Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: “Miresele frumoase”, creditul şI dreptul moral

Ziarul de Vrancea
25 iun 2013 538 vizualizări
“Populaţia are dreptul la credite, dar din păcate acesta este numai un drept moral pentru că, material, lucrurile sunt mai complicate”, susţine Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR

Populaţia are dreptul moral să acceseze credite bancare, dar foarte puţine persoane îndeplinesc în prezent condiţiile de eligibilitate, după ce "miresele frumoase s-au măritat", a declarat marţi Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR. "Banca Naţională în niciun caz nu îşi ridică mainile, cum se spune, de pe creditarea persoanelor fizice. Este important ca acest sistem de creditare a persoanelor fizice să funcţioneze în continuare. Populaţia are dreptul la credite, dar din păcate acesta este numai un drept moral pentru că, material, lucrurile sunt mai complicate, în sensul că, aşa cum se spune, «miresele frumoase s-au cam măritat»", a afirmat Vasilescu la un seminar pe tema garantării şi contragarantării creditelor după Basel III. El a arătat că 3,5 milioane de persoane care aveau dreptul la credite şi-au exercitat acest drept şi au luat împrumuturi, iar acum băncile privesc "în toate părţile" căutand persoane care devin eligibile.  "Din păcate aici este o problemă foarte complicată pentru că foarte puţini reprezentanţi ai populaţiei mai îndeplinesc condiţiile în ziua de astăzi ca să vină la creditul unei bănci. Pentru noi este limpede că în etapa imediat următoare creditarea populaţiei nu poate fi decat în pasul 2. Adică creditul pleacă de la bancă la întreprindere, la companie, compania face producţie, face locuri de muncă mai multe şi în felul acesta ajunge ceva din creditul acesta şi la populaţie prin salarii mai bune, prin locuri de muncă şi prin alte condiţii materiale", a spus Vasilescu. El apreciază că are loc "o tatonare", pentru că economia reală aşteaptă relansarea pe baza creditării, iar băncile aşteaptă să relanseze creditarea după ce se relansează economia. "Dacă această mentalitate va continua vom aştepta mult şi bine pentru a începe creditarea în Romania. Cred că băncile au un rol foarte important în schimbarea mentalităţii la relansarea creditării", a conchis Vasilescu.

Banii pentru “Prima Casă” vor fi suplimentaţi

O decizie în acest sens va fi anunţată în două săptămani

Autorităţile au în vedere suplimentarea fondurilor pentru programul "Prima Casă" după epuizarea fondurilor existente, estimată pentru septembrie-octombrie, discuţiile sunt avansate în acest sens şi se poate ajunge la o decizie în circa două săptămani, a declarat Aurel Şaramet, preşedintele FNGCIMM. "Se are în vedere (suplimentarea fondurilor pentru "Prima Casă" - n.r.). Fac precizarea că cel puţin pană la mijlocul lunii septembrie, poate chiar octombrie actualele sume sunt valide şi funcţionale, dar sunt discuţii avansate cu Ministerul Finanţelor pentru a se suplimenta acest program", a afirmat Şaramet la un seminar pe tema garantării creditelor, întrebat dacă vor fi suplimentate fondurile pentru Prima Casă. El nu a putut spune ce sume vor fi disponibile suplimentar, fiind încă analizate variantele, iar o decizie ar putea fi luată în una-două săptămani. "Că va fi de 100 milioane, 200 milioane sau 400 milioane, nu vă pot da această precizare, dar sunt analize şi, după ştiinţa mea, în maxim o săptămană, poate două săptămani se va lua o decizie în acest sens", a spus Şaramet. Valoarea finanţărilor acordate prin programul "Prima Casă" în acest an a ajuns la 490 milioane euro, pentru 13.000 de beneficiari, iar pentru acest an mai sunt disponibile fonduri de 300 de milioane de euro, care se vor epuiza însă în circa trei luni, dacă se va menţine ritmul actual de contractare. Astfel, de la lansarea programului, în 2009, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a acordat 94.000 de garanţii, valoarea finanţărilor ajungand la aproape 3,5 miliarde de euro. Valoare medie a finanţării accesate pe toata perioada de derulare a programului este de circa 39.000 euro, iar 28% din valoarea garanţiilor acordate a fost destinată achiziţiei de imobile construite între anii 2008 şi 2013. Rata de default se menţine scăzută, la doar 0,1% din totalul creditelor acordate.

Cercel, BRD: Romania nu îşi permite investiţii publice masive

Romania nu îşi permite foarte mult spaţiu fiscal pentru investiţii publice masive, singura soluţie pe care o are la îndemană fiind să devină mai prietenoasă cu pieţele, a declarat ieri Claudiu Cercel, director general adjunct al BRD - Groupe Societe Generale. "Romania nu este o ţară care să îşi permită foarte mult spaţiu fiscal pentru investiţii publice masive, mai ales în situaţia actuală care să meargă prin capilaritatea acţiunilor economice către IMM-uri. Nu este nici o ţară care să îşi permită, precum cele dezvoltate, o relaxare cantitativă datorită structurii deficitare a economiei şi punerii potenţiale în pericol a stabilităţii financiare dacă s-ar recurge la acestă metodă. Băncile nu pot nici ele acompania, cel puţin în perioadă actuală, masiv zona de IMM-uri datorită cadrului de reglementare înăsprit. Singura modalitate pe care Romania o are este să devină mai prietenoasă cu pieţele", a afirmat Cercel la un seminar pe tema garantării şi contragarantării creditelor bancare. Opinia sa este susţinută şi de Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, care apreciază că Romania nu are spaţiu fiscal şi orice deficit bugetar ar avea, tot nu există banii necesari pentru a realiza investiţii importante de la buget. "Eu cred că statul nostru, la această oră, orice deficit bugetar ar avea şi orice situaţie ar avea, nu poate să susţină investiţiile de care are nevoie Romania din buget", a spus Vasilescu. În ceea ce priveşte fondurile europene, Cercel apreciază că aceastea sunt direcţionate către o economie cu o anumită structură şi că "degeaba sunt atrase" dacă nu au un efect multiplicator în economie. "Singura modalitate de a crea un efect de multiplicare este de a crea un mediu economic, financiar şi legal care să fie prietenos pieţelor", a spus Cercel. La randul său, Vasilescu a menţionat că una dintre sursele de finanţare ar trebui să fie piaţa de capital. "Nu avem o piaţă de capital şi o bursă care să aducă investiţiile de care are nevoie Romania. Banii de la bănci îi privim acum ca pe o speranţă, o speranţă care e tot mai îndepărtată şi mi-e teamă că deocamdată e ca fata morgană", a spus consilierul guvernatorului BNR, fiind de acord cu Cercel că Romania ar trebui să devină mai prietenoasă cu pieţele.

Fondurile UE pentru Transporturi au fost deblocate

Plăţile pentru Programul Operaţional Sectorial Transport (POS T) 2007-2013 au fost deblocate, în urma ridicării vineri a presuspendării de către Comia Europeană, a anunţat Ministerul Transporturilor. Programul Operaţional Sectorial Transport 2007-2013 asigură finanţarea unor proiecte strategice pentru Romania în domeniile rutier, feroviar şi naval. Dintre cele 11 companii beneficiare, cele mai importante sunt CNADNR şi CFR SA. Comisia Europeană a decis ridicarea presuspendării ca urmare a implementării de către Autoritatea de Management (AM) POS-Transport a tuturor măsurilor dispuse prin scrisoarea de întrerupere plăţi (din iunie 2012) şi scrisoarea de presuspendare (decembrie 2012). "AM POS-Transport are un buget, din fondurile structurale, în valoare de 4,5 miliarde euro. (...) AM POST are autorizate, în prezent, cheltuieli în valoare de 1,2 miliarde lei, care urmează să fie transmise Autorităţii de Certificare şi Plăţi, pentru decontare din bugetul UE", se arată în comunicatul transmis de Ministerul Transporturilor. Ministerul precizează că în decembrie 2012, la nivelul POS-Transport era implementată doar o singură măsură dintre cele dispuse de către Comisia Europeană, iar în perioada martie - aprilie 2013, fosta conducere a CFR SA nu a derulat nicio procedură de achiziţie publică, blocand astfel implemetarea procedurilor operaţionale necesare procesului de evaluare a achiziţiilor publice.

“IMM-urile trebuie să-şi schimbe modelul de afaceri”

IMM-urile trebuie să-şi schimbe modelul de business, mai important chiar decat în cazul băncilor, firmele din această categorie fiind o necesitate absolută în economie, însă există instrumente puţine în sprijinul acestora, a declarat preşedintele FNGCIMM, Aurel Şaramet. "Ştim cu toţii că IMM-urile sunt coloana vertebrală a economiei şi asta o declară Europa, America, Romania, numai că în Romania cele mai multe boli din ultima vreme sunt de coloana vertebrală. Ar trebui să facem o analiză mai atentă cu privire la acest aspect. Despre IMM-uri vorbim ca despre o necesitate absolută, însă instrumentele în sprijinul lor sunt puţine şi la randul lor ele s-au obişnuit doar să să se plangă", a afirmat Şaramet la un seminar pe tema garantării şi contragarantării creditelor. El a arătat că nu se întrevede nicio măsură în zona schimbării modelului de business al IMM-urilor, absolut necesară şi mai importantă decat în cazul băncilor. "Avem în Romania IMM-uri şi cu 240 de salariaţi şi cu 40 milioane euro cifră de afaceri, sunt cateva. şi sunt IMM-uri, chiar dacă băncile le tratează diferit, dar 90% din IMM-uri sunt cu salariaţi sub 10 şi sub 150.000 - 200.000 de euro cifră de afaceri. Trebuie să decidem dacă le analizăm separat sau nu, dacă sunt creatori de locuri de muncă sau nu şi, pe cale de consecinţă, dacă trebuie susţinuţi şi cu ajutorul cui", a spus Şaramet. Preşedintele FNGCIMM a punctat că majoritatea creditelor pentru IMM-uri înseamnă restructurări, ceea ce este bine, dar şi refinanţări, aspect mai puţin bun, întrucat semnifică "fuga unui client de la o bancă la alta fără suplimentări de credite".


Şeful Toyota este unul dintre cei mai prost plătiţi CEO

Directorul general al Toyota, Akio Toyoda, nepotul fondatorului companiei, a primit anul trecut o creştere cu 35% a compensaţiei financiare, la 184 milioane yeni (1,9 milioane de dolari), dar rămane unul dintre cei mai prost plătiţi executivi din industria auto raportat la performanţă. Toyoda (57 de ani) are cel mai mic pachet salarial dintre directorii generali ai celor mai mari cinci producători de automobile după vanzări, caştigand de peste 10 ori mai puţin decat cel mai bine plătit CEO din industrie, transmite Bloomberg. Toyota a avut anul trecut cele mai bune rezultate şi a depăşit cu bine situaţiile de criză din ultimii 4 ani, marcaţi de cutremurul puternic care a lovit Japonia în anul 2011, urmat de un val tsunami devastator, şi de campania masivă derulată anterior de companie pentru rechemarea a milioane de automobile în vederea remedierii unei probleme care cauza acceleraţia involuntară a unor modele, provocand mai multe accidente. Toyoda a preluat conducerea grupului Toyota în iunie 2009, în momentul crizei rechemărilor, după ce efectele crizei financiare globale şi aprecierea puternică a yenului cauzaseră prima pierdere anuală din istoria de 59 de ani a companiei.


"Porcii sălbatici" fac valvă pe pieţele financiare

"Porcii sălbatici" de pe pieţele financiare ar trebui să nu încerce să determine Rezerva Federală a SUA (Fed) să renunţe la planul de reducere a achiziţiilor de obligaţiuni, destinate susţinerii economiei, a avertizat Richard Fisher, şef al Fed Dallas, una dintre băncile regionale care compun Fed. Randamentul titlurilor pe zece ani ale Trezoreriei SUA a urcat luni la 2,66%, cel mai ridicat nivel începand din august 2011, faţă de 2,1% în urmă cu o săptămană. Fed a anticipat o reacţie puternică la anunţul, de săptămana trecută, că ia în calcul încheierea graduală a programului de achiziţie de obligaţiuni, în prezent în valoare de 85 de miliarde de dolari lunar, a spus Fisher, într-un interviu pentru Financial Times. Pieţele financiare nu ar trebui să creadă că banca centrală va susţine economia la nesfarşit sau că ar putea fi forţată să cumpere titluri de Trezorerie în acelaşi ritm, alimentand în acest fel bule speculative.

Deficitul bugetar este în scădere uşoară

Deficitul bugetar a fost după primele cinci luni de 1,05% din PIB, cu 0,15 puncte procentuale mai mic faţă de finele lunii aprilie şi cu 0,18 puncte sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, încadrandu-se în limitele agreate cu organismele internaţionale şi în prognoza pentru 2013. "Execuţia lunii mai a anului 2013 a înregistrat un excedent de 932,2 milioane lei, în principal datorită plăţii anticipate a drepturilor salariale aferente lunii aprilie, care s-au reflectat în luna precedentă", se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice. Veniturile bugetului general consolidat, de circa 81,1 miliarde lei, reprezentand 13,0 % din PIB, au fost cu 4,6% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.  Încasările din impozitul pe venit şi contribuţiile de asigurări sociale au urcat cu 9,7%, respectiv 3,6%, datorită creşterii veniturilor salariale în urma reîntregirii salariilor personalului bugetar şi a majorării salariului minim de la 1 februarie 2013.

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.