Economic

CEZ a reclamat Romania la Bruxelles din cauza certificatelor verzi

Ziarul de Vrancea
22 aug 2013 682 vizualizări
Guvernul a decis, la începutul lunii iunie, să amane acordarea unui certificat din cele două alocate producţiei de energie eoliană pană în 2017

CEZ a reclamat Romania la Comisia Europeană în legătură cu decizia guvernului de a amana acordarea unor certificate verzi către producătorii de energie regenerabilă, grupul ceh estimand că ar putea pierde astfel 6 miliarde coroane (230 milioane euro), potrivit Patria.cz. Guvernul a decis, la începutul lunii iunie, să amane acordarea unui certificat din cele două alocate producţiei de energie eoliană pană în 2017. Restul certificatelor urmează să fie distribuite eşalonat începand din anul 2018. Decizia a nemulţumit investitorii în astfel de unităţi de producţie a electricităţii. CEZ este cel mai mare investitor în producţia de energie eoliană în Romania. Energia produsă din surse regenerabile este sprijinită de guvern prin schema certificatelor verzi. Fiecare producător primeşte gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce şi o livrează în reţea. Mai departe, producătorii vand aceste certificate verzi către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii îşi recuperează costurile cu achiziţia certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli. Potrivit Patria.cz, reprezentanţii CEZ au subliniat că nu cunosc condiţiile în care va fi transferat cel de-al doilea certificat verde şi sunt îngrijoraţi că ar putea apărea noi schimbări pană în 2017. Compania ia în calcul inclusiv apelarea la o curte de arbitraj.

Anterior, în luna iulie, preşedintele CEZ Romania, Jan Veskrna, a declarat că grupul ceh va cere Guvernului să garanteze că va acorda, după 2017, contravaloarea certificatelor verzi amanate prin la începutul lunii iunie, a căror valoare se ridică la 1,8 miliarde lei (400 milioane euro). Comisia Europeană urmăreşte evoluţia amendamentelor pregătite de autorităţile romane privind schema certificatelor verzi de sprijin pentru producţia de energie din surse regenerabile. "Mai multe reclamaţii privind amendamentele propuse, venite din partea unor actuali sau viitori beneficiari ai schemei, sunt investigate începand din luna martie a acestui an", a declarat Marlene Holzner, purtătorul de cuvant al comisarului european pentru Energie, Günther Oettinger. Speţa este de asemenea în atenţia departamentului pentru Concurenţă al CE, potivit reprezentanţilor Executivului european. CE va prezenta în această toamnă o serie de îndrumări privind schemele de sprijin pentru energia din surse regenerabile şi intervenţiile guvernamentale în sectorul energiei, vizand o mai bună eficienţă a costurilor fără a risca distorsionarea condiţiilor din piaţă. CEZ a investit peste 1 miliard de euro în Romania, potrivit companiei. CEZ are în Dobrogea parcuri eoliene cu o capacitate instalată de 600 MW, cea mai mare din Romania pentru acest tip de producţie a energiei. 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.