Economic

Brambureala instituţională continuă!Copaci dă vina pe ANAF în cazul agricultorilor înglodaţi în datorii

Ziarul de Vrancea
2 iul 2013 2301 vizualizări
Mihai Copaci, şeful băncii sanitare, se apără de acuzaţiile colegilor liberali spunand că instituţia pe care o conduce nu avea cum să facă înştiinţările pentru fermieri întrucat Fiscul nu i-a furnizat o bază de date completă.Si Curtea de Conturi a recunoscut în raportul întocmit că abaterea se datorează netransmiterii de către ANAF a bazei de date.Seful Direcţiei de Finanţe susţine în replică că ANAF a trimis de două ori pe an baza de date la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate

Juristul Mihai Copaci, şeful Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea, se apără în scandalul fermierilor scoşi datori cu 8,1 milioane de lei la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Preşedintele PNL Vrancea, deputatul Nini Săpunaru, l-a scos vinovat de brambureala din sistem chiar pe liberalul Mihai Copaci, căruia îi cere demisia de onoare din funcţie după ce, din 2009 nu ar fi anunţat agricultorii din judeţ că au contribuţii financiare de achitat la stat. În tot acest scandal, guvernanţii caută ţapi ispăşitori întrucat “afacerea celor peste 6.000 de datornici” i-ar putea costa din punct de vedere electoral. Mihai Copaci se apară spunand că instituţia pe care o conduce nu avea cum să facă aceste înştiinţări pentru că nu a existat o bază de date completă furnizată de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). Persoanele cu venituri din agricultură au fost identificate de inspectorii Curţii de Conturi, care au solicitat de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) baza de date completă. “Această situaţie se datorează unui raport al Curţii de Conturi care a dispus prin decizie ca instituţia să facă aceste demersuri. S-au făcut discuţii referitoare la vina CAS, că nu a anunţat persoanele pentru a plăti încă din 2009. Acest lucru nu a fost posibil pentru că s-a primit de la ANAF o bază de date în care figurau cate două, trei persoane pe fiecare an, persoane care ar fi înregistrat venituri din agricultură. CAS nu a cunoscut care sunt persoanele şi ce debite au la FNUASS”, a spus Mihai Copaci într-o conferinţă de presă organizată ieri. Conform informaţiile furnizate instituţiei de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), în urma verificării bazelor de date transmise de ANAF în anii 2009, 2010, 2011, 2012 figurau 13 persoane care au obţinut venituri agricole fără să achite contribuţia de 5,5% către stat.

Ce spune Curtea de Conturi

Mihai Copaci spune că sumele puse în carca fermierilor trebuie recuperate pentru că aceasta este decizia Curţii de Conturi. “Referitor la contribuţia la Fondul de sănătate datorată de asiguraţii din categoriile de persoane care au realizat venituri din agricultură şi silvicultură (activităţi agricole), şi care sunt impozabile conform Legii nr.571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi compeltările ulterioare, pe baza datelor furnizate de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice Vrancea, a rezultat faptul că entitatea nu are stabilite şi înregistrate în evidenţă creanţe de această natură. Astfel, prin adresa 587/12.03.2013, au fost solicitate DGFP Vrancea informaţii cu privire la persoanele fizice care au realizat în anii 2008 – 2012, venituri din activităţi agricole, de natura celor prevăzute la art.71., lit.d. din Legea 571/2003, privind Codul Fiscal, întrodusă prin Legea nr.343/2006 şi modificată prin Legea nr.76/2010. Prin adresa 5772/19.03.2013, DGFP Vrancea a transmis informaţiile solicitate. În urma prelucrării informaţiilor primite, a rezultat faptul că, pentru veniturile din activităţi agricole realizate de 6.068 de contribuabili persoane fizice, care au realizat în anii 2009 – 2011, venituri din agricultură, de natura celor prevăzute la art.257, lit.c din Legea nr.95/2006, nu a fost stabilită, înregistrată, urmărită şi încasată contribuţia pentru asigurări sociale datorată. Valoarea obligaţiilor de plată la fondul naţional unic de asigurări de sănătate nestabilite, neînregistrate şi neurmărite spre încasare este în sumă totală de 8.109.323 lei (....) ”, se arată în raportul de audit financiar întocmit de Curtea de Conturi, în urma controlului realizat la CAS Vrancea. Tot în acelaşi raport se arată şi “vinovatul” din cauza căruia au apărut aceste deficienţe. “Abaterea constatată se datorează: neaplicării sistematice în practică a procedurii operaţionale de lucru cu privire la constituirea FNUASS, conform prevederilor legale, în cazul contribuabililor care nu şi-au declarat obligaţiile la fond şi pentru care informaţiile cu privire la veniturile nete sunt transmise de către ANAF prin protocol, netransmiterii de către ANAF, a informaţiilor referitoare la această categorie de venituri”.

Copaci vrea să conteste în instanţă raportul Curţii de Conturi

Cu toate că a pus la dispoziţia presei concluziile raportului, Copaci nu a furnizat şi eventualele obiecţiile formulate cu privire la actul de control. Şeful CAS a anunţat însă că se fac demersuri de contestare în instanţă a raportului Curţii de Conturi. Acesta adaugă că a luat legătura cu avocatul Ion Bratu pentru “contestarea actului emis de Curtea de Conturi care, de la momentul introducerii acţiunii va suspenda orice plată ce trebuie efectuată”. De asemenea, o soluţie pentru persoanele scoase datoare la Sănătate rămane instanţa de judecată. O recunoaşte chiar Mihai Copaci care spune că, în urma unei analize, s-a constatat că majoritatea persoanelor care au contestat în instanţă majorările şi penalităţile au obţinut caştig de cauză, acestea fiind anulate.

“ANAF a trimis de două ori pe an datele”

Şeful Finanţelor Publice din Vrancea, liberalul Eugen Ciorici, susţine, în replică, că ANAF nu este vinovată de situaţia apărută, întrucat a trimis de două ori pe an bazele date la CNAS. Transmiterea informaţiilor nu s-a făcut de la nivel local, ci de la nivel central, pentru a nu exista încurcături. “Baza de date către Casa Naţională de Asigurări nu se transmite de fiecare Direcţie de Finanţe, schimbul de informaţii se face de către ANAF şi Casa Naţională. Acest schimb de informaţi a avut loc de două ori pe an, potrivit protocolului. Cand am fost cu domnul Copaci la ANAF, am întrebat dacă s-a făcut acest schimb de informaţii şi ni s-a răspuns că s-a făcut de două ori pe an. Că nu au ştiut unde să se uite, că nu au văzut, că nu au vrut, este treaba lor, nu a noastră”, a declarat Eugen Ciorici, directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Vrancea. Acesta a spus că va avea o discuţie cu Mihai Copaci, ca urmare a informaţiilor făcute publice de şeful CAS Vrancea. (Raluca MANOLACHE, Mihai BOICU)

Mihai Copaci, scos dator de Curtea de Conturi

În urma verificărilor Curţii de Conturi, şi Mihai Copaci, şeful Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea, a fost scos dator la stat. Aceasta pentru că, în urma controlului realizat de Curtea de Conturi, s-a constatat că în cazul a 1.365 de persoane debitoare la Sănătate nu s-au recuperat banii şi, pentru că au trecut 5 ani, datoriile s-au prescris. Instituţiei i se impută suma de 1,3 milioane de lei de pe urma impozitelor neurmărite şi neîncasate la timp. Copaci spune că în această situaţie s-a ajuns pentru că instituţia pe care o conduce nu a dispus de logistică şi personal suficient pentru a executa silit persoanele debitoare. (R. M.)

50.000 de lei pentru trimiterea deciziilor prin poştă

La ora actuală, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea nu dispune de fondurile necesare pentru a trimite prin Poştă agricultorilor datori la sănătate deciziile de impunere. Deşi a făcut o adresă către CNAS prin care se solicită suma de 75.000 de lei, pană în acest moment nu s-a primit niciun răspuns. Aceasta în condiţiile în care CAS trebuie să plătească numai 50.000 lei pentru transmiterea prin Poştă a plicurilor. Acţiunea a fost stopată pentru moment şi pentru că s-a luat decizia ca persoanele care au datorii sub 40 de lei să nu mai primească aceste impuneri. Conform legislaţiei în cazul persoanelor cu debite mici, acestea pot fi anulate. (R. M.)

Copaci migrează în jurul PNL

Referitor la declaraţiile liderului PNL Vrancea, potrivit cărora Mihai Copaci ar fi fost exclus din partid, şeful Casei de Asigurări de Sănătate susţine că nu i-a fost adusă la cunoştinţă o asemenea decizie, în ciuda faptului că a aflat că a existat o asemenea propunere pe ordinea de zi a unei şedinţe din mai 2012, situaţie despre care ziarul nostru a relatat. La vremea respectivă lui Mihai Copaci i se reproşa că “a bătut plama cu PDL”, pentru a-şi păstra funcţia de şef al băncii sanitare. Biroul Politic Judeţean al PNL Vrancea a votat într-adevăr pentru excluderea sa din partid, însă decizia ar trebui validată de Delegaţia Permanentă, ceea ce nu s-a întamplat deocamdată. Cum mandatul i se apropie de final, liberalul aflat pe lista de excluderi a partidului îşi mai doreşte un mandat în fruntea CAS. (S. V.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 7

Adaugă comentariu
danb, acum 3922 zile, 10 ore, 58 minute, 12 secunde
Daca numitul Copaci are dreptate si eu inclin sa cred ca are dreptate cum ramane cu mesajul melodramatic de la PNL Vrancea "Dragi agricultori" ? Ce rost are sa te duci in instanta cu CAS citeste integral
mihaita, acum 3922 zile, 19 ore, 6 minute, 11 secunde
...cine stie cum e ste situatia in celelalte judete ? sau e numai la Vrancea ?!
Marioara Ciorici te cauta de purici, acum 3922 zile, 20 ore, 36 secunde
La ordinul lui Ponta de a aduce bani la buget cu orice pret, comisia pentru agricultura din Camera Deputatilor, condusa de liberalul NINI SAPUNARU a adoptat si transmis plenului, care a si votat, citeste integral
mihai copaci, acum 3922 zile, 21 ore, 43 minute, 6 secunde
D-le cetatean ,de fapt te ascunzi sub un alt nume dar eu stiu foarte bine cine esti si te rog nu dezinforma intrucat nu am fost nici-o data in Thailanda si pot face dovada oricand ;cu privire la citeste integral
sachim marin, acum 3922 zile, 21 ore, 55 minute, 34 secunde
....cand politicul intra in situatiile financiare ale ANAF urmeaza stergerea datoriilor catre stat,amnistia,etc. ....ANAF de unde iti iei salarul de bugetar pentru munca prestata? ...Statul lui citeste integral
un om, acum 3922 zile, 22 ore, 21 minute, 42 secunde
Cred ca in acest moment ne dam seama de ce lucrurile merg prost in tara asta ca nu poate fi creeata o legislatie coerenta intrucat politicienii nu sunt specialisti si nu au stiut decat sa inlature si citeste integral
un cetatean, acum 3922 zile, 22 ore, 31 minute, 18 secunde
E greu dl Copaci , e greu sa va m - ai concentrati pe indatoririle de serviciu , dehh , intre concedii in Thailanda si vestul Europei - vara si iarna - , amenajarea apartamentului cumparat in Brasov citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.