Economic

JPMorgan, achetată pentru că ar fi angajat copiii unor oficiali chinezi ca să obţină afaceri

Ziarul de Vrancea
18 aug 2013 721 vizualizări
Autorităţile federale din SUA au deschis o investigaţie de dare de mită împotriva grupului JPMorgan, pentru a clarifica dacă banca americană a angajat copii ai unor importanţi oficiali chinezi pentru a obţine avantaje de afaceri în China, potrivit unui document ajuns în posesia New York Times.

Într-un astfel de caz, JPMorgan l-a angajat pe fiul unui fost şef al autorităţii de reglementare financiară din China, care conduce în prezent conglomeratul fianciar de stat China Everbright Group, arată documentul. După ce l-a angajat pe fiul şefului China Everbright, JPMorgan a obţinut mai multe contracte de la conglomeratul chinez, inclusiv pentru consiliere în privinţa unei emisiuni de acţiuni. Biroul din Hong Kong al JPMorgan a angajat şi o fiică a unui fost oficial chinez de la compania de construcţie de cale ferată. Oficialul a fost arestat ulterior pentru primirea de mită la acordarea de contracte. Angajarea fiicei respectivului oficial a avut loc într-un moment "potrivit" pentru JPMorgan, când compania de cale ferată se afla în procesul de selecţie a unui consultant pentru listarea la bursă. Cu sprijinul JPMorgan, compania a atras cinci miliarde de dolari de pe bursă în 2007. Obiectivul investigaţiei, derulate de Comisia pentru Bursă şi Valori Mobiliare din SUA, nu a fost dezvăluit până în prezent, iar JPMorgan a făcut doar o referire vagă în raportul trimestrial depus la bursă în august. Raportul notează o cerere a comisei pentru informaţii pivind angajarea unor persoane la divizia din Hong Kong şi relaţiile cu anumiţi clienţi. Un purtător de cuvânt al JPMorgan a declarat că grupul a prezentat informaţii despre caz în raportul transmis bursei, în timp ce reprezentanţi ai companiei de cale ferată şi ai Everbright Group nu au putut fi contactaţi, notează New York Times.

O practică folosită de mai multe companii internaţionale

Companiile occidentale au recurs la strategii agresive de câştigare de cotă de piaţă în China în ultimii ani, potrivit publicaţiei americane. Unele companii au intrat chiar în vizorul autorităţilor din cauza practicilor de afaceri, precum GlaxoSmithKline. Autorităţile chineze afirmă că angajaţi ai GlaxoSmithKline au recunoscut că au dat mită doctorilor în China pentru a creşte vânzările de medicamente. Marile companii cu afaceri internaţionale obişnuiesc să angajeze copii ai politicienilor importanţi din China. Ceea ce este neobişnuit în cazul JPMorgan este că a angajat copii ai oficialilor care conduceau companii de stat. Este chiar şi mai rar, notează New York Times, ca autorităţile americane să analizeze astfel de practici. Ancheta privind practicile de angajare în China vine într-un context în care banca este ţinta unor investigaţii derulate de cel puţin opt agenţii federale din SUA, o autoritate statală de reglementare, precum şi de autorităţi din alte două ţări. Multe dintre aceste cazuri vizează afacerile derulate de JPMorgan înaintea crizei fianciare cu obligaţiuni ipotecare.

China şi-ar exagera intenţionat PIB cu 1.000 miliarde de dolari

Economia Chinei ar putea fi exagerată de autorităţile de la Beijing cu circa 1.000 de miliarde de dolari, 8-12% din activitatea economică anuală, prin publicarea de date "voit eronate" despre inflaţie şi PIB, arată un studiu publicat de un profesor de la Universitatea Peking din Beijing.

Datele macroeconomice publicate de autorităţile chineze sunt tratate cu scepticism de unii economişti, iar studiul realizat de un profesor de la HSBC Business School din cadrul Universităţii Pekin încearcă să clarifice amploarea discrepanţelor, notează CNBC. "Există dovezi solide care arată că datele privind rata reală a creşterii PIB şi, în cele din urmă, PIB real, ar putea fi puternic exagerate", a declarat Christopher Balding, profesor asociat la HSBC Business School şi autor al raportului. Prin "nereguli semnificative şi sistematice", estimările oficiale exagerează PIB real al Chinei cu 8-12%, sau circa 1.000 de miliarde de dolari, a spus Balding. PIB al Chinei s-a situat la 8.320 miliarde de dolari anul trecut. Balding a analizat date din perioada 2001-2011 şi a descoperit că cifrele privind inflaţia au fost manipulate într-un mod care a condus şi la distorsionarea altor date, precum PIB şi venitul cheltuibil. "Dacă datele privind inflaţia nu sunt corecte, sau sunt voit greşite, cum par a fi de fapt, vor afecta alte segmente de date economice şi financiare, conducând la disparităţi mari în timp. Este îngrijorător că un birou de statistică ar manipula şi produce date eronate", a spus profesorul.

Discrepanţa a devenit evidentă în 2012

Raportul se concentrează mai ales pe date privind inflaţia în sectorul imobiliar, componenta cu cea mai mare pondere în Indicele Preţurilor de Consum din China. Dezvoltarea economică foarte rapidă a Chinei a cauzat o migraţie de amploare a populaţiei de la sate către oraşe, iar preţurile la locuinţe au "explodat" în zonele cu industrie dezvoltată. Statisticile oficiale arată, însă, că preţurile locuinţelor din zonele rurale au crescut mai mult decât cele din oraşe, afirmă Balding. Potrivit Biroului Naţional de Statistică al Chinei, preţurile locuinţelor private din zonele rurale au crescut în medie cu 1,67% pe an, de peste trei ori mai rapid decât cele din zonele urbane, unde media se situează la 0,53%. În plus, statisticile oficiale sugerează că preţurile locuinţelor private din China au avansat cu numai 8,14% în 11 ani, în pofida dezvoltării puternice a sectorului imobiliar şi a majorării PIB de circa cinci ori. "Afirmaţia privind creşterea cu mai puţin de 10% a componentei imobiliare a indicelui preţurilor de consum între 2000 şi 2011 este pur şi simplu comică", a afirmat Balding. Analiştii sunt de mult timp reticenţi în privinţa datelor publicate de autorităţile chineze. Qinwei Wang, economist pentru China la firma britanică de cercetare Capital Economics, a declarat că discrepanţa dintre datele oficiale privind PIB şi calculele Capital Economics au devenit mai evidente anul trecut. "Începând din 2012, indicatorul nostru sugerează o încetinire economică în China mai puternică decât cea arătată de datele oficiale. Datele Capital Economics sugerează că economia Chinei a înregistrat o creştere uşor mai ridicată de 6%, cu 1-2 puncte procentuale mai redusă decât cea oficială", a afirmat Qinwei. Profesorul de la HSBC Business School a declarat că speră ca cercetarea sa să schimbe modul în care autorităţile chineze folosesc datele.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.