Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Impozitul de 85% a uluit investitorii

Ziarul de Vrancea
13 iun 2013 914 vizualizări
AmCham: Impozitul de 85% creează un precedent periculos şi îngrijorează mediul de afaceri

Lipsa de claritate a prevederii privind impozitarea cu 85% a sumelor compensatorii îngrijorează mediul de afaceri, iar adoptarea prin derogare de la Codul Fiscal creează un precedent periculos, afectand stabilitatea fiscală asumată de Guvern, consideră AmCham. "În contextul recentei publicări a OUG 55/2013, Camera de Comerţ Americană în Romania (AmCham Romania) atrage atenţia asupra unor aspecte legate de oportunitatea şi conţinutul acestei Ordonanţe. Articolul II al Ordonanţei reprezintă o derogare de la principiul cotei unice de impozitare, generand un precedent periculos, afectand stabilitatea fiscală asumată public de guvern în sensul menţinerii cotei unice de impozitare de 16%, atat în cazul impozitului pe profit, cat şi cel al impozitului pe venit", se arată într-un comunicat transmis de AmCham. Agenţia a anunţat săptămana trecută că Guvernul a decis, prin derogare de la Codul Fiscal, să stabilească o cotă de impozit pe venit de 85% pentru veniturile reprezentand salarii/indemnizaţii/sume compensatorii acordate, în condiţiile legii, cu ocazia încetării contractului de muncă, raportului de serviciu sau mandatului, angajaţilor cu funcţii de conducere sau persoanelor care sunt numite în calitate de membru "în consilii de administraţie şi consilii de conducere". Anterior, Guvernul a anunţat că acest impozit va fi aplicat angajaţilor cu funcţii de conducere sau persoanelor care sunt numite în calitate de membru în consilii de conducere din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) "şi din cadrul autorităţilor care au fost reorganizate prin înfiinţarea ASF". Premierul Ponta a prezentat miercuri formula aprobată de impozitare cu 85% a compensaţiilor, din care rezultă că s-a decis ca impozitul să fie doar la consiliul de conducere ASF şi foşti membri de comisii care au format ASF, arătand că acei funcţionari care "se cred mai deştepţi decat Guvernul" vor fi demişi. Corpul de Control al Guvernului face verificări privind modificarea deciziei Executivului de impozitare cu 85% a salariilor compensatorii pe care şi le-au acordat membrii fostelor comisii care au format ASF, în condiţiile în care din ordonanţa aprobată de Executiv rezultă că impozitul de 85% nu va fi aplicat doar pentru foştii membri ai comisiilor din comasarea cărora a fost înfiinţată Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), ci inclusiv în mediul privat, pentru membrii consiliilor de administraţie şi de conducere, la încetarea contractului de muncă înainte de termen. Reprezentanţii AmCham, una dintre cele mai importante organizaţii de investitori din Romania, atrag, de asemenea, atenţia că prevederile ordonanţei sunt de natură să încalce principiul neutralităţii şi echităţii fiscale prin impozitarea diferenţiată a unor categorii de angajaţi, iar lipsa de claritate în formularea textului generează îngrijorare în mediul privat, măsurile anunţate nefiind explicit limitate la persoanele angajate în companiile de stat.

Şeful Raiffeisen: Piaţa vrea mai mult credit în valută

Steven van Groningen susţine că nu te uiţi la momentele de depreciere speculativă în momentul în care contractezi un credit în valută pe termen lung

Un credit în valută pe termen lung nu trebuie analizat din perspectiva unor momente de depreciere speculativă, a declarat preşedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, adăugand că există cerere suplimentară pentru finanţări în euro şi clienţi care înţeleg riscurile dar sunt restricţionaţi. "Piaţa chiar ar mai vrea mai mult credit în valută, care rămane ieftin în continuare şi discuţia acum e ... sunt cazuri în care clientul poate înţelege riscul valutar, poate asuma riscul, ştie ce face, sau e chiar hedged şi nu poate lua un credit în valută şi asta merită discutat", a spus van Groningen la ZF Bankers Summit 2013. El se aşteaptă ca toate sectoarele să aducă creşteri ale soldului de credite în acest an, inclusiv la populaţie, dar cu un impact mai vizibil pe producţie, exportatori, agricultură, IT şi servicii. "Înţeleg că ambiţiile BNR sunt de reducere a riscului sistemic privind deprecierea pe valută, dar deprecierile sunt speculative. Dacă iei un credit pe termen lung, nu-l iei gandindu-te la momentele speculative (...) Faptul că e mai ieftin un credit în euro este compensat cumva că ai risc valutar", a completat van Groningen.

BM: Economia Romaniei va creşte cu 1,7% în acest an

Banca Mondială anticipează că economia Romaniei va creşte cu 1,7% în acest an, prognoză uşor îmbunătăţită faţă de cea prezentată cu şase luni în urmă, în timp ce estimarea pentru anul viitor a fost menţinută la 2,2%. Astfel, BM estimează că Produsul Intern Brut al Romaniei va creşte cu 1,7% în acest an, 2,2% anul viitor şi cu 2,7% în 2015, potrivit raportului Perspective Economice Globale, publicat de instituţie. În urmă cu şase luni, instituţia anticipa că economia romanească avea să urce cu 1,6% în 2013, 2,2% în 2014 şi cu 3% în 2015. Estimările BM pentru Romania sunt apropiate de cele ale guvernului, FMI şi Comisiei Europene. CE anticipează că economia Romaniei va creşte cu 1,6% în acest an, în linie cu estimările FMI şi ale guvernului, şi cu 2,2% anul viitor. FMI estimează o creştere de 2% pentru 2014. Banca Mondială a revizuit în scădere prognoza de creştere economică globală pentru acest an, de la 2,4% la 2,2%, după încetinirea dinamicii economiilor emergente, precum China şi Brazilia, în timp ce recesiunea din Europa continuă pe fondul măsurilor de austeritate şi crizei de încredere. Pentru zona euro, instituţia estimează o contracţie de 0,6% în acest an, în timp ce prognozele pentru SUA şi Japonia au fost îmbunătăţite datorită măsurilor de stimulare monetară şi fiscală a economiei adoptate de guvernele şi băncile centrale din aceste ţări.

Suntem pe locul doi la migraţie după chinezi

Numărul persoanelor care au emigrat din Romania în 2011 către statele OCDE a fost de 310.000, pe locul al doilea după China, principalele destinaţii fiind Germania, Italia şi Spania, în timp ce numărul romanilor care trăiau în străinătate la nivelul aceluiaşi an este estimat la 3,5 milioane. India şi China continuă să reprezinte ţări importante de origine pentru imigrarea către ţările OCDE, însă Romania şi Polonia apar pe locurile 2, respectiv 3 în top, datorită mobilităţii în interiorul Uniunii Europene, se arată în raportul "Perspective privind Migraţia Internaţională 2013" prezentat joi de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). Emigrarea din statele din sudul zonei euro, afectate de criză, a crescut cu 45% în perioada 2009-2011, relevă studiul. Cu 529.000 de persoane plecate în 2011, China continuă să fie cea mai importantă ţară de origine a imigranţilor din OCDE, poziţie pe care a ocupat-o permanent în ultimii 10 ani cu excepţia anului 2007, cand a fost devansată de Romania. Astfel, în anul aderării Romaniei la UE, OCDE a înregisrtat 549.000 de imigranţi romani, faţă de 518.000 de chinezi. Totodată, cele mai ridicate rate de emigrare către state OCDE sunt înregistrate din ţări care beneficiază de regimuri de liberă circulaţie. Astfel, emigrarea din state UE către ţări OCDE, în contextul liberei circulaţii, este în unele cazuri de patru ori mai frecventă relativ la populaţie comparativ cu nivelurile înregistrate în alte regiuni ale lumii, în pofida situaţiei economice dificile din Europa, se arată în raport. Zona euro este în recesiune de şase trimestre consecutive, iar şomajul din regiune a atins cote record şi se situează în prezent la peste 12%. Pe fondul condiţiilor economice tot mai dificile din Italia şi Spania, romanii migrează în număr tot mai mare către alte destinaţii din UE, în principal Germania, se spune în raport. Totodată, reintegrarea emigranţilor reveniţi în ţara de origine din cauza dificultăţilor economice devine o problemă tot mai urgentă în ţări precum Polonia, Lituania, Bulgaria şi Romania. Germania a fost principala destinaţie a emigranţilor romani în anul 2011, cu 97.500 de persoane, urmată de Italia (90.100), Spania (60.900), Austria (13.700) şi Belgia (10.900).

Marfin Bank va fi preluată în 2-3 luni

Marfin Bank Romania va fi preluată cel mai tarziu pană la finele anului şi cel mai devreme în 2 - 3 luni, pentru că este o tranzacţie care presupune un cost total de 200 - 300 de milioane de euro şi, prin urmare, un due diligence minuţios, a declarat directorul general al băncii, Doros Ktorides. El a arătat că procesul nu este rapid şi pentru că autorităţile din Cipru ştiu că banca are o situaţie financiară foarte bună, cu una dintre cele mai înalte solvabilităţi din sistemul bancar romanesc, şi explorează cea mai bună soluţie de valorificare a subsidiarei din Romania. Ktorides spune că unitatea locală a fost permanent pe profit, iar, în opinia sa, o astfel de realizare în condiţii de criză financiară, inclusiv criza recentă din Cipru, recomandă vanzarea întregii afaceri şi nu a unor active. El a explicat că Marfin Romania are un capital social de circa 90 de milioane de euro şi linii de finanţare de la banca mamă de 240 de milioane euro, care vor face cu siguranţă obiectul oricărei tranzacţii. Astfel, în funcţie de discountul cerut de investitori, tranzacţia se va plasa, cel mai probabil, la 200-300 de milioane euro. În aceste condiţii, directorul Marfin optează, practic, pentru o tranzacţie cu un jucător care nu este prezent pe piaţa locală, întrucat băncile din Romania nu ar avea interes decat pentru preluarea unor active. Agenţia MEDIAFAX a anunţat în urmă cu mai mult de o lună că fondul britanic de investiţii AnaCap negociază preluarea Marfin Bank Romania, filiala a Cyprus Popular Bank, instituţie aflată în lichidare. Ktorides a confirmat interesul fondului înregistrat în Marea Britanie, arătand că a avut mai multe întalniri cu reprezentanţii AnaCap. Fondul a fost înfiinţat în 2005 de doi foşti conducători ai filialei General Motors Acceptance Corporation (GMAC) din Marea Britanie şi este specializat în investiţii din sectorul financiar, avand sub management active de 1,7 miliarde de euro. Potrivit informaţiilor publicate pe site-ul AnaCap, fondul a reuşit să atragă o bază globală de investitori, inclusiv "instituţii prestigioase" precum Goldman Sachs, Adams Street Partners, Honeywell sau Allianz. AnaCap are în portofoliu mai multe instituţii de credit, inclusiv în Europa Centrală şi de Est (Equa Bank - Cehia).

Apple va lansa un iPhone cu ecran mai mare

Apple ar putea lansa în următorul an modele iPhone cu ecrane mai mari, precum şi variante mai ieftine, gama de culori în care sunt disponibile produsele urmand de asemenea să fie mai variată, au declarat surse apropiate situaţiei pentru Reuters, preluată de CNBC. Compania americană ar urma astfel exemplul rivalilor sud-coreeni Samsung Electronics, a căror strategie a fost încă de la început aglomerarea pieţei cu smartphone-uri în fiecare categorie de preţ şi de mărime, cu o gamă variată de designuri. Deciziile sunt discutate în această perioadă de conducerea Apple. Astfel, compania analizează oportunitatea introducerii în 2014 a cel puţin două telefoane iPhone cu ecrane mai mari, de 4,7 inci şi 5,7 inci, faţă de 4 inci pentru iPhone 5, au afirmat sursele citate, printre care se numără persoane apropiate furnizorilor de electronice din Asia. Potrivit surselor, Apple a abordat ideea ecranelor mai mari în relaţia cu furnizorii, însă nu este clar dacă se va ajunge la produse finite. "Schimbă constant specificaţiile produselor, aproape pană în ultimul moment, aşadar nu poţi fi niciodată sigur care este prototipul final", a afirmat o persoană implicată direct în discuţii.

Privatizarea companiilor aeronautice se decide luni

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat, joi, că privatizarea celor trei companii din industria aeronautică - IAR Ghimbav, Avioane Craiova SA şi Romaero - va fi discutată în şedinţa CSAT de luni, 17 iunie, o informare pe această temă fiind deja prezentată premierului Victor Ponta. "Am prezentat de asemenea informarea cu privire la privatizarea industriei aeronautice pe care o vom discuta luni (17 iunie - n.r.) în Consiliul Suprem de Apărare a ţării. E vorba de IAR Ghimbav, Avioane Craiova şi Romaero", a declarat Vosganian miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PNL. De asemenea, el a precizat că a avut miercuri o discuţie pe această temă cu Aerostar Bacău, care este "deosebit de interesat" de aceste privatizări.  "Vreau să dau un mesaj foarte clar salariaţilor de la Avioane Craiova, care am înţeles că au intrat în panică. Nu se pune problema intrării în insolvenţă, ci a privatizării şi reţinerii obiectului de activitate pentru că aceste trei companii fac parte din capacitatea de apărare a ţării şi nu se pune problema renunţărilor de activitate", a spus Vosganian.

Informaţiile despre utilizatorii de internet s-au ieftinit masiv

Concurenţa dintre companii pentru acumularea de informaţii despre consumatori în mediul online se intensifică, iar preţul la care sunt vandute pentru a fi folosite în strategiile de marketing a scăzut chiar pană la 0,0005 dolari pentru datele referitoare la varstă, sex şi locaţie ale unei persoane. În ultimii ani, colectarea de date despre consumatori s-a dezvoltat într-o industrie de miliarde de dolari, în care cei mai importanţi jucători obţin informaţii analizand căutările online, activitatea de pe reţelele sociale, cumpărăturile şi date publice, potrivit Financial Times. Activitatea acestora este în mare parte nereglementată, în timp ce oamenii sunt tot mai îngrijoraţi de supravegherea strictă de către state. "Dosarele" rezultate includ mii de detalii despre persoane, inclusiv probleme de sănătate, bonitate financiară şi chiar date despre femeile gravide. Companiile folosesc algoritmi pentru a determina pe baza datelor adunate cum să anticipeze şi să influenţeze comportamentul consumatorilor. Informaţii simple despre varstă, sex şi locaţie se vand chiar şi cu 0,0005 dolari pe persoană, sau 0,5 dolari la 1.000 de persoane, potrivit unor oferte de preţuri obţinute de Financial Times. Informaţiile despre persoane considerate influente în reţeua socială au un preţ mai ridicat, de 0,00075 dolari, sau 0,75 dolari pentru 1.000 de astfel de indivizi. Detaliile privind veniturile şi istoricul cumpărăturilor sunt uşor mai valoroase, cu preţuri de 0,0001 dolari pe persoană.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.