opt luni au fost înregistrate 10.313 de dosare de insolvenţă, cu aproape 7% mai puţine decat în aceeaşi perioadă din 2012, potrivit ONRC. În primele opt luni ale anului 2012 s-a înregistrat 11.068 firme intrate sub incidenţa legii insolvenţei la nivelul întregii ţări, arată datele ONRC. Numărul de insolvenţe din august este cel mai mic înregistrat de la începutul anului, avand în vedere că media lunară în perioada ianuarie-iulie a fost de aproape 1.400 de firme. Braşov, Dolj se menţin în fruntea topului judeţelor cu cele mai multe insolvenţe în acest an, cu 1.090 (în creştere cu 48% faţă de 2012), respectiv 935 (plus 27%), urmate de Bucureşti cu 764 (-8%). Cele mai puţine insolvenţe au fost consemnate în judeţul Călăraşi - 23 de cazuri şi Harghita - 35 de cazuri în acest an. Cele mai multe firme care s-au confruntat cu dificultăţi financiare sunt în continuare cele din comerţ, peste 3.210 intrate în insolvenţă, dar şi cele din industria prelucrătoare - 1.363 şi construcţii - 1.363. La sfarşitul lunii august erau active peste un milion de firme, în acest an fiind înmatriculate 92.227 de societăţi, în creştere cu 1,24% faţă de anul trecut. Numărul firmelor care au intrat în insolvenţă de la declanşarea crizei, în 2008, a depăşit 100.000, dintre care 16.400 au intrat în incapacitate de plată în 2012.

Noul patron al CFR Marfă vrea să preia o firmă feroviară din Grecia

Gruia Stoica, prin firma Grampet, se va bate cu o companie din Franţa şi una din Rusia

Compania Grampet, deţinută de omul de afaceri Gruia Stoica, SNCF (Franţa) şi RZD (Rusia) au depus scrisori de intenţie pentru preluarea companiei feroviare de transport marfă şi pasageri TRAINOSE din Grecia, în cadrul primei faze a procesului de privatizare, potrivit presei elene. Pe langă Grampet, autorităţile elene au primit scrisori de interes pentru cumpărarea TRAINOSE din partea companiei controlate de stat SNCF (Franţa), precum şi o ofertă comună exprimată de compania elenă de construcţii GEK Terna în cooperare cu operatorul de cale ferată RZD (Rusia), au declarat oficiali din cadrul agenţiei elene pentru privatizare, citaţi de cotidianul elen To Vima. Ofertanţii sunt interesaţi de achiziţia integrală a TRAINOSE, a anunţat agenţia pentru privatizare printr-un comunicat luni, la încheierea termenului pentru transmiterea de scrisori de intenţie. Specialiştii agenţiei pentru privatizare vor evalua documentele depuse de companii şi vor recomanda conducerii care dintre candidaţi se califică pentru următoarea fază a licitaţiei. Oficialii eleni speră ca statul să obţină în urma privatizării companiei 200 de milioane de euro, scrie Reuters. Propunerea SNCF este bazată pe date solide şi pare să fi obţinut sprijinul unor alţi parteneri de afaceri, au declarat oficiali din cadrul agenţiei de privatizare pentru To Vima. Compania franceză va încerca să coopereze probabil cu Alstom la privatizarea ROSCO, companie de mentenanţă a materialului rulant. Oferta RZD-GEK Terna vizează conectarea căilor ferate elene la o reţea care ar lega Asia şi Europa atat pe uscat, cat şi maritim. Marea Egee ar putea deveni astfel un important punct de tranzit comercial din şi către Europa. Compania rusă vrea, însă, ca portul Salonic să fie inclus în pachetul de privatizare. Acestă cerinţă prezintă o serie de probleme, scrie To Vima, întrucat acordul cu troica creditorilor internaţionali prevede privatizări separate, iar Bruxelles-ul este suspicios în privinţa investiţiilor strategice în infrastructură derulate de ţări din afara UE. Grampet pe de altă parte, vrea să domine regiunea Balcanilor, scrie în continuare To Vima. Compania a fost desemnată în luna iulie caştigător al licitaţiei pentru preluarea operatorului de stat de transport feroviar de marfă HZ Cargo din Croaţia, a depus o ofertă pentru BDZ Bulgaria, operează pe piaţa din Ungaria şi se extinde rapid în Germania, Austria, Moldova şi Serbia. Grup Ferovir Roman, parte a Grampet, a fost declarat în luna iunie caştigător în procesul de privatizare a CFR Marfă, oferind un preţ de 202 milioane euro pentru pachetul de 51% din acţiuni. Transferul de proprietate nu a fost operat încă.

Modul de impozitare al microîntreprinderilor va fi schimbat

Guvernul intenţionează să reducă limita veniturilor pentru microîntreprinderi, de la 65.000 de euro la 220.000 de lei (circa 50.000 de euro), nivel peste care firmele vor putea intra în regim de plată a impozitului pe profit, potrivit unui proiect de lege. Proiectului mai prevede şi o modificare a condiţiilor de încadrare în categoria microîntreprinderilor, astfel că vor intra în acest regim şi firmele care înregistrează cel mult 20% dn venituri din activităţi de consultanţă şi management. În prezent, Codul Fiscal stipulează că nu pot fi încadrate în categoria microîntreprinderilor firmele care obţin venituri din consultanţă sau mangement. "Dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 220.000 lei sau ponderea veniturilor realizate din consultanţă şi management în veniturile totale este de peste 20 % inclusiv, aceasta va plăti impozit pe profit. Calculul şi plata impozitului pe profit se efectuează începand cu trimestrul în care s-a depăşit limita prevăzută în prezentul articol, luand în considerare veniturile şi cheltuielile realizate de la începutul anului fiscal. Impozitul pe profit datorat reprezintă diferenţa dintre impozitul pe profit calculat de la începutul anului fiscal pană la sfarşitul perioadei de raportare şi impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat în cursul anului respectiv", se arată în proiectul de lege. De asemenea, Executivul intenţionează să elimine din sfera veniturilor impozabile ale microîntreprinderilor şi veniturile din subvenţii. Documentul reiterează că impozitul pe venitul microîntreprinderilor este de 3%. În prima parte a acestui an, minstrul pentru IMM şi mediul de Afaceri, Maria Grapini, a declarat în repetate randuri că a cerut Ministerului Finanţelor reducerea impozitului pe veniturile microîntreprinderilor de la 3% la 1,5%, mai ales că de la începutul acestui an regimul a devenit obligatoriu.

Ruşii ridică cele mai înalte turnuri din Europa în Paris

Dezvoltatorul imobiliar rus Hermitage va construi la Paris cele mai înalte turnuri din Europa, devansand emblematicul "Shard" din Londra, într-un complex de birouri şi apartamente de lux care va mobiliza investiţii de aproximativ 3 miliarde euro. Complexul va avea două turnuri cu înălţimea de 320 de metri fiecare, faţă de cei 310 metri ai clădirii Shard din Londra, în prezent cea mai înaltă din Europa. În Paris, noile clădii vor fi depăşite ca înălţime doar de Turnul Eiffel. Proiectul presupune o investiţe estimată la 3 miliarde euro şi este situat în cartierul financiar La Defense, pe malul Senei. "Clădirile se vor putea vedea din tot oraşul. Sperăm să putem finaliza acordurile de finanţare pană la sfarşitul acestui an şi vom începe lucrările anul viitor", a declarat într-un intervu pentru Bloomberg directorul general al Hermitage, Emin Iskenderov. Proiectul de la marginea Parisului va fi primul complex de zgarie-nori din Franţa care combină spaţii de birouri, apartamente şi un hotel, lansat într-o perioadă marcată de scăderea preţurilor locuinţelor şi a chiriilor. Economia franceză traversează o perioadă de stagnare, cu şomajul la maxime istorice, după mai mulţi ani de creşteri de taxe în vederea reducerii deficitului bugetar şi a datoriei publice. În 2010, arhitectul Jean Nouvel a renunţat la proiectul Signal, un turn de 301 metri cu birouri şi apartamente planificat pentru zona La Defense, pentru care nu a reuşit să găsească investitori. Iskenderov susţine că nu este descurajat de situaţia economică dificilă şi invocă succesul acestui tip de proiect în Asia şi Orientul Mijlociu. Aşa-numitele proiecte mixte au devenit foarte populare în China, Statele Unite şi Dubai. Emiratul arab deţine recordul pentru cel mai înalt turn din lume, Burj Khalifa, care oferă spaţii de birouri, apartamente şi un hotel de lux.

ASF investighează tranzacţiile cu acţiunile SIF Banat-Crişana

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) investighează tranzacţiile încheiate vineri şi luni cu acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1), după ce au fost pefectate mai multe tranzacţii şi deal-uri la preţuri cu mult peste cotaţiile din piaţă. "Tranzacţiile la care faceţi referire (de vineri şi luni, derulate atat pe pe piaţa principală, cat şi pe segmentul destinat deal-urilor - n.r.) au fost remarcate imediat de Serviciul Supraveghere Electronică. Investigația a fost declanșată încă de vineri. Intermediarul a fost imediat chestionat asupra elementelor tranzacţiei, iar investigaţia se află în curs, în sensul că ea se aprofundează. Pentru moment, ASF își rezervă dreptul de a nu face comentarii suplimentare legate de investigație", se arată într-un răspuns transmis de ASF. Chiar în ultimele secunde ale şedinţei de vineri, preţul acţiunilor SIF Banat-Crişana a urcat cu peste 12% în piaţa principală, în cadrul unor tranzacţii cu volume mai mari decat cele transferate pană la acel moment. Pană aproape de închidere, acţiunile erau în creştere uşoară. În şedinţa de luni preţul a scăzut cu peste 5% pe piaţa principală, iar cu aproximativ 15 minute înainte de închiderea şedinţei pe segmentul destinat deal-urilor au fost transferate două pachete de acţiuni reprezentand cumulat 6,27% din titlurile SIF Banat-Crişana. Deal-urile au fost realizate la un preţ cu aproape 14% peste cel de vineri din piaţa principală, astfel că pachetele au fost transferate pentru 45,4 milioane lei (10,2 milioane euro).

Scăderea preţurilor locuinţelor s-a accentuat

Preţurile locuinţelor din Romania au scăzut cu aproape 7% în primele opt luni, consemnand astfel o reducere mai abruptă faţă de 2011 şi 2012, cand a avut loc o încetinire a ritmului în care proprietarii au lăsat la preţ, Bucureştiul fiind pe primul loc în topul ieftinirilor, potrivit imobiliare.ro. Conform indicelui Imobiliare.ro, în primele opt luni ale acestui an apartamentele noi şi vechi scoase la vanzare în întreaga ţară s-au ieftinit cu 6,95%, de la 978 la 910 euro pe metru pătrat util. Spre comparaţie, în 2012 a fost consemnată o scădere anuală de 1,3%, iar în 2011 declinul a ajuns la 4%. Deşi valabilă la nivel naţional, în marile oraşe există abateri de la tendinţă. Astfel, în Timişoara sau Constanţa pretenţiile proprietarilor sunt mai mari decat la începutul anului, în vreme ce la Cluj-Napoca este mai degrabă o stagnare. "Interesant este însă că, cel puţin în ultima lună, chiar înainte de venirea toamnei, preţurile au revenit pe minus în majoritatea cazurilor - cu o singură excepţie (Timişoara, n.r.)", se arată într-un comunicat al portalului imobiliar.

Transelectrica are trei noi membri in Directorat
 
Consiliul de Supraveghere de la Transelectrica a numit trei noi membri în Directorat, ca urmare a finalizării procesului de recrutare şi selecţie, iar Ioan Diaconu şi Adrian Constantin Rusu au fost revocaţi, după şase luni la conducerea firmei. Noua componeneţa a Directoratului este condusă tot de ştefan Doru Bucătarul, iar ceilalţi patru membri sunt Constantin Văduva, Gabriel Mustea, Ciprian Gheorghe Diaconu şi Florin Mihăiţă Boangiu. Mandatul se acordă membrilor Directoratului pentru o perioadă de patru ani. Ioan Diaconu şi Adrian Constantin Rusu au fost numiţi în martie în funcţia de membri ai Directoratului. Directorul general al Transelectrica şi ceilalţi membri ai Directoratului ar putea primi o remuneraţie anuală brută de pană la 1,4 mil.lei (323.000 euro) fiecare. Remuneraţiile vor avea o componentă fixă şi două componente variabile. Pentru membrii Directoratului suma fixă propusă este de 288.000 de lei brut/an (64.000 de euro), la care se adaugă o componentă variabilă plătită trimestrial şi una anual, în funcţie de atingerea unor indicatori de performanţă.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.