Economic

Spire Solar vrea să investească în Vrancea

Mihai Boicu
11 iun 2013 1650 vizualizări
Unul dintre furnizorii globali de echipamente pentru producerea panourilor fotovoltaice vrea să investească în Vrancea u reprezentanţii Spire Solar s-au întalnit ieri cu autorităţile locale şi au explicat ce servicii oferă, dar şi cum stau lucrurile în domeniul energiei regenerabile

Producătorul de panouri solare fotovoltaice Spire Solar Corporation vrea să investească în Vrancea. Compania americană din Boston este specializată în furnizarea de echipamente de producţie şi linii de fabricaţie la cheie pentru fabricarea de celule fotovoltaice. Firma a fost înfiinţată în anul 1969 şi acum este prezentă în multe ţări cu asemenea tehnologii, după ce mai întai aplicaţiile sale au avut o destinaţie militară. Reprezentanţii companiei americane au venit la Consiliul Judeţean să se întalnească cu autorităţile judeţene şi locale şi să le prezinte oportunităţile pe care le oferă. De altfel, Vrancea nu este o necunoscută pentru ei, deoarece pe langă vicepreşedintele Ed Hurley a fost prezent şi reprezentantul firmei în ţara noastră, Cristian Ionescu, care este originar chiar din Focşani. Spire Solar mai este legată de Vrancea şi prin parcul solar construit la Pufeşti de Martifer Solar Romania, fiind furnizorul liniilor de producţie a panourilor fotovoltaice. “Este o cerere foarte mare de produse din celule fotovoltaice, iar aici nivelul radiaţiilor este foarte bun”, a spus Cristian Ionescu, originar din Focşani. Potrivit acestuia, pentru a produce 1 MW de energie electrică este necesară suma de 1,2 milioane euro, iar dacă se folosesc echipamente realizate pe plan local investiţia poate scade la 0,8 milioane euro. “În SUA terenurile sunt foarte scumpe şi foarte greu de scos din circuitul agricol, iar din acest motiv se caută soluţii cu randament mare pe suprafeţe mici”, a mai spus reprezentantul Spire Solar Corporation. Compania este specializată şi în producerea de energie electrică din biogazul rezultat din deşeuri, arătand că potenţialul acestora poate fi ridicat prin folosirea microorganismelor modificate genetic.

29 de firme au solicitat avize pentru panouri solare

Dumitru Dănilă, directorul sucursalei Electrica Focşani, a arătat că în Vrancea s-au eliberat 29 de avize pentru producerea de energie solară, iar cei care le-au solicitat folosesc echipamente din China, care au preţuri mai mici decat cele produse în Uniunea Europeană (UE). “Dacă un grup de investitori produce echipamentele în Romania, preţurile devin competitive chiar şi fără certificate verzi”, a arătat Cristian Ionescu, care a arătat că UE încearcă să elimine competiţia neloială a produselor chinezeşti. Pentru producţia unui MW de energie electrică este necesară, în medie, o suprafaţă de 2 hectare de teren. Guvernul a adoptat recent o ordonanţă de urgenţă potrivit căreia terenurile care au în prezent destinaţie agricolă nu mai pot fi folosite pentru parcuri solare, fiind afectate investiţiile în curs. Cristian Ionescu a spus că solul este preţios şi că în Germania se merge pană într-acolo încat solul este mutat în altă parte atunci cand se construiesc asemenea parcuri. Din acest motiv, acoperişurile sunt o soluţie practică pentru montarea unor asemenea panouri, mai ales cele de pe clădirile mari, cum ar fi ale fermelor. Problema este însă la legislaţie. “În Romania nu există o lege pentru micii producători pană la 100 – 200 KW. Documentaţia este la fel ca pentru parcurile mari”, a precizat inginerul Cristian Ionescu, reprezentantul firmei în Europa. Rămane de văzut dacă după prezentarea realizată la CJ cei caţiva primari prezenţi se vor interesa de serviciile oferite de Spire Solar Corporation.  (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.