Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Reguli noi de salarizare în companiile de stat

Ziarul de Vrancea
15 aug 2013 832 vizualizări
Creşterile salariale din companiile de stat vor fi limitate la 60% din sporul de productivitate

Creşterile salariale din regiile autonome sau companiile de stat vor fi limitate la cel mult 60% din sporul de productivitate a muncii, majorările incluzând primele, sporurile sau bonusurile pe care aceşti operatori economici le pot acorda, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă al MFP. "Creşterea câştigului mediu brut lunar pe salariat nu poate depăşi 60% din indicele de creştere a productivităţii muncii calculată în unităţi valorice sau fizice, după caz", se arată în proiectul de ordonanţă de urgenţă. Proiectul include şi prevederea potrivit căreia contractele colective de muncă se negociază, în condiţiile legii, după aprobarea bugetelor de venituri şi cheltuieli ale operatorilor economici, în limitele şi în condiţiile stabilite prin bugetele de venituri şi cheltuieli. Câştigul mediu brut lunar pe salariat este calculat ca raport între cheltuielile de natură salarială şi numărul mediu de salariaţi/numărul de luni aferente. Proiectul defineşte, de asemenea, cheltuielile de natură salarială, care includ cheltuielile cu salariile şi bonusurile acordate salariaţilor în bani şi/sau în natură, în timp ce cheltuielile cu salariile reprezintă salariile de bază, sporurile, prime şi alte adaosuri şi bonificaţii, pentru a căror determinare se foloseşte ca element de calcul salariul de bază, sau alte modalităţi de determinare şi care se acordă conform Contractului colectiv sau individual de muncă. Potrivit legiuitorului, bonusurile reprezintă orice alte avantaje acordate salariaţilor, în scop personal, în bani şi/sau în natură, conform prevederilor legale şi ale Contractului colectiv sau individual de muncă. Proiectul de act normativ stabileşte că productivitatea muncii în unităţi valorice se va calcula ca raport dintre valoarea veniturilor totale din exploatare şi numărul mediu de salariaţi, în timp ce productivitatea muncii în unităţi fizice va rezulta din raportul dintre cantitatea de produse finite obţinute din activitatea de bază, conform obiectului principal de activitate, a cărei expresie valorică se regăseşte în veniturile de exploatare şi reprezintă mai mult de 50% din nivelul acestora şi numărul mediu de salariaţi. "Operatorii economici prezintă, în vederea aprobării, după consultarea prealabilă a organizaţiilor sindicale, bugetul de venituri şi cheltuieli însoţit de anexele de fundamentare, organelor administraţiei publice centrale ori locale, după caz, în subordinea, în coordonarea, sub autoritatea sau în portofoliu cărora se află, în termen de 20 de zile de la intrarea în vigoare a Legii anuale a bugetului de stat, cu excepţia societăţilor comerciale a căror acţiuni sunt tranzacţionate pe o piaţă reglementată care vor prezenta bugetul de venituri şi cheltuieli în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a legii anuale a bugetului de stat", precizează documentul.

Bugetarii nu vor primi tichete de masă sau cadou nici în 2014

Aceste facilităţi nu mai sunt acordate începand din 2009

Guvernul va menţine şi anul viitor interdicţia de a acorda tichete de masă, tichete-cadou sau de vacanţă către bugetari, dar şi indemnizaţii lunare reparatorii pentru o categorie de revoluţionari, limitând în continuare gratuităţile la transportul feroviar, potrivit unui proiect de ordonanţă. Aceste drepturi nu au mai fost acordate începând cu anul 2009, iar actualul guvern intenţionează să blocheze plăţile şi în 2014. Astfel, instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii înfiinţate pe lângă instituţiile publice, cu excepţia instituţiilor finanţate integral din venituri proprii şi a serviciilor de ambulanţă, nu vor acorda nici anul viitor tichete de masă, tichete-cadou şi tichete de vacanţă pentru angajaţi, potrivit proiectului elaborat de Ministerul Finanţelor. Guvernul Boc hotărâse că nu se acordă indemnizaţiile lunare reparatorii destinate unei anumite categorii de revoluţionari, prevăzute în Legea recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987. Indemnizaţia era destinată persoanelor care au obţinut titlul de "Luptător Remarcat prin Fapte Deosebite", atribuit celor care, în perioada 14-25 decembrie 1989, au mobilizat şi condus grupuri sau mulţimi de oameni, au construit şi menţinut baricade împotriva forţelor de represiune ale regimului totalitar comunist, dacă au un venit mai mic decât salariul mediu brut pe economie. De aceleaşi drepturi ar fi trebuit să beneficieze şi copiii eroilor-martiri, indiferent de vârstă, dacă nu sunt încadraţi în nici o formă de învăţământ ori nu realizează venituri, din motive neimputabile lor. Proiectul elaborat de Ministerul Finanţelor relevă că prevederea care stabilea că aceste indemnizaţii nu sunt acordate în 2012 şi 2013 va fi aplicată şi în 2014. De asemenea, Guvernul va limita şi anul viitor reducerile de tarife sau, după caz, gratuităţile la transportul feroviar în limita a 3 călătorii dus-întors sau 6 călătorii simple, conform OG 112/1999 privind călătoriile gratuite în interes de serviciu şi în interes personal pe căile ferate române.

Fermierii vor plăti impozitele la primării

Agricultorii ar putea plăti impozitele la primăria de care aparţin, în cadrul unui departament de specialitate, dacă în localitate nu există o unitate a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), astfel încât contribuabilii să nu se deplaseze pe distanţe mari, potrivit unui proiect. "Această posibilitate vizează situaţia în care în localitate nu există o unitate teritorială a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi are ca scop diminuarea cheltuielilor de conformare pe care trebuie să le suporte contribuabilul pentru a-şi îndeplini obligaţiile de plată. Se evită, astfel, deplasarea contribuabililor în cauză pe distanţe foarte mari pâna la unitaţile administratiilor finanţelor publice la care sunt înregistraţi ca plătitori de impozit şi contribuţii aferente veniturilor din activităţi agricole", se arată în nota de fundamentare a unui proiect de ordonanţă de Guvern. Sumele încasate de la contribuabilii persoane fizice care desfăşoară activităţi agricole vor fi depuse de către departamentul de specialitate din cadrul primăriilor, în cel mult două zile lucrătoare, în conturi separate pentru bugetul de stat, respectiv cel de asigurări sociale. "Procedura de încasare şi de virare la bugetul de stat şi bugetele asigurărilor sociale a sumelor încasate, precum şi modul de colaborare şi de realizare a schimbului de informaţii între organele fiscale din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi organele fiscale din cadrul unităţilor administrativ-teritoriale se aprobă prin ordin comun al ministrului Finanţelor Publice şi al ministrului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice", prevede proiectul de ordonanţă. Codul de procedură fiscală stabileşte că administrarea impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat este de competenţa ANAF. Această regulă se aplică şi în ceea ce priveşte administrarea impozitului şi contribuţiile aferente veniturilor din activităţi agricole.

Numărul bulgarilor şi românilor din Marea Britanie a urcat cu 26%

Numărul românilor şi bulgarilor care lucrează în Marea Britanie a crescut cu 26% în trei luni, arată datele oficiale, citate joi de BBC News Online. Biroul Naţional de Statistică susţine că 141.000 de români şi bulgari au fost angajaţi în perioada aprilie-iunie, comparativ cu 112.000 în precedentele trei luni, ceea ce reprezintă o creştere de 26%. Restricţiile de muncă temporare impuse cetăţenilor celor două ţări vor expira la sfârşitul anului, ceea ce i-a determinat pe activiştii care se ocupă de imigraţie să anticipeze o creştere şi mai mare anul viitor. Corespondentul politic al BBC Susana Mendonca a afirmat că problema imigranţilor români şi bulgari este una controversată. Guvernul refuză să ofere o estimare a numărului de imigranţi la care se aşteaptă, în timp ce Migration Watch UK, care militează pentru un control mai puternic al imigraţiei, "sugerează că aceştia vor veni în număr mare anul viitor".  Ministerul britanic de Interne susţine că românii şi bulgarii reprezintă doar 0,3 la sută din numărul persoanelor angajate în Marea Britanie. O purtătoare de cuvânt a adăugat că în aceeaşi perioadă, numeroase persoane din ţările vestice ale UE au venit să muncească în Marea Britanie.

IKEA recheamă pentru reparaţii două tipuri de paturi de copii

Magazinul IKEA Băneasa recheamă pentru reparaţii două tipuri de paturi de copii, după ce a primit sesizări de la clienţi privind ruperea barei de metal care leagă tăblia laterală de cadrul patului. Afectate de această măsură sunt anumite loturi ale paturilor de copii Kritter sau Sniglar, compania solicitând clienţilor să verifice data producţiei înscrisă pe eticheta de pe tăblia de la capul patului sau pe cea de dedesubtul cadrului. "Produsele au fost retrase imediat de la vânzare din toate magazinele din lume, iar testele efectuate de designerii IKEA au arătat că a existat un defect de fabricaţie al barei de metal, pentru loturile fabricate între: 1114 şi 1322 (13 – anul, 22 - săptămâna) pentru patul Kritter, 1114 şi 1318 pentru patul Sniglar", se arată într-un comunicat al companiei. Clienţii care au cumpărat paturile din loturile menţionate trebuie să verifice dacă bara metalică este intactă şi să contacteze departamentul de relaţii clienţi. Cei care au acasă produse cu datele de producţie menţionate de companie vor primi gratuit un set de reparaţii, care include o bară solidă metalică de diametru 10 milimetri, garnituri pentru ataşarea barei la tăblia laterală, două imbusuri şi instrucţiuni de înlocuire a barei metalice. Paturile pot fi folosite în deplină siguranţă câtă vreme bara metalică nu este ruptă. "Decizia de a rechema aceste produse pentru reparaţii a fost luată ca o măsură de a preveni orice risc de producere a vreunui incident şi de a evita remedierea posibilelor urmări", se spune în comunicat.

Cererea de aur a scăzut cu 12%

Cererea de aur la nivel mondial a scăzut în trimestrul al doilea cu 12%, la 856,3 tone, minimul ultimilor patru ani, după vânzări masive pe burse şi temperarea achiziţiilor efectuate de băncile centrale, impactul fiind limitat de creşterea vânzărilor de bijuterii, lingouri şi monede. Grupul de lobby World Gold Council, cu sediul la Londra, estimează că India şi China au fost cele mai mari pieţe în trimestrul al doilea după cantitatea de aur cumpăratã. Astfel, cererea din India a crescut cu 71%, iar piaţa chineză a urcat cu 87%, cumpărătorii din cele două ţări investind în principal în lingouri şi monede din aur, notează Bloomberg, care citează raportul trimestrial al World Gold Council. Cererea de lingouri şi monede din aur a atins un nou record, iar livrările de bijuterii au urcat la cel mai ridicat nivel din 2008. Pe de altă parte, achiziţiile de aur efectuate de băncile centrale au scăzut cu 57% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 71,1 tone. Preţul aurului va înregistra în 2013 prima scădere anuală din ultimii 13 ani, deoarece unii investitori şi-au pierdut încrederea în metalul preţios ca activ sigur pe termen lung, după ce programele de stimulare monetară a economiei cu bani proaspăt tipăriţi derulate de marile bănci centrale nu au condus la creşterea inflaţiei.

Lenovo vrea să preia companii de PC-uri şi smartphone

Grupul chinez Lenovo, cel mai mare producător de PC-uri la nivel mondial, este interesat să se extindă pe piaţa smartphone-urilor şi a computerelor personale prin achiziţii, după creşterea puternică a profitului în trimestrul al doilea datorită majorării cotei de piaţă la majoritatea produselor. Astfel, profitul Lenovo a urcat cu 23% în trimestrul al doilea faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, de la 141,4 milioane de dolari la 173,9 milioane de dolari, compania câştigând cotă de piaţă atât în zona PC-urilor, cât şi pe smartphone-uri şi tablete, transmite Bloomberg. "Vedem cu siguranţă oportunităţi şi în zona PC, şi în cea a telefoanelor. Industria traversează o perioadă de consolidare, deci ar trebui să profităm de această oportunitate dacă vom găsi o ţintă bună pentru preluare", a declarat directorul general al Lenovo, Yang Yuanqing. El a refuzat să precizeze ce companii ar fi în atenţia Lenovo. Surse apropiate companiei au declarat în luna mai că grupul chinez ar fi discutat preluarea diviziei de servere a IBM, însă negocierile au eşuat deoarece cele două părţi nu s-au înţeles la preţ.

Airbus a prins un contract uriaş

IAG, compania mamă a British Airways şi Iberia, a comandat peste 200 de avioane Airbus destinate zborurilor regionale, contract evaluat la aproximativ 20 miliarde de dolari, grupul încercând să se extindă şi să treacă pe profit pe piaţa spaniolă. Contractul include o comandă fermă pentru 62 de aeronave destinate operatorului aerian low-cost Vueling, preluat în aprilie de IAG pentru 123,5 milioane euro, transmite Bloomberg. În total, IAG va prelua până la 220 de avioane Airbus A320, inclusiv o variantă cu motoare noi, care va fi produsă începând din anul 2015, potrivit unui comunicat al companiei. Comenzile ferme sunt evaluate la 5,4 miliarde de dolari la preţuri de listă, iar contractul are o valoare totală de 20 miliarde de dolari, însă companiile de transport aerian obţin deseori reduceri semnificative de preţ de la producătorii de aeronave. Vueling va primi noile avioane în perioada 2015-2020, urmând să înlocuiască astfel o parte din cele 70 de aparate A320 pe care le deţine şi să-şi extindă activitatea odată cu creşterea flotei.
În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.