Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Sprijinul pentru tinerii fermieri ar putea urca pană la 70.000 de euro

Ziarul de Vrancea
10 sep 2013 704 vizualizări
In perioada 2007-2013 au fost alocate pentru măsura de sprijinire a tinerilor 331 milioane euro

Tinerii care vor să se instaleze în mediul rural şi să-şi dezvolte o afacere ar putea primi de anul viitor finanţare prin Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) de 70.000 euro, faţă de 40.000 euro în actualul program, 2007-2013. "Noi preconizăm că vom majora şi suma alocată cu 50%", a declarat ieri, Nicolae Popa, director general adjunct de implementare tehnică al APDRP. În perioada 2007-2013 au fost alocate pentru măsura de sprijinire a tinerilor 331 milioane euro, fiind finanţate 12.425 de proiecte cu o valoare de 308,8 milioane euro. Potrivit lui Popa, plăţile efectuate în contul acestor proiecte se ridică la 216,46 milioane euro. Numărul total al proiectelor primite pe măsura pentru sprijinirea tinerilor a fost de 22.494, în valoare de 630 millioane euro. Raluca Daminescu, director în cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură susţine că subvenţia acordată agricultorilor pentru 2013 va fi mai mare decat cea de anul trecut, de 106 euro la hectar. "Calculul se va face după 1 octombrie, după ce se va determina suprafaţa eligibilă. Subvenţia va fi mai mare decat cea de anul trecut. Valoarea acesteia a crescut de la an la an", a arătat directorul Direcţiei Metodologie, Monitorizare, Raportare şi Relaţii Internaţionale din cadrul APIA. Daminescu a adăugat că procentul de absorbţie pentru fiecare campanie derulată de APIA depăşeşte 99%. Agricultorii statelor membre UE primesc subvenţii la hectar, acestea fiind diferite de la ţară la ţară. Subvenţiile se acordă pentru ajutorarea agricultorilor la achiziţionarea de motorină, sămanţă sau în vederea efectuării unor lucrări agricole. Agricultorii din Romania urmează să beneficieze de un buget de peste 11 miliarde de euro în perioada 2014-2020 pentru plăţi directe la hectar.

Vine un an de varf pentru tranzacţiile cu terenuri agricole

piaţa funciară va fi liberalizată de la 1 ianuarie 2014, astfel că va fi permisă cumpărarea de terenuri agricole de către cetăţenii din UE

Volumul tranzacţiilor cu terenuri agricole va creşte anul viitor, dar nu ca urmare a liberalizării pieţei funciare, ci ca o urmare firească a dezvoltării acestui segment, apreciază Radu Ionescu, managing partner al casei de avocatură Ionescu şi Sava. "Estimez că va creşte volumul tranzacţiilor ca urmare a dezvoltării fireşti a acestei pieţe. (...) Toată lumea se teme că de la 1 ianuarie 2014 vor veni ungurii, austriecii sau arabii să cumpere terenuri în Romania. Cei care au vrut terenuri în Romania le-au cumpărat deja. Nu cred că va avea un impact atat de puternic (liberalizarea pieţei funciare - n.r.)", a arătat Ionescu, prezent la conferinţa ZF Agribusiness. El consideră că proiectul de lege care reglementează cumpărarea de terenuri agricole de către persoanele fizice a fost elaborat cu bună intenţie, dar "prost făcut", netransparent, impune condiţii nejustificate pentru a avea acces la proprietate, limitează dezvoltarea urbană, stimulează rolul intermediarilor, în dauna micilor proprietari, şi prezintă vicii de constituţionalitate. Piaţa funciară va fi liberalizată de la 1 ianuarie 2014, astfel că va fi permisă cumpărarea de terenuri agricole de către cetăţenii din UE. Potrivit unui proiect de lege al Ministerului Agriculturii, persoanele fizice nu vor putea deţine mai mult de 100 de hectare de teren agricol extravilan şi pentru a cumpăra, cetăţenii romani sau cei din UE, trebuie să îndeplinească mai multe condiţii, respectiv să dovedescă că au cunoştinţe în domeniul agricol sau că au activat minim 5 ani în acest sector. Ionescu a a arătat că una din principalele probleme la efectuarea tranzacţiilor este fragmentarea proprietăţii. "Una din principalele probleme cu care ne confruntăm este fragmentarea proprietăţii. Din cele 3,85 milioane de ferme din Romania, peste 93% exploatează mai puţin de 5 hectare", a explicat avocatul. El a menţionat printre soluţiile la această problemă scutirea de taxe şi reducerea onorariilor notariale pentru operaţiunile cadastrale şi de schimb de terenuri agricole.

Orange vrea să achiziţioneze o firmă de telefonie fixă din Romania

Orange ia în calcul consolidarea poziţiei în ţări precum Spania şi Polonia şi achiziţionarea de active în domeniul telefoniei fixe în Belgia şi Romania, dacă autorităţile vor aproba fuziunea diviziilor din Germania ale Telefonica (Spania) şi KPN (Olanda). "Dacă Germania va accepta să meargă de la patru operatori la trei, decizia va crea un cutremur în Europa. Va forţa alte ţări să-şi reevalueze poziţia privind consolidarea pieţei", a declarat directorul general al Orange, Stephane Richard, citat de Bloomberg. Grupul francez anticipează un "cutremur" pe piaţa europeană a telecomunicaţiilor dacă autorităţile germane vor aproba fuziunea diviziilor locale ale Telefonica şi KPN, acceptand astfel reducerea numărului de concurenţi de pe piaţă de la patru la trei, transmite Bloomberg. Comisia Europeană va evalua de asemenea preluarea operatorului german E-Plus, deţinut de compania olandeză Royal KPN, de către Telefonica Deutschland Holding, divizie a grupului spaniol Telefonica, acesta fiind cunoscut în Germania prin marca O2. Piaţa europeană a telecomunicaţiilor este fragmentată, cu peste 100 de operatori, majoritatea cu probleme de profitabilitate. Fuziunea E-Plus cu O2 va crea cel mai mare operator din Germania după numărul de clienţi, dacă va fi aprobată, şi va încuraja alte fuziuni şi achiziţii pe continent. Orange va căuta să-şi consolideze poziţia în mai multe ţări, printre care Spania şi Polonia, şi va lua în calcul achiziţii în domeniul telefoniei fixe în Belgia şi Romania, unde operează numai servicii mobile, a afirmat Richard. Orange oferă în Romania servicii de telefonie mobilă, internet şi televiziune. Antoine Colombani, purtătorl de cuvant al comisarului european pentru Concurenţă, Joaquin Almunia, a declarat săptămana trecută cu nu există "o cifră magică" în ceea ce priveşte numărul operatorilor telecom din Europa.

Acţiunile Nuclearelectrica s-au dat ca painea caldă

Volumul de acţiuni Nuclearelectrica pentru care micii investitori au plasat ordine de subscriere a depăşit deja volumul disponibil pe această tranşă, iar sumele alocate de jucători pe acest segment au ajuns la 43,7 milioane lei (9,7 milioane euro). Subscrierile au început luni dimineaţă, iar pană marţi la ora 11:25, pe tranşa subscrierilor mici (între 100 şi 15.000 de acţiuni) au fost plasate 795 de ordine pentru 2,9 milioane de titluri. Volumul de acţiuni subscrise şi pentru care au fost plasate ordine în sistemul Bursei pană la ora 11:25 depăşeşte cu 15% numărul de titluri din tranşa destinată micilor investitori. Micii investitori pot subscrie doar la 15 lei/acţiune, însă beneficiază de un discount de 8% (dacă subscriu în primele trei zile) şi de 3% (dacă subscriu din a patra zi) din preţul care va fi stabilit la final, în funcţie de subscrierile investitorilor instituţionali. Discountul se va aplica doar pentru investitorii care subscriu între 100 şi 15.000 de acţiuni, în timp ce investitorii de retail care plasează ordine pentru pachete mai mari de 15.000 de titluri şi investitorii instituţionali vor plăti preţul stabilit la finalul ofertei. Sumele virate de micii investitori odată cu ordinele de subscriere au ajuns la 43,7 milioane lei (9,7 milioane euro). Oferta este structurată în trei tranşe, din care cea mai mare (85% din acțiuni) este destinată investitorilor instituționali şi în funcție de subscrierile lor va fi determinat şi prețul la care vor fi vandute acțiunile. Investitorii instituționali vor putea subscrie la orice preț din intervalul 11,2 şi 15 lei/titlu. Pe tranşa investitorilor mari de retail (cu subscrieri de minim 15.001 de titluri), pană marţi la ora 11:25 au fost plasate cinci ordine pentru 198.600 de acţiuni, reprezentand aproape 16% din titlurile de pe acest segment. Pe tranşa investitorilor mari de retail sunt disponibile titluri reprezentand 5% din oferta totală. Volumele reduse de pe acest segment sunt explicabile prin faptul că aceşti investitori aşteaptă ultimele zile de subscriere pentru a-şi plasa ordinele, întrucat nu vor să-şi blocheze disponibilităţile pentru mai multe zile.

Investitorii cer desecretizarea contractului de privatizare a Romtelecom

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) solicită Ministerului pentru Societatea Informaţională desecretizarea contractului de privatizare a Romtelecom, aceasta fiind a doua cerere în acest sens, considerand că statul nu şi-a respectat angajamentul din contract privind listarea companiei. "Avand în vedere licitaţia prin care se va alege un consultant care să acorde asistenţă juridică pentru MSI în procesul de elaborare a actelor normative necesare pentru vanzarea pachetului de acţiuni deţinut de stat, reprezentand 45,99% din capital, AIPC solicită decretizarea contractului de privatizare al Romtelecom, aşa cum a solictat oficial încă din 4 iulie 2011. Conform surselor de presă din anul privatizării, 1998, prin contract se prevedea listarea la bursă a pachetul deținut de statul roman. Totuși, această listare nu s-a concretizat, deși în ultimii 15 ani am avut parte de promisiuni în această direcție. Dacă listarea este prevăzută în contractul de privatizare, nu înțelegem de ce această operațiune nu s-a realizat încă. Totodată, nu înțelegem cine sau de ce reprezentanții statului nu pun la dispoziția publicului contractele de o importanță deosebită pentru Romania, iar circul din cadrul contractului cu Bechtel nu ar trebui generalizat", se arată într-o adresă transmisă de Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital presei şi Ministerului pentru Societatea Informaţională. La finele lunii august, Ministerului pentru Societatea Informaţională a anunţat că va organiza, la 6 septembrie, o licitaţie pentru achiziţionarea de servicii juridice în vederea finalizării procesului de privatizare a Romtelecom, valoarea contractului fiind estimată între 128.000 şi 500.000 lei (fără TVA) în următoarele 24 luni. La expirarea termenului au depus oferte casele de avocatură Salans (în prezent Dentons), David şi Baias, Bulboacă şi Asociaţii, Florea şi Asociaţii şi Boştină şi Asociaţii, au declarat surse apropiate companiei. Adresa AIPC a fost transmisă şi caselor de avocatură interesate să acorde consultanţă.

Grecia privatizează mai multe centre pentru imigranţi

Grecia va scoate la licitaţie administrarea a şase centre de reţinere temporară a imigranţilor fără documente, potrivit unei decizii a Ministerului Ordinii Publice şi Protecţiei Cetăţenilor de la Atena. Ministerul a notificat mai multe companii private de securitate că pot transmite oferte pentru preluarea managementului centrelor, scrie presa elenă citată de portalul GreekReporter. Măsura va reduce povara asupra forţelor de poliţie, obligate în prezent să asigure securitatea centrelor, a declarat ministrul Ordinii Publice, Nikos Dendias, adăugand că a primit plangeri în acest sens de la poliţişti care afirmă că activitatea legată de centrele de imigranţi le afectează capacitatea de a-şi respecta îndatoririle zilnice. Grecia s-a angajat în faţa troicii creditorilor internaţionali, formată din FMI, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană, să deruleze un program masiv de privatizare a activelor statului, parte a celor două programe de împrumut de care a beneficiat statul elen începand din 2010. Grecia a fost nevoită să apeleze la fonduri de la FMI şi statele zonei euro, după ce îndatorarea foarte ridicată a făcut imposibilă finanţarea sustenabilă a statului de pe pieţele financiare.

Acţionarii Microsoft îl vor şef pe directorul Ford

Mai mulţi acţionari ai Microsoft cer companiei să îl includă pe directorul general al Ford, Alan Mulally, pe lista scurtă pentru preluarea funcţiei de CEO de la Steve Ballmer, care a anunţat recent că se va retrage în termen de 12 luni. Cel puţin trei dintre cei mai importanţi acţionari cer Microsoft să ia în calcul desemnarea unui director general specializat în revigorarea companiilor aflate în dificultate, unul dintre candidaţii doriţi fiind Mulally, au declarat surse apropiate situaţiei pentru agenţia Reuters, preluată de theverge.com. Un alt candidat dorit de acţionar ar fi Mike Lawrie de la grupul Computer Sciences, specializat în servicii IT pentru companii. Mulally este apreciat pentru reîmprospătarea culturii corporative la Ford şi revigorarea unor mărci muribunde, precum Taurus. Informaţiile apărute în ultima perioadă în presa internaţională sugerează că CEO-ul Ford ar putea pleca din funcţie la începutul anului viitor. Totodată, şeful Ford este apreciat de actualul CEO al Microsoft, Steve Ballmer, care a afirmat în 2009 că "schimbarea unor industrii îi poate deranja chiar şi pe cei mai experimentaţi manageri, nu şi pe Alan".

Afacerile din comerţul auto sunt în scădere

Cifra de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a scăzut ca serie brută în primele şapte luni, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 0,8%, dar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a crescut cu 0,6%, a anunţat marţi INS. Evoluţia a fost influenţată de scǎderile înregistrate la activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (cu 7,3%, serie brută), comerţul cu autovehicule (7%) şi comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (4,2%). Creşteri au înregistrat activitǎţile provenite din comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (9,8%).  În luna iulie afacerile din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor au crescut ca serie brută, faţă de luna precedentă, cu 5,2%, dar ca serie ajustată s-au redus cu 1%. Comparativ cu iulie 2012 indicatorii sunt mai mari cu 4,4%, respectiv 2%.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.