Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Romania a atras 1,5 miliarde de euro de pe pieţele externe

Ziarul de Vrancea
12 sep 2013 598 vizualizări
Statul va plăti o dobandă anuală de 4,77% u investitorii au subscris oferta de peste patru ori

Romania a atras ieri 1,5 miliarde de euro de pe pieţele externe printr-o emisiune de obligaţiuni denominate în euro cu scadenţa la şapte ani, la o dobandă de 2,95 puncte procentuale peste midswap, indicatorul de referinţă al pieţei, au declarat surse bancare. Potrivit surselor, investitorii au subscris peste 6,2 miliarde de euro la emisiunea de euroobligaţiuni a Romaniei, depăşind de patru ori suma maximă pentru care Ministerul Finanţelor intenţiona să o atragă de pe pieţele externe, de 1,5 miliarde euro. Ministerul Finanţelor viza un randament de 3 puncte procentuale peste midswap, indicatorul de referinţă al pieţei. Randamentul a fost setat la 295 puncte de bază peste mid-swap. La ora transmiterii acestei ştiri rata midswap era de 1,825% pe an, ceea ce înseamnă un randament de circa 4,77% pe an. Intermediarii operaţiunii au fost Deutsche Bank, Citigroup, HSBC şi Societe Generale. Ministerul Finanţelor Publice a programat pentru luna septembrie licitaţii pentru plasarea de titluri de stat în valoare de 3,87 miliarde lei pe piaţa locală, cu mai mult de 1 miliard de lei peste suma titlurilor care ajung la scadenţă, de 2,78 miliarde lei. De la începutul anului, Ministerul Finanţelor a împrumutat de pe piaţa internă 32,091 miliarde lei, la care se adaugă emisiuni în valută, interne şi externe de 1,42 miliarde de euro şi 1,5 miliarde de dolari.

Un miliardar canadian a preluat firma Aversa

compania care a preluat producătorul de pompe este activă pe piaţa imobiliară

Firma Benevo, activă pe piaţa imobiliară din Romania, susţine că are disponibili pentru achiziţii peste 40 milioane de euro, cea mai recentă tranzacţie încheiată în Bucureşti fiind preluarea producătorului de pompe Aversa, în faliment, inclusiv terenul de 10 hectare din zona Pieţei Obor. "Benevo, prin subsidiara Blue Diamond şi partenerul Autoplast, anunţă adjudecarea şi achiziţia fabricii şi terenului aparţinand Aversa. Aversa are o tradiţie îndelungată în Romania, cu un potenţial puternic de creştere la export", se arată într-un comunicat al Benovo, companie deţinută de omul de afaceri canadian Michael Topolinski. Benovo deţine în Bucureşti cateva sute de apartamente şi a achiziţionat, de asemenea, platoformele industriale Textila Dacia şi Vulcan, pentru 40 milioane de euro, respectiv 21,6 milioane de euro. Pe ambele terenuri urmează să fie construite centre comerciale, însă dezvoltarea nu a început încă. "Intenţionăm să investim capital şi expertiză pentru a reloca afacerea (Aversa, n.r.) într-o fabrică din Bucureşti mai avansată tehnologic, unde să lucreze minimum 200 de persoane şi să dezvolte activitatea de fabricare a pompelor de la nivelul actual", a declarat, într-un comunicat, Michael Topolinski, preşedintele. Achiziţia Aversa este una dintre cele mai mari tranzacţii din 2013. "Avem 40 de milioane de euro disponibile şi intenţionăm să aducem în 2014 fonduri suplimentare pentru investiţii din portofoliul pe care îl deţinem în America de Nord. Benevo este prezentă pe piaţa din Romania din 2007 şi suntem hotăraţi să investim pe această piaţă pe termen lung", se menţionează în comuncat. Tranzacţia a fost asistată de firma de avocatură Biriş Goran şi de firma de consultanţă imobiliară The Advisers, prin intermediul lui Ionuţ Petcu. Benovo nu a precizat ce urmează să construiască pe terenul de la Aversa şi nici valoarea tranzacţiei. Aversa este controlată de Agenţia pentru Administrarea Statului şi a intrat în insolvenţă în 2006, iar de atunci numărul de angajaţi a scăzut de la peste 1.000 la circa 200 de persoane. RVA Insolvency, lichidatorul Aversa, cerea în cel mai recent anunţ de vanzare a companiei, din luna august, un preţ minim de 34,6 milioane de euro.

Oportunitate pentru firmele de IT din Romania

Compania de administrare a fondurilor de private equity şi venture capital 3TS Capital Partners a atras, după prima etapă de subscriere, 103 milioane de euro pentru cel de-al patrulea fond, care vizează investiţii de 2-10 milioane de euro în companii media şi de IT&C, inclusiv în Romania. Fondul, TCEE Fund III, se va concentra pe investiţii în capital de creştere în sectoarele tehnologie şi Internet, media şi comunicaşii şi servicii tehnologice, potrivit unui comunicat al 3TS Capital Partners. "Chiar dacă piaţa continuă să fie solicitantă, acest an se dovedeşte a fi excelent pentru 3TS. După vanzarea în primăvară a companiilor SolveDirect şi Investor.bg, la momentul actual avansăm cu încă două exit-uri de succes. Subscrierea unui fond orientat spre tehnologie, mai mare de 100 milioane de euro, este un succes în Europa de azi şi semnalizează o perspectivă de viitor solidă atat pentru regiunea unde operăm noi cat şi pentru sectorul de tehnologie", a declarat, în comunicat Pekka Mäki, managing partner al 3TS. 3TS Capital Partners administrează fonduri de peste 300 de milioane de euro, printre investitori fiind Cisco, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Fondul European de Investiţii (FEI), OTP, Sitra, 3i şi KfW. Printre fondurile administrate de companie se numără Catalyst Romania. "Prin TCEE Fund III ne completăm oferta investiţională pentru companii din sectorul TMT (tehnologie, media şi telecomunicaţii). În Romania, TCEE Fund III va investi între 2 şi 10 milioane de euro pe companie capital de expansiune/buy-out, în timp ce Catalyst Romania oferă capital de expansiune între 200.000 euro şi 2 milioane de euro pe companie. Avem atat lideri locali solizi cat şi competitori globali ambiţioşi în lista de oportunităţi investiţionale", a declarat Mihai Sfinţescu, partner al 3TS.

Vanzările de tablete le vor depăşi în premieră pe cele de PC-uri

Vanzările de tablete, precum iPad şi Kindle Fire, le vor depăşi pentru prima dată pe cele de PC-uri în trimestrul al patrulea, susţinute de comenzile din perioada sărbătorilor de iarnă, potrivit analiştilor firmei de cercetare IDC, citaţi de Financial Times. Schimbarea evidenţiază noua "eră post-PC" preconizată de cofondatorul Apple Steve Jobs şi vine la numai trei ani după ce compania americană a lansat tableta iPad. În pofida evoluţiei din trimestrul al patrulea, livrările totale anuale de PC-uri, incluzand desktopuri şi laptopuri, le vor depăşi în continuare pe cele de tablete pană în 2015, potrivit IDC. Astfel, pe o piaţă care include şi smartphone-urile, livrările de PC-uri vor înregistra o cotă de 20,2% în acest an, cele de tablete se vor situa la 14,6%, în timp ce smartphone-urile vor reprezenta 65% din vanzări. IDC se aşteaptă ca, odată încheiat procesul de impunere a tabletelor pe piaţă, să înceapă o altă tranziţie şi anume ascensiunea hibridelor smartphone-tabletă, cu ecrane de 5 inci sau mai mari. "Lumea dispozitivelor mobile a înregistrat mai multe cicluri de canibalizare, pe diferite categorii, iar în ultimii ani procesul s-a concentrat pe canibalizarea vanzărilor de PC-uri de către cele de tablete. În următoarele 12-18 luni, ne aşteptăm ca smartphone-urile mari, numite «phablet», să înceapă să caştige din piaţa tabletelor mai mici, contribuind astfel la un avans mai lent al livrărilor de tablete", a declarat vicepreşedintele IDC Bob O'Donnell. În mare parte, creşterea la nivelul industriei va fi asigurată de vanzările de smartphone-uri ieftine, notează IDC. Peste două treimi din piaţa dispozitivelor cu conexiune la internet, estimată la 622 miliarde de dolari în acest an, va fi asigurată de smartphone-uri şi tablete ieftine, cu preţuri mai mici de 350 de dolari.

Şeful bursei vrea să aducă instituţia la nivelul din Budapesta şi Praga

Bursa de Valori Bucureşti ar trebui ca în cel mult doi ani să ajungă o piaţă medie precum cele de la Budapesta şi Praga, iar pe termen mai îndelungat să devină a doua piaţă din regiune după cea de la Varşovia, consideră directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski. "Avem şansa să devenim un punct vibrant pe harta Europei Centrale şi de Est. Trebuie luate măsuri serioase. BVB este una dintre cele mai mici din Europa Centrală şi de Est. (...) Avem resurse şi potenţial să obţinem mai mult. În prima fază, nu ar trebui să dureze mai mult de doi ani. Ar trebui să ajungem o piaţă medie ca cifre, precum Budapesta sau Praga. Depinde de ce măsuri, instrumente introducem pentru a ajunge la acest obiectiv. Mai apoi ar trebui să avem obiectiv să transformăm BVB în a doua cea mai vibrantă bursă din regiune, după Varşovia. Peste ani, este posibil ca Europa Centrală şi de Est să fie asociată cu două pieţe dinamice, Varşovia şi Bucureşti, şi a treia Viena", a spus joi Sobolewski, la o conferinţă pe tema pieţei de capital. Tranzacţiile cu acţiuni desfăşurate pe BVB de la începutul acestui an au totalizat 5,54 miliarde lei (1,2 miliarde euro), iar capitalizarea pieţei se ridică la 24,7 miliarde euro. Bursa de la Praga a înregistrat în prima jumătate a anului transferuri cu acţiuni de 3,63 miliarde euro şi are o capitalizare de 40,7 miliarde euro. Tranzacţiile cu acţiuni efectuate în primele opt luni ale anului pe bursa de la Varşovia au însumat 40,6 miliarde euro, capitalizarea pieţei fiind de 190,3 miliarde euro. Sobolewski a menţionat că a avut o întalnire cu un reprezentant al unei bănci mari, care a venit să vadă posibilităţile de investiţii în Romania.

Suntem pe locul doi în UE la creşterea producţiei

Producţia industrială din UE a scăzut cu 1,7% în iulie faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu evoluţii negative în 15 state membre, în timp ce Romania a înregistrat a doua cea mai solidă rată de creştere, potrivit datelor anunţate joi de Eurostat. Producţia industrială a scăzut cu 2,1% în zona euro în perioada analizată. Cele mai abrupte scăderi au fost înregistrate în Grecia (-8,2%), Irlanda (-7,9%), Malta (-7,7%) şi Suedia (-6,2%). La polul opus, cele mai puternice creşteri au fost consemnate în Estonia (7,8%), Romania (7,3%) şi Polonia (3,8%). Raportat la luna iunie, producţia industrială a UE a scăzut cu 1%, iar cea a zonei euro cu 1,5%, cu mult peste estimările economiştilor, care anticipau un declin de numai 0,3%. Bursele europene au scăzut după publicarea datelor, indicele Stoxx 600 al celor mai importante acţiuni listate în Europa de Vest afişand un declin de 0,2%. Pieţele europene au deschis joi în urcare uşoară, la maximul ultimilor 5 ani.


Furt de date de amploare la Vodafone Germania

Operatorul de telefonie mobilă Vodafone a fost victima unei piraterii informatice, iar datele persoanle a două milioane de clienţi germani, inclusiv coordonatele bancare ale acestora au fost furate, a anunţat firma joi, relatează AFP. Vodafone a precizat că a informat clienţii vizaţi prin e-mail şi s-a declarat convinsă că furtul nu vizeazează nici numerele carddurilor bancare şi nici numerele de telefon mobil ale celor în cauză. În schimb, numele, adresele, datele de naştere şi coordonatele bancare au fost furate, a recunoscut Vodafone, filiala grupului britanic cu acelaşi nume. Potrivit filialei, doar "o cuunoaştere detaliată (a sistemului) şi o doză mare de energie infracţională" au permis piratarea acestor date "îngropate adanc în sistemul informatic".  Un suspect a fost deja identificat, iar autorităţile, care au fost alertate de către Vodafone, i-au percheziţionat locuinţa. Acest caz are loc în contextul în care germanii sunt profund destabilizaţi de dezvăluiri care curg, de la Edward Snowden, despre un presupus spionaj practicat în Europa de către serviciile de informaţii americane.

Facebook a atins un nou record pe bursă

Acţunile Facebook au atins un nou nivel record pe bursa de la New York, depăşind 45 de dolari, datorită încrederii investitorilor că afacerile reţelei de socializare vor creşte semnificativ datorită produselor de publicitate pe dispozitive mobile, transmite Bloomberg. Facebook a închis miercuri la New York în urcare cu 3,3%, la 45,04 dolari, record de la listarea compaiei, în mai 2012. Compania a luat măsuri pentru atragerea de utilizatori şi clienţi pentru serviciile de advertising dezvoltate de companie pe platforme mobile - smartphone-uri şi tablete. Facebook a simplificat procesul de cumpărare de spaţiu publicitar. În trimestrul al doilea, veniturile din publicitatea pe dispozitive mobile au reprezentat 41% din afacerile companiei, în urcare de la 30%. Reţeaua de socializare avea 1,15 miliarde utilizatori activi la jumătatea anului. Acţiunile Facebook s-au depreciat puternic după listarea la bursă la 38 de dolari, pierzand peste jumătate din valoare pană în luna septembrie a anului trecut, din cauza temerilor că directorul general, Mark Zuckerberg, nu va găsi un model de afaceri prin care să monetizeze numărul tot mai mare de utilizatori care accesează reţeaua de pe dispozitive mobile.
În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.