Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Omul care a pierdut 5,6 miliarde dolari în doar patru luni

Ziarul de Vrancea
22 aug 2013 642 vizualizări
Averea miliardarului Mukesh Ambani, cel mai bogat om din India, a scăzut cu 24% începand din mai, sau 5,6 miliarde de dolari, la 17,5 miliarde de dolari, ca urmare a deprecierii rupiei la un minim record, potrivit Bloomberg

Rupia, moneda naţională a Indiei, a avut în ultima lună cea mai slabă evoluţie dintre valutele importante la nivel global. Moneda se află sub presiunea vanzării de active de pe pieţele emergente de către investitorii îngrijoraţi că Rezerva Federală a SUA (Fed) ar putea reduce programul de achiziţii lunare de obligaţiuni. Lichidităţile masive introduse de Fed în sistemul financiar au susţinut pieţele de capital la nivel global, dar şi activele de pe pieţele emergente, unde se pot obţine randamente mai ridicate pentru investiţii. Mukesh are active importante în India, inclusiv participaţii la companii listate la bursă. "Rupia este slabă şi se va deprecia în continuare. Investitorii străini instituţionali au investiţii în companii cu capitalizare ridicată şi retrag bani din India. Asta pune presiune destul de multă pe aceste companii", a Munesh Khanna, partner la firma Grant Thornton din Mumbai. Investitorii instituţionali au vandut acţiuni ale companiilor din India în valoare de 3 miliarde de dolari începand din 3 iunie, potrivit autorităţii pentru piaţă de capital din India. Averea lui Anil Ambani, fratele mai mic al lui Mukesh, a înregistrat un declin de 17% începand din mai, sau 1,7 miliarde de dolari, la 6,3 miliarde de dolari, notează Bloomberg. Anil se află pe locul al optulea în randul celor mai bogaţi oameni din India.

 

Tesla vrea să deschidă fabrici auto în Europa şi Asia

Producătorul american de automobile electrice Tesla Motors vrea să deschidă fabrici în Europa şi Asia, anticipand creşterea cererii din aceste regiuni în urma lansării unei maşini cu baterii mai puţin exclusiviste decat actualele modele, transmite Bloomberg. Singura fabrică existentă a Tesla, situată în Fremont, California, va produce în acest an cel puţin 21.000 de autoturisme de lux Tesla S, model cu preţuri de la 70.000 de dolari. Compania anticipează că va dubla producţia de la Fremont anul viitor. Fabrica are un potenţial de pană la 500.000 de autoturisme pe an, însă lansarea unui automobil de dimensiuni mai mici decat sedanul Tesla S, cu preţul la jumătate, necesită noi facilităţi de producţie, a declarat directorul general al companiei, Elon Musk. "Vom încerca să amplasăm aceste fabrici aproape de oameni, aproape de clienţi, pentru a reduce la minimum costurile de logistică, legate de livrarea automobilului. Cred că, pe termen lung, Tesla va deschide fabrici în Europa, în alte zone din SUA, şi în Asia", a afirmat Musk.

Tesla Motors, care poartă numele inventatorului Nikola Tesla, a trecut pe profit în acest an, iar acţiunile companiei au crescut cu 337% pe bursa de la New York, la 150 de dolari. Valoarea de piaţă a Tesla, de aproximativ 18 miliarde de dolari, o depăşeşte acum pe cea a grupului italian Fiat, acţionarul majoritar al Chrysler. Cererea pentru Model S, sedanul de lux propulsat electric, depăşeşte capacitatea actuală de producţie a Tesla în pofida preţului ridicat. Automobilul a fost desemnat maşina anului 2013 de către Motor Trend, iar influenta revistă Consumer Reports a acordat calificative excelente modelului, considerand că este una dintre cele mai bune maşini testate vreodată. Luni, Model S a primit cel mai bun rating de siguranţă din partea autorităţilor americane, reuşind performanţa de a avaria utilajele de testare.

 

Şeful de la Drumuri va fi înlocuit

Mircea Pop va fi schimbat din funcţia de director general al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) prin decizie a Consiliului de Administraţie, care se va întruni joi în acest sens, au anunţat premierul Victor Ponta şi ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Şova, în subordinea căruia se află CNADNR. "Pop va fi schimbat astăzi, după ce se reuneşte Consiliul de Administraţie. El va rămane în Consiliul de Administraţie ca membru", a spus Şova. În luna ianuarie, după ce presa a relatat că mai mulţi directori din CNADNR au petrecut la munte deşi meteorologii anunţaseră pentru acea perioadă că vremea se va înrăutăţi accentuat, premierul Victor Ponta a anunţat că Mircea Pop a demisionat de la conducerea companiei, dar va asigura interimatul pentru o perioadă foarte scurtă, pană la numirea altui şef. Pop a rămas însă interimar pană în prezent, premierul Ponta explicand că acesta a caştigat concursul pentru postul de manager privat astfel că Guvernul ar fi obligat să îl instaleze în această funcţie dacă expiră interimatul. Mircea Pop conduce CNADNR din iulie 2012.

 

Practicile de corupţie de la Microsoft, sub lupă

Investigaţia autorităţilor din SUA privind posibile fapte de corupţie ale unor parteneri şi consultanţi Microsoft, cu ramificaţii şi în Romania, a fost extinsă pentru a include activităţi din Rusia şi Pakistan, au declarat pentru Wall Street Journal (WSJ) surse apropiate situaţiei. WSJ a scris în luna martie că Departamentul Justiţiei şi Comisia pentru valori mobiliare (SEC) din SUA au început o investigaţie preliminară, după ce un fost reprezentant Microsoft din China a afirmat că unii parteneri ai companiei au mituit oficiali străini pentru a caştiga contracte. Ancheta dezvăluită în martie vizează şi relaţia companiei cu anumiţi distribuitori şi consultanţi din Romania şi Italia. Anchetatorii din SUA verifică dacă Microsoft a avut vreun rol în cazul unor acuzaţii conform cărora firme intermediare partenere ar fi oferit mită pentru a obţine contracte de software cu Ministerul roman al Comunicaţiilor, potrivit informaţiilor publicate anterior de ziarul american. Potrivit surselor WSJ, Microsoft a fost anunţată de către un informator anonim că unii distribuitori din Rusia au plătit directorii unei companii de stat pentru a obţine un contract.

 

BCR a luat caimacul la Prima Casă

Banca Comercială Romană (BCR) a primit cel mai mare plafon pentru creditele Prima Casă din noua etapă a programului guvernamental, de 220 milioane lei, din care 70 milioane lei sunt pentru achiziţia de locuinţe construite de ANL, finanţările fiind acordate doar în moneda naţională. Reprezentanţii BCR estimează că vor utiliza cea mai mare parte a plafonului pană la finalul acestui an, se arată într-un comunicat al băncii. BRD, a doua bancă de pe piaţa bancară în funcţie de active, a primit un plafon de 180 milioane de lei, iar Banca Transilvania dispune de fonduri de 105 milioane lei. Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a distribuit băncilor garanţiile pentru noua etapă a programului Prima Casă, în valoare de 1,2 miliarde lei, nouatea pentru această etapă fiind acordarea de credite doar în lei. Pentru creditele Prima Casă pot aplica cei care nu au locuinţă proprie sau deţin una cu suprafaţă mai mică de 50 metri pătraţi. Clienţii trebuie să dispună de un avans de 5%.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.