Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Minune: Se ieftineşte electricitatea!

Ziarul de Vrancea
21 iun 2013 844 vizualizări
Preţul reglementat al electricităţii livrate populaţiei scade în medie cu 1,3%, din 1 iulie

Preţul reglementat al energiei electrice livrate populaţiei va scădea în medie cu 1,3%, de la 1 iulie, a decis ieri.Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). "Începand cu 1 iulie 2013, preţul la energia electrică livrata consumatorilor finali se va micşora în medie cu 1,3%", se arată într-un comunicat transmis de ANRE. Decizia a fost luată în urma unei analize semestriale realizată de Comitetul de reglementare din instituţie şi se va aplica atat consumatorilor casnici, cat şi consumatorilor non-casnici care nu au optat pentru schimbarea furnizorului de energie. Cea mai recentă modificare a preţurilor reglementate ale electricităţii a avut loc în 1 ianuarie, cand tarifele finale au crescut cu 10%. Din total, 6% a fost impactul costului energiei, iar 4% efectul sprijinului acordat de stat producţiei energiei din surse regenerabile. Tot începand cu 1 iulie, piaţa de energie electrică va fi dereglementată cu 10%, conform angajamentelor asumate de Guvern cu FMI şi Comisia Europeană. Aceasta înseamnă că toţi consumatorii de energie în regim reglementat vor primi cu 10% mai puţină energie la preţuri stabilite de ANRE, procent care va fi achiziţionat în schimb de pe piaţa liberă. Potrivit calculelor ANRE, dereglementarea ar fi adus, de la 1 iulie, o potenţială majorare a preţului final al energiei cu 0,5-1%, dar, ca urmare a scăderii preţurilor la care se tranzacţionează energia pe bursă, impactul în facturi va fi zero. "Reducerea cu 1,3% a preţului va înghiţi această potenţială majorare, astfel că dereglementarea va avea impact zero asupra facturilor din 1 iulie", a declarat preşedintele ANRE, Niculae Habrileţ. În Romania sunt peste 8 milioane de consumatori casnici, categorie în care intră şi populaţia.


Guvernul va negocia cu FMI salarii mai mari pentru funcţionari

este vorba despre bugetarii care sunt implicaţi în atragerea fondurilor UE

Guvernul va negocia cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) un sistem special de salarizare pentru funcţionarii din autorităţile de management implicaţi în atragerea fondurilor UE, care să îmbine surse de la buget şi din alocări europene, pentru a majora salariile acestora, a anunţat premierul Ponta. Negocierile vor fi derulate şi cu oficialii Comisiei Europene. El a apreciat că este normal ca, după ce programele operaţionale au fost deblocate, cei aproximativ 2.000 de funcţionari din autorităţile de management, în prezent plătiţi cu cel mult 1.000 lei lunar, să beneficieze de salarii decente şi fără discrepanţe între autorităţi. "După ce am deblocat programele, funcţionarii din autorităţile de management trebuie plătiţi cat de cat mai bine", a spus Ponta. Premierul a adăugat în acelaşi timp că acei funcţionari care au contribuit prin activitatea lor la blocarea şi suspendarea programelor operaţionale finanţate de UE ar trebui "promovaţi de unde au venit".

TIR-urile cu legume care intră în ţară vor fi monitorizate prin GPS-uri

Ministerul Finanţelor Publice va implementa un set de măsuri de combatere a evaziunii fiscale, care includ şi montarea de dispozitive GPS pe TIR-urile cu legume şi fructe care intră în Romania din afara Uniunii Europene, a declarat, ieri, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. "Eu am elaborat o notă pe care am vrut s-o prezint miercuri în şedinţa de Guvern (privind montarea de GPS-uri pe tirurile de legume-fructe care intră în ţară - n.r), însă înainte de şedinţa de Guvern, în mini-şedinţa de Guvern, am avut o discuţie cu domnul viceprim-ministru Chiţoiu, care mi-a spus că deja intenţionează să vină cu un set de măsuri de combatere a evaziunii fiscale, printre care se numără şi montarea GPS-urilor. Nu vizăm TIR-urile din Turcia, din Albania, mai ştiu eu de unde, vizăm toate TIR-urile care intră în Romania din afara UE şi care ar putea prezenta un risc pentru evaziunea fiscală", a afirmat Constantin într-o conferinţă de presă. El a precizat că Ministerul Agriculturii nu poate să aplice o astfel de măsură, care ţine de competenţa structurilor de control, precum Gardă Financiară şi ANAF. "Eu sunt convins că atata timp cat există intenţie, voinţă, se poate găsi o formulă, e o chestiune care ţine totuşi de economia naţională, de bugetul de stat, de viaţa romanilor care plătesc mai mult din cauza evaziunii fiscale, ţine de viaţa celor care lucrează în companii care nu au o concurenţă loială din partea celor care fac evaziune şi este de datoria noastră să găsim cele mai bune soluţii", a spus Constantin, întrebat cum se va realiza această măsură, avand în vedere că autorităţile au mai încercat la un moment dat montarea de GPS-uri pe TIR-uri care transportau grau, fără succes însă pe motiv că maşinile sunt proprietate privată. Ministrul a menţionat că evaziunea fiscală pe sectorul legume-fructe se ridică la sute de milioane de euro.

Reguli noi la achiziţiile publice

Procesul de evaluare a unei oferte depuse pentru achiziţii publice va fi modificat în cazul utilizării criteriului privind preţul cel mai mic, astfel încat oferta să fie evaluată întai din punct de vedere tehnic şi ulterior şi din perspectiva financiară, rezultă dintr-un material transmis de Guvern. Aceasta este una dintre măsurile prezentate de Executiv ca fiind planificate în vederea atingerii obiectivului de absorbție a fondurilor UE pe acest an. "Asigurarea unui sistem mai eficient de contractare, eliminand riscurile si blocajele întampinate pană în prezent (de exemplu, se va modifica procesul de evaluare în cazul utilizării criteriului «prețul cel mai mic», pentru a se evalua ofertele întai tehnic si ulterior financiar)", se arată în material. Regula va fi introdusă prin modificarea normelor de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractelor de achiziţie publică, de concesiune de lucrări publice şi de servicii.

Privatizarea CFR Marfă s-a făcut "cu pistolul FMI la tamplă"

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat, ieri , că privatizarea CFR Marfă a avut loc "cu pistolul la tamplă", însă au fost respectate toate prevederile legale şi speră ca viitorul companiei să-l urmeze pe cel al Petrom, chiar dacă sunt transferate datorii de 100 de milioane de euro. "Sunt dispus şi stau în faţa oricui contestă această privatizare, nu ne-am abătut absolut deloc de la litera şi spiritul legii", a spus ministrul Transporturilor despre privatizarea CFR Marfă. El a fost întrebat dacă a fost o privatizare "cu pistolul la tamplă", sub presiunea FMI. "Da, a fost o privatizare cu pistolul la tamplă, dar asta nu a înseamnat că am încălcat cu ceva legislaţia romană sau orice tip de principii privind privatizarea", a replicat Fenechiu. Ministrul a susţinut că nu au nicio valoare contestaţiile companiilor în ceea ce priveşte procesul de privatizare, finalizat cu desemnarea Grup Feroviar Roman, deţinut de omul de afaceri Gruia Stoica, drept caştigător al licitaţiei. Fenechiu a susţinut că nu crede că-şi permite cineva în Romania "să arunce 10 plus 18 milioane de euro aşa ... nici măcar de dragul FMI".  Ministrul Transporturilor a precizat că banii din privatizarea CFR Marfă vor intra în bugetul statului, prin Ministerul de Finanţe, pentru diminuarea deficitului. "Eu mi-aş dori ca cei care au cumpărat CFR Marfă să dezvolte această companie şi statul în fiecare an să nu mai plătească de la buget subvenţii, ci să primească de la companie dividende. În momentul ăla abia cred că ne-am atins obiectivele", a spus Fenechiu. El a menţionat că statul, în calitate de acţionar minoritar la CFR Marfă, va trebui să vegheze asupra problemelor angajaţilor, asupra parcursului financiar al companiei.

Fondurile UE pentru piscicultură au fost deblocate

Comisia Europeană (CE) a deblocat fondurile pentru Programul Operaţional de Pescuit, stopate în ianuarie 2012 din cauza unor deficienţe grave de management şi control, urmand să intre în Romania 50 milioane euro zilele viitoare pentru plăţile efectuate de la bugetul de stat către fermieri. "Ieri (joi, n.r.) am primit de la Comisia Europeană o scrisoare oficială prin care s-a confirmat faptul că Programul Operaţional de Pescuit a fost deblocat. În Romania plăţile întrerupte în ianuarie 2012 au fost astăzi deblocate. Plăţile au fost întrerupte în 13 ianuarie 2012 din cauza unor deficienţe grave în funcţionarea sistemului de management şi control. Astăzi, după toate lucrurile care s-au întreprins de către autorităţi, CE apreciază progresele semnificative făcute de autorităţile romane şi confirmate de autoritatea de audit şi de auditorii europeni şi comunică faptul că va proceda imediat la reluarea plăţilor din Fondul European de Piscicultură", a declarat vineri ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, într-o conferinţă de presă.

Romania a ieşit din procedura de deficit excesiv

Consiliul Uniunii Europene a încheiat procedura de deficit excesiv împotriva Romaniei, apreciind că deficitul bugetar excesiv a fost corectat şi va continua să scadă în 2013 şi 2014, după ce a fost redus anul trecut pană sub pragul de referinţă de 3% din PIB. Astfel, Conciliul a încetat vineri procedura de deficit excesiv împotriva Italiei, Letoniei, Lituaniei, Ungariei şi Romaniei, confirmand că cele cinci state şi-au redus deficitele sub pragul de 3% din PIB, nivelul de referinţă recomandat de UE în privinţa deficitului bugetar, se arată într-un comunicat transmis vineri de Consiliul UE. Numărul statelor aflate în procedură de deficit excesiv a scăzut astfel la 16 din totalul de 27 de ţări membre UE. Majoritatea procedurilor de deficit excesiv au fost deschise în urma crizei financiare din perioada 2008-2009. În cazul Romaniei, procedura a fost iniţiată în luna iulie a anului 2009, cand Consiliul a recomandat măsuri pentru reducerea deficitului, ajuns la 5,4% din PIB în 2008. Romania a încheiat în martie 2009 un acord de finanţare externă de 20 miliarde euro cu Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi alte instituţii financiare internaţionale.

Gazprom a înfipt steagul în inima Europei

Gazprom a preluat de la grupul italian Enel o centrală electrică pe gaz de 405 MW din Belgia, evaluată la 265 milioane de dolari, grupul rus reuşind astfel să pătrundă pe piaţa producţiei de energie din Europa de Vest. Gazprom a încheiat un acord preliminar cu Enel pentru preluarea centralei electrice de la Marcinelle, Belgia, a declarat la Sankt Petersburg directorul general al Enel, Fulvio Conti, citat de Wall Street Journal în ediţia online. "Ne reducem prezenţa în partea aceea a Europei", a afirmat Conti. Un purtător de cuvant al Gazprom a precizat că cele două companii vor semna un momorandum în curzul zilei de vineri. Grupul rus a reuşit astfel să-şi satisfacă o ambiţie mai veche, de a deţine unităţi de producţie în Europa de Vest. În ultimii ani, Gazprom şi-a îndreptat atenţia tot mai mult către Asia, în contextul dezvoltării rapide a extracţiei de hidrocarburi din zăcăminte situate sub formaţiuni de roci de şist în SUA.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.