Covrigi cu TVA de 9% de luna viitoare
“Jongleriile” financiare la producerea covrigilor se pot face de luna viitoare din scăderea de TVA şi nu umbland la mărimea găurii covrigului, cum se spune în popor. Potrivit Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Vrancea, “covrigii indiferent de gramaj şi indiferent dacă sunt sau nu afanaţi prin fermentaţia drojdiei intră în categoria produselor pentru care se aplică cota redusă de TVA de 9%”. În Monitorul Oficial nr. 543/28.08.2013 a fost publicat Ordinul comun al Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr. 1436, respectiv 852, privind aplicarea cotei de reduse de TVA de 9%. Prin acest ordin s-au adus o serie de precizări în ceea ce priveşte prevederilor art. 140 aliniat 2 alin. g) pct. 1 din Codul Fiscal. Potrivit acestuia, “prin paine se înţelege produsul preparat dintr-un aluat obţinut din diferite sortiment de făină, utilizate în amestec sau singure, cu sau fără anumite ingrediente, frămantat cu apă, afanat prin fermentaţia drojdiei şi precopt/copt, inclusiv în stare congelată, dar la care nu s-au adăugat miere, ouă, branză sau fructe şi care are un conţinut de zahăr în substanţă uscată de maxim 5% din greutate şi grăsimi în substanţă uscată de maxim 5% din greutate”. De asemenea, prin cornuri, chifle, batoane, covrigi, minibaghete, franzeluţe şi împletituri care se încadrează în grupa produse de brutărie la codul CAEN/CPSA 1071 se înţeleg produse care au compoziţia painii. Aceste produse cu umplutură de orice fel nu se încadrează în categoria produselor de panificaţie pentru care se aplică cota redusă de TVA de 9%. Prin ordinele 2223 şi 2224 ale preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală s-au aprobat modelul şi conţinutul formularului 307 şi 311, privind sumele rezultate din ajustarea/corecţia ajustărilor/regularea TVA, precum şi declararea TVA. (Mihai BOICU)