Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Şomerii care refuză ofertele de muncă vor pierde indemnizaţia

Ziarul de Vrancea
7 iun 2013 1158 vizualizări
Ministrul delegat pentru IMM-uri şi turism, Maria Grapini afirmă că nemunca nu poate fi plătită

Ministrul delegat pentru IMM-uri şi turism, Maria Grapini, susţine tăierea ajutorului de şomaj pentru persoanele care refuză trei oferte de locuri de muncă în judeţul în care trăiesc, arătand că statul nu trebuie să plătească nemunca. "Această propunere vine din toate zonele economice. De ce Romania nu ia o măsură acum dacă tot avem informaţiile în piaţă? Să vedem care este cererea de angajare de forţă de muncă pe meserii şi care este lista de şomeri şi dacă în judeţ - că nu putem la nivel de ţară, pentru că mobilitatea la noi este dificilă din cauza lipsei locurilor de cazare - dacă la nivel de judeţ o să constatăm că avem cereri pentru diverse meserii: strungar - 1.000 (cereri, n.r.), tamplar - 500 (cereri, n.r.) şi găsesc că în acelaşi timp, în acelaşi judeţ plătesc 500 de tamplari în şomaj, 200 de electricieni în şomaj şi există cerere pentru aceste meserii, după oferta, ca în ţările civilizate, a trei locuri de muncă, îţi tai şomajul", a spus ieri Grapini. Ea a precizat că statul nu poate să continue să plătească nemunca, ci să încurajeze munca. Rata şomajului a scăzut la 5,29% în aprilie, cu 0,29 puncte procentuale sub nivelul înregistrat în martie, la nivel naţional fiind 467.089 de persoane fără un loc de muncă, potrivit datelor Agenţiei naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). Judeţul Vaslui are printre cele mai ridicate niveluri ale ratei şomajului (10,03%), urmat de Teleorman (9,75%), Mehedinţi (9,54%), Dolj (9,48%), Galaţi (8,82%), Alba (8,46%) şi Buzău (8,12%). Din totalul şomerilor înregistraţi la nivel naţional, 162.211 au fost indemnizaţi, iar 304.878 neindemnizaţi. Numărul celor indemnizaţi a scăzut cu 20.837 faţă de martie, iar cel al şomerilor neindemnizaţi cu 4.501

Prima localitate din ţară care intră oficial în insolvenţă

primăria Aninoasa a depus cerere de intrare în insolvenţă din cauza arieratelor de 6 milioane lei

Primăria din Aninoasa, judeţul Hunedoara, a depus la Tribunalul Hunedoara o cerere de intrare în insolvenţă, instituţia avand arierate de aproximativ 6 milioane de lei către furnizoi şi stat, viceprimarul Adrian Albescu declarand că datoriile datează de pe vremea fostului primar Ilie Botgros. "Unitatea administrativ teritorială a oraşului Aninoasa a înregistrat cerere de intrare în insolvenţă în baza OUG 46/2013. Cererea a fost inregistrată ieri (joi – n.r.), iar termenul de judecată a fost stabilit pentru 17 iunie”, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, purtătorul de cuvant al Tribunalului Hunedoara, Ildiko Glăman. La randul său, viceprimarul Adrian Albescu a declarat, ieri, că unitatea administrativ teritorială este obligată să ceară insolvenţa, însă "singura parte pozitivă este că, în perioada insolvenţei, nu mai cresc penalităţile". Potrivit viceprimarului, în cazul Primăriei Aninoasa, care are arierate de circa şase milioane de lei către furnizori şi stat, va fi numit un administrator judiciar care va monitoriza situaţia, astfel încat primarul şi Consiliul Local "să nu facă plăţi aiurea". Viceprimarul susţine că numai penalităţile pentru un credit de 3 milioane de lei accesat în urmă cu şapte ani de la BCR sunt de 1.500 de lei pe zi. "Datoriile Primăriei Aninoasa datează din mandatele fostului primar Ilie Botgros. Au ajuns ca în 2013 să depăşească cu 140 la sută veniturile bugetului local. Actuala conducere a Primăriei Aninoasa a făcut toate demersurile pentru a ieşi din impas, însă făcă vreun succes. Primăria Aninoasa a cerut un împrumut de la stat în valoare de 1 milion de lei, dar nu a primit decat 62.000 de lei", a spus Albescu. În judeţul Hunedoara, Primăria Aninoasa nu este singura care are arierate, însă este prima care a cerut să intre în insolvenţă. Primarul din Aninoasa, Nicolae Dunca, este membru PSD şi a fost în mandatul trecut secretarul administraţiei locale. Dunca l-a învins în alegerile locale din anul 2012 pe reprezentantul PDL Ilie Botgros, care în mandatul 2004-2008 era membru PSD, iar în perioada 2008-2012 a fost membru PDL. Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 46/2013 privind criza financiară şi insolvenţa unităţilor administrativ-teritoriale obligă primarii să ceară Tribunalului să declare insolvenţa, dacă autoritatea locală are datorii neplătite mai vechi de 120 de zile şi care depăşesc 50% din bugetul general. Cei care nu sesizează instanţa în timpul prevăzut de lege pot fi amendaţi sau condamnaţi închisoare. În momentul în care este declarată insolvenţa, judecătorul va numi un administrator judiciar care va gestiona finanţele locale şi care, împreună cu conducerea primăriei, va întocmi un plan de redresare a situaţiei economice a administraţiei publice.

Unde se va opri leul din cădere?
u cursul BNR a crescut la 4,5535 lei/euro şi a atins maximul din octombrie 2012

Moneda naţională a continuat să se deprecieze accentuat în faţa euro, astfel că Banca Naţională a Romaniei (BNR) a publicat un curs de referinţă în urcare cu 7,72 bani, la 4,5535 lei/euro, cel mai ridicat nivel începand cu octombrie 2012. În sesiunea precedentă, cursul a fost de 4,4763 lei/euro. O rată de schimb superioară faţă de cea de vineri, de 4,5538 lei/euro, a fost publicat de banca centrală la 26 octombrie. Pentru dolarul american, cursul de referinţă a urcat la 3,4402 lei/dolar, cel mai înalt nivel începand din 4 aprilie. În acelaşi timp, cursul de referinţă pentru francul elveţian a crescut la 3,7052 lei/franc, atingand maximul începand cu 20 decembrie. Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de Banca Naţională a Romaniei în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian. La deschidere, euro a fost cotat în jurul nivelului de 4,52 lei/euro, după ce joi seară, în afară orelor de tranzacţionare ale şedinţei locale, cursul a atins un maxim de 4,5475 lei/euro. Pană la jumătatea şedinţei de vineri, cotaţiile au urcat treptat, iar maximul tranzacţionat a fost de 4,5590 lei/euro. Analiştii ING cred că leul s-a depreciat mai accentuat decat monedele regionale pe fondul creşterii randamentelor din piaţa locală, unde randamentele au cresut brusc. "Randamentele de pe întreaga curbă a titlurilor de stat în lei au crescut cu circa 0,25 puncte procentuale după rezultatul foarte slab al licitaţiei de obligaţiuni de ieri (joi, n.r), mişcare care a redus însă diferenţa faţă de creşterile din ultima săptămană a randamentelor pentru monedele regionale. Chiar dacă nu sunt semne clare legate de intervenţii oficiale pană în acest moment, credem că şansele unor astfel de acţiuni au crescut considerabil, întrucat ne aflăm acum la nivelurile din decembrie, de la care a început aprecierea condusa de intrările străine", se arată într-un raport al băncii transmis vineri dimineaţă. Ministerul Finanţelor Public a atras 541,9 milioane lei prin licitaţia de obligaţiuni cu scadenţa la trei ani, sub valoarea indicativă de 700 milioane lei, la un randament de 4,96%, în urcare cu 0,5 puncte faţă de precedenta emisiune cu aceeaşi scadenţă. La începutul lunii mai cursul BNR a atins cel mai redus nivel din acest an, de 4,3072 lei/euro, aprecierea leului fiind susţinută în principal de investitorii străini care au început să cumpere lei, pentru a realiza plasamente în titluri de stat emise de Romania. Mai mulţi analişti au spus că baca centrală ar fi cumpărat indirect valută în primele patru luni, iar potrivit calculelor ING Bank, BNR şi-a crescut rezervele cu aproape 3 miliarde euro.

Ce trebuie să facă femeile să primească o finanţare de 10.000 euro

Femeile debutante în afaceri vor beneficia de finanţare nerambursabilă de la stat de pană la 10.000 de euro, indiferent de varstă şi de domeniul de activitate în care doresc să înfiinţeze firme, prin intermediul unui program susţinut de la buget şi derulat de Ministerul Economiei. "Vrem să facem altfel programul petru femeile antreprenor, să le ajutăm cu finanţare. Am depus deja un proiect la Ministerul Finanţelor, vrem să facem ca la programul start-up, dar fără limită de varstă pentru că femeile pot începe o afacere la orice varstă. Nu vom avea foarte mulţi bani probabil anul acesta, dar anul viitor sper să reuşesc să obţin mai mult. Totodată, nu am pus condiţii despre activitatea firmei", a declarat, vineri, Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM-uri, mediu de afaceri şi turism. În prezent, Ministerul Economiei derulează un program cu finanţare de la stat dedicat femeilor antreprenor prin care acestea pot beneficia de cursuri gratuite de antreprenoriat. Ministerul are în vedere să acorde prin intermediul programului granturi de pană la 10.000 de euro pentru femeile debutante în afaceri, pe baza planurilor de afaceri realizate de către acestea. Bugetul pentru acest an al programului este de 500.000 de lei, iar ministerul a solicitat Ministerului Finanţelor majorarea sumelor alocate astfel încat să poată fi acordate 100 de granturi, respectiv pană la 1 milion de euro. Ministrul pentru IMM-uri, care a participat la o întalnire cu femeile de afaceri, a adăugat că antreprenoriatul feminin nu şi-a atins încă potenţialul maxim, în condiţiile în care în Romania femeile reprezintă peste jumătate din populaţia ţării.

Romania oferă cele mai bune randamente

Pieţele est-europene "de frontieră", precum Romania, oferă cele mai bune randamente, iar încetinirea creşterii economice de pe pieţele mai dezvoltate din regiune, cum ar fi Polonia, a fost cauzată în principal de criza din zona euro, consideră Mark Mobius, preşedintele executiv al grupului Templeton. "Pieţele de frontieră, printre care se numără şi unele ţări precum Romania (...) Toate aceste ţări sunt foarte interesante ca pieţe de frontieră. şi, desigur, Africa, unde va fi multă acţiune datorită creşterii", a declarat Mobius la Varşovia, citat de CNBC într-un articol ilustrat cu o fotografie cu un automobil Dacia 1310 berlină încărcat cu fan, pe o pajişte în Maramureş. Investitorul a afirmat că creşterea a încetinit pe pieţele mai dezvoltate din Europa de Est, precum Polonia, în principal din cauza efectului de contagiune din zona euro. "În viitor, cred că toate aceste ţări vor reveni foarte frumos. O mare parte din acest sentiment negativ faţă de economie şi faţă de pieţe a fost rezultatul a ceea ce se petrece în Europa de Vest. Pe măsură ce avansăm, cred că sentimentul se va schimba şi, nu uitaţi, aceste ţări încă trec printr-un proces destul de amplu de reformă, care încă nu a fost încheiat", comentează executivul grupului Templeton, din care face parte şi firma care administrează Fondul Proprietatea. În continuare, Mobius a arătat că Rusia reprezintă "o mare oportunitate". "Rusia este o enigmă acum, deoarece activele de acolo sunt relativ ieftine şi extrem de tentante. În acelaşi timp, vrem să vedem îmbunătăţiri în zona guvernanţei corporative. Acum, dacă se va întampla asta, şi cred că aşa va fi, vor fi oportunităţi mari în Rusia", a spus investitorul.

BNR vrea să devină angajator internaţional

Banca Naţională a Romaniei vrea să devină angajator regional sau poate chiar internaţional, după introducerea unui sistem modern de evaluare şi recompensare a angajaţilor, în funcţie de performanţa acestora, potrivit viceguvernatorului băncii centrale Bogdan Olteanu. "Capitalul uman nu e doar o preocupare academică pentru Banca Naţională, în acest moment nu suntem preocupaţi, ci împovăraţi cu această chestiune pentru că în acest an BNR derulează un program prin care va deveni prima instituţie publică a Romaniei în care relaţia dintre angajator şi angajat va fi bazată exclusiv pe capacitate, competenţă, prestaţie", a declarat Olteanu la un seminar pe tema capitalului uman, găzduit de BNR. El a arătat că BNR încearcă să introducă un sistem în care capacitatea personală să fie recunoscută. "Încercăm să devenim angajatori nu doar naţionali, poate regionali, poate internaţionali, suntem într-un proces de deschidere în care să înţelegem că şi din punct de vedere al resurselor umane şi-n acest sector public globalizarea s-a produs", a spus viceguvernatorul BNR.

Programul "Rabla" 2013 demarează de luni

Înscrierea persoanelor fizice şi juridice în Programul "Rabla" 2013 se va face de luni, tichetele fiind distribuite colectorilor de ieri, a declarat preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), Adrian Gearap. Aproape 290 de colectori (REMAT-uri) şi peste 100 de dealeri auto s-au înscris anul acesta în Programul "Rabla", listele cu cei validaţi urmand să fie publicate pe site-ul AFM. Persoanele fizice se vor putea înscrie, de luni, la colectorii validaţi, în timp ce cele juridice se înscriu la AFM pentru a beneficia de voucher-ul de 6.500 de lei pentru casarea unui autovehicul mai vechi de 10 ani. Administraţia Fondului pentru Mediu va emite 20.000 de tichete, dintre care 17.000 pentru persoane fizice/juridice şi 3.000 de tichete pentru instituţiile publice. În acest an, se va utiliza un singur tichet valoric pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, faţă de pană la trei tichete cate puteau fi utilizate în anii anteriori, iar valoarea acestuia este de 6.500 de lei, faţă de 3.800 lei cat valora în 2012.

Comerţul online are un potenţial imens

Potenţialul comerţului online pe piaţa romanească este imens, în condiţiile în care reprezintă doar 3-4% din cel tradiţional, a declarat directorul general al evomag.ro, Mihai Pătraşcu, prezent la ICEEfest, un eveniment dedicat industriei digitale din Europa Centrală şi de Est. "Spre exemplu, pentru campania Black Friday, evomag.ro a fost pregătit să suporte un trafic de 4-5 ori mai ridicat. În realitate, traficul a depăşit de 12 ori nivelul estimat. Efectiv, serverul nu mai putea face faţă solicitărilor", a spus Pătraşcu. Prezent la eveniment, directorul general al PayU Romania, Daniel Nicolescu, a spus că, în ciuda temerilor, există clienţi pe această piaţă, chiar dacă este de dimensiuni reduse. "Clienţi există şi asta s-a văzut cand, spre exemplu, Blue Air a intrat cu bilete de avion pe online", a spus Nicolescu. La randul său, directorul general al elefant.ro, Cristian Herghelegiu, a spus că în Romania există potenţial pe piaţa comerţului online. "Din perspectiva noastră, pe acest segment de piaţă se poate face un business bun şi este momentul să facem un business bun", a afirmat Herghelegiu.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.