Economic

BNR a înregistrat un profit de 696,1 milioane lei

Ziarul de Vrancea
30 iun 2013 627 vizualizări
80% din sumă a fost vărsată în visteria statului

Banca Naţională a României a înregistrat un profit de 696,1 milioane lei în 2012, în creştere cu 131% faţă de anul precedent, potrivit raportului anual publicat pe site-ul instituţiei. "Pentru al şaselea an consecutiv, BNR a înregistrat un rezultat financiar pozitiv, constând în profit în sumă de 696,1 milioane lei (cu 131 la sută mai mare decât profitul anului precedent). Creşterea profitului s-a datorat, în principal, unui management performant al operaţiunilor de administrare a activelor şi pasivelor în valută, dar şi operaţiunilor de politică monetară, care, spre deosebire de anul anterior, au generat profit, în condiţiile în care, din această perspectivă, BNR s-a situat pe o poziţie de creditor faţă de sistemul bancar pe tot parcursul anului 2012", se arată în document. Rezultatul pozitiv a fost determinat de profitul operaţional din administrarea activelor şi pasivelor în valută (^1,734 miliarde lei) şi din operaţiunile de politică monetară (^217,1 milioane lei), diminuat cu pierderea din reevaluarea activelor şi pasivelor în valută (-860,3 milioane lei), din emisiunea monetară şi decontarea plăţilor (-5,3 milioane lei) şi din alte operaţiuni (-389,7 milioane lei). "În activitatea BNR există o preocupare permanentă pentru administrarea eficientă a resurselor aflate la dispoziţia sa, astfel încât în anul 2012 cheltuielile de funcţionare au scăzut cu circa 2 la sută în termeni reali faţă de anul precedent, raportul dintre cheltuielile de funcţionare şi veniturile totale s-a redus de la 9,9 la sută în anul 2011 la 7,0 la sută în 2012, iar raportul dintre cheltuielile de funcţionare şi veniturile nete ale BNR a scăzut de la 131 la sută în anul 2011 la 57,5 la sută în anul 2012", informează BNR.
Potrivit legii, cota de 80 % din veniturile nete ale BNR (556,9 milioane lei) a fost virată la bugetul de stat, iar profitul rămas a fost repartizat astfel: 83,5 milioane lei au fost destinate majorării rezervelor statutare; 41,8 milioane lei au fost utilizate pentru constituirea unor surse proprii de finanţare a investiţiilor; 13,9 milioane lei pentru fondul de participare a salariaţilor la profit, iar 14.000 lei pentru rezerve la dispoziţia Consiliului de administraţie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.