Economic

Portugalia este noul Eldorado al pensionarilor

Ziarul de Vrancea
31 aug 2013 810 vizualizări
Portugalia, împotmolită în criză, suscită interesul unui număr tot mai mare de pensionari europeni în căutarea unei vieţi uşoare, atraşi de scutiri fiscale generoase şi preţuri imobiliare în scădere puternică, relatează AFP.

"Mulţi englezi, germani şi scandinavi, în căutare de soare, trăiesc deja în Portugalia, iar numărul francezilor este în creştere", a declarat Carlos Vinhas Pereira, preşedintele Camerei de comerţ şi industrie franco-portugheză. Pentru a atrage mai mulţi străini, guvernul portughez a redus povara fiscală astfel că de la începutul acestui an toţi pensionarii europeni din sectorul privat care se instalează pentru prima oară în Portugalia sunt scutiţi de impozitele pe pensii percepute în ţările de origine. "Măsurile de austeritate aplicate de guvern pentru satisfacerea exigenţelor troicii creditorilor au contribuit la reducerea cererii interne, de unde şi ideea de a apela la străinătate pentru relansarea activităţilor", a spus Vinhas Pereira. Facilităţile fiscale acordate străinilor nu au provocat nemulţumire în ţara unde autorităţile au declarat război fraudei fiscale şi au majorat puternic impozitele percepute portughezilor pentru creşterea încasărilor bugetare. Erwin Mohr, vicepreşedinte al asociaţiei proprietarilor străini din Portugalia, stabilit în Portimao (Algarve) acum 19 ani "pentru scăpa de zăpada din Germania", crede că ţara este pe cale să devină Florida Europei, sau un paradis fiscal pentru noii pensionari. "Un cuplu de pensionari germani instalat în Portugalia cheltuieşte uşor 1.500-2.000 de euro pe lună, ceea ce compensează lipsa caştigului pentru fiscul portughez. Fără pensionari, economia din Algarve s-ar prăbuşi", a spus Mihr. Pereira a arătat că la sfarşitul lui 2011 Institutul Naţional de Statistică a înregistrat 735.000 de locuinţe goale în Portugalia. El a adăugat însă că spre deosebire de Spania în Portugalia nu s-a format o bulă imobiliară şi nu există oraşe fantomă. Numeroşi portughezi supraîndatoraţi şi-au pierdut casele, iar băncile oferă condiţii avantajoase de creditare cumpărătorilor străini. "În Algrave poate fi obţinut un credit de 120.000 de euro cu o dobandă de 1,5% pentru un apartament de 100 de metri pătraţi pe plajă, care poate fi ulterior închiriat, a declarat Ivo Agostinho, agent imobiliar. În ultimii trei ani, preţurile imobiliare au scăzut cu curca 30% în Portugalia, dar la Lisabona s-au stabilizat, aşa că este un moment bun să cumperi, a spus un alt agent imobiliar.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.