Economic

O decizie care îi va afecta pe toţi cei care deţin telefoane mobile

Ziarul de Vrancea
13 aug 2013 250 vizualizări
Operatorii de telefonie mobilă vor tarifa nediferenţiat apelurile în reţea şi cele din afara reţelei

Cosmote, Orange, RCS&RDS şi Vodafone vor lansa oferte prin care proprii clienţi vor putea apela utilizatorii altor reţele la tarife nediferenţiate pentru a elimina "îngrijorările" Consiliului Concurenţei cu privire la un posibil abuz de poziţie dominantă practicat de operatori în propria reţea. Angajamentele celor patru operatori de telefonie mobilă sunt prezentate într-un document prezentat de Consiliul Concurenţei. "Fiecare dintre operatorii de telefonie mobilă din România deţine o poziţie de monopol pe piaţa serviciului de terminare a apelurilor în propria reţea de telefonie. Pe site-ul instituţiei au fost publicate angajamentele propuse de Cosmote, Orange, RCS & RDS şi Vodafone pentru înlăturararea îngrijorărilor concurenţiale ce au condus, în 2011, la declanşarea din oficiu a investigaţiei referitoare la o posibilă discriminare în ceea ce priveşte nivelul tarifului pentru serviciul de terminare a apelurilor la punctele mobile ale reţelei individuale (a fiecărui operator mobil)", se arată într-un comunicat al Consiliul Concurenţei. Potrivit Consiliului Concurenţei, cei patru operatori practică tarife diferenţiate de terminare a apelurilor în funcţie de originea acestora (apeluri iniţiate şi terminate în aceeaşi reţea, respectiv apeluri iniţiate într-o reţea şi terminate în altă reţea).  Diferenţa dintre tarifele pentru apeluri iniţiate şi terminate în aceeaşi reţea şi cele pentru apelurile iniţiate într-o reţea şi terminate în altă reţea este excesivă, se spune în comunicat. "Acest lucru poate conduce la prejudicierea consumatorilor, care vor plăti tarife mai mari şi poate afecta mediul concurenţial din acest domeniu prin limitarea dezvoltării reţelelor mai mici, menţinerea artificială a cotelor pe piaţa de retail, afectarea migrării utilizatorilor către alte reţele", se mai spune în comunicat. După analiza observaţiilor formulate de către terţi, Consiliul Concurenţei poate solicita părţilor modificarea propunerilor şi poate decide acceptarea sau respingerea angajamentelor. Angajamentele părţilor sunt monitorizate pe o perioadă stabilită prin decizie a Consiliului Concurenţei, verificarea îndeplinirii acestora fiind realizată de către autoritatea de concurenţă sau de către un mandatar desemnat în acest sens. În cazul neîndeplinirii angajamentelor, compania poate fi sancţionată cu amendă de până la 10% din cifra de afaceri. Pe parcursul procedurii Consiliul Concurenţei poate redeschide la cerere sau din oficiu investigaţia, dacă se constată anumite nereguli. Consiliul Concurenţei invită persoanele fizice sau juridice interesate de acţiunile operatorilor investigaţi pe pieţele relevante să trimită observaţii cu privire la angajamentele propuse de aceştia până la 30 august.

BCR: Dobânzile la creditele în lei ar putea coborî sub 6%

Analiştii băncii se aşteaptă ca într-un orizont de 1-2 ani ponderea creditelor în lei să depăşească 50% din total

Dobânzile pentru creditele în lei cu risc scăzut ar putea coborî sub 6%, la un nivel apropiat de cele pentru euro, împrumuturile în moneda naţională urmând să reprezinte în 1-2 ani peste jumătate din creditul neguvernamental, de la o pondere de circa 37% la primul semestru, estimează BCR. "Relaxarea politicii monetare va continua în 2014, iar dacă adăugăm posibila restrângere a stimulilor monetari generoşi furnizaţi pieţei de către băncile centrale, vedem că viitorul creditării este în moneda naţională. Ieftinirea creditului în lei va continua şi am putea vedea dobânzi sub nivelul de 6% pentru creditele cu risc scăzut, foarte apropiate de cele în euro. Estimăm că într-un orizont de 1-2 ani ponderea creditelor în lei va depăşi 50% din totalul creditului neguvernamental", a declarat, într-un comunicat, analistul şef al BCR, Eugen Sinca. Analiştii băncii apreciază că tendinţa susţinută de scădere a dobânzii de politică monetară se va reflecta în dobânzile interbancare, iar cotaţia indicelui Robor la 3 luni se va consolida sub nivelul de 4%. Consiliul de Administraţie al BNR a redus, pe 5 august, rata dobânzii de politică monetară, de la 5% la nivelul minim record de 4,5% pe an. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat după şedinţa de politică monetară a Consiliului de Administraţie că banca centrală va face tot posibilul, prin instrumentele pe care le are la dispoziţie, ca dobânzile la creditele în lei să ajungă cât mai aproape de cele la împrumuturile în valută, astfel încât clienţii să prefere finanţarea în lei, fără riscul cursului valutar. El a arătat că împrumuturile imobiliare în lei, deşi presupun rate cu 30% mai mari decât cele în valută, sunt mai avantajoase pentru client, întrucât împrumutul în valută are, pe lângă costul vizibil, şi unul invizibil, dat de fluctuaţia cursului valutar. Creditul neguvernamental în lei a crescut în primul semestru cu 2,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 84,29 miliarde lei, având o pondere de 37,6% în totalul creditului neguvernamental, de aproape 224,16 miliarde lei. BCR acordă finanţări preponderent în lei începând de anul trecut pentru creditele imobiliare şi cele prin programul Prima Casă, care va garanta în continuare numai finanţări în lei. "Numărul solicitărilor de credite pentru investiţii imobiliare în lei este în creştere, pentru că tot mai mulţi clienţi optează pentru protecţie maximă împotriva fluctuaţiilor cursului de schimb", a afirmat Andrew Gerber, director de management al produselor retail în cadrul BCR. Pentru programul Prima Casă, reprezentanţii băncii sfătuiesc persoanele care vor să-şi achiziţioneze o locuinţă să negocieze cu vânzătorul preţul acesteia în moneda naţională. Creditul Prima Casă îşi păstrează în continuare atractivitatea pentru tineri și familiile tinere întrucât poate fi accesat pe o perioadă maximă de 30 ani, fiind necesar un avans de mimim de 5%.

Peste 60% dintre români folosesc mobilele personale în interes de serviciu

Peste 60% dintre români utilizează cel puţin o dată pe zi dispozitivele mobile personale în interes de serviciu, iar jumătate dintre companiile private încurajează această tendinţă, estimează SAP România, subsidiara locală a furnizorului german de soluţii software pentru business SAP. Printre cele mai active companii care permit această practică se numără cele din domeniul media, retail şi producţie, însă majoritatea omit implementarea unor soluţii de securitate şi gestiune integrată a dispozitivelor mobile, situaţie care expune organizaţiile la riscuri considerabile. "Cele mai multe companii care încurajează angajaţii să utilizeze propriile dispozitive mobile în interes de serviciu nu conştientizează riscurile cauzate de pierderea sau furtul acestora şi consideră angajaţii principalii responsabili privind securitatea informaţiilor stocate. Accesul neautorizat la date confidenţiale din partea unor persoane necunoscute reprezintă unul dintre cele mai mari riscuri la care companiile se expun în momentul utilizării dispozitivelor mobile", a declarat Vlad Stănescu, SAP Mobility Solutions. Informaţiile de business sunt de cele mai multe ori transmise prin email şi stocate individual, pe dispozitive mobile personale sau pe site-uri terţe de transfer de fişiere, însă aceste metode sunt nesigure. Conform unui studiu internaţional, 80% dintre angajaţi accesează documente când sunt în afara companiei, 66% utilizează platforme terţe pentru transferul fişierelor, iar aproape 90% dintre aceştia nu cer acordul personalului IT şi 77% utilizează propriile dispozitive mobile pentru serviciu. Astfel, principalele aspecte care trebuie avute în vedere în momentul utilizării dispozitivelor mobile personale în interes de serviciu sunt comunicarea şi conectarea securizată la reţelele organizaţiei, criptarea datelor rezidente pe dispozitive, precum şi administrarea sau urmărirea acestora la distanţă, potrivit sursei citate. În acest sens, companiile trebuie să se orienteze către implementarea unor soluţii specifice, de ultimă generaţie, care să asigure administrarea şi securizarea tuturor dispozitivelor mobile din companie, indiferent de tipul platformei mobile folosite, mai arată SAP.

Petrom a raportat un profit uriaş

Compania petrolieră a înregistrat în primele şase luni un profit de 545 milioane euro, cu 18% mai mare faţă de perioada similară a anului trecut

Profitul net al grupului Petrom a urcat cu 18% în primul semestru, la 2,393 miliarde lei (545 milioane euro), însă vânzările au coborât cu 5%, la 11,576 miliarde lei (2,636 miliarde euro), în special din cauza scăderii vânzărilor de ţiţei comparativ cu perioada similară a anului trecut, care a fost influenţată de oprirea planificată a rafinăriei Petrobrazi. În primele şase luni ale anului trecut, grupul Petrom a consemnat un profit net de 2,027 miliarde lei şi vânzări de 12,202 miliarde lei. "În prima jumătate a anului 2013 ne-am îmbunătăţit performanţa financiară şi operaţională comparativ cu primele şase luni din 2012, ca efect al investiţiilor realizate în anii precedenţi, managementului strict al costurilor şi iniţiativelor de excelenţă operaţională. Am continuat programul semnificativ de investiţii, ceea ce ne-a permis să stabilizăm producţia, volumele uşor crescute de hidrocarburi din România compensând problemele tehnice temporare din Kazahstan. În zona offshore, am finalizat cea mai mare campanie de achiziţie seismică 3D din Marea Neagră şi, în parteneriat cu ExxonMobil, ne-am propus să reluăm forajul în blocul Neptun către sfârşitul anului 2013 sau începutul anului 2014. Performanţa G&E (segmentul Gaze şi Energie - n.r.) a reflectat condiţiile de piaţă dificile, cu cerere scăzută pentru gaze şi electricitate, precum şi preţuri semnificativ reduse la electricitate. În R&M (segmentul Rafinare şi Marketing - n.r.), vânzările cu amănuntul au rămas stabile, în timp ce marjele de rafinare au scăzut din cauza cotaţiilor mai mici la produse", a declarat în raportul semestrial directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.  Ea a menţionat că Petrom va continua programul de investiţii anuale, care pentru acest an depăşesc 1,2 miliarde euro, bazându-se pe un cadru fiscal şi de reglementare favorabil investiţiilor, "confruntând provocările din piaţa de gaze şi electricitate". Grupul a consemnat în al doilea trimestru un profit net de 1,061 miliarde lei, faţă de 1,332 miliarde lei în primele trei luni din acest an şi de câştigul de 643 milioane lei din al doilea trimestru al anului trecut.

Fondurile la "Prima Casă" vor fi suplimentate

Guvernul ar putea suplimenta plafonul garanţiilor pentru creditele din cadrul programului Prima Casă cu încă 200 milioane de lei pentru achiziţia de locuinţe construite de ANL, astfel încât fondurile pentru acest an vor fi majorate în total cu 1,2 miliarde lei. "În plus faţă de plafonul suplimentar de 1 miliard lei prevăzut pentru anul 2013 se alocă un plafon suplimentar al garanţiilor care pot fi emise de 200 milioane lei destinat exclusiv pentru garantarea finanţării prin program a achiziţiei de locuinţe construite de Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL)", se arată într-un proiect de hotărâre de Guvern. Plafonul garanţiilor pentru creditele Prima Casă a fost majorat la 30 iulie, prin hotărâre de Guvern, cu un miliard de lei pentru acest an, din care 300 milioane lei pentru achiziţia locuinţelor construite de ANL. Garanţiile vor fi acordate şi plătite numai în monedă naţională. Valoarea finanţărilor acordate prin acest program în anul curent a ajuns la 490 milioane euro, pentru 13.000 de beneficiari, iar în iunie mai erau disponibile pentru 2013 fonduri de 300 de milioane de euro.

Apple va lansa următorul iPhone pe 10 septembrie

Apple va intra în perioada sărbătorilor de iarnă cu noi generaţii ale iPhone şi iPad, principalele produse ale companei, şi noi modele din gama Mac, sperând să-şi consolideze poziţia pe o piaţă aglomerată într-un moment delicat pentru companie.Apple va prezenta următorul iPhone în cadrul unui eveniment planificat pentru 10 septembrie, au declarat pentru Bloomberg surse apropiate situaţiei. Noi modele iPad, inclusiv o variantă mai subţire şi un iPad mini cu ecran de înaltă rezoluţie, vor fi lansate ulterior, la timp pentru sezonul sărbătorilor de iarnă, au afirmat sursele citate. Compania a anunţat în iunie că va prezenta în a doua parte a acestui an o nouă variantă a sistemului de operare iOS, precum şi o nouă generaţie de computere Mac. IPhone şi iPad au generat în trimestrul al doilea 70% din vânzările companiei. Apple trece printr-o perioadă dificilă, după scăderea preţului acţiunilor cu o treime faţă de nivelul record înregistrat în luna septembrie a anului trecut, pe fondul frânării creşterii profitului şi absenţei lansărilor mari de produse în acest an.

Industria şi-a turat puternic motoarele

România a avut în luna iunie cea mai puternică creştere din UE a producţiei industriale faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce la nivel european indicatorul a urcat uşor, continuând să evolueze la niveluri de recesiune. Astfel, producţia industrială din UE a urcat în iunie cu 0,4% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, cu o rată de creştere de 0,3% în zona euro, potrivit datelor prezentate marţi de Eurostat. Cele mai puternice creşteri au fost înregistrate în România (9,6%), Polonia (5,3%) şi Estonia (4,7%), la polul opus situându-se Finlanda (-5,9%), Bulgaria (-4,4%) şi Cehia (-3%). Faţă de luna mai, producţia industrială a UE a crescut n iunie cu 0,9%. În zona euro, indicatorul a urcat cu 0,7%. Irlanda (8,7%), România (5,7%) şi Polonia (3,1%) au afişat cele mai bune evoluţii, iar cele mai abrupte scăderi au fost consemnate în Olanda (-4,1%), Portugalia (-2,8%) şi Franţa (-1,5%).

Facebook a pus ochii pe o nouă companie

Facebook, cea mai mare reţea de socializare online, va prelua compania ameicană Mobile Technologies, specializată în tehnologie de recunoaştere vocală, transmite Bloomberg. Facebook vrea astfel să-şi îmbunătăţească produsele şi serviciile, având în vedere popularitatea în creştere interfeţelor vocale în rândul utilizatorilor de internet, a declarat Tom Stocky, drector de produse în cadrul Facebook. Preţul achiziţiei nu a fost precizat. "Această preluare reprezintă o investiţie pe termen lung în produsele noastre", a afirmat el. Facebook a raportat la finalul celui de-al doilea trimestru al acestui an 1,15 miliarde utilizatori activi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.