Economic

De la 1 septembrie creşte taxă pe ţuica la cazan

Ziarul de Vrancea
27 aug 2013 2621 vizualizări
Ce biruri noi ne aşteaptă la 1 septembrie

 

Ce a dat cu o mână, Guvernul a luat cu alta. A decis să ieftinească pâinea, reducând TVA, dar aplică o majorare fără precedent a accizelor la băuturile alcoolice.

 

Astfel, de la 1 septembrie, acciza pentru băuturi creşte cu 33%, de la 750 la 1.000 de euro la suta de litri alcool pur, ducând astfel nivelul accizei la unul dintre cele mai mari niveluri din Europa, ne-a declarat Romulus Dascălu, preşedintele Organizaţiei Patronale a Industriei Alcoolului şi Băuturilor Alcoolice Garant.

"Este cea mai mare creştere din istoria României, care duce acciza la un nivel ca în Luxemburg sau Austria", a spus Romulus Dascălu. El a adăugat că, dat fiind că la acciză se aplică şi TVA, în realitate majorarea este şi mai mare şi se va vedea în preţul la raft pe la finele lunii septembrie, în procente de 25-30%.

Taxă pe ţuica la cazan

Nici ţuica produsă în gospodăriile oamenilor pentru consumul propriu nu scapă de aceste accize mărite. Practic, dacă produc într-un an până la 50 litri alcool pur echivalent (adică circa 150 litri de 30 grade), ţăranii ar trebui să achite la stat o acciză de 500 euro la suta de litri alcool pur.

Valoarea accizei ar ajunge la 7,5 lei/ litru, pentru ţuica de 30 de grade sau la 11 lei/litru, pentru cea de 50 de grade, conform calculelor noastre. În prezent, ţuica se vinde cu circa 20 lei/litru. Pentru o producţie de peste 50 litri alcool pur, acciza este dublă.

Accize în premieră

Şi bijuteriile din aur, cu excepţia verighetelor, intră, de la 1 septembrie, în categoria produselor "de lux", aplicându-li-se o acciză de 1 euro/gram pentru bijuteriile cu până la 14k şi de 2 euro/ gram, pentru cele de peste 14k. La fel, maşinile cu capacitate cilindrică egală sau mai mare de 3.000 cm3, indiferent dacă sunt noi sau rulate, vor avea o acciză de 1 euro/ cm3, inclusiv pentru persoane fizice. De altfel, nici cei care încercau să fenteze plata taxei auto prin metoda partajului nu mai au "portiţe". De la 1 septembrie taxa va fi achitată şi pentru maşinile dobândite prin partaj.

Accize noi vor plăti şi cei care îşi cumpără bijuterii de platină, iahturi, arme de vânătoare sau de uz personal.


www.evz.ro

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.