Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Factura la gaze urcă cu 8%

Ziarul de Vrancea
28 iun 2013 819 vizualizări
Scumpirea gazelor pentru populaţie este prevăzută să intre în vigoare de la 1 iulie, iar din octombrie preţurile vor creşte din nou cu 2%

Preţul gazelor pentru populaţie va creşte la 1 iulie cu 8% şi la 1 octombrie cu 2%, iar tarifele pentru gazele livrate clienţilor noncasnici vor fi majorate cu 3%, atat la 1 iulie cat şi în etapa a doua, la 1 octombrie, potrivit Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Creşterea de 3% programată pentru 1 iulie este puţin mai mică faţă de cea de 5% inclusă în calendarul de eliminare treptată a preţurilor pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale, datorită evoluţiilor favorabile ale preţului de import şi a necesarului de import pentru acoperirea consumului, se arată într-un comunicat al ANRE. Modificările programate pentru 1 iulie au fost aprobate vineri de către Comitetul de Reglementare al ANRE. Majorarea tarifelor la gaze va ansamblul întregului an va fi, astfel, de 10% pentru populaţie (aceeaşi cu cea din calendarul asumat în relaţia cu FMI şi UE) şi de 11% în cazul clienţilor noncasnici (faţă de 18% în calendar).  De la începutul anului preţul gazelor pentru clienţii casnici nu a fost modificat, iar în cazul celorlalţi consumatori tarifele au urcat cu 5% la 1 februarie, altă majorare de 5%, programată pentru 1 aprilie, nemaiavand loc. Următoarea etapă din calendarul aprobat de Guvern este stabilită pentru 1 octombrie, cand preţurile vor avansa cu 2% pentru populaţie şi cu 3% pentru consumatorii noncasnici. "Pentru 1 octombrie 2013 şi 1 ianuarie 2014, ANRE va avea în vedere respectarea creşterilor din Calendarul de eliminare treptată a preţurilor reglementate", se precizează în comunicat.

Transportul rutier, tratat ca "Cenuşăreasa economiei"
u transportatorii acuză Ministerul Transporturilor că nu-şi ia în serios atribuţiile legate de acest sector

Transportul rutier este tratat ca "Cenuşăreasa economiei", iar situaţia existentă, care generează evenimente precum accidentul din Muntenegru, arată că Ministerul Transporturilor nu-şi ia în serios atribuţiile legate de acest sector, potrivit reprezentanţilor UNTRR. "Situaţia în transportul rutier care generează astfel de evenimente spune un singur lucru: că Ministerul Transporturilor nu-şi ia în serios treaba legată de organizarea acestei ramuri economice extrem de importante. Transportul rutier este tratat ca o Cenuşăreasă a economiei naţionale", a declarat vineri, la conferinţa Mediafax Talks about Transport & Logistics, Constantin Isac, vice-preşedinte al Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR). El a arătat că în acest domeniu este nevoie de reglementări şi de respectarea acestora, precum şi de găsirea de soluţii la problemele care apar în sistem. Printre solicitările adresate autorităţilor de către UNTRR în ultimii doi ani se numără modificarea unei hotărari de Guvern care să permită reducerea amenzilor, eliminarea taxei de drum la nivel judeţean şi a celor de tranzit unde nu există centuri de ocolire, repararea podurilor care leagă drumuri europene sau eliminarea suprapunerilor legislative. Alte solicitări au vizat creşterea securităţii în transportul de persoane şi marfă prin corectarea modalităţilor de obţinere a permiselor şi atestatelor şi îmbunătăţirea controlului în trafic. Reprezentantul UNTRR a afirmat că transportatorii străini nu sunt trataţi similar cu cei romani, nefiind sancţionaţi pentru abateri, în condiţiile în care firmele locale primesc amenzi mai mari decat în ţări precum Germania sau Franţa. Isac a arătat că este nevoie de extinderea controalelor fiscale la firmele de transport pentru eliminarea concurenţei neloiale.  Dacă aceste acţiuni nu sunt făcute "ca la carte", vor apărea "catastrofe" în transportul rutier, a mai spus el. Prezent la eveniment, Adrian Cătălin Kritikos, şeful Serviciului Monitorizare şi Control în cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR), a afirmat că operatorii de transport străini care greşesc pe teritoriul Romaniei trebuie să plătească la fel ca şi cei romani. "În momentul în care sancţionăm, un operator de transport străin nu pleacă pană nu plăteşte amenda. Este imobilizat", a spus reprezentantul ISCTR. El a arătat că în respectivele cazuri operatorilor străini le sunt ridicate plăcuţele cu numerele de înmatriculare şi documentele şi de multe ori au existat probleme cu reprezentanţii unor state şi intervenţii din partea consulatelor. Pe de altă parte, reprezentantul ISCTR a menţionat că instituţia a susţinut tot timpul că amenzile sunt enorme. "Nu este normal să dai 180 milioane lei (lei vechi - n.r.) pentru un cauciuc pe care l-ai tăiat într-o gaură din drum sau 80 milioane lei (lei vechi) amendă unui conducător auto pentru că şi-a uitat un document acasă", a adăugat el.

Contractul de privatizare a CFR Marfă, semnat săptămăna viitoare

Contractul prin care Grup Feroviar Roman (GFR) preia 51% din CFR Marfă este în stadiul de obţinere a avizelor din partea statului şi va fi semnat, cel mai probabil, săptămana viitoare, a declarat directorul general al GFR, Sorin Chinde, la conferinţa Mediafax Talks about Transport&Logistics. "Contractul de vanzare a CFR Marfă este în stadiul de obține a tuturor avizelor necesare din partea vanzătorului, adică statul roman, reprezentat de Ministerul Transporturilor. Cand aceste avize vor fi obținute, contractul va fi semnat. Probabil săptamana viitoare", a spus Chinde. El a afirmat că GFR vizează îmbunătăţirea serviciilor CFR Marfă şi eficientizarea activităţii companiei. Chinde a aratat că sunt cateva lucruri ineficiente la CFR Marfă, printre care modul de organizare a exploatării, relațiile cu clienții și abordarea pieței. "Toate aceste domenii vor trebui să treacă printr-un proces de regandire", a mai spus el. Grup Feroviar Roman este cel mai mare jucător privat din sectorul transportului feroviar din Romania şi face parte din grupul Grampet, controlat de omul de afaceri Gruia Stoica. GFR a fost declarat caştigător în procesul de privatizare a CFR Marfă, oferind un preţ de 202 milioane euro pentru pachetul de 51% din acţiuni şi asumandu-şi investiţii de 900 milioane lei plus 1,5 milioane euro investiţii de mediu. Potrivit ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu, în prezent CFR Marfă mai are datorii de aproximativ 100 de milioane de euro, pe care le va prelua GFR.

Uzbekistan ar putea importa medicamente de la Antibiotice

Uzbekistan ar putea importa medicamente de la producătorul farmaceutic Antibiotice Iaşi (ATB) şi ar urma să exporte bumbac către state ale Uniunii Europene prin portul Constanţa, proiecte care ar putea fi iniţiate în urma discuţiei dintre premierul Victor Ponta şi omologul uzbek, Shavkat Mirziyoyev. "Între Romania şi Uzbekistan în mod sigur nu pot fi niciun fel de subiecte în care să nu putem fi de accord. Sunt însă foarte multe lucruri şi domenii pe care le putem dezvolta, pentru că acum ele practic sunt la un nivel foarte scăzut. Am fost foarte bucuros să aud despre un acord între producătorii de medicamente din Romania şi cei din Uzbekistan, sunt însă şi alte domenii în care firmele romaneşti din industria IT, energie, alte zone de dezvoltare economică pot veni în Uzbekistan", a spus Ponta, aflat în vizită în Uzbekistan. El a arătat că activitatea comisiei mixte economice, care nu s-a mai reunit din 2002, ar trebui repornită. Premierul a adăugat că cele două ţări trebuie să colaboreze şi din punct de vedere strategic, deoarece 2014 va reprezenta un an important pentru regiune, legat în principal de situaţia din Afganistan care impune o consultare permanentă. La randul său, premierul uzbej a apreciat că este un eveniment istoric faptul că, după 20 de ani de relatii diplomatice între cele două ţări, este organizată prima întalnire la nivel inalt a celor doi prim-miniştri, arătand că vizita lui Ponta va fi "un nou început" în relaţia bilaterală. "Uzbekistan priveşte Romania cu o simpatie deosebită şi în principal rolul care îl are poziţia sa geografică şi trecutul ei glorios. Uzbekistan este interest în mod onest pentru o colaborare cu Romania în diverse direcţii. Sunt oameni de afaceri şi miniştri din partea noastră care s-au întalnit cu oameni de afaceri romani şi le spun să mearga curajos în contacte directe cu ei, pentru că astăzi putem da startul unui nou început", a spus Mirziyoyev. La sfarşitul anului 2011, volumul total al schimburilor comerciale ale Romaniei cu Uzbekistan s-a ridicat la 32 milioane dolari, din care export de 18 milioane dolari şi import de 14 milioane dolari.

Profitul BNR s-a dublat

Banca Naţională a Romaniei (BNR) a obţinut anul trecut un profit net de 696,14 milioane lei (156,2 milioane euro), peste dublul nivelului din 2011, cand a avut un caştig de 301,3 milioane lei, iar activele au urcat cu 1,4%, la 177,4 miliarde lei, potrivit raportului anual. La sfarşitul anului 2011, BNR avea active de 174,92 miliarde lei. Profitul net al băncii centrale s-a bazat în principal pe creşterea profitului operaţional de cinci ori, la 1,55 miliarde lei (349,3 milioane euro), ca urmare a creşterii veniturilor operaţionale cu 1,73 miliarde lei, parţial compensată de urcarea cheltuielilor operaţionale cu 485,07 miliarde lei. Alt factor care a contribuit la obţinerea profitului a fost înregistrarea de cheltuieli cu diferenţele nefavorabile din reevaluare aferente activelor şi pasivelor în valută la finele anului trecut în cuantum de 860,3 milioane lei, faţă de valoarea de 2,58 milioane lei de la sfarşitul lui 2011. "Profitul înregistrat de banca centrală în anul 2012 a fost generat, în principal, de operaţiunile de administrare a activelor şi pasivelor în valută, în contextul unui management performant al acestora, care a permis obţinerea unor randamente pozitive. De asemenea, în anul 2012 operaţiunile de politică monetară au generat profit, în condiţiile în care, din această perspectivă, banca centrală s-a situat pe poziţia de creditor faţă de sistemul bancar", se arată în raportul BNR.

Un grec strange bani la Londra să investească în Romania

Omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, unul dintre cei mai activi investitori imobiliari din Romania, vrea să atragă fonduri de pe platforma secundară a Bursei de la Londra, AIM, pentru a investi în principal pe piaţa romanească. Papalekas, care deţine pe piaţa din Romania, printre altele, fostul centru comercial City Mall şi turnurile de birouri Cathedral Plaza şi Tower Center, a înfiinţat în luna februarie a acestui an firma Globalworth Real Estate Investments, pe care intenţionează să o listeze pe piaţa AIM. Firma, deţinută integral de omul de afaceri grec, a fost înregistrată în Insula Guernsey, iar din conducerea executivă, alături de Papalekas, mai face parte Dimitris Raptis, implicat, de asemenea, în mai multe proiecte imobiliare din Romania, printre care Satul Francez.  Conducerea non-executivă a Globalworth Real Estate Investments este formată din Eli Alroy, fostul şef al dezvoltatorului imobiliar israelian Global Trade Center (GTC) şi oamenii de afaceri Geoffrey Richard Miller, David Morris Kanter şi John Richard Whittle.

Apare consola de jocuri şi ceasul cu Android

Google dezvoltă o consolă de jocuri video şi un ceas bazate pe sistemul de operare Android, au declarat pentru Wall Street Journal (WSJ) surse apropiate situaţiei, compania încercand să-şi diversifice oferta de gadget-uri dincolo de smartphone-uri şi tablete. Google speră astfel să atace produse similare care ar putea fi lansate de Apple, au precizat persoanele citate. Google anticipează că Apple va lansa o consolă de jocuri video odată cu noua versiune a sistemului Apple TV. Compania care operează cel mai mare motor de căutare pe internet se pregăteşte de asemenea să lanseze o nouă versiune a "sferei" Nexus Q, dispozitivul prezentat anul trecut dar care nu a mai ajuns la vanzare pentru publicul larg, au adăugat sursele apropiate companiei. Nexus Q, echipată de asemenea cu Android, este un gadget de sufragerie specializat în redarea de conţinut media de pe internet. Google vrea să creeze noile produse cu resurse proprii şi, de asemenea, să le comercializeze prin propriile canale.

Managerii romani şi-au mai temperat aşteptările

Managerii romani şi-au temperat uşor aşteptările privind evoluţia cifrei de afaceri şi a profitului în acest an faţă de luna ianuarie, însă cu toate acestea aproape 70% dintre aceştia încă văd un avans al celor doi indicatori, potrivit Ernst&Young. "Deşi marchează o tendinţă descrescătoare faţă de luna ianuarie 2013, răspunsurile privind perspectivele de creştere răman semnificative în iunie 2013: 69% dintre liderii romani de business consideră că vor înregistra creşterea cifrei de afaceri în acest an", se arată într-un comunicat al Ernst&Young, citand concluziile studiului "O nouă viziune a creşterii- ediţia iunie 2013". Totuşi, procentajul companiilor care aşteaptă o creştere moderată, între 5-10%, a scăzut cu 5 puncte procentuale din ianuarie pană în iunie 2013, în timp ce procentajul companiilor care anticipează o scădere de 5-10% a crescut tot cu 5 puncte procentuale.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.