Economic

TVA neschimbat la painea din restaurante şi catering

Mihai Boicu
16 sep 2013 1701 vizualizări
Dacă mancaţi paine la restaurant sau de la catering plătiţi TVA de 24% u Finanţele susţin că furnizarea de produse de panificaţie reprezintă doar unul din elementele serviciilor de restaurant şi catering, care trebuie privite ca un întreg

Reducerea TVA la produsele de panificaţie de la 24% la 9% necesită încă clarificări care trebuie aduse la cunoştinţa agenţilor economici. „Începand cu data de 1 septembrie 2013 pentru livrările de paine şi produse de panificaţie se aplică cota de TVA de 9% însă acest lucru nu este un element de natură a influenţa cota de TVA aplicabilă serviciilor de restaurant şi catering, pentru care nu s-a redus cota de TVA şi pentru care se aplică în continuare cota standard de TVA de 24%, inclusiv în situaţia în care acestea au în componenţă furnizarea de paine sau de produse de panificaţie”, se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Vrancea. Potrivit oficialilor din Finanţe, din perspectivă fiscală şi implicit şi din punct de vedere al aplicării cotei de TVA nu se analizează distinct fiecare dintre elementele componente ale prestării serviciilor de restaurant sau de catering, „întrucat o astfel de abordare ar conduce la o divizare artificială a operaţiunilor, în speţă a prestărilor de servicii şi la încălcarea prevederilor legislaţiei naţionale şi europene şi totodată a jurisprudenţei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene”. Finanţele susţin că din dispoziţiile Regulamentului 282/2011 rezultă că serviciile de restaurant şi catering constituie un întreg din punct de vedere fiscal. Furnizarea de produse alimentare şi/sau de băutură reprezintă numai unul dintre elementele unui întreg în care predomină serviciile. Servicile de restaurant constau în prestarea unor astfel de servicii în spaţiile prestatorului, iar serviciile de catering constau în prestarea unor astfel de servicii în afara localurilor prestatorului.
Astfel, chiar dacă pe facturile sau pe bonurile fiscale pentru prestarea serviciilor de restaurant sau de catering se evidenţiază în mod dinstinct elementele componente ale serviciului prestat, care pot incluse painea sau produsele de panificaţie, nu se analizează distinct din punct de vedere fiscal şi se aplică în continuare cota standard de TVA de 24%, susţin finanţiştii. (M. BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.