Economic

CFR a pierdut 100 milioane clienţi

Ziarul de Vrancea
8 sep 2013 869 vizualizări
In prezent, CFR Marfă transportă doar 50 milioane de persoane

CFR Călători va transporta circa 50 milioane pasageri în acest an, similar cu 2012, dar cu aproape 70% mai puţin faţă de 1998, anul înfiinţării, şi arată că scumpirea biletelor de la 1 septembrie va genera încasări mai mari cu 3% în ultimele patru luni şi un plus de 2% în 2014 comparativ cu 2012. "În anul 2012, numărul de călători transportaţi a fost de 48,676 milioane. Estimăm că în acest an se va menţine acelaşi număr de călători, în funcţie de evoluţia principalilor indicatori macroeconomici. (...) Pentru perioada septembrie - decembrie 2013 se estimează o creştere cu 3% a încasărilor CFR Călători faţă de aceeasi perioada a anului 2012. Pentru anul 2014 se estimează o creştere cu 2% faţă de încasările realizate în anul 2012", se arată într-un răspuns al companiei. CFR Călători a fost înfiinţată în 1998, în urma reorganizării fostei SNCFR, şi a transportat în acel an 146,8 milioane pasageri. "De atunci şi pană în prezent traficul a înregistrat un trend descendent, cauzat de mai mulţi factori, precum: circulaţia între regiuni care s-a diminuat pe fondul unei scăderi generale a economiei, aceasta ducand la reducerea numărului de pasageri şi la reducerea numărului de trenuri din pachetul minim social; reducerea numărului de trenuri, determinată de efectuarea de lucrări de reabilitare la infrastructura feroviară şi închiderea temporară a unor secţii de circulaţie sau reducerea capacităţii de circulaţie a acestor secţii", precizează compania. Între 2007 şi 2009 numărul călătorilor s-a redus de la 85,7 milioane la 65,5 milioane, ajungand la 57,6 milioane în 2010, respectiv 53,4 milioane în 2011. Bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul 2013 al CFR Călători, aprobat în luna iulie prin hotărare de guvern, prevede venituri totale de 2 miliarde lei, cheltuieli de 2,4 miliarde lei şi o pierdere de 400 milioane lei, conform sursei citate. Potrivit datelor raportate la Ministerul Finanţelor, compania a înregistrat anul trecut venituri de 1,99 miliarde lei (în scădere cu 22% faţă de 2011), cheltuieli de 2,98 miliarde lei (mai mari cu 16%) şi o pierdere de 992 milioane lei, de la un profit net de 1,5 milioane lei în anul precedent. Afacerile CFR Călători s-au plasat la 1,66 miliarde lei în 2012, în scădere cu aproape 24%. CFR Călători a anunţat recent că a avut în primul semestru pierderi de 139 milioane lei, în scădere faţă de rezultatul negativ de 200 milioane lei raportat la jumătatea anului trecut. Evoluţia a fost determinată printre altele de reducerea unor linii neprofitabile sau cu slabă productivitate, scăderea consumului de motorină şi diminuarea cheltuielilor cu personalul, prin scăderea numărului de angajaţi, fără concedieri colective. Preţurile biletelor de tren au crescut diferenţiat de la 1 septembrie, cu pană la 10%, măsura, aprobatã prin ordin al ministrului Transporturilor, luand în calcul evoluţia inflaţiei şi majorarea din ultimii doi ani a unor costuri ale CFR Călători, cu combustibili, energie sau piese.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
danb, acum 3876 zile, 12 ore, 20 minute, 2 secunde
Parerea mea este ca CFR Calatori este una dintre cele mai p.rost conduse companii de stat din Romania si aceasta este singura cauza a situatiei catastrofale in care se afla. Cred ca de la un moment citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.