Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Dacia dezvăluie în premieră noul Duster

Ziarul de Vrancea
9 sep 2013 992 vizualizări
Modelul are un exterior mai modern şi un interior schimbat, cu tapiţerii noi şi o nouă planşă de bord u maşina va dispune şi de un motor nou de 125 CP

Constructorul auto Dacia va lansa astăzi, la Salonul Auto de la Frankfurt, noul Duster, cu un exterior mai modern şi un interior schimbat, cu tapiţerii noi şi o nouă planşă de bord, a anunţat compania deţinută de grupul francez Renault. "Noua Dacia Duster aduce mai multe echipamente la acelaşi preţ: Dacia MEDIA NAV, regulator-limitator de viteză, asistenţă la parcarea cu spatele, sistem de control al traiectoriei (ASR-ESP) disponibil în serie, o reală evoluţie la nivelul calităţii percepute, un design nou şi o modularitate îmbunătăţită", se arată într-un comunicat al companiei. Modelul vine cu un alt interior, modern si confortabil, care reflectă apartenenţa la modelele 4x4. Pentru a sublinia designul şi caracteristicile 4x4 ale noului Duster, Dacia oferă diverse posibilităţi de personalizare prin intermediul unei game largi de accesorii. Noua Dacia Duster asigură un spaţiu interior sporit şi un volum de încărcare al portbagajului care poate atinge 475 litri (în funcţie de versiune), precum şi posibilitatea de a transporta obiecte de pană la 2,7 metri lungime, cu bancheta spate rabatată. Spaţiile de depozitare disponibile la interior au un volum de pană la 3,3 litri. Modelul are un nou motor pe benzină, de 125 CP, cu un consum de carburant de 6 litri/100 km şi emisii reduse de CO2.  "Dacia este marca auto cu cea mai mare creştere din Europa - plus 18% în primul semestru 2013 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut – şi aceasta în contextul unei evoluţii puţin favorabile a pieţei. Noul Duster completează o gamă complet înnoită, cea mai tanără din Europa şi din bazinul mediteranean", a declarat Rafaël Treguer, director de marcă Dacia. Duster, primul SUV al Dacia, a fost lansat în 2010.

Interes mare pentru acţiunile Nuclearelectrica

micii investitori au subscris în cinci ore peste jumătate din acţiunile disponibile pe tranşa lor

Micii investitori au subscris în primele ore ale ofertei Nuclearelectrica mai mult de jumătate din acţiunile disponibile pe tranşa lor şi care reprezintă 10% din ofertă, interesul ridicat fiind determinat de discountul de 8% acordat pentru ordinele plasate în primele trei zile, potrivit brokerilor. Subscrierile au început la ora 9:30, iar în primele cinci ore, pe tranşa subscrierilor mici (între 100 şi 15.000 de acţiuni) au fost plasate 359 de ordine pentru 1,4 milioane de titluri. Volumul de acţiuni subscrise şi pentru care au fost plasate ordine în sistemul Bursei pană aproape de ora 15:00 reprezintă 56% din tranşa destinată micilor investitori. Micii investitori pot subscrie doar la 15 lei/acţiune, însă beneficiază de un discount de 8% (dacă subscriu în primele trei zile) şi de 3% (dacă subscriu din a patra zi) din preţul care va fi stabilit la final, în funcţie de subscrierile investitorilor instituţionali. Discountul se va aplica doar pentru investitorii care subscriu între 100 şi 15.000 de acţiuni, în timp ce investitorii de retail care plasează ordine pentru pachete mai mari de 15.000 de titluri şi investitorii instituţionali vor plăti preţul stabilit la finalul ofertei. Oferta este structurată în trei tranșe, dintre care cea mai mare (85% din acțiuni) este detinată investitorilor instituționali și în funcție de subscrierile de pe aceasta va fi determinat și prețul la care vor fi vandute acțiunile. Investitorii instituționali vor putea subscrie la orice preț din intervalul 11,2 și 15 lei/titlu. Pe tranşa investitorilor mari de retail (cu subscrieri de minim 15.001 de titluri), în primele ore ale ofertei au fost plasate patru ordine pentru 188.600 de acţiuni, reprezentand aproape 15% din titlurile de pe acest segment. Pe tranşa investitorilor mari de retail sunt disponibile titluri reprezentand 5% din toată oferta. Subscrierile reduse de pe acest segment sunt explicabile prin faptul că aceşti investitori aşteaptă ultimele zile ale ofertei pentru a-şi plasa ordinele, astfel încat să nu stea cu banii blocaţi dacă ar face subscrierile din prima zi. O astfel de situaţie a fost consemnată şi la oferta secundară derulată în aprilie la Transgaz, care a avut o structură apropiată. Compania de stat Nuclearelectrica derulează în perioada 9 - 20 septembrie o ofertă prin care vrea să atragă fonduri nete de 272,8 - 369,3 milioane lei (61,7 - 83,5 milioane euro). Nuclearelectrica vrea să vandă 25,3 milioane de acțiuni noi, reprezentand 10% din capitalul social actual, la prețuri cuprinse între 11,2 lei/titlu și 15 lei/titlu.

Maşinile electrice şi hibride, vedetele salonului de la Frankfurt

Salonul Auto de la Frankfurt va reuni cele mai importante nume din industria auto mondială, cu 70 de modele şi concepte prezentate în premieră, ieşind în evidenţă vehicule electrice, automobile cu propulsie hibridă şi prototipuri menite să demonstreze cele mai noi tehnologii şi idei de design. Salonul va fi deschis publicului în perioada 12-22 septembrie, primele două zile fiind rezervate presei şi participanţilor din industrie. Evenimentul este găzduit de uriaşul centru de expoziţie Frankfurt Messe, pe o suprafaţă de 230.000 de metri pătraţi, aproximativ cat 32 de terenuri de fotbal, potrivit Associated Press, preluată de Washington Post. Expoziţia este organizată odată la doi ani, iar ultima ediţie, din 2011, a atras 928.000 de vizitatori. Companiile vor prezenta un număr mare de automobile electrice şi cu propulsie hibridă (care combină un motor electric cu unul cu combustie internă), modele care costă mai mult faţă de maşinile obişnuite şi pot ridica probleme suplimentare pentru clienţi, precum autonomia redusă a modelelor cu baterii. În SUA, cea mai dezvoltată piaţă pentru automobilul electric, teama de a rămane pe marginea drumului în pană de curent a îndepărtat clienţii de modele precum Chevrolet Volt sau Nissan Leaf, care nu au reuşit să caştige o cotă de piaţă semnificativă în cei trei ani care au trecut de la lansare. Totodată, modelele hibrid cu propulsor pe benzină sunt nepopulare în Europa, unde automobilele obişnuite cu motor diesel sunt în general mai economice. Per total, automobilele electrice şi hibride reprezintă mai puţin de 0,2% din piaţa europeană. BMW va prezenta la Frankfurt modelul electric i8, un automobil sport de lux care poate accelera de la 0 la 100 de kilometri pe oră în 4,5 secunde. Audi a pregătit un concept hibrid Quattro cu propulsor de 700 de cai putere şi o viteză maximă limitată la 305 kilometri pe oră. Toyota vine cu o versiune concept a modelului compact Yaris, echipată cu trei motoare electrice şi un propulsor pe benzină cu 4 cilindri, sistem capabil să dezvolte 400 de cai putere. Volkswagen, cel mai mare producător auto european, va dezvălui o variantă electrică a popularului Golf şi un model Up! cu baterii.


Poşta vrea să cumpere în leasing 132 de autovehicule

Poşta Romană va organiza, în a doua parte a lunii octombrie, o licitaţie pentru cumpărarea în leasing financiar a 132 autovehicule, valoarea contractului fiind estimată la 1,62 milioane de euro (cu TVA) pentru următorii trei ani. "Autovehiculele vor fi achiziţionate prin Programul de stimulare a înnoirii parcului auto naţional 2013 - RABLA, prin contractarea unei finanţări de tip leasing financiar pentru o perioadă de 36 luni, cu dobandă fixă şi utilizand drept avans prima de casare în valoare de 858.000 lei, cu TVA, corespunzatoare predării spre casare a 132 autovehicule uzate, la care se vor adăuga servicii de întreţinere pe întreaga perioadă de leasing (pentru o limită de 100.000 kilometri, precum şi servicii de asigurare CASCO pentru 36 luni şi servicii de asigurare RCA pentru 12 luni", se arată în anunţul de participare publicat pe www.e-licitatie.ro. La finele perioadei de leasing, Poşta Romană îşi va exercita dreptul de opţiune în sensul dobandirii dreptului de proprietate asupra obiectelor în leasing. Autovehiculele vor fi achiziţionate din surse proprii ale operatorului naţional poştal. În prima jumătate a acestui an, Poşta Romană a organizat două licitaţii pentru achiziţionarea în leasing financiar a unui număr de 732 autovehicule. Prima licitaţie a fost caştigată de Porsche Romania, care s-a angazat să furnizeze operatorului poştal 607 autovehicule, contractul fiind încheiat pentru suma de 8,23 milioane de euro (TVA inclusă) în următorii trei ani. A doua licitaţie a vizat cumpărarea în leasing financiar a unui număr de 125 autoturisme, valoarea contractului fiind estimată la 1,61 milioane de euro, cu TVA, în următorii trei ani. Termenul limită pentru depunerea ofertelor a expirat la 9 aprilie, dată pană la care s-au înscris societăţile Operational Finop Leasing şi RCI Leasing. Licitaţia a fost anulată în luna iulie, conform datelor www.e-licitatie.ro, motivul fiind "abateri grave de la prevederile legislative, care afectează procedura de atribuire sau este imposibilă încheierea contractului". În luna august, Poşta Romană a mai lansat o licitaţie pentru cumpărarea în leasing financiar a unui număr de 35 autoutilitare.

Exporturile au atins un nivel record

Exporturile FOB ale Romaniei au atins un nivel record în luna iulie, de 19,935 miliarde lei (4,482 miliarde euro), iar importurile CIF au însumat 22,467 miliarde lei (5,056 miliarde euro), conform estimărilor preliminare ale Institutului Naţional de Statistică /INS/, publicate ieri. Comparativ cu luna iulie 2012, exporturile au crescut cu 16,1% la valori exprimate în lei (18,1% la valori exprimate în euro), iar importurile au crescut cu 9,3% la valori exprimate în lei (11,3% la valori exprimate în euro). Faţă de luna iunie 2013, exporturile din luna iulie 2013 au crescut cu 11,7% la valori exprimate în lei (11,4% la valori exprimate în euro), iar importurile au crescut cu 15,1% la valori exprimate în lei (15,2% la valori exprimate în euro). Deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) a fost în luna iulie 2013 de 2,532 miliarde lei (574 milioane euro), mai mic cu 867,7 milioane lei (171,5 milioane euro) decat cel înregistrat în luna iulie 2012. Deficitul comercial FOB-CIF în primele şapte luni din 2013 a fost de 13,741 miliarde lei (3,126 miliarde euro), mai mic cu 9,917 miliarde lei (2,23 miliarde euro) decat cel înregistrat în perioada ianuarie-iulie 2012. Exporturile FOB pe primele şapte luni din 2013 s-au cifrat la 124,076 miliarde lei (28,194 miliarde euro), iar importurile CIF au fost de 137,817 miliarde lei (31,32 miliarde euro). Comparativ cu perioada similară din 2012, exporturile au crescut cu 7,6% la valori exprimate în lei (7,7% la valori exprimate în euro), iar importurile au scăzut cu 0,8% la valori exprimate în lei (0,7% la valori exprimate în euro). Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri (Intra-UE28) în primele şapte luni din 2013 a fost de 87,565 miliarde lei (19,913 miliarde euro) la expedieri şi de 105,165 miliarde lei (23,918 miliarde euro) la introduceri, reprezentand 70,6% din total exporturi şi 76,4% din total importuri.

Importul de lapte au urcat cu 56%

Importul de lapte de vacă a crescut în primele şapte luni ale anului cu 56,7%, la 53.087 tone, în timp ce cantitatea de lapte colectată de la exploataţii agricole şi centre de colectare locale a scăzut cu 4,1%, la 523.304 tone, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). În perioada analizată, s-au înregistrat creşteri ale producţiei la smantana de consum, cu 13,1%, la lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi altele), cu 10,4%, la branzeturi inclusiv branză obţinută exclusiv din lapte de vacă (89,6% din producţia totală de branzeturi) cu 5,4%, la unt cu 4,5% şi la laptele de consum cu 1,8%. În luna iulie, cantitatea de lapte de vacă colectată de la exploataţii agricole şi centre de colectare de către unităţile procesatoare, de 86.394 tone, a crescut atat faţă de iunie, cu 0,7%, cat şi faţă de aceeaşi lună a anului trecut, cu 4,4%. Comparativ cu iulie 2012, producţia principalelor produse lactate a crescut cu 27,9% la branzeturi inclusiv branza obţinută exclusiv din lapte de vacă, cu 19,6% la lapte de consum, cu 17,1% la unt, cu 15% la smantana de consum şi cu 2,9% la lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi altele).

Investitorii din SUA cumpără masiv în Europa

Marii investitori americani au cumpărat în primele şase luni ale anului pe bursele din Europa acţiuni în valoare de 65 de miliarde de dolari, maximul ultimilor 36 de ani, potrivit unui raport elaborat de divizia europeană a Goldman Sachs folosind date ale Trezoreriei SUA. Achiziţiile derulate de fondurile de pensii şi alţi investitori mari din SUA, la cel mai ridicat nivel începand din 1977, reprezintă un semn al încrederii în capacitatea Europei de a-şi reveni din criza datoriilor suverane, scrie Financial Times. Semnele recuperării economice şi creşterea încrederii mediului de afaceri, precum şi aşteptările ca rezultatele companiilor din a doua jumătate a anului să susţină cotaţiile la bursă au atras din nou interesul investitorilor americani, notează publicaţia britanică. "Contextul economic face din Europa o investiţie atractivă. Ne aşteptăm ca acţiunile companiilor europene să crească în continuare, odată cu recuperarea înregistrată la nivelul întregii regiuni", a declarat directorul diviziei de investiţii în acţiuni pe pieţe internţionale la Goldman Sachs Asset Management, Eddie Perkins.

Băncile nu vor banii BNR

Băncile nu au participat nici luni la licitaţia repo săptămanală prin care pot accesa împrumuturi de la Banca Naţională a Romaniei (BNR), aceasta fiind a patra operaţiune consecutivă de acest tip la care nu există cerere din partea instituţiilor de credit. Prin licitaţiile repo, BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobanda de politică monetară, de 4,5% pe an în prezent. Banii sunt împrumutaţi, de regulă, pentru o săptămană. Pe fondul unei lichidităţi mai ridicate de care au dispus băncile încă din luna august, dobanzile au fost mici în piaţă, iar cea mai recentă licitaţie repo a avut loc pe 12 august. Atunci a participat o singură bancă, care a împrumutat numai 7 milioane lei. Dobanzile pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o săptămană afişate luni sunt de 3,07% - 3,57% pe an, foarte aproape de intervalul afişat vineri, de 3,08% - 3,58% pe an. Astfel, dobanzile sunt semnificativ sub rata dobanzii de politică monetară a BNR, de 4,5% pe an.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.