Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Cearta de la varful Tarom a luat proporţii

Ziarul de Vrancea
3 iul 2013 1104 vizualizări
Dan Pascariu, preşedintele Consiliului de Administraţie al companiei îl acuză pe directorul companiei că nu a îndeplinit nici 30% din obiectivele propuse în planul de management u în urmă cu două săptămani, directorul spunea că a fost forţat de Pascariu să semneze diminuarea mandatului la varful firmei

Directorul general al Tarom nu a respectat decizia Consiliului de Administraţie de a îngheţa angajările, nu a început procesul de restructurare şi nu a îndeplinit nici 30% din obiectivele propuse în planul de management, a declarat ieri într-o conferinţă Dan Pascariu, preşedintele CA al Tarom. Pascariu a spus că din aceste motive Consiliul de Administraţie i-a solicitat directorului general, Christian Heinzmann, să accepte reducerea mandatului de la patru ani la un an. Președintele CA al Tarom a afirmat că Heinzmann a angajat 40 de persoane. Deși i s-a cerrut să renegocieze contractele angajaților, acesta a reușit să modifice un singur contract. Pascariu a adăugat că un expat singur care conduce o companie de stat este pierdut, pentru că un străin într-o astfel de poziție este izolat. "Un expat în fruntea unei companii de stat este pierdut. Recomandarea pe care o voi face Guvernului este să nu mai facă acest experiment", a afirmat el. Preşedintele CA al Tarom spune că privatizarea Petrom a reușit pentru că austriecii au venit cu "un desant" de străini și au avut nevoie de cațiva ani pentru a pune lucrurile la punct. "Noi nu avem atata timp", a menţionat Pascariu. El a adăugat că ajutat de "un desant" de străini, un manager expat s-ar descurca în fruntea unei companii de stat. "Tarom nu este însă în situația în care să poată plăti un desant de străini. Noi trebuie să reducem costurile", a afirmat Nicolae Demetriade, numit recent director executiv al Tarom. Heinzmann a declarat în urmă cu două săptămani că a semnat un document la solicitarea lui Pascariu, care prevede printre altele că durata mandatului său a fost redusă de la patru ani la un an, menţionand că va discuta situaţia sa cu ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu. "Dacă nu aş fi semnat, aş fi fost concediat", a afirmat atunci CEO-ul Tarom, care a preluat această poziţie în luna noiembrie a anului trecut. "Cum l-aş fi putut eu forţa? El a semnat un addendum la contract de bună voie", a replicat la acea dată Pascariu. Fenechiu a declarat miercuri că a dispus un control la Tarom pentru a verifica activitatea companiei din primul semestru, în condiţiile în care, pe de o parte, Consiliul de Administraţie l-a informat că rezultatele sunt nesatisfăcătoare, în vreme ce CEO-ul companiei a anunţat că acestea sunt pozitive. Tarom a înregistrat pierderi de 66 milioane de lei în primele patru luni, cu 30 milioane de lei mai puţin faţă de rezultatul negativ estimat în planul de management. Compania a încheiat anul trecut cu o pierdere preliminară şi neauditată de 236 milioane lei.  Planul de management, aprobat de Consiliul de Administraţie în luna martie, prevede pierderi de 143 milioane lei în acest an, de 18 milioane lei în 2014, urmand ca în 2015 şi 2016 compania să realizeze profit de 92 milioane lei, respectiv 173 milioane lei.

Încă un mare centru comercial îşI cere insolvenţa

este vorba despre parcul de retail din Bacău, ce a fost dezvoltat de Bel Rom

Grupul Bel Rom a cerut insolvenţa parcului de retail Hello Shopping Park din Bacău, deschis în 2008, acesta fiind al treilea proiect deţinut de dezvoltatorii belgieni în Romania care ar urma să intre în insolvenţă, după cele de la Craiova şi Focşani. Hello Shopping Park are printre chiriaşi Real hypermarket, Baumax, Altex şi Staer şi este construit pe un teren de peste 100.000 de metri pătraţi. Suprafaţa construită este de 51.100 metri pătraţi, fiind cel mai mare parc de retail din Bacău. Investiţia alocată dezvoltării s-a ridicat la 60 de milioane de euro. Firma Bel Rom Cinci SRL, prin intermediul căruia a fost dezvoltat parcul de retail, a cerut insolvenţa, potrivit unui dosar înregistrat marţi la Tribunalul Bucureşti. Deocamdată instanţa nu a stabilit un termen de judecare a dosarului. Firma avea la finele anului 2011 datorii de aproape 200 de milioane de lei (45 milioane de euro). Hello Shopping Park este cel de-al cincilea parc de retail pe care Bel Rom Real Estate l-a inaugurat în Romania, iniţial fiind denumit European Retail Park. În iunie a intrat în insolvenţă firma Bel Rom şapte, care deţine centrul comercial Promenada Mall din Focşani şi anterior mall-ul Electroputere din Craiova, dezvoltat de firma K&S Development deţinută tot de investitorii belgieni. Bel Rom a mai dezvoltat parcuri comerciale la Sibiu, Targu-Mureş sau Brăila, vandute în perioada 2007-2009.

Fenechiu: Mii de angajaţi din CFR-uri au cerut să plece voluntar

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat că mai multe mii de angajaţi din cadrul CFR SA, CFR Călători şi CFR Marfă s-au înscris deja pe liste cu disponibilizări, urmand să beneficieze de plăţi compensatorii conform Ordonanţei 36 privind protecţia socială. Fenechiu a declarat miercuri că în anumite domenii din transporturi sunt necesare restructurări şi reducerea numărului de persona pentru oprirea adancirii pierderilor, dar că îşi doreşte ca angajaţii de la companiile şi instituţiile aflate sub autoritatea ministerului să nu plece fără plăţi compensatorii. "Pentru mine este un obiectiv să nu dăm niciun om afară şi să rămană fara venituri. Restructurările se vor face în special voluntar. Deja le-am cerut celor de la CFR SA, CFR Călători şi CFR Marfă să vină cu propuneri de hotărari de Guvern pentru aplicarea Ordonanţei 36 la fiecare din aceste instituţii, pe un număr de angajaţi pe care dumnealor îi consideră necesari a fi disponibilizaţi, şi din ceea ce am înţeles există foarte mulţi care s-au înscris deja, adică şi-ar dori să beneficieze de prevederile Ordonanţei 36. În acest mod facem restructurare", a spus ministrul Transporturilor. Întrebat ce înseamnă "foarte mulţi", Fenechiu a afirmat că sunt "mii". Ministrul a adăugat că la CFR SA sunt 24.000 de angajaţi, 14.000 la CFR Călători şi 10.000 la CFR Marfă. Ordonanţa 36, adoptată la începutul acestui an, prevede că persoanele disponibilizate de la companii de stat vor primi indemnizaţie de şomaj, venit lunar de completare şi plăţi compensatorii acordate în conformitate cu contractelor de muncă aplicabile la nivelul fiecărei societăţi.

Proiectul Codului insolvenţei va fi publicat în august

Ministerul Justiţiei va publica la începutul lunii august proiectul Codului insolvenţei, urmand ca în septembrie actul să fie definitivat, în urma propunerilor primite din partea instituţiilor implicate, şi să fie prezentat Guvernului, spre aprobare, şi ulterior Parlamentului. "Acest proiect de Cod al insolvenţei este parte integrantă a Programului pentru reforma sistemului judiciar şi beneficiază de asistenţa tehnică a unui consorţiu care reuneşte expertiză juridică, dar şi a unui grup de experţi care include judecători, avocaţi, reprezentanţi ai mediului bancar, Banca Naţională a Romaniei, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Consiliul Superior al Magistraturii", a declarat miercuri Florin Moţiu, secretar de stat în Ministerul Justiţiei, la un seminar pe tema insolvenţelor organizat de BNR. El a precizat că zilele trecute a avut loc o întalnire la ministerul de resort unde au fost discutate materialele puse la dispoziţie de consultant, urmand ca pană la 15 iulie grupul de experţi să propună observaţii care să fie înaintate consultantului, iar acesta să refacă proiectul.  "De la 1 august să intraţi pe site-ul ministerului să vedeţi fiecare dispoziţie propusă în acest Cod. Procedura insolvenţei nu poate face abstracţie de modificarea intervenită între timp în ceea ce priveşte Codul de Procedură Civilă şi, ca atare, vor fi preluate soluţiile din Codul de Procedură Civilă, însă la fel, cu diferenţieri datorate specificului acestei proceduri a insolvenţei, care presupune termene scurte şi judecarea cu celeritate", a afirmat Moţiu. De asemenea, secretarul de stat a menţionat că autorităţile intenţionează să includă în Cod şi prevederile reglementării adoptate recent privind insolvenţa unităţilor administrativ-teritoriale, existand discuţii în acest sens cu Ministerul Finanţelor Publice, astfel încat toate reglementările care privesc insolvenţa să se găsească într-un singur act normativ. Moţiu spune că această reglementare prezintă numeroase necorelări şi nefuncţionalităţi, Ministerul Justiţiei nefiind consultat înainte de adoptarea acestui act.

Butcher: Romania ar trebui să încheie un nou acord cu FMI

Duane Butcher, însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei SUA la Bucureşti, a declarat, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că acordurile cu FMI sunt importante pentru stabilitatea şi predictibilitatea căutate de investitori, iar Romania ar trebui să încheie un nou acord. "Pentru toţi investitorii, incluzandu-i şi pe cei americani, stabilitatea şi predictibilitatea sunt vitale. Acordurile cu FMI sunt importante pentru realizarea nivelului de stabilitate şi predictibilitate pe care le caută investitorii. şi de aceea credem că un nou acord ar trebui probabil încheiat", a afirmat Butcher, întrebat dacă Romania ar trebui să încheie un nou acord şi ce obiective ar trebui acesta să conţină. El a adăugat că firmele americane, deşi sunt interesate de avantajele oferite de mediul economic din Romania, vorbesc constant despre îngrijorările lor referitoare la predictibilitatea, transparenţa şi stabilitatea economiei romaneşti. "Cele mai multe companii americane au o experienţă pozitivă în Romania. Vin aici şi reuşesc să scoată profit. Găsesc aici o forţă de muncă foarte bună, avantaje geografice, dar în acelaşi timp auzim în mod constant de la firmele americane despre îngrijorările lor privind predictibilitatea, transparenţa, stabilitatea. Au nevoie să ştie cat mai bine la ce să se aştepte. şi cred că încrederea investitorilor deja prezenţi şi a celor care ar putea veni ar putea fi sporită de un angajament foarte clar pentru continuarea reformelor, pentru lupta anticorupţie, pentru a face economia cat mai predictibilă posibil. Trebuie să vedem că atunci cand o promisiune este făcută unui investitor, aceasta este şi respectată şi încercăm să ne asigurăm că Romania este cat mai predictibilă şi transparentă posibil", a spus oficialul american. Butcher a dat exemplul investiţiei Delphi Diesel din judeţul Iaşi şi a arătat că firmele americane pot aduce tehnologie de varf şi capacitate organizaţională.

Toyota a chemat pentru verificări 185.000 de automobile

Toyota a chemat pentru verificări aproximativ 185.000 de automobile în întreaga lume, mai mult de jumătate fiind modele Yaris, din cauza unui posibil defect la sistemul computerizat de direcţie asistată. Din cauza problemei semnalate, conducătorul auto poate pierde asistenţa la direcţie, ceea ce poate rezulta la un efort fizic mai mare din partea acestuia la viteze mici, se arată într-un comunicat al companiei japoneze, citat de MarketWatch. Toyota a precizat pentru Wall Street Journal că nu au avut loc accidente cauzate de acest defect. Rechemarea vizează 109.000 modele Yaris produse între noiembrie 2010 şi martie 2012, aflate în circulaţie în America de Nord, Japonia, Europa, Orientul Mijlociu, America Latină şi Africa. De asemenea, vor fi verificate 75.000 de modele Ractis, Verso-S şi Subaru Trezia. Toyota a efectuat în acest an cinci campanii de rechemare pentru verificări, care au vizat peste nu milion de autovehicule.

Bugetul UE a primit verde

Parlamentul European (PE) a aprobat, ieri, proiectul de buget plurianual al UE pentru perioada 2014-2020, punand capăt unei luni de blocaj după ce a obţinut o flexibilitate mai mare în privinţa folosirii creditelor, relatează AFP. Eurodeputaţii au votat o rezoluţie politică ce a obţinut 474 de voturi pentru, 193 împotrivă şi 42 de abţineri, în aşteptarea votului juridic ce va avea loc în septembrie sau octombrie.  Rezultatul celui de-al doilea vot va fi condiţionat de o suplimentare cu 11,2 miliarde de euro solicitată statelor pentru a echilibra bugetul pe anul 2013. Preşedinta Lituaniei, Daria Grybauskaite, a cărei ţări asigură preşedinţia semestrială a UE, s-a angajat miercuri la PE să acţioneze pentru ca angajamentul să fie respectat de către state, constrangandu-le să-şi suplimenteze contribuţiile naţionale. De exemplu, Franţa va trebui să adauge 1,8 miliarde de euro la contribuţia sa de 20,4 miliarde de euro pentru 2013. "Plata celei de-a doua tranşe (a acestei suplimentări) va trebui să faciliteze votul definitiv", a declarat Grybauskaite.

Finanţele şi-au programat împrumuturi masive

Ministerul Finanţelor Publice a programat pentru luna iulie emisiuni de titluri de stat de 1,76 miliarde lei şi, respectiv, de 150 milioane euro, în condiţiile în care în această lună ajung la scadenţă titluri de 3,778 miliarde lei. Trezoreria a stabilit pentru luna iulie o singură emisiune de certificate de trezorerie, cu valoare indicativă de 300 milioane lei şi maturitate de şase luni, şi patru operaţiuni pentru vanzare de obligaţiuni cu scadenţe de doi şi, respectiv, cinci ani. Valoarea cumulată a emisiunilor de obligaţiuni este de 1,46 miliarde lei, din care 60 milioane lei reprezintă suma vizată în două licitaţii suplimentare pentru oferte necompetitive, la care cumpătărorii acceptă randamentul plătit la licitaţiile derulate cu o zi înainte. Prima licitaţie este programată pentru 8 iulie, cand Finanţele vor să vandă obligaţiuni cu maturitate de cinci ani în valoare de 300 milioane lei, iar pe 9 iulie urmează o licitaţie suplimentară pentru oferte necompetitive, cu o valoare indicativă de 30 milioane lei.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.