Economic

Un investitor surpriză pentru Oltchim

Ziarul de Vrancea
5 sep 2013 471 vizualizări
MOZAIC STIRI ECONOMICE: SIF-urile vor să formeze un consorţiu pentru a investi la combinatul de la Ramnicu Valcea după privatizare

Societăţile de Intermediere Financiară (SIF) vor să formeze un consorţiu care să investească la Oltchim (OLT), după privatizarea acestuia şi integrarea combinatului din Ramnicu Valcea cu Chimcomplex Borzeşti, potrivit Ministerului Economiei. Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, s-a întalnit ieri cu George Mucibabici, preşedintele firmei de consultanţă şi audit Deloitte, Ştefan Vuza, preşedintele SCR Grup şi Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova, discuţiile vizand redresarea şi atragerea de investiţii pentru Oltchim. "În acest context, preşedintele SIF Moldova a anunţat iminenţa formării unui consorţiu al SIF-urilor, care doreşte să se implice în rezolvarea situaţiei Oltchim, considerat un proiect de interes naţional. În opinia partenerilor de dialog, acest consorţiu este interesat de funcţionarea combinatului după privatizare şi de aceea intenţia lor este aceea de a investi într-un proiect de integrare a combinatelor Oltchim şi Chimcomplex Borzeşti, care are ca puncte forte poziţia geografică avantajoasă, pieţe internaţionale de desfacere care pot absorbi 70% din producţia Oltchim şi Chimcomplex, instalaţii modernizate, în marea lor majoritate, sunt competitive din punct de vedere al costurilor", se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei. De asemenea, potrivit participanţilor la discuţii Oltchim are ca avantaj că este singura capacitate de acest fel din Uniunea Europeană şi că ar aduce un plus de valoare pentru economia romanească. "În cadrul discuţiilor au fost solicitate informaţii cu privire la stadiul procedurii de insolvenţă, precum şi unele detalii suplimentare legate de situaţia economico-financiară a societăţii", se mai spune în comunicat. Vosganian s-a întalnit miercuri cu reprezentanţii fondului de investiţii israelian Fortissimo Capital şi cei ai PCC SE, acţionar minoritar al Oltchim, care au anunţat la randul lor că vor forma un consorţiu pentru privatizarea combinatului chimic. Aceştia au transmis ministrului şi administratorilor judiciari că vor face săptămana viitoare o ofertă pentru compania de stat. PCC SE deţine direct 18,31% din acţiunile Oltchim şi indirect 14,02% din titluri, prin intermediul Polyolt Holding, firmă înregistrată în Cipru. Fortissimo Capital este un fond privat de investiţii care investeşte în principal în companii publice şi private israeliene din domeniul tehnologiei şi industriei, ce au nevoie de infuzii de capital pentru dezvoltarea afacerilor. Ministerul Economiei a anunţat recent că şi producătorul de crom Yildirim Holding din Turcia este interesat să participe la privatizarea combinatului chimic. Statul a eşuat anul trecut în încercarea de a privatiza Oltchim, controlată de Ministerul Economiei. Combinatul chimic se află în insolvenţă din luna ianuarie a acestui an.

Suntem pe locul doi în lume la numărul de computere infectate

u cel mai mare număr de computere infectate sunt în India (rată de infecţie de 14,48%), Romania (11,55%), Statele Unite ale Americii (5,43%) şi Franţa (7,47%)

Romania se află pe locul doi în lume, după India, în ceea ce priveşte numărul de computere infectate cu viruşi informatici, se arată într-un comunicat al Bitdefender, care citează datele QuickScan, scaner-ul de securitate al companiei ce identifică ameninţările informatice active prin verificarea zonelor critice din computere. Potrivit sursei citate, cel mai mare număr de computere infectate sunt în India (rată de infecţie de 14,48%), Romania (11,55%), Statele Unite ale Americii (5,43%) şi Franţa (7,47%). Statisticile reflectă doar infecţiile pe computere care rulează deja o soluţie de securitate - plătită sau gratuită. În lume, potrivit documentului, cel puţin unu din zece computere echipate cu o soluţie antivirus este infectat cu viruşi. 'Testul realizat în prima jumătate a anului arată că în medie 11,6% dintre computerele scanate cu Bitdefender QuickScan sau cu aplicaţia pentru desktop - 60-Second Virus Scanner - sunt infectate cu cel puţin un tip de software periculos. Studiul mai arată că dispozitivele infectate rulează o varietate de sisteme de operare, de la versiuni vechi de Windows, ce nu mai pot fi actualizate (precum Windows 2000, ce şi-a încheiat ciclul de viaţă în iulie 2010) pană la Windows 8 - cea mai recentă versiune a sistemului de operare al Microsoft', se arată în document. Potrivit acestuia, numărul de infecţii găsite pe fiecare platformă este proporţional cu cota de piaţă a fiecărei ediţii de Windows. ''În mai puţin de 10 ani cantitatea de software periculos a crescut de la infecţii sporadice la mai mult de 145 de milioane de ameninţări cunoscute, o rată de 40.000 de viruşi pe zi. Acest lucru pune o presiune uriaşă pe soluţiile antivirus şi creşte probabilitatea unor infecţii în cazul în care antivirusul şi sistemul de operare nu sunt actualizate regulat. Din acest motiv o a doua opinie, obţinută printr-o scanare online, ar putea identifica incidentele de securitate înainte de a produce efecte asupra utilizatorului'', a declarat Cătălin Coşoi, Chief Security Strategist, Bitdefender. Datele arată că 9,28% dintre computerele ce rulează Windows 2000 sunt infectate. 'Windows XP, ce îşi va încheia ciclul de viaţă anul viitor în aprilie, este încă folosit masiv şi are o rată de infecţie de 12,8% dintre sistemele scanate. Trecand la sistemele noi de operare ale Microsoft, 11,47% dintre computerele ce rulează Windows 7 şi o altă soluţie de securitate au fost găsite infectate. În contrast, pe numai 4,59% dintre maşinile cu Windows 8 au fost găsiţi viruşi', arată Bitdefender.

BlackBerry urmează să aibă soarta Nokia

Producătorul canadian de smartphone-uri BlackBerry, aflat în dificultate după scăderea puternică a vanzărilor în ultimii ani, intenţionează să încheie pană în noiembrie licitaţia şi negocierile pentru vanzarea companiei, au declarat pentru Wall Street Journal surse apropiate discuţiilor. Compania a anunţat în luna august că a desemnat o comisie specială, formată din membri ai consiliului de administraţie, pentru a căuta "alternative strategice". În perioada următoare, BlackBerry a purtat discuţii preliminare cu mai mulţi investitori interesaţi să preia compania, parţial sau integral, a afirmat una dintre surse, precizand că a fost stabilită o listă de potenţiali investitori, iar negocierile pentru vanzare ar putea începe în scurt timp. Conducerea BlackBerry vrea o soluţie rapidă, însă nu este clar dacă negocierile iniţiate de companie se vor materializa într-o ofertă concretă de preluare, notează WSJ. Printre investitorii interesaţi să investească la BlackBerry se numără mai multe instituţii financiare din Canada şi Statele Unite, printre care Canada Pension Plan Investment Board, un fond de administrare de pensii, şi fondul de capital de risc Bain Capital. De asemenea, compania canadiană a intrat în atenţia unor producători de electronice din Asia, printre care grupul chinez Lenovo. Anterior, zvouri din piaţă indicau că gigantul american Microsoft ar fi interesat să preia BlackBerry pentru a-şi extinde prezenţa în domeniul producţiei de electronice şi a-şi consolida poziţia pe segmentul mobil. Microsoft a optat însă pentru preluarea diviziei producătoare de telefoane mobile a companiei finlandeze Nokia, tranzacţie anunţată marţi. Microsoft şi Nokia au depăşit BlackBerry pe piaţa smartphone în trimestrul al doilea al acestui an, la doi ani după încheierea unui parteneriat strans prin care se doreşte impunerea sistemului de operare Windows Phone drept un al treilea jucător relevant pe piaţa dispozitivelor mobile, ca alternativă la Apple iOS şi Google Android, care domină în prezent sectorul. BlackBerry nu a ţinut pasul cu transformarea rapidă a industriei mobile după lansarea iPhone în 2007, situaţie similară cu cea a Microsoft şi Nokia. În 2007, BlackBerry genera jumătate din vanzările de smartphone-uri din SUA, iar acţiunile companiei au depăşit pentru o perioadă pragul de 200 de dolari. În prezent, BlackBerry se tranzacţionează pe bursă la aproximativ 10 dolari.

Şomajul în randul tinerilor, o bombă cu ceas pentru Europa

Europa stă pe "o bombă cu ceas demografică" din cauza şomajului record în randul tinerilor, combinat cu îmbătranirea populaţiei, a avertizat ieri, la summit-ul G20 de la Sankt Petersburg, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Muncii (OMM), Guy Ryder.El consideră că liderii politici nu fac destul pentru a rezolva această problemă complexă. "Dacă nu îi aduci pe aceşti tineri în campul muncii ai de-a face cu o bombă cu ceas din punct de vedere demografic. şomajul în randul tinerilor este dublu sau triplu faţă de nivelurile normale şi trebuie să găsim rapid locuri de muncă, din foarte multe motive", a declarat oficialul pentru CNBC. El a adăugat că speră ca problema şomajului să nu fie eclipsată la summit-ul G20 de dezbaterile privind situaţia din Siria, care vor domina agenda reuniunii din acest an a liderilor celor mai mari economii ale lumii. "Trebuie să stăm cu ochii pe problema locurilor de muncă. Trebiue să avem în vedere că liderii prezenţi aici reprezintă ţări cu un total de 93 de milioane de şomeri, cifră care creşte în pofida opiniei că ieşim din criză", a continuat Ryder. Şomajul din Europa s-a menţinut în iulie la nivelul record de 12,1%, iar în ţări precum Grecia şi Spania cifra depăşeşte 26%. şomajul în randul tinerilor se apropie de 25% la nivelul UE şi trece de 50% în statele afectate de criză din sudul zonei euro.

Ceasul inteligent Galaxy Gear va costa 299 de dolari

Samsung Electronics a prezentat miercuri seară, la Berlin, dispozitivul Galaxy Gear, un ceas de mană cu funcţii avansate, care se poate conecta cu anumite smartphone-uri şi tablete pentru a oferi acces rapid la funcţiile acestora. Dispozitivul va fi disponibil începand din 25 septembrie în unele ţări, urmand să fie lansat, în etape, pe 140 de pieţe. Preţul de referinţă este 299 de dolari. Pentru început, compatibilitatea Galaxy Gear este limitată la smartphone-ul Galaxy Note 3, prezentat miercuri în cadrul aceluiaşi eveniment, şi cu tableta Note 10.1. Smartphone-urile şi tabletele Samsung mai vechi vor primi cel mai probabil compatibilitate cu Galaxy Gear odată cu actualizarea sistemului de operare la Android 4.3, care ar urma să aibă loc în această toamnă. Ceasul Samsung nu este compatibil cu gadget-urile produse de alte companii. Galaxy Gear are un ecran cu diagonala de 1,63 inci (4,1 centimetri), o cameră digitală de rezoluţie scăzută, care poate înregistra şi secvenţe video HD, şi 4 GB spaţiu de stocare. Dispozitivul vine cu 70 de aplicaţii preinstalate, printre care Evernote şi eBay, şi poate facilita accesul rapid la diverse funcţii ale smartphone-ului cu care este interconectat. Samsung a prezentat de asemenea miercuri smartphone-ul de mari dimensiuni Galaxy Note 3, care aduce îmbunătăţiri de funcţionalitate, dar şi specificaţii tehnice superioare modelului de anul trecut.

Cel mai bogat rus a vandut participaţia la Facebook

Mail.ru Group, controlat de miliardarul Alişer Usmanov, cel mai bogat rus, a ieşit din acţionariatul Facebook prin vanzarea participaţiei de 0,6% pentru mai mult de 525 milioane de dolari, după creşterea puternică a acţiunilor reţelei de socializare în ultimele două luni. Mail.ru, care deţine numeroase site-uri populare în Rusia, a anunţat ieri că a vandut 14,2 milioane de acţiuni Facebook în perioada iulie-august, reprezentand 0,6% din compania americană. Acţiunile Facebook au urcat cu 57% în acest an şi au depăşit cotaţia de la listarea din mai 2012, iar capitalizarea de piaţă a companiei a ajuns la 102 miliarde de dolari. Usmanov, cel mai bogat rus, a investit devreme la Facebook, intrand în acţionariatul companiei în urma unei majorări de capital derulată în 2009 pe piaţa privată. Mail.ru a ieşit, în etape, din acţionariatele Facebook, Groupon şi Zynga pentru a investi în propriile operaţiuni de socializare online şi jocuri. Acţiunile Facebook au crescut cu 52% în această vară, datorită rezultatelor financiare peste aşteptări anunţate de companie, care a demonstrat astfel că poate monetiza accesările tot mai numeroase de pe smartphone-uri şi tablete.

Dobanzile la euro sunt menţinute la minime record

Banca Centrală Europeană (BCE) a menţinut ieri dobanda de politică monetară la nivelul minim record de 0,5%, decizie anticipată de economişti. În aşteptarea deciziei, costurile de finanţare ale statelor din zona euro au trecut de maximele ultimelor 12 luni. Astfel, randamentul oblgaţiunilor guvernamentale germane cu maturitatea la 10 ani a depăşit joi pragul de 2%, urcand la cel mai ridicat nivel din ultimele 17 luni, potrivit datelor Bloomberg. Costurile de finanţare ale Austriei, Finlandei şi Olandei au crescut de asemenea la cele mai ridicate niveluri din ultimul an. Franţa a efectuat joi un plasament de titluri de stat de 4,2 miliarde euro, cu scadenţa în anul 2023, la un randament mediu de 2,57%, cel mai ridicat din luna mai a anului trecut. Pe piaţa secundară, randamentul de referinţă al obligaţiunilor guvernamentale franceze cu maturitatea la 10 ani a atins 2,61%, nivel record pentru mandatul preşedintelui Francois Hollande. Spania a vandut joi obligaţiuni la 10 ani în valoare totală de 2,4 miliade euro, la un cost de 4,5%, cel mai scăzut din ultimii trei ani, situaţia datoriei spaniole fiind similară pe piaţa secundară.

Airbus a caştigat o comandă frumuşică din SUA

Airbus a învins Boeing şi a caştigat o comandă din partea operatorului aerian american Delta Air Lines pentru 40 de avioane, cu o valoare în listă de 5,6 miliarde de dolari, transmite Bloomberg. Livrarea a 10 aeronave A330-300 va începe în 2015, iar 30 de aparate A321, destinate curselor interne, vor di furnizate din 2016, a anunţat Delta. Este pentru prima oară cand transportatorul american cumpără avioane A321. Avioanele A330 şi A321 fac parte din gama actuală a Airbus, noi modele urmand să fie lansate în următorii caţiva ani. Directorul general al Delta, Richard Anderson, aplică o strategie de achiziţie a unor avioane nu prea scumpe, care să fie plătite rapid. "Cred că ieftin este şi bun", a declarat Robert Mann, şeful firmei de consultanţă în aviaţie R.W. Mann & Co în Port Washington, New York. El a spus că preluarea Northwest Airlines în 2008 de către Delta a introdus multe avioane Airbus în flota acesteia. Acordul este o revenire a Airbus, după ce Delta a preferat Boeing în 2011, cand a comandat 100 de avioane 737-900ER.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.