Economic

Noutăţi fiscale de la 1 septembrie

Mihai Boicu
28 aug 2013 2808 vizualizări
TVA de 9% la paine nu garantează reducerea preţurilor şi a evaziunii.Sambătă intră în vigoare modificările la TVA şi accize u la paine TVA-ul scade la 9%, iar la alcool accizele cresc cu 250 de euro/hl u producătorii importanţi de paine ar putea scădea preţurile, însă nu se ştie cum vor proceda comercianţii şi micii producători u aceştia ar putea băga în buzunar caştigul obţinut din scăderea TVA u oamenii de afaceri spun că evaziunea fiscală se face şi la TVA de 9% şi că Guvernul putea lua măsuri mai eficiente

De sambătă intră în vigoare prevederile Codului Fiscal prin care Guvernul reduce TVA la produsele de panificaţie la 9%. Măsura are ca obiectiv atat menţinerea unui preţ redus la paine, cat şi reducerea evaziunii fiscale în panificaţie, combinat cu menţinerea taxării inverse la cereale. Pentru că reducerea TVA se va resimţi în prima fază printr-o scădere a încasărilor bugetului, Guvernul Ponta a crescut accizele la alcool şi bunurile din categoria de lux. Cota redusă de 9% la TVA se aplica la toate sortimentele de paine, precum şi la următoarele specialităţi de panificaţie: cornuri, chifle, batoane, covrigi, minibaghete, franzeluţe şi împletituri, care se încadrează în grupa de produse de brutărie la codul CAEN/CPSA 1071. TVA redus se aplica şi la făină de grau, făină semialbă de grau, făină neagră de grau şi făină de secară, care se încadrează la codul CAEN/CPSA 1061, dar şi la triticum spelta, grau comun şi meslin, care se încadrează la codul NC 1001 99 00 şi secară, care încadrează la codul NC 1002 90 00.

Preţurile depind de micii producători şi comercianţi

Marii producători de paine vor scădea preţurile, dar nu se ştie care va fi comportamentul celor mai mici. La fel se pare că se va întampla şi în cazul comercianţilor. “Firmele au intrat în insolvenţă din cauza evaziunii şi a TVA. Din panificaţie au plecat circa 20.000 de oameni, au intrat în şomaj, iar dacă nu se luau măsuri, mai plecau 15.000 – 20.000 de oameni. Noi vom scădea preţurile, am şi modificat casele de marcat în acest sens. La o paine de 300 de grame, care este etalon, aveam preţul de 0,85 lei, cu tot cu TVA, după scăderea preţului la grau. Cu TVA de 9%, preţul va fi de 0,75 lei. Din punctul meu de vedere, firmele mari vor fi monitorizate şi vor scădea preţurile. Nu pot să îmi dau seama ce vor face firmele mici, care au cinci – şase preţuri, unul pentru cineva, altul pentru altcineva. De asemenea, nu ştim cum vor proceda comercianţii, dacă vor scădea preţurile sau le vor menţine”, a declarat Nicuşor Epure, directorul Moripan Jariştea. Feliciu Paraschiv, deţinătorul lanţului de supermarketuri Paco, spune că a luat decizia să scadă preţurile la paine dacă producătorii vor face acelaşi lucru. Măsura reducerii TVA la 9% nu se aplica la speciliatăţi cum sunt cornurile cu gem sau cozonaci.

Evaziune fiscală se face şi la TVA de 9%

Oamenii de afaceri cred că erau modalităţi mai eficiente de reducere a evaziunii fiscale decat reducerea TVA, care nu garantează scăderea evaziunii. Una dintre ele este taxarea inversă pe tot lanţul din panificaţie, adică de la graul recoltat de pe camp pană la paine, iar TVA să plătească doar cumpărătorul final, atunci cand cumpără painea. “Părerea mea este că dacă puneam taxarea inversă şi plătea TVA la vanzare la raft, atunci era TVA cat cuprinde. Atenţia va fi tot pe producătorii mari şi nu am idee cat se va dori din partea autorităţilor ca şi ceilalţi să fie corecţi. Dacă vor fi lăsaţi ca şi pană acum, atunci pentru ei merită să facă evaziune şi la TVA de 9%”, a declarat Nicuşor Epure, patronul Moripan. Feliciu Paraschiv, administratorul Paco, spune că se va reduce evaziunea în panificaţie, dar va creşte la alcool, acolo unde au crescut accizele. “Ar fi fost potrivit să lase TVA la fel şi să se găsească alte soluţii de creştere. De exemplu, blocarea importurilor, prin toate mijloacele posibile. Ceapa vine din Olanda, cartofii din Germania, dar de fapt vin din China printr-o buclă în Cipru. Am înţeles că şi carnea de porc vine tot din China, la fel usturoiul. Noi suntem o ţară agrară şi trebuie blocate importurile de produse pe care putem să le producem aici”, a declarat Feliciu Paraschiv. Administratorul Paco susţine că sunt soluţii de eliminare a evaziunii simple, dar care nu se aplică. Una este cea folosită în Germania, ca angajaţii Finanţelor să stea o lună la poarta fabricii şi să numere painile. Ulterior, dacă sunt variaţii de producţie atunci sunt semne de întrebare. “Cred că se va reduce preţul la paine, dar nu va scădea evaziunea. 9% TVA, plus 16% impozit pe profit face 25%, ceea ce înseamnă caştiguri importante pentru evazionişti”, a adăugat Feliciu Paraschiv.

250 de euro accize în plus la alcool

De sambătă se măreşte acciza la alcool, de la 750 de euro/hl alcool pur, la 1000 de euro/hl alcool pur.  Guvernul speră ca din această creştere să acopere golul lăsat de reducerea TVA la paine, dar sunt mulţi specialişti care spun că în realitate va creşte evaziunea la acool. De asemenea, au fost mărite accizele la produsele din gama de lux. La bijuteriile din aur şi/sau platină, cu excepţia verighetelor, acciza este de 1 euro/gram pentru bijuteriile de la pană la 14 K şi de 2 euro/gram pentru cele de peste 14 K. La blănurile naturale acciza este între 50 euro şi 1200 euro/bucată, în funcţie de costul de achiziţie sau de producţie al blănurilor. În cazul yahturilor şi alte nave şi ambarcaţiuni cu sau fără motor de agrement, acciza este între 500 euro/metru liniar pentru yahturile şi navele cu o lungime mai mare sau egală cu 8 metri şi de 10 euro/CP pentru navele cu motor de peste 100 CP. Acciza este de 1 euro/cm cub pentru autoturismele cu o capacitate cilindrică mai mare sau egală cu 3000 cm cubi. La armele de vanătoare şi pentru uz personal acciza este între 50 euro şi 1500 euro/bucată. Pentru cartuşe, acciza variază între 0,1 şi 0,4 euro/bucată.
 
Taxarea inversă se aplică pană la sfarşitul anului 2018

Măsurile de simplificare prevăzute în Codul Fiscal, adică taxarea inversă, sunt extinse de la 1 septembrie şi la livrarea de energie electrică către un comerciant persoană impozabilă. “Comerciantul persoană impozabilă reprezintă persoana impozabilă a cărei activitate principală, în ceea ce priveşte cumpărările de gaz, de energie electrică şi de energie termică sau agent frigorific, o reprezintă revanzarea de astfel de produse şi al cărei consum propriu de altfel de produse este neglijabil”, precizează reprezentanţii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice într-un comunicat de presă. Pentru a aplica taxarea inversă, furnizorul de energie electrică trebuie să obţină din partea cumpărătorului dovada că acesta este un comerciant persoană impozabilă: licenţa de furnizare a energiei electrică, declaraţia pe propria răspundere din care să rezulte activitatea sa principală o reprezină revanzarea energiei electrice, transferul de certificate verzi. Prevederile referitoare la aplicarea taxării inverse pentru livrările de cereale şi plante tehnice, livrarea de energie electrică şi transferul de certificate verzi se aplică pană la 31 decembrie 2018, inclusiv. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.