Economic

Topul firmelor bogate din Vrancea şi afacerile care mai produc bani

Mihai Boicu
17 iul 2013 10191 vizualizări
Cei 12 mari contribuali ai judeţului au avut împreună o cifră de afaceri de 1,137 miliarde de lei în 2012, mai mare decat în anul anterior. Metale Internaţional a cedat primul loc în topul celor mai profitabile firme producătorului de confecţii, Pandora Prod.ENET SA se dovedeşte a fi o continuare o gaură neagră, cu o pierdere de 17,8 milioane lei, mai mare decat ce au caştigat cele mai profitabile firme.“Nu avem firme noi cu o activitate deosebită, iar de investitori nu prea am auzit. Economia nu merge”, a concluzionat Eugen Ciorici, şeful Fiscului din Vrancea

Agricultura şi confecţiile au fost motorul economiei locale anul trecut. Cei 12 mari contribuabili ai judeţului au caştigat cei mai mulţi bani din cereale, vin, creşterea animalelor, confecţii. Metale Internaţional a credat primul la profitabilitatea firmei de confecţii Pandora Prod. CUP SA a avut profit, în timp ce ENET doar şi-a diminuat pierderile, în timp ce datoriile au crescut. La nivel de judeţ, situaţia nu este prea bună. “Afacerile sunt pe un trend descrecător”, spune şeful contabililor din Vrancea, Valentin Budeanu. Lipsa lichidităţilor, frica de a investi, reticenţa băncilor în a acorda credite, sunt cauzele principale ale scăderii economiei. În aceste condiţii, statul este văzut ca singurul capabil să demareze investiţii importante.

Firmele cu cele mai mari afaceri din judeţ, administrate de Direcţia Generală a Marilor Contribuabili din cadrul ANAF, au avut anul trecut o cifră de afaceri de nu mai puţin 1,137 miliarde lei, aproximativ 250 de milioane de euro. Cele 12 firme mari au înregistrat o creştere în comparaţie cu 2011, cand afacerile lor cumulate s-au ridicat la 1,053 miliarde lei. Dintre acestea, 10 au avut profit şi două au fost pe pierderi în ultimii doi ani, arată datele date publicităţii de Ministerul Finanţelor. Firmele care au mers pe plus au caştigat împreună 42,235 milioane lei, faţă de 39,821 milioane lei în 2011. Pierderile marilor contribuabili au fost de 17,985 milioane lei, mai mici decat în anul precedent, cand s-au ridicat la 21,726 milioane lei. De menţionat că aproape toate pierderile sunt la ENET sa Focşani, societatea municipală de termoficare, consoderată “gaura neagră” a bugetului municipiului Focşani. În general, se poate spune că rezultatele celor mai mari firme ale judeţului au fost mai bune în 2012. Cu toate acestea, mediul economic este departe de a-şi fi revenit şi oricand societăţile pot face trecerea la profit la pierderi.
 

Pandora Prod a preluat primul loc de la Metale
 

După doi ani de supremaţie, compania Metale Internaţional, distribuitorul de materiale de construcţii, a cedat locul întai în topul celor mai profitabile firme locale. Firma deţinută de omul de afaceri Valentin Resmeriţă a coborat în interval de un an de la un profit de 9,742 milioane lei la un profit de 6,176 milioane lei. În acelaşi timp, cifra de afaceri a scăzut de la 109,448 milioane lei la 105,968 milioane lei. Pe prima poziţie a urcat firma de confecţii Pandora Prod, deţinută de fraţii Simiz, care a obţinut în anul 2012 un profit de 10,483 milioane lei, la o cifră de afaceri de 103,443 milioane lei. Firma şi-a îmbunătăţit performanţele în comparaţie cu anul 2011, cand obţinea un profit de 9,309 milioane lei şi o cifră de afaceri de 92,496 milioane lei. Pe poziţia a treia în topul firmelor cu cel mai mare profit au urcat danezii care controlează combinatul de creştere a porcilor Premium Porc SRL. Firma din Goleşti a reuşit performanţă ca într-un an de zile aproape să-şi tripleze profitul, de la 2,124 milioane lei la 6,009 milioane lei. Cifra de afaceri a crescut cu peste 4 milioane lei, pană la 56,003 milioane lei.

Vrancart are cea mai mare cifră de afaceri din judeţ

Producătorul de hartie igienică şi carton Vrancart Adjud a reuşit anul trecut o creştere importantă a afacerilor în comparaţie cu 2011, cand a derulat o serie de investiţii care i-au afectat activitatea. Firma a înregistrat un salt al profitului de la 1,997 milioane lei la 5,249 milioane lei. Vrancart este de departe firma cu cea mai mare cifră de afaceri din judeţ. Firma a avut afaceri de 180,279 milioane lei în 2012, cu aproape 17 milioane lei mai mult decat în anul anterior. Vincon SA a reuşit performanţa de a avea două firme în randul marilor contribuabili din judeţ, ambele înregistrand rezultate bune. Vincon Vrancea a avut un profit de 4,303 milioane lei şi o cifră de afaceri 77,280 milioane lei. Cifra de afaceri a distribuitorului de băuturi Vincon Logistic SA a crescut în 2012 cu circa 22 milioane de lei, pană la 100,422 milioane lei. De asemenea, profitul a înregistrat o creştere de 1 milion de lei şi a ajuns la 3,555 milioane lei. Cel mai mare producător de cereale din judeţ, Comcereal a avut la randul său un profit de 3,6 milioane lei în 2012, în scădere la aproape jumătate faţă de 2011 din cauza secetei.

Cerealale, animalele şi vinurile au adus cei mai mulţi bani

Chiar dacă pe primul loc se află o firmă din domeniul confecţiilor, cele mai mari firme din Vrancea sunt dominate societăţile care se ocupă cu vinurile, cerealele, creşterea animalelor. Vincon Vrancea, Vincon Logistic, Comcereal, Premium Porc, Avicola Focşani sunt toate pe profit. Crescătorul de păsări Avicola Focşani a înregistrat însă rezultate mai proaste decat în 2011. Potrivit datelor raportate la Ministerul de Finanţe, profitul a scăzut de la 770.380 lei la 123.719 lei, iar cifra de afaceri de la 123,066 milioane lei la 112,298 milioane lei. Pe langă firma de confecţii Pandora Prod între cele mai mari firme din judeţ  este şi Artifex SRL, deţinută de un grup elveţian. Chiar dacă afacerile firmei au crescut cu peste 30 de milioane de lei, pană la 119,045 milioane lei, profitul a înregistrat o mică scădere, de la 1,911 milioane lei la 1,891 milioane lei. Zanfir, societatea care a dezvoltat o reţea regională de supermarketuri, nu a reuşit să treacă pe profit în 2012, chiar dacă cifra de afaceri a crescut şi pierderile s-au redus. Potrivit datelor Ministerului Finanţelor, cifra de afaceri s-a majorat de la 97,507 milioane lei la 100,432 milioane lei, în timp ce pierderile s-au micşorat de la 196.597 lei la 34.596 lei.

CUP merge bine, ENET se scunfundă

Din randulor marilor contribuabili fac pare şi cele două mari societăţi aflate în subordinea Consiliului Local Focşani, ENET SA şi CUP SA. Situaţia acestora diferă însă radical. CUP SA are ambiţia de a deveni din operator de apă la nivel de la Focşani un jucător la nivel de judeţ, în multe localităţi realizandu-se investiţii importante în sistemele de alimentare cu apă. Dacă în 2011, societatea avea un profit de 534.917 lei la o cifră de afaceri de 24,4 milioane lei, rezultatele s-au îmbunătăţit în 2012 şi au ajuns la un profit de 1,5 milioane lei şi o cifră de afaceri de 26,1 milioane lei. ENET însă nu a reuşit decat să-şi diminueze pierderile foarte mari, de la 21,523 milioane lei la 17,850 milioane lei. Cifra a scăzut de la 43,685 milioane lei la 36,650 milioane lei. Datoriile furnizorului de căldură au ajuns la nu mai puţin de 114,8 milioane lei la finalul anului trecut. Pe de altă parte, sumele pe care le are de recuperat ENET sunt de 13,550 milioane lei.

Sorina Plăcintă şi-a dublat cifra de afaceri

Nu doar firmele administrate de Direcţia Generală a Marilor Contribuabili fac afaceri de milioane de euro. Roşca Conf SRL a avut rezultate bune anul trecut, cu afaceri de 29,697 milioane de lei şi profit de 5,295 milioane lei. Cifrele arată o creştere faţă de anul anterior. La Vesti – Ro, firma omului de afaceri Ionel Şerban Mustea, lucrurile nu par a merge prea bine, cel puţin la prima vedere, întrucat societatea a încheiat pe pierdere anul 2012. Informaţiile Ministerului Finanţelor arată o cifră de afaceri de 23,347 milioane lei şi o pierdere de 1,336 milioane lei. În schimb, Sorste, societatea controlată de fosta senatoare Sorina Plăcintă, a crescut foarte mult într-un an. Dacă în 2011 firma avea o cifră de afaceri de 12,591 milioane lei, după un an afacerile au crescut la 27,534 milioane lei. Profitul a urmat aceeaşi direcţie şi a crescut de la 28.333 lei la 899.723 lei. Lanţul de supermarketuri Paco, deţinut de omul de afaceri Feliciu Paraschiv, a încheiat 2012 cu profit. Comerţul i-a adus o cifră de afaceri de 41,039 milioane lei şi un profit de 501.458 lei. Paco a făcut pasul de la pierderi la profit anul trecut.

Creştere “înşelătoare” a Finanţelor

Direcţia Generală a Finanţelor Publice raportează de la lună la lună o creştere a încasărilor. Din cate se pare însă, aceasta nu reflectă situaţia reală a economiei, fiind mai degrabă o mai bună colectare a taxelor şi impozitelor, un comportament corect al agenţilor economici, dar şi de recuperare a restanţelor. “Din punctul nostru de vedere, al declaratului agenţilor economici, activitatea economică nu a fost în scădere. Aceasta înseamnă că activitatea a rămas cel puţin la nivelul semestrului doi din 2012. Problemele pe care le întampinăm sunt legate de lichidităţile pe care le au agenţii economici, pentru că avem greutaţi mai mari în încasarea obligaţiilor”, a declarat Eugen Ciorici, directorul executiv al Direcţiei de Finanţe. Potrivit acestuia, declaratul înseamnă tot ceea ce au facturat agenţii economici, fără a arăta însă şi costurile pe care le au aceştia. “Informaţiile nu sunt foarte elocvente, pentru că la întreprinderi, de exemplu, impozitul este de 3% din venit, dar nu se ştie care este profitul. Societăţile pot fi şi pe pierderi. Creşterea declaratului este evident un semnal pozitiv, dar nu ştiu cat de pozitiv, pentru că nu avem firme noi cu o activitate deosebită, iar de investitori nu prea am auzit. Economia nu merge, pentru că agenţii care au contracte cu statul încasează foarte greu banii. Zona confecţiilor merge, dar nu cred că mai bine decat în 2012. Per ansamblu, volumul de livrări de bunuri şi servicii, chiar de producţie, este în creştere, problema este de costuri”, a adăugat Eugen Ciorici.

“Investiţiile nu pot pleca decat de la stat”

Foto:“Singura soluţie pentru creşterea economică este să se dea drumul la investiţii”, spune preşedintele CECCAR Vrancea, Viorel Budeanu

 

Şi Viorel Budeanu, preşedintele Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi Vrancea, spune că economia judeţului este pe un trend descrescător. “Este clar un trend descrescător al afacerilor. Cauza o reprezintă lipsa de lichidităţi de pe piaţă, frica de a investi, reticenţa băncilor de a credita societăţile”, spune preşedintele CECCAR Vrancea. Toate acestea, afectează economia locală în plan vertical şi orizontal. Mai precis, problemele unei firme afectează toate celelalte firme care lucrează cu ea, începand de la furnizori şi terminand cu beneficiarii. În Vrancea chiar dacă numărul societăţilor intrate în insolvenţă a scăzut, în realitate impactul este mai mare, întrucat au intrat pe drumul falimentului firme mari. “Singura soluţie pentru creşterea economică este să se dea drumul la investiţii, pentru că orice sumă investită generează locuri de muncă, are rezultate în plan vertical şi orizontal. Investiţiile la acest moment nu pot pleca decat de la stat. În Vrancea nu merg acum decat confecţiile, agricultura şi exploatarea masei lemnoase”, a mai spus şeful contabililor din Vrancea. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 8

Adaugă comentariu
emy, acum 3932 zile, 11 ore, 31 minute, 39 secunde
pai acum la ce v-ati astepta? de unde crestere? sunt 3-4 firme care-si permit sa dea spaga si-s prietene cu baronu si sunt lasate in pace sa fure. Cel putin Pandora face niste ******** ********* si citeste integral
IRL, acum 3932 zile, 14 ore, 3 minute, 9 secunde
Hai ca sunteti carcotasi, pai investitii se fac si banuiesc ca de acum se vor face si mai mult. Domnul deputat, sef de comisie, Nini Sapunaru a investit in burtoaca sa niste mii de euro, dar din citeste integral
Cetatean revoltat, acum 3932 zile, 14 ore, 18 minute, 31 secunde
Are dreptate domnul Ulise si la ce i-au facut:legat ,cu calus in gura ,electrocutat,tot are curajul sa vorbeasca.
lars, acum 3932 zile, 15 ore, 6 minute, 1 secunda
domnii budeanu si ciorici au dreptate dar zic eu ar mai trebui spus ceva;nu numai statul este cel care ingreuneaza bunul mers al afacerilor ci si firmele private.ele intre ele au un apetit atit de citeste integral
Ulise Grosu, acum 3932 zile, 17 ore, 9 minute, 31 secunde
Daca ENET-ul este pe pierderi, in mod sigur problema va fi rezolvata de "brigada de soc" a PNL Vrancea condusa de ing. zootehnist Vasile Dobre, care s-a pripasit politic, la conducerea citeste integral
ceatateanu", acum 3932 zile, 17 ore, 29 minute, 41 secunde
Judetul nostru sta bine .Printre cele enumerate: confectii ,ceriale,vinulet,porcine,nu s-a amintit de exportul fortei de munca.Feciorii nostrii sunt patrioti,acasa beau vin si in strainatate numai citeste integral
x, acum 3933 zile, 9 minute, 48 secunde
Vezi mai Mihai ca tre' sa-i dai mielu la Paste presedintelui contabililor. Cand nu stii cum il cheama pe om, te interesezi, nu-l botezi. Daca in scris sunteti asa neglijenti, voi n-ati fi luat citeste integral
Marian, acum 3932 zile, 12 ore, 11 minute, 21 secunde
Ba chiar asa il cheama, tu esti neinformat.
un cetatean, acum 3933 zile, 18 minute, 4 secunde
Nu va cred . In aceasta prima provincie europeana a Romaniei , condusa de ilustrul si prea iubitul urmas al Vrancioaiei , inegalabilul Marian Oprisan , economia judetului nostru e pe un trend citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.