Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: BNR a tăiat din dobanda cheie. Urmează băncile comerciale?

Ziarul de Vrancea
1 iul 2013 695 vizualizări
Banca centrală a redus rata dobanzii cheie cu 0,25 puncte procentuale pană la 5%

Consiliul de Administraţie (CA) al BNR a decis luni să reducă rata dobanzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, de la 5,25% la 5%, prima scădere din martie 2012, precum şi rata dobanzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) de la 8,25% la 8% pe an. "În şedinţa din 1 iulie 2013, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a Romaniei a hotărat reducerea ratei dobanzii de politică monetară la nivelul de 5,00% pe an de la 5,25% începand cu data de 2 iulie 2013. Începand cu aceeaşi dată rata dobanzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) va coborî la nivelul de 8% pe an, de la 8,25%, iar rata dobanzii pentru facilitatea de depozit va fi de 2% pe an faţă de 2,25%", se arată într-un comunicat al BNR. Totodată, CA al băncii centrale a stabilit menţinerea ratelor aplicate pentru rezervele minime obligatorii (RMO) constituite de bănci pentru pasivele sub doi ani, la 20% în valută şi 15% în lei.  BNR urmăreşte gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar şi monitorizează atent evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional, astfel încat, "prin ajustarea graduală a conduitei politicii monetare şi utilizarea adecvată a instrumentelor de care dispune, să asigure stabilitatea preţurilor pe termen mediu şi stabilitatea financiară". BNR a aplicat ultima reducere a dobanzii de politică monetară în martie 2012, de la 5,5% la 5,25% pe an. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a afirmat atunci că banca centrală intenţionează să înceapă un ciclu de reducere a ratelor dobanzii de politică monetară chiar de la următoarea reunire a CA (1 iulie), sperand ca acest ciclu să nu fie întrerupt de ştirile din economie. Isărescu a explicat că scăderea inflaţiei se realizează mai repede decat s-a anticipat la începutul anului, cu minime istorice în februarie şi martie, şi cu o evoluţie similară chiar şi în aprilie, ceea ce va determina devansarea reducerii de dobandă, programată iniţial pentru a doua parte a anului. Rata anuală a inflaţiei a coborat în februarie la 5,65%, de la 5,97% în ianuarie, continuand descreşterea şi în martie, la 5,25%, însă în următoarele două luni a avansat, la 5,29% în aprilie, respectiv 5,32% în mai.


Isărescu: Avem nevoie de un nou acord cu FMI

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, recomandă încheierea unui nou acord preventiv cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Uniunea Europeană, pentru că cel pe care Romania tocmai l-a finalizat s-a dovedit benefic, permiţand împrumuturi mai ieftine de pe pieţele externe. "Eu recomand încheierea unui nou acord pentru că s-a dovedit a fi benefic, chiar dacă n-am tras niciun ban, pentru că ne putem împrumuta ceva mai ieftin de pe pieţe. Sursa principală de finanţare pe plan extern a deficitului bugetar răman pieţele de capital", a declarat luni Isărescu, într-un briefing de presă după şedinţa Consiliului de Administraţie a BNR pe probleme de politică monetară. El a afirmat că un acord cu FMI ar asigura Romaniei, totodată, o "ancoră" şi credibilitate. Consiliul Director al FMI a avizat miercuri ultimele douã evaluări ale acordului cu Romania şi a aprobat scrisoarea de intenţie transmisã de autorităţile de la Bucureşti, astfel că acordul început în 2011 a fost finalizat cu succes.


S-a dat liber la hoţii în firmele de stat

regiile autonome şi companiile naţionale sunt scoase din categoria structurilor obligate la licitaţii

Regiile autonome şi companiile naţionale la care statul este acţionar absolut sau majoritar au fost scoase din categoria structurilor obligate să atribuite contracte prin licitaţii cu argumentul că acestea lucrează pe o piaţă concurenţială, iar impunerea regulilor de achiziţii publice le poate bloca. Scoaterea regiilor autonome şi a companiilor naţionale din categoria autorităţilor contractante a fost posibilă printr-un amendament introdus de deputaţi ai grupurilor parlamentare PSD, PNL şi minorităţilor naţionale la ordonanţa adoptată de Guvern la sfarşitul anului trecut privind modificarea sistemului de achiziţii publice relementat de Ordonanţa de Urgenţă 34/2006. Acea ordonanţă stabilea că din categoria autorităţilor contractante face parte şi orice regie autonomă sau companie naţională/societate comercială cu capital integral ori majoritar deţinut de o autoritate contractantă sau de către un alt organism de drept public. Ulterior, în luna aprilie, operatorii aerieni au fost scoşi de pe listă, astfel încat Tarom să îşi poată asigura rapid flota de aeronave. Acum, însă, parlamentarii au decis să scoată toate regiile autonome şi companiile naţionale din categoria autorităţilor contractante, prin abrogarea acelei prevederi. "Este necesară eliminarea prevederilor întrucat încadrarea anumitor regii autonome/companii naționale/societăți comerciale care își desfășoară activitatea pe o piață concurențială în categoria autorităților contractante conduce implicit la aplicarea procedurilor de atribuire reglementate de OU 34/2006. Astfel, există riscul ca prin aplicarea prevederilor OU 34/2006 activitatea curentă a entității să fie blocată", este argumentul parlamentarilor. Aceştia au completat legislaţia doar cu o menţiune care stabileşte că regiile autonome sau companiile naţionale, chiar dacă nu mai fac parte din categoria autorităţilor contractante, trebuie să elaboreze "norme procedurale interne care să asigure respectarea principiilor nediscriminării și egalității de tratament, transparenței, proproționalității și recunoașterii reciproce" atunci cand atribuie contractele de furnizare/prestare de servicii/execuție de lucrări a căror valoare estimată depășește pragul achiziţiilor directe, pentru a respecta principiile prevăzute de Tratatul Comisiei Europene. Piaţa achiziţiilor publice reprezintă în jur de 15% din PIB-ul Romaniei, iar statul, prin instituţiile şi companiile sale, este cel mai mare cumpărător. Analiştii consultaţi acum doi ani de Ziarul Financiar apreciau că între 20 şi 40% dintre contractele încheiate cu statul sunt "cu dedicaţie".

Dacia a ajuns vedetă în Franţa

Dacia a avut în primul semestru cea mai mare creştere procentuală pe piaţa auto franceză, de 7,3%, la 46.900 unităţi, însă a înregistrat în luna iunie o scădere de 18,7%, la 8.200 înmatriculări de autoturisme noi, potrivit datelor anunţate luni de asociaţia producătorilor de automobile din Franţa. Astfel, cota de piaţă a mărcii romaneşti, care face parte din grupul Renault, a crescut în primele şase luni ale acestui an în Franţa la 4,19%, de la 3,48% în aceeaşi perioadă a anului trecut. Piaţa franceză a scăzut în primul semestru cu 11%, la 1,118 milioane de unităţi, de la 1,256 milioane în perioada corespunzătoare din 2012. În luna iunie, numărul înmatriculărilor de autoturisme noi din Franţa a coborat cu 9%, la aproximativ 225.000 unităţi. PSA Peugeot Citroen şi Renault au fost lideri de piaţă în primul semestru al acestui an, cu o cotă cumulată de peste 55%, urmate de Volksagen, cu 12%, şi Fiat, cu 5,25%. Majoritatea mărcilor au înregistrat scăderi, cu excepţia Dacia (7,3%), Toyota (4,1%), Kia (3%), Hyunday (1%) şi Lexus (1,3%), care au avut creşteri modeste. Pentru Peugeot, Renault şi Volkswagen, cei mai mari jucători de pe piaţă, scăderile au fost de 12,9%, 10,2%, respectiv 10,1%.

Numărul şomerilor a urcat pană la 720.000 persoane

Rata şomajului în formă ajustată sezonier a fost în mai de 7,5 la sută, în creştere cu 0,2 puncte procentuale faţă de luna anterioară şi de nivelul din mai 2012, numărul şomerilor ajungand la 720.000, potrivit datelor anunţate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS). Numărul şomerilor BIM (în varstă de 15-74 de ani) estimat pentru luna mai este de 720.000, în creştere atat faţă de luna precedentă, cat şi faţă de aceeaşi lună din anul precedent, ambele cu 712.000. "Pe sexe, rata şomajului pentru bărbaţi o depăşeşte cu 1,4 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 8,1 la sută în cazul persoanelor de sex masculin şi 6,7 la sută în cazul celor de sex feminin)", a precizat INS într-un comunicat de presă. Pentru persoanele adulte (25 - 74 ani), rata şomajului a fost estimată la 6,1 la sută pentru luna mai 2013 (6,7 la sută în cazul bărbaţilor şi 5,2 la sută în cel al femeilor). Numărul şomerilor în varstă de 25-74 de ani reprezintă 75,1 la sută din numărul total al şomerilor estimat pentru luna mai 2013. Datele se referă la şomajul definit de Biroul Internaţional al Muncii (BIM). Potrivit acestuia, şomerii sunt persoanele în varstă de 15-74 ani care îndeplinesc simultan trei condiţii: nu au un loc de muncă, sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămani, respectiv au căutat activ un loc de muncă în decursul ultimelor patru săptămani.

La autostrăzi se lucrează cu două viteze: foarte încet şi în pas de melc

Autostrada Arad-Timişoara nu a fost finalizată nici la termenul din 30 iunie, care este anunţat pe site-ul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din Romania (CNADNR), existand încă lucrări care impun restricţii de viteză de 60 şi 80 de kilometri la oră pe unele segmente. După mai multe amanări, ultimul termen pentru încheierea lucrărilor la autostrada Arad-Timişoara anunţat pe site-ul CNADNR era 30 iunie, însă recepţia drumului nu s-a făcut, iar lucrările continuă. Potrivit şefului Poliţiei Autostrăzi Vest, Teodor Tudur, luni, dar şi în următoarea perioadă, se va mai lucra la acostamente, la montarea de parapete şi de balustrade pe viaducte, pe segmentele unde se află echipele de muncitori existand restricţii de viteză de 60 şi 80 de kilometri la oră. "Totuşi, trebuie menţionat că nu se mai lucrează la partea carosabilă, lucrările de asfaltare care au avut loc recent fiind încheiate", a spus Tudur. Conform sursei citate, CNADNR şi constructorul vor stabili data recepţiei lucrărilor. Surse din cadrul consorţiului care execută lucrările afirmă însă că 30 iunie era o dată estimată de constructor şi comunicată CNADNR, iar recepţia ar putea avea loc abia în luna noiembrie. Lucrările la autostrada dintre Arad şi Timişoara au început în 2009, iar termenul de finalizare era de 24 de luni, însă în decembrie 2009 ea a fost deschisă traficului fără ca şantierul să fie închis. De la deschiderea circulaţiei, pe autostradă au avut loc de mai multe ori reparaţii, în paralel cu lucrările prevăzute în proiect. Asfaltul a fost reparat în toamna anului trecut, după ce s-a ondulat de la traficul greu sau au apărut probleme la îmbinările de la poduri.  Reprezentanţii Regionalei Timişoara a Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale afirmaseră atunci că asfaltul s-a surpat la îmbinările unor podeţe din cauza infiltraţiilor de apă pentru că autostrada nu a fost finalizată şi nu există încă pe toată lungimea drumului şanţuri de scurgere laterale.

Samsung a pierdut 25 miliarde dolari din valoare

Valoarea de piaţă a Samsung Electronics a scăzut în luna iunie cu 25,3 miliarde de dolari, sumă care depăşeşte capitalizarea concurentului japonez Sony, după ce modelul de top Galaxy S4 a dezamăgit, cu vanzări sub estimările investitorilor, transmite Bloomberg. Acţiunile Samsung au scăzut cu 9,7% din 26 aprilie, data lansării noului varf de gamă, în timp ce analiştii băncilor JPMorgan Chase şi Morgan Stanley şi-au redus estimările privind vanzările şi profitul companiei. În luna iunie, 15 analişti şi-au modificat în sens negativ prognozele privind profitul net al Samsung pentru trimestrul al doilea. Acţiunile Samsung au înregistrat în luna iunie o scădere de 12,7%, cea mai abruptă din ultimul an. La cotaţia bursieră actuală, capitalizarea Samsung este de aproximativ 192 miliarde de dolari. Producătorii de smartphone-uri premium sunt afectaţi de scăderea cererii, deoarece consumatorii percep o stagnare a inovaţiei în industrie.

Băncile de servicii private fug din Elveţia

De la începutul anului trecut au dispărut 16 bănci elveţiene cu capital străin, tot mai multe instituţii de credit renunţand la operaţiunile din Elveţia odată cu decăderea secretului bancar şi creşterea costurilor generate de reglementările mai stricte, transmite Bloomberg. Centru global de private banking prin tradiţie, Elveţia îşi pierde rapid statutul din cauza campaniilor purtate de guverne puternice, precum SUA şi Germania, împotriva evaziunii fiscale realizate prin transferul averilor în conturi secrete offshore, în aşa-numite paradisuri fiscale. Numărul băncilor elveţiene cu capital străin a scăzut la 129 la finele lunii mai, faţă de 145 la începutul anului trecut, potrivit Asociaţiei Băncilor Străine din Elveţia. Activele în administrare ale acestor instituţii au coborat cu 25% în ultimii cinci ani, la 870,7 miliarde franci elveţieni (706 miliarde euro), odată ce clienţii şi-au retras banii sau au plătit taxele aferente veniturilor nedeclarate ascunse în Elveţia.

Apple înregistrează marca "iWatch" în Japonia

Apple a început procedura de înregistrare a mărcii "iWatch" în Japonia, descrisă drept un produs de tipul computer portabil sau ceas de mană, în timp ce rivalul sud-coreean Samsung Electronics pregăteşte propriul gadget de acest tip, transmite Bloomberg. Apple a depus documentele necesare pe 3 iunie, însă procedura a fost făcută publică la sfarşitul săptămanii trecute. Contactat de Bloomberg, purtătorul de cuvant al Apple în Japonia nu comentat informaţiile. Zvonurile privind ceasul inteligent pregătit de Apple circulă de cateva luni. În luna februarie, surse apropiate companiei au declarat că aproximativ 100 de ingineri şi designeri Apple lucrează la ceasul de mană cu funcţii de smartphone, care preia unele funcţii de la iPhone şi iPad. Samsung a anunţat în luna martie că pregăteşte de asemenea un ceas de mană "inteligent". Sony a lansat în urmă cu mai bine de un an ceasul SmartWatch, care se conectează wireless la smartphone-uri Android, poate prelua apeluri şi permite utilizatorului să răspundă la emailuri sau mesaje text.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.