Economic

Impozitul agricol se va putea plăti la primării

Mihai Boicu
9 sep 2013 1844 vizualizări
Această facilitate se poate aplica în localităţile unde nu există o unitate a Finanţelor şi unde s-a încheiat un protocol între primării şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală

Agricultorii vor plăti impozitele la primăria de care aparţin, în cadrul unui departament de specialitate, daca în localitate nu există o unitate a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), astfel încat contribuabilii să nu se deplaseze pe distanţe mari. Modalitatea de plată a impozitelor aferente veniturilor din activităţile agricole este prevăzută de OG 28/2013, privind reglementarea unor măsuri financiar – bugetare. Condiţia este ca în localitatea respectivă să nu fie o unitate teritorială a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, dacă între unitatea administrativ teritorială şi ANAF s-a încheiat un protocol în acest sens. “Sumele încasate se depun de către organele fiscale din cadrul unităţilor administrativ teritoriale în cont distinct de disponibil, în termen de cel mult cinci zile lucrătoare de la încasare. Aceste sume se virează de unităţile Trezoreriei în conturile corespunzătoare de venituri ale bugetului de stat, respectiv ale bugetelor asigurărilor sociale, în termen de două zile de la depunere”, se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice. Procedura de încasare şi de virare a sumelor, precum şi modelul de realizare a schimbului de informaţii dintre organele fiscale ale ANAF şi cele ale UAT se aprobă prin ordin comun al Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Dezvoltării Regionale.

Accize la maşinile de peste 100 CP

Prin modificările aduse Codului Fiscal se defineşte noţiunea de comerciant – persoană impozabilă către care livrările de energie electrică se supun taxării inverse. Pană pe data de 10 decembrie a fiecărui an, acest comerciant trebuie să depună la organul fiscal competent o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte activitatea sa principală, în ceea ce priveşte cumpărările de energie electrică o reprezintă revanzarea acesteia şi consumul său propriu este neglijabil. Această condiţile este valabilă pentru toate achiziţiile de energie electrică efectuate în anul calendaristic următor. ANAF are obligaţia să afişeze pe site-ul său cel tarziu pană la data de 31 decembrie a fiecăui an lista persoanelor impozabile care au depus declaţiile respective. În sfera de aplicare a accizelor au fost introduse şi motoarele cu capacitate de peste 100 CP, destinate iahturilor şi altor nave şi ambarcaţiuni pentru agrement, maşinile cu o capacitate cilindrică mai mare sau egală cu 3000 cmc. De asemenea, prin OG 28/2013 s-a stabilit o listă a produselor achiţionate de operatorii economici pentru uzul propriu şi pentru care vor depune declaraţie de accize la autoritatea competentă, numai atunci cand datorează accize. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.