Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Isărescu se angajează să aducă dobanzile la lei la nivelor celor în valură

Ziarul de Vrancea
7 aug 2013 682 vizualizări
Guvernatorul BNR a declarat ieri că banca centrală va face tot posibilul să pună presiune pe scăderea dobanzilor la creditele în lei

BNR va face tot posibilul, prin instrumentele pe care le are la dispoziţie, ca dobanzile la creditele în lei să ajungă cat mai aproape de cele la împrumuturile în valută, astfel încat clienţii să prefere finanţarea în lei, fără riscul cursului valutar, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. "Noi vom face tot ce este posibil, prin reducerea dobanzii de politică monetară, prin asigurarea lichidităţii pe piaţă, prin îngustarea coridorului de variaţie a dobanzilor de pe piaţa monetară să venim cu dobanzile la lei în apropierea dobanzilor în valută", a afirmat ieri Isărescu, într-o conferinţă de presă. El a arătat că împrumuturile imobiliare în lei, deşi presupun rate cu 30% mai mari decat cele în valută, sunt mai avantajoase pentru client întrucat împrumutul în valută are, pe langă costul vizibil, şi unul invizibil, dat de fluctuaţia cursului valutar. Întrebat dacă "se va înfunda" canalul creditării prin programul Prima Casă odată cu obligativitatea accesării de finanţare în moneda locală, avand în vedere că ratele sunt mai mari cu 30% decat la împrumuturile în euro, guvernatorul a răspuns negativ. "Avem două elemente noi să nu credem că se va înfunda canalul. Avem norme noi europene care descurajează creditul în valută şi avem o perioadă care se anunţă cu inflaţie scăzută, care vrem să fie a la long. Romania a intrat în clubul ţărilor cu inflaţie scăzută şi cu dobanzi mai scăzute la creditele în moneda locală. Aceşti factori vor duce către stimularea creditului în moneda locală, nu văd de ce s-ar înfunda canalul, resurse există, sunt economisiri suficiente în Romania, exista rezerva minimă obligatorie", a spus Isărescu. În continuare, Isărescu a fost întrebat cine ar fi interesat să cumpere un credit cu 30% mai scump în moneda locală, răspunzand că acel procent este "o păcăleală" care a condus la problema clauzelor abuzive. "Dacă dvs. o să le explicaţi (populaţiei - n.r.) că 30% este o păcăleală care a dus la aceste clause abuzive şi veţi fi formatori de opinie, atunci o să se ducă la creditul în lei, mai ales că el se va ieftini. Creditul în lei este încă relativ scump, dar se va ieftini. (...) Hai să facem un efort comun şi să le spunem două lucruri: creditul în lei se va ieftini, iar cel în valută are o componentă imponderabilă, extrem de periculoasă, care s-a manifestat în ultimii cinci ani, a ars buzunarele a cateva zeci de mii, chiar sute de mii de oameni - cam ataţia sunt cei care vorbesc de clauze abuzive - şi să nu se mai repete povestea asta", a îndemnat Isărescu jurnaliştii.

Clauzele abuzive trebuie asumete

Clauzele abuzive reclamate de debitorii băncilor sunt cuprinse în contracte pe care clienţii le-au semnat şi pe care trebuie să şi le asume, susţine guvernatorul BNR, care a reluat totodată ideea că atat stabilitatea sistemului financiar-bancar, cat şi deponenţii trebuie protejaţi. "Clauzele abuzive sau neabuzive sunt contracte pe care le-au semnat oamenii care au luat credite. Tot într-un stat de drept, cand semnezi ceva îţi asumi. Faptul că nu am înţeles, nu am ştiut cum e cu riscul valutar este, să spunem, un argument", a afirmat Isărescu într-o conferinţă de presă. El opinează că nu este de glumit cu depunerile pe care nouă milioane de romani le au în sistemul bancar, reprezentand aproape jumătate din valoare PIB-ului. "Băncile dau cu împrumut nu banii lor, ci banii deponenţilor. Băncile nu depun banii din depozite într-un seif de unde să îi scoată şi cu dobandă, ci împrumută cu mai multă sau mai puţină abilitate clienţilor. Aşa funcţionează băncile", a spus Isărescu.

Transportatorul feroviar de marfă din Grecia este vanat de romani

Grampet-GFR, firmă controlată de de omul de afaceri Gruia Stoica participă la privatizarea Train OSE

Grupul de companii Grampet-GFR, controlat de omul de afaceri Gruia Stoica, va participa la privatizarea Train OSE, operatorul de transport feroviar de marfă din Grecia. La privatizarea Train OSE vor mai participa, printre alţii, un consorţiu format din Căile Ferate Ruse (RZD) şi Societatea Căilor Ferate din Franţa (SNCF), dar şi COSCO (China Ocean Shipping Company), cel mai mare furnizor de servicii de logistică şi shipping din China, se arată într-un comunicat Grampet. GFR, deţine indirect acţiuni la Remar Paşcani şi a cumpărat recent şI pachetul majoritar de la CFR Marfă, dar nu a semnat încă contractul de privatizare. "Invitaţia pe care am primit-o să participăm la privatizarea Train OSE sper că mai lămureşte o dată soliditatea şi bonitatea noastră ca agent economic", a declarat Gruia Stoica în comunicat. Grampet aminteşte că în acest an a participat şi la alte două privatizări internaţionale, caştigand-o pe cea din Croaţia pentru HZ Cargo şi aflandu-se în pole-position pentru BDZ Cargo din Bulgaria, unde aşteaptă decizia autorităţilor în legătură cu reluarea procedurii. Totodată, GFR a fost declarat la 20 iunie caştigător în procesul de privatizare a CFR Marfă, oferind un preţ de 202 milioane euro pentru pachetul de 51% din acţiuni şi asumandu-şi investiţii de 900 milioane lei plus 1,5 milioane euro investiţii de mediu. Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta au o dispută privind privatizarea companiei, Băsescu cerand ca Ponta să îşi asume responsabilitatea privatizării, iar primul-ministru solicitand avizul CSAT. CSAT s-a întrunit vineri pentru a discuta despre privatizarea CFR Marfă, dar nu a luat nicio decizie cu privire la trecerea companiei naţionale în proprietatea GFR. Guvernul a aprobat contractul cu GFR, în 24 iulie, susţinand însă că tranzacţia trebuie aprobată de CSAT. Preşedinţia a comunicat că CSAT nu a avizat niciodată un contract de privatizare după încheierea licitaţiei. Potrivit Executivului, neformularea unei poziţii a CSAT în cazul contractului se va finaliza prin blocarea privatizării, instituirea unui management privat şi restructurarea companiei. Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni că Guvernul ar trebui să desfăşoare toate demersurile pentru a nu bloca privatizarea CFR Marfă, respectiv să publice în Monitorul Oficial hotărarea de Guvern privind compania feroviară şi să nu pună statul în situaţia de a plăti despăgubiri. Tot luni, Grampet-GFR, grup deţinut de omul de afaceri Gruia Stoica, a transmis un comunicat în care susţine că este ţinta unui atac coordonat din partea unei grupări de interese economice şi mediatice care urmăreşte să decredibilizeze grupul şi să "deraieze" privatizarea CFR Marfă.

RA-APPS schimbă strategia de vanzare a locuinţelor

Regia Patrimoniului şi Protocolului de Stat a început procedura de vanzare a imobilelor din portofoliu prin negociere directă, la un preţ cu 30% mai mic decat cel stabilit la licitaţiile organizate în acest an în pofida avertizărilor repetate ale consultanţilor imobiliari şi care au eşuat previzibil După ce anul trecut licitaţiile au eşuat în lipsă de oferte, RA-APPS a decis să reia aceeaşi procedură şi pe parcursul acestui an, deşi consultanţi imobiliari au atenţionat în repetate randuri că vanzarea activelor RA-APPS în condiţiile actua¬le ale pieţei nu este cea mai bună soluţie şi că înfiinţarea unui fond imobiliar listat la bursă pentru administrarea activelor sau transferul acestor servicii către fir¬me private sunt alternative la vanzarea in¬di¬viduală a proprietăţilor, care ar asigura o trans¬parenţă sporită şi un caştig mai bun pen¬tru stat. În luna martie, Guvernul a introdus un nou cadru legal care prevede că, în cazul în care cea de-a treia licitaţie a avut loc fără ca vreun ofertant să fi oferit cel puţin preţul de pornire al licitaţiei, imobilul va putea fi vandut prin negociere, pe baza unei oferte de cumpărare care va putea fi mai mică cu 30% decat preţul de pornire, nu mai mică decat "valoarea de inventar" a imobilului. În condiţiile în care eventualii ofertanţi au ştiut astfel că pot cumpăra locuinţele RA-APPS prin negociere directă şi la preţ redus, şi licitaţiile din acest an au eşuat în mod previzibil, iar regia a început acum procedura de vanzare a unor apartamente şi spaţii comerciale din zona centrală a Capitalei prin negociere directă şi la un preţ cu 30% mai mic decat cel stabilit la licitaţii. Astfel, un apartament cu patru camere de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu de 107 metri pătraţi va fi vandut acum cu 102.200 euro, cu 30% sub preţul de la prima licitaţie, de 146.000 euro.

Buletinele ne costă scump

Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI) va organiza la 23 septembrie o licitaţie pentru achiziţia sistemului informatic de depunere a cererilor şi emitere online a actelor de stare civilă, valoarea proiectului fiind estimată la 151,5 milioane de lei (34,4 milioane de euro), inclusiv TVA. Potrivit documentaţiei de atribuire, viitorii ofertanţi vor depune o garanţie de participare de 2,44 milioane lei. De asemenea, la licitaţie pot participa firme care au înregistrat, în ultimii trei ani, o cifră de afaceri medie de cel puţin 240 milioane de lei (fără TVA). Durata proiectului este de 20 de luni. Proiectul a fost anunţat în luna aprilie de ministrul pentru Societatea Informaţională, Dan Nica. "Romania va avea la finele anului 2014 un sistem informatic care va face uitată birocraţia la emiterea actelor de stare civilă, acestea urmand să fie obţinute de către cetăţeni prin simpla prezentare a unui act de identitate la primărie", a declarat Nica atunci, adăugand că proiectul presupune, printre altele, scanarea tuturor actelor de stare civilă din Romania din ultimii 100 de ani. Potrivit MSI, pentru realizarea sistemului informativ au fost alocate 154 milioane de lei, din care 127,36 milioane de lei din fonduri europene şi 26,64 milioane de lei de la bugetul de stat. Printre beneficiarii proiectului se numără Direcţia Generală de Asistenţă Socială, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Ministerul Finanţelor, Casa Naţională pentru Pensii Publice, Casele de pensii private, Casa de Pensii Militare, Institutul Naţional de Statistică, Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă şi Curtea de Conturi.

Sute de sindicalişti din electricitate au pichetat guvernul

Aproximativ 300 de sindicalişti de la Federaţia Univers au pichetat, miercuri, sediul Guvernului, nemulţumiţi că în scrisoarea de intenţie convenită cu FMI nu se regăsesc promisiunile făcute de Ministerul Economiei la negocieri, iar măsurile ce vor fi luate vor duce la dispariţia de locuri de muncă. Sindicaliştii au scandat "Hoţii!" şi au avut bannere inscripţionate cu: "115 milioane RON datorii preluate prin protocol. De ce?", "Plătiţi salariile restante", "Păstraţi locurile de muncă". Vicepreşedintele BNS Ion Pisc a declarat că oamenii sunt nemulţumiţi de faptul că societăţile de servicii energetice Moldova, Banat, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia Sud ar urma să fie desfiinţate sau restructurate, ceea ce ar duce la pierderea a 1.500 de locuri de muncă, ocupate în prezent de profesionişti cu vechime mare în domeniu. Pisc susţine că reprezentanţii Ministerului Economiei au promis altceva în cadrul discuţiilor avute cu sindicatele, însă în scrisoare de intenţie cu FMI sunt prevăzute măsuri care nu au legătură cu discuţiile avute, dar nici cu promisiunile din campania electorală. Vicepreşedintele BNS a precizat că dacă Guvernul nu va lua măsuri corecte, sindicatele vor recurge şi la alte forme de protest. Sindicaliştii cer redresarea economică a societăţilor de servicii energetice Moldova, Banat, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia Sud în vederea păstrării locurilor de muncă, dar şi elaborarea şi aprobarea strategiei energetice a Romaniei, care să conducă la dezvoltarea şi modernizarea reţelelor de distribuţie a energiei electrice.

Vechimea maşinilor din SUA a atins un nivel record

Vechimea medie a maşinilor aflate în circulaţie în Statele Unite a atins anul trecut nivelul record de 11 ani şi cinci luni, întrucat tot mai mulţi americani încearcă să-şi păstreze o perioadă cat mai îndelungată autovehiculele, multe cumpărate pe vremea preşedintelui Clinton. Autovehiculele uşoare, categorie care include automobilele şi vehiculele comerciale uşoare, aveau anul trect o vechime medie de 11 ani şi cinci luni, faţă de 11 ani şi două luni în anul anterior şi 10 ani şi 11 luni în 2010, potrivit datelor firmei de cercetare Polk, citate de portalul Automotive News. Pe segmentul maşinilor personale, vechimea medie s-a situat, de asemenea, la 11 ani şi cinci luni anul trecut. SUA au înregistrat o creştere constantă a vechimii parcului auto începand din 2002, cand media la nivel naţional se situa la nouă ani şi zece luni. Datele Polk se bazează pe analiza informaţiilor disponibile în ianuarie referitoare la înmatricularea a 247 de milioane de automobile şi vehicule comerciale uşoare.

Scandal bancar imens

Guvernul SUA a dat în judecată Bank of America, a doua mare bancă americană după active, acuzată că a fraudat investitorii într-o tranzacţie de 850 milioane de dolari cu valori mobiliare constituite din credite ipotecare, potrivit Wall Street Journal (WSJ). Departamentul Justiţiei şi Comisia valorilor mobiliare (SEC) au intentat acţiuni separate în instanţa civilă a tribunalului federal din Carolina de Nord. Guvernul susţine că banca a informat greşit investitorii, subapreciind riscul asociat titlurilor vandute către aceştia în 2008. Reprezentanţii Bank of America au afirmat că valoarea titlurilor vizate a scăzut putenic după prăbuşirea pieţei imobiliare din SUA, care nu poate fi imputată băncii. Cazul subliniază cum autorităţile din SUA nu au reuşit încă să soluţioneze toate dosarele privind comportamentul băncilor în perioada premergătoare crizei financiare din 2008. Într-o altă acţiune derulată recent în instanţele civile din SUA vizand tranzacţii cu credite ipotecare în perioada premergătoare crizei, banca elveţiană UBS a acceptat plata unei sancţiuni de 50 milioane de dolari pentru a stinge acuzaţiile aduse de SEC.

Banca Angliei ţine dobanzile jos pană scade şomajul

Banca Angliei va menţine dobanda de politică monetară la minim pană cand rata şomajului va scădea la 7%, prag care nu va fi atins în următorii trei ani potrivit prognozelor instituţiei. Dobanda de politică monetară practicată de Banca Angliei este la minimul istoric de 0,5% din anul 2009. Rata şomajului din Marea Britanie pentru luna iunie este de 7,7%, sub media UE, de 10,9%, sau a zonei euro, de 12,1%, potrivit datelor Eurostat. Decizia reprezintă o schimbare majoră de direcţie pentru politica monetară a Băncii Angliei, la o lună după preluarea mandatului de guvernator de către Mark Carney, fost şef al Băncii Canadei. Carney este primul guvernator de naţionalitate străină adus la conducerea Băncii Angliei, mandatat să adopte o politică monetară mai agresivă, în sprijinul creşterii economice. Astfel, Banca Angliei s-a angajat miercuri să menţină dobanda de politică monetară la 0,5% pană cand şomajul coborî la 7%, dacă inflaţia nu va ameninţa să scape de sub control şi nu vor apărea riscuri la adresa stabilităţii sistemului financiar, potrivit The Guardian.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.