Economic

Dosarul Jitea- 19 inculpaţi şi prejudiciu de peste 13 milioane euro

Gabriel Sava
30 aug 2013 4069 vizualizări
Omul de afaceri Liviu Jitea a fost trimis în judecată alături de alţi 18 învinuiţi în dosarul alcoolului produs şi distribuit ilegal.Anchetatorii au calculat un prejudiciu de peste 13 milioane euro.In privinţa alor cinci inspectori vamali din Vrancea, dar şi a altor “persoane necunoscute” din cadrul Ministerului de Finanţe cauza a fost disjunsă la DNA Galaţi

Procurorii au trimis în judecată nu mai puţin de 19 persoane într-unul din cele mai importante dosare din ultimii ani din Vrancea, cel al afacerilor cu alcool ale milionarului Liviu Jitea. Liviu Mircea Jitea, Raluca Milea, Florenţa Mona lonescu, Neculai Bica, Mihai Viorel Tucan, Valentina Tucan, Ciprian Neagu, Nicuţă Robu, Antoaneta luliana Georgian, Stoica Cristea, Alexandru Bortoş, Decebal Vasile Taranciuc, Lucian Datcu, Dănuţ Panciu, Marian Guţan, Marian Cătălin Irimia, Costică Creiţă, lonuţ Marianov Grăjdeanu şi Angi-Toni Antoniu sunt cei 19 inculpaţi trimişi în judecată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Galaţi în dosarul alcoolului produs şi distribuit ilegal în cazul „lotului Jitea”. Pe lista inculpaţilor se regăseşte şi societatea la care Jitea este acţionar majoritar, respectiv Trust LF Trade SRL Focşani. Procurorii “au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 19 inculpaţi şi a unei societăţi comerciale, urmare a destructurării unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea de infracţiuni în materia comerţului ilegal cu alcool. Din probele administrate în cauză se conturează suspiciunea rezonabilă că inculpaţii au constituit un grup infracţional organizat, în scopul obţinerii de beneficii financiare substanţiale din producerea unor mari cantităţi de alcool şi comercializarea acestora prin eludarea dispoziţiilor fiscale privind producerea, deţinerea şi marcajul produselor accizabile”, se arată în comunicatul DIICOT de ieri.

Cum se scotea alcoolul din instalaţii

“Membrii grupării au procedat la amplasarea unor instalaţii neautorizate înaintea contoarelor unei linii tehnologice de producţie de alcool dublu rafinat şi au extras în această modalitate cantităţi de alcool necontorizate, de peste 1.443.000 de litri, fără înregistrarea în evidenţele contabile ale societăţii a operaţiunilor comerciale aferente cantităţilor de alcool produse ilegal. Membrii grupării sunt suspectaţi că, prin disimularea provenienţei cantităţii de 1.443.000 litri de alcool, produsă în mod ilegal, au obţinut şi utilizat în interes propriu suma de peste 13.600.000 lei. Prejudiciul total cauzat bugetului de stat prin activitatea infracţională este estimat la suma de 58.400.000 lei, reprezentând accize, taxe şi impozite”, au mai arătat procurorii. Anchetatorii au mai indicat că membrii grupării au săvârşit infracţiunea de furt calificat, constând în aceea că, prin blocarea funcţionării echipamentelor de măsurare a consumului de gaze naturale au sustras, în mod repetat, gaz metan în valoare de 2.700.000 lei, acesta fiind utilizat pentru funcţionarea instalaţiei ilegale de producţie alcool. Dosarul a ajuns joi pe rolul Tribunalului Galaţi, care ieri a discutat şi legalitatea măsurii de arestare preventivă. Conform încheierii de şedinţă, cei doi inculpaţi, Liviu Jitea şi Raluca Milea răman în arest, decizia putand fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Galaţi.

Iniţierea afacerii cu alcool ilegal, principala acuzaţie pentru Jitea
         
Iniţiere şi constituire de grup infracţional organizat, aceasta este pricipala acuzaţie pe care DIICOT Galaţi i-o aduce milionarului Liviu Jitea. Doar pentru această infracţiune, limita de pedeapsă este cuprinsă între 5 şi 20 de ani. În materialul de urmărire penală care a ajuns pe rolul Tribunalului Galaţi, omul de afaceri focşănean, arestat pe 9 martie, are nu mai puţin de şapte capete de acuzare. Procurorii îl mai acuză pe Jitea de instigare la deţinerea de produse accizabile în afara unui antrepozit fiscal (în cazul alcoolului etilic, peste limita de 40 litri), de folosirea conductelor mobile,  utilizarea rezervoarelor necalibrate, precum şi amplasarea înaintea contoarelor a unor robinete prin care se pot extrage cantităţi de alcool sau distilate necontorizate, de instigare la evaziune fiscală, cu producerea unui prejudiciu mai mare de 500.000 euro, spălare de bani, furt comis prin deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea funcţionării echipamentului de măsurare a consumului de gaze naturale, respectiv furt cu consecinţe deosebit de grave comis de mai multe persoane, pe timp de noapte şi în concurs de infracţiuni. La toate aceste fapte, procurorii au adăugat circumstanţa de comitere a faptelor în formă complexă şi continuată. “Urmărind obţinerea unor importante sume de bani prin evitarea plăţii taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat inculpatul Jitea Mircea Liviu a gandit un mecanism infracţional în care, prin utilizarea în mod ilegal a capacităţilor de producţie ale Trust LF Trade SRL în vederea obţinerii unor importante cantităţi de alcool pe care apoi să le păstreze în spaţiile de depozitare ale SC Vranlact SA Focşani după care să le valorifice. În acest scop inculpatul Jitea a atras în activităţile infracţionale şi alte persoane, o parte dintre aceştia avand calitatea de salariaţi la societăţile la care deţine calitatea de asociat sau acţionar majoritar ajungand astfel ca la mijlocul lunii iulie 2011 să cristalizeze un grup infracţional organizat în care fiecărui membru îi revin atribuţii clare şi specifice toate circumscrise obţinerii de sume de bani din producţia şi comercializarea ilegală de alcool. În cadrul grupului, inculpatul Jitea deţine calitatea de lider şi coordonator al membrilor grupului, asigurand şi protectia grupului infracţional prin intermediul diferitelor relaţii pe care le are şi le cultivă în randul reprezentanţilor autorităţii cu atribuţii de control fiscală şi chiar în sfera politică”, se arată în motivarea Tribunalului Galaţi la decizia prin care opt inculpaţi din acest dosar au ajuns în arest pe data de 9 martie.

Care sunt acuzaţiile din acest dosar?

Pe numele Ralucăi Milea, considerată a fi mana dreaptă a afaceristului Jitea, procurorii au formulat acuzaţii de complicitate la deţinerea de produse accizabile în afara unui antrepozit fiscal, de folosire a sistemelor de by-pass în vederea sustragerii de alcool, complicitate la evaziune fiscală, spălare de bani şi modificarea fără drept sau blocarea funcţionării echipamentului de măsurare a consumului de gaze. Cea de-a doua directoare a lui Jitea, Mona Florenţa Ionescu, va fi judecată pentru deţinerea produselor accizabile în afara unui antrepozit fiscal, pentru folosirea sistemelor de by pass, evaziune fiscală, spălare de bani, modificarea fără drept sau blocarea funcţionării echipamentului de măsurare a consumului de gaze naturale şi furt. Neculai Bica va fi judecat pentru deţinerea de produse accizabile în afara unui antrepozit fiscal şi folosirea sistemelor de by pass şi complicitate la evaziune. Mihai Viorel Tucan, Valentina Tucan, Ciprian Neagu şi Nicuţă Robu sunt acuzaţi de complicitate la deţinerea produselor accizabile în afara antrepozitului fiscal, folosirea sistemelor de by pass şi de complicitate la evaziune fiscală. Lui Viorel Tucan, procurorii l-au mai adus acuzaţia că a modificat instalaţia de gaz în scopul sustragerii de gaze din conductă. 
Antoaneta Iuliana Georgian, Stoica Cristea, Alexandru Bortoş, Decebal Vasile Taranciuc şi Lucian Datcu sunt acuzaţi că au deţinut alcool în afara unui antrepozit şi de complicitate la evaziune fiscală. Dănuţ Panciu, Marian Guţan, Marian Cătălin Irimia, Costică Creiţă, Ionuţ Marianov Grăjdeanu şi Angi-Toni Antoniu sunt acuzaţi că au deţinut produsele accizabile în afara antrepozitului şi că au fost complici la evaziune fiscală. De asemenea, mai sunt acuzaţi că au achiziţionat alcool şi distilate vrac de la alţi furnizori neautorizaţi.

Cinci funcţionari vamali şi alţii din Ministerul de Finanţe- via DNA

Potrivit rechizitoriului ajuns la Tribunalul Galaţi joi, procurorii de la DIICOT au dispus disjungerea cauzei cu privire la mai multe persoane care au calitatea de angajaţi a unor instituţii cu atribuţii de control. Astfel, s-a dispus disjungerea cu privire la “făptuitorii Hîrboca Vasile (n.r.- şef de birou), Voinea Tihaneş Viorel, Mustaţă Mariana, Georgescu Eugenia şi Lefter Eugen (n.r.- inspectori vamali) - lucrători în cadrul Direcţiei Judeţene de Accize şi Operaţiuni Vamale Vrancea” precum şi „persoanele neidentificate din Ministerul Finanţelor Publice – Comisia pentru Autorizarea Operaţiunilor de Produse supuse Accizelor Armonizate”, sub aspectul comiterii infracţiunii de luare de mită, iar în cazul „ministeriabililor”, de trafic de influenţă. Un lucrător de la Serviciul de Metrologie de la Galaţi, Petrică Dolea, este acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă. Nu este însă exclus ca, printre persoanele luate în vizor de anchetatori să se numere şi VIP-uri politice, care au avut de a face cu afaceristul vrancean. (Gabriel SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
sile, acum 3861 zile, 17 ore, 56 minute, 25 secunde
Tare mă tem că va scăpa așa cum au făcut-o Prunache&co.
Dorel, acum 3861 zile, 36 minute, 4 secunde
Ca să găsești articolul care îl cauți te rog să-l cauți pe Vasileșiei /KARU !!
Rodica, acum 3862 zile, 18 ore, 57 minute, 22 secunde
IRINA, cu regret dar tu numii piacii..!! NE spui că ești peste gard,dar nu vrea nimeni să vorbește cu noi în engleză,franceză ,italiană,spaniolă..!! Te dai mulțumită de exemplul tău care citeste integral
Irina Comanescu, acum 3862 zile, 22 ore, 15 minute, 31 secunde
Tocmai cand incepusem sa cred ca ziarele romanesti nu scriu din diverse motive articole bune, am foarte placuta surpriza sa citesc acest articol al d-lui Gabi Sava. Articol care este de cel mai bun citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.