Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: "Cadou" de Ziua Naţională: Franţa a pierdut ratingul "AAA"

Ziarul de Vrancea
14 iul 2013 821 vizualizări
Economia franceză nu a mai înregistrat o creştere semnificativă de trei ani

Franţa a pierdut ratingul de top din partea agenţiei de evaluare Fitch, care a retrogradat cu o treaptă calificativul ţării, la "AA^", din cauza situaţiei economice dificile şi creşterii datoriei de stat. Perspectiva atribuită ratingului Franţei este "stabilă". Fitch era singura dintre cele trei mari agenţii de rating care mai atribuia Franţei ratingul de top "AAA". Agenţia a avertizat, într-un comunicat, asupra riscurilor legate de deficitul bugetar al Franţei, pe fondul perspectivei incerte a creşterii economice şi crizei din zona euro, chiar şi în condiţiile în care angajamentul guvernului pentru consolidarea fiscală ar rămâne valabil. Economia Franţei nu a mai înregistrat o creştere semnificativă de trei ani, iar şomajul este la cel mai ridicat nivel din 1999. Fondul Monetar Internaţional anticipează că economia Franţei se va contracta în acest an cu 0,2%, notează Bloomberg.
Standard & Poor's a coborât ratingul Franţei de la "AAA" la "AA^" în luna ianuarie a anului trecut. Moody's a retrogradat Franţa de la "Aaa" la "Aa1" în noiembrie.
Pieţele nu au avut reacţii sesizabile la aceste decizii, investitorii preferând să se bazeze în mai mare măsură pe propriile analize şi mai puţin pe sfaturile agenţiilor de rating. Potrivit datelor Bank of America Merrill Lynch, obligaţiunile guvernamentale franceze s-au apreciat pe piaţa secundară cu 9,6% de la retrogradarea operată de S&P, respectiv cu 0,3% după decizia Moody's.
Randamentul obligaţiunilor de stat franceze cu maturitatea la 10 ani a închis vineri la 2,19%, faţă de 2,53% în iunie, respectiv 1,65% în mai. Titlurile similare germane afişau vineri un randament de 1,56%.

Hollande este optimist

Preşedintele Francois Hollande, care conduce un guvern socialist, încearcă să revigoreze creşterea economică şi să reducă şomajul după un deceniu de scădere a prezenţei franceze pe pieţele de export, pe fondul ascensiunii Chinei şi Germaniei. Comisia Europeană a cerut Franţei în luna mai să restructureze sistemul public de pensii şi codul muncii, iar FMI consideră că taxele au ajuns la un nivel maxim, astfel încât nu mai pot fi crescute pentru a acoperi deficitul.
Francois Hollande a afirmat ieri că relansarea economică există, conform interviului televizat despre starea naţiunii acordat cu ocazia Zilei Naţionale.
"Creşterea economică există; producţia industrială este pe cale să fie relansată", a spus Hollande în interviul acordat de la Palatul Elysée. În altă ordine de idei, François Hollande a exclus posibilitatea exploatării gazelor de şist în Franţa. "Cât timp voi fi eu preşedinte, nu va exista nicio exploatare a gazelor de şist în Franţa. O lege din 2011 interzice utilizarea metodei fracturării hidraulice", a reamintit preşedintele în interviul difuzat după încheierea paradei militare organizată de Ziua Naţională a Franţei.

Peste 80% din parcelele agricole din România sunt la limita încărcăturii cu nitraţi

Directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Dorel Benu, a declarat, sâmbătă, că 80 la sută din parcelele agricole din România sunt la limita încărcăturii cu nitraţi, atrăgând atenţia fermierilor să aibă grijă în ceea ce priveşte fertilizarea solului. "E un avertisment din partea mea. Studiind harta cu studiile pedologice din ultimii ani, vedem că peste 80 la sută din parcelele agricole din România sunt la limita încărcăturii cu nitraţi şi trebuie verificat în fiecare an, de câte ori mergem la controlul pe teren, modul de administrare a îngrăşămintelor şi de gestionare a cerinţelor minime. Concret, asta înseamnă inclusiv aportul de la gunoiul de grajd, de nitraţi în sol. Asta înseamnă o bună şi atentă gestionare a platformelor de gunoi, încărcătura pentru grajd pe care o au în gospodării să fie pentru numărul de capete pe care le au, perioada de administrare a gunoiului de grajd, grijă faţă de sursele de apă atunci când se administrează îngrăşăminte chimice cu azot foarte aproape de sursele de apă, pentru zonele în pantă. Sunt foarte multe condiţii pe care colegii mei le au într-un raport de control şi pe care le verifică de câte ori au ocazia", a spus Benu.
Potrivit şefului APIA, fermierii trebuie să fie conştienţi că în anumite perioade ale anului nu trebuie să împrăştie îngrăşăminte chimice pe terenuri, respectiv primăvara, la topirea zăpezilor, sau atunci când sunt ploi abundente. Benu a afirmat că ultimul control a avut loc săptămâna trecută la două ferme foarte mari, care "ştiu să îşi gestioneze asemenea probleme" şi la care exista un plan de fertilizare, rezultatele controlului fiind bune. "Sunt însă şi fermieri care au între un hectar şi 15 hectare şi pe care de acum încolo trebuie să avem grijă să îi informăm. Suntem la limită, la cea superioară. Dar aşa e în toată Europa", a spus Benu. Acesta a precizat că în întreaga Europa s-a impus controlul parcelelor cu privire la "impactul la nitraţi şi nitriţi", întrucât "agricultura a fost acuzată că este un poluator". Şeful APIA a spus, totodată, că nu există riscuri din cauza încărcăturii mari cu nitraţi a solulului, şi nici "pericol de poluare".

Volksbank România cere lichidarea unui fond israelian

Volksbank România cere, într-o instanţă din Israel, lichidarea Elran Investments pentru o datorie de 11,3 milioane şekeli (2,3 milioane euro) rezultată dintr-o garanţie angajată de fondul israelian pentru o linie de finanţare acordată reţelei de farmacii New Life. New Life Drugstores, deţinută de Elran, a dat faliment şi a fost lichidată, însă Volksbank nu mai a încasat de la fond datoria rezultată dintr-o scrisoare de garanţie ataşată unui acord de finanţare între bancă şi operatorul de farmacii, potrivit publicaţiei online Jewish Business News. Astfel, Volksbank România a cerut unei instanţe de judecată din Tel Aviv să dispună lichidarea Elran Investments. În dosarul depus de bancă se arată că Elran este deja într-o situaţie financiară foarte dificilă, cu mari semne de întrebare legate de posibilitatea fondului de a supravieţui şi de a-şi plăti datoriile. Volksbank arată că, potrivit rapoartelor financiare ale Elran Investments, fondul are datorii de aproximativ 80 milioane şekeli (17 milioane euro) şi active de numai 3,5 milioane şekeli (circa 740.000 euro). Volksbank România este controlată de grupul austriac Volksbank, prin subsidiara Volksbank International. Elran Investments a mai avut afaceri în România în domeniul imobiliarelor şi sectorul telecom.

Maria Grapini vrea promovarea circuitelor turistice tematice

Ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism, Maria Grapini, a declarat, sâmbătă, la Târgovişte, că promovarea unor circuite, cum ar fi al peşterilor, salinelor sau castelelor, promovarea mult mai ţintită, pe produse, poate atrage un număr mai mare de turişti. "Vrem să promovăm circuite de trasee. Lucrăm acum la circuitul peşterilor. România are peşteri extraordinare, care sunt prea puţin cunoscute. Circuitul peşterilor, circuitul salinelor, avem foarte multe saline: Slănic Prahova, Praid, Slănic Moldova şi atunci ne-am gândit să facem un circuit al salinelor pentru că sunt doritori. E turism de nişă, evident. Circuitul castelelor, în care se încadrează şi Târgoviştea. Vrem să facem un circuit al castelelor unde a stat Vlad ţepeş. Poate fi un produs care atrage turişti. Avem Delta Dunării, rezervaţie unică în lume, nu numai în Europa. Mi-a prezentat preşedintele Consiliului Judeţean de acolo dorinţa de a avea un brand al Deltei Dunării", a precizat ministrul Maria Grapini.

Fondurile europene pentru agricultură, rulate prin băncile care vor cofinanţa proiecte

Viitoarele fonduri europene pentru agricultură, de circa 21 de miliarde de euro, ar putea fi rulate prin băncile care vor fi de acord să ofere bani în vederea cofinanţării proiectelor, declară directorul general adjunct al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, Nicolae Popa. El a precizat că ministrul Agriculturii a avut întâlniri cu reprezentanţii mai multor bănci, oferindu-le posibilitatea să ruleze toate fondurile europene viitoare pentru agricultură, dar să ofere credite pentru cofinanţarea proiectelor, în condiţii avantajoase. "Încercăm să convenim cu ei asupra unui program viitor, în sensul ca toate sumele pe care le avem la dispoziţie, aproape 21 de miliarde de euro, să le rulăm prin aceste bănci care vor să vină lângă noi şi care să ne ofere un pachet de finanţare, de creditare, mult mai accesibil, cu dobânzi mult mai mici. Mă gândesc că interesul este comun. Trebuie să pună creditele în mişcare şi punându-le în mişcare realizează şi profit", a afirmat Popa. Potrivit acestuia, "interesul este comun" atât pentru cele "cinci, şase, şapte bănci, câte vor răspunde" la iniţiativa ministerului, cât şi pentru reprezentanţii Ministerului Agriculturii, pentru fermieri şi cei care vor să investească în agricultura României. Popa a adăugat că 1.750 de proiecte europene petru agricultură, în valoare de 450 de milioane de euro, s-au reziliat deja, pentru că beneficiarii nu au putut asigura cofinanţarea, dar mai există şi altele care riscă acelaşi lucru.

Vameşii americani, "victime" ale războiului dintre Microsoft şi Google

Microsoft a acţionat în justiţie autorităţile vamale din SUA, acuzându-le că au refuzat să aplice o decizie a Comisiei de arbitraj comercial de la Washington privind blocarea importului unor smartphone-uri Motorola Mobility, divizie a Google, transmite Bloomberg. În luna mai a anului 2012, US International Trade Commission (ITC) a interzis importul mai multor gadget-uri Motorola Mobility, după ce a constatat că dispozitivele încalcă un patent deţinut de Microsoft pentru sincronizarea agendei cu alte computere. Microsoft susţine că decizia nu a fost aplicată de vameşi şi a acţionat autorităţile în justiţie. Compania din Redmond notează în reclamaţie că, după "întâlniri secrete" cu reprezentanţi ai Google, autorităţile vamale au continuat să permită intrarea în ţară a telefoanelor Motorola, deşi producătorul nu a luat nicio măsură pentru a soluţiona problema patentului încălcat. "Vămile au o reponsabilitate clară de a aplica deciziile ITC, care sunt emise după un proces complet şi o analiză juridică riguroasă. În acest caz, autorităţile vamale au ignorat în mod repetat obligaţia de a implementa decizia ITC, pe baza unor discuţii secrete", a declarat David Howard, avocatul Microsoft.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.