Economic

Vincon şi Comcereal au obţinut cele mai mari profituri din agricultură

Mihai Boicu
15 iul 2013 6060 vizualizări
Cele două societăţi de sub umbrela Vincon au obţinut împreună în 2012 aproape 8 milioane de lei din producţia şi comercializarea vinurilor.Vincon şi Vincon Logistic au avut rezultate mai bune decat în 2011.Producătorul de cereale Comcereal, cel mai mare arendaş din Vrancea, a caştigat 3,6 milioane lei.Profitul a scăzut la aproape jumătate din cauza unui an agricol foarte prost

Vincon, unul dintre cei mai mari producători de vin la nivel naţional, este firma care a obţint în anul 2012 cel mai mari profit din agricultură în Vrancea. În producţia vinurilor şi comercializarea strugurilor sunt implicate două firme, dar “nava amiral” este Vincon SA, care a înregistrat rezultate mai bune decat în 2011. Profitul net a fost anul trecut 4,3 milioane lei, în creştere în comparaţie cu cele 3,9 milioane lei obţinute în anul precedent. Pe de altă parte, societatea a avut o cifră de afaceri de 77,2 milioane lei, în scădere cu trei milioane lei faţă de 2011. Una dintre firmele conexe înfiinţate de şefii Vincon pentru distribuirea băuturilor a fost Vincon Distribution, care a fost dizolvată în octombrie 2012. A doua firma implicată în această operaţiune este Vincon Logistic, care a avut anul trecut o cifră de afaceri de 100,4 milioane lei, înregistrand un profit net de 3,5 milioane lei. Rezultatele obţinute au fost în creştere faţă de anul precedent, ceea ce că afacerile cu vinuri au mers mai bine ca urmare a unui bun pentru viticultură. Dacă cumulăm profiturile celor două firme de sub umbrela Vincon, producţia şi vanzarea vinurilor a societăţii controlate de Luchi Georgescu un caştig de peste 7,8 milioane lei.


Firma lui Liviu Jîtea a trecut pe pierderi anul trecut 
 

Judeţul nostru era reprezentat de patru firme în topul celor mai mari 20 de producători de vinuri la nivel naţional în anul 2001, într-un clasament întocmit de Ziarul Financiar, în funcţie de cifra de afaceri. Vincon, aflată atunci pe locul patru, are în continuare o evoluţie bună. Cramele Odobeşti a avut anul trecut o cifră de afaceri de 8,6 milioane lei, care a scăzut de la 11,3 milioane lei în 2011. De asemenea, nici profitul nu a fost foarte mare, acesta ridicandu-se la 100.887 lei. Cramele Odobeşti a fost întrecută de o altă firmă din “portofoliul” omului de afaceri Lucian Neacşu, Senator Prodimpex, care anul trecut a avut o cifră de afaceri de 16,4 milioane lei şi un profit de 296.985 lei. Vinexport SA, firma omului de afaceri Liviu Jîtea, cercetat pentru evaziune fiscală şi alte capete de acuzare, nu se afla într-o situaţie prea fericită nici înainte de  arestarea patronului. Producătorul de vinuri a făcut anul trecut pasul de la profit la pierdere, cu un minus de 1,9 milioane lei. Anul anterior, profitul a fost de 149.515 lei. Cifra de afaceri a urmat aceeaşi direcţie, scăzand de la 29,1 milioane lei în 2011 la 24,8 milioane lei în 2012.  Vinexport Trade Mark ajunsese pe locul opt la nivel naţional în urmă cu caţiva ani, datorită cifrei de afaceri. Firma omului de afaceri Victor Istrate a solicitat însă insolvenţa anul trecut. Chiar dacă cifra de afaceri era mare, la fel erau şi datoriile, se arată în bilanţul publicat de Ministerul Finanţelor. În 2012, firma a avut o cifră de afaceri de 33,8 milioane lei şi pierderi de 3,1 milioane lei. În anul anterior, cifra de afaceri a fost de 40,2 milioane lei, în timp ce pierderile se ridicau la 8,3 milioane lei. Vinexport Trade Mark avea la finalul lui 2012 datorii de aproape 50 de milioane de lei.
 

Crama Gîrboiu a început să caştige premii
 

În afara acestor firme care s-au remarcat ca amploare a afacerilor derulate, pe piaţa vinurilor au intrat în ultimii ani şi alte societăţi. Crama Gîrboiu este deja o prezenţă cunoscută, mai ales că a început să remarce şi la concursurile internaţionale de vinuri. În spatele brandului se află firma Mera Com Internaţional, care îi aparţine omului de afaceri Constantin Gîrboiu. Firma a înregistrat o creştere a cifrei de afaceri anul trecut cu aproape cu peste 800.000 lei şi a ajuns la afaceri de 7,3 milioane lei. Profitul a fost de 75.418 lei, cu doar puţin mai mare decat cel din 2011. Un alt investitor în viticultură este omul de afaceri Daniel Guzu, care a investit masiv în ultimii ani în zona Ţifeşti şi nu numai, nu doar în struguri, ci şi în livezi de pomi fructiferi. Deocamdată, roadele financiare sunt destul de mici. Natura SRL a avut anul trecut un salt al cifrei de afaceri de la 4,5 milioane lei la 6,5 milioane lei. Profitul a crescut şi el la 50.672. Firma Natural Expert SRL, cu sediul în Ilfov, a avut însă pierderi de 1,1 milioane lei din comerţul cu ridicata al băuturilor, la o cifră de afaceri de 3,6 milioane lei. 
 

Seceta a tăiat la jumătate profitul Comcereal
 

Foto: Producătorii de cereale au avut rezultate mai proaste anul trecut faţă de 2011, din cauza secetei

 

Comcereal este firma cu cele mai bune rezultate din producţia vegetală, exploatand cea mai mare suprafaţă, de peste 5000 de hectare, la nivel de judeţ. Dacă Vincon este unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa vinurilor la nivel naţional, Comcereal contează doar la nivel local, pentru că suprafaţa exploatată este mică în comparaţie cu a producătorilor din alte judeţe. Cu toate acestea, firma a obţinut an de an printre cele mai bune rezultate la nivel de judeţ. Anul trecut, producătorul de cereale a avut o creştere a cifrei de afaceri cu 19 milioane lei, pană la 119 milioane lei. Profitul s-a înjumătăţit din cauza unui an agricol foarte prost. Dacă în anul 2011, Comcereal caştiga 6,9 milioane lei din agricultură, anul trecut profitul firmei a scăzut la 3,6 milioane lei. La nivelul judeţului mai sunt firme care exploatează suprafeţe importante, cum este cazul fostului director al Comcereal, Constantin Bazon, care lucrează peste 2500 de hectare. Cum afacerile acestuia sunt împărţite între membrii familiei şi lucrează şi pe persoană fizică, este mai greu de făcut o estimare a cifrei de afaceri şi a profitului. Omul de afaceri Vasilică Ciprian Pamfil este, probabil, al doilea producător de cereale din judeţ, cu o suprafaţă exploatată de 3000 de hectare. Agromec Unirea SRL, una din firmele sale, avut în 2012 o cifră de afaceri de 8,9 milioane lei şi un profit de 90,477 lei, mai mic decat cel înregistrat cu un an înainte. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Ștefănescu alias -Nea Bachus, acum 3930 zile, 17 ore, 35 secunde
Am băgat pe privatizarea lu alde nea nelu și poporu certificate de acțiuni la acest VINCON multe rău de tot și acum am mi-a dat-o în bot cei doi,zice că s-a văruit gardurile societății,s-a citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.