Economic

O mare companie din Romania stă cu bagajele la uşă

Ziarul de Vrancea
21 mai 2013 592 vizualizări
şeful companiei ArcelorMittal a evocat varianta retragerii din Europa

Romania va încerca să sprijine ArcelorMittal Galaţi, dar se află "între ciocan şi nicovală", respectiv între interesul de a menţine investitorii şi respectarea regulilor europene, afirmă premierul Ponta, precizand că şeful Mittal a evocat varianta retragerii din Europa din cauza preţului la energie. Premierul a arătat că Guvernul de la Bucureşti are o politică de sprijinire a tuturor companiilor din Romania, dar că este nevoie ca măsurile de sprijinire să fie agreate şi de Comisia Europeană. "Întreaga companie (Mittal-n.r.) în Europa are o problemă cu creşterea preţului la energie, ori aici politicile interne pe care le vom aplica sunt de sprijinire a uzinei de la Galaţi, dar este nevoie şi de coordonare pe plan european, pentru că, dacă se impune să adoptăm anumite reguli, suntem între ciocan şi nicovală, între interesul de a ne menţine aici fabricile şi infringementul de la Bruxelles", a spus Ponta. Întrebat de jurnalişti dacă preşedintele Mittal a vorbit, în discuţia avută la Bucureşti, despre posibilitatea de a se retrage din Romania, premierul a răspuns că "nu în mod direct". "A vorbit despre posibilitatea de a se retrage din Europa", a precizat premierul. Premierul Ponta şi proprietarul ArcelorMittal, Lakshmi Mittal, au discutat vineri, la Palatul Victoria, propuneri de optimizare a costurilor de producţie la ArcelorMittal Galaţi, şeful grupului siderurgic declarand că aşteaptă să fie găsite "soluţii sustenabile" în domeniul energiei. Ponta anunţase anterior că Mittal este preocupat de poziţia pe care Romania o va avea în acest sens la următorul Consiliu European pe teme energetice. "Mă întalnesc cu domnul Mittal, care vine în Bucureşti la invitaţia mea. Mittal, ca toţi producătorii din Uniunea Europeană, are o mare preocupare faţă de deciziile pe care Uniuea Europeană le va lua la Consiliul European pe energie. Ei spun aşa: Europa, dacă nu reduceţi preţurile la energie şi continuaţi să le creşteţi, nu mai suntem competitivi, ne ducem în China, în Africa, în altă parte, pentru că în Europa nu mai suntem competitivi", a spus Ponta, la postul public de televiziune. El a precizat că îl va informa pe şeful ArcelorMittal despre poziţia pe care Romania o va susţine la Consiliul European.

Transportatorii au scăpat de plăcuţele speciale

ministerul Transporturilor a informat, ieri, că a prelungit pană la 1 ianuarie 2014 termenul pentru dotarea cu plăcuţe

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a amanat, prin ordin, obligativitatea transportatorilor de a echipa autovehiculele cu două plăcuţe speciale, respectiv una de la producător şi alta privind dimensiunea camioanelor. Amanarea termenului a fost anunţată de ministru la începutul şedinţei de guvern, cu argumentul că măsura era necesară din cauza întarzierii procedurii de achziţie, fapt care i-ar fi obligat pe transportatori să achiziţioneze plăcuţele într-un "termen imposibil". Conform legii, vehiculele de transport marfă cu masa maximă autorizată de peste 3,5 tone trebuie dotate, pană la 25 mai, cu alte plăcuţe, care să specifice dimensiunile şi masele maxime autorizate ale fiecărui vehicul. Ministerul Transporturilor a informat, într-un comunicat, că a prelungit pană la 1 ianuarie 2014 termenul pentru dotarea cu plăcuţe, din care să rezulte dimensiunile şi masele maxime autorizate ale vehiculului, forma, dimensiunile, modul de amplasare şi autoritatea emitentă a acestora. "Avand în vedere că perioada iniţială de 6 luni de la emiterea Ordinului s-a dovedit insuficientă pentru dotarea întregului parc de vehicule deţinut de către operatorii de transport, mai ales în cazul operatorilor de transport care deţin un parc mare de vehicule şi care efectuează transport rutier internaţional, iar neîndeplinirea acestor obligaţii poate afecta grav activitatea de transport desfăşurată de aceştia, Ministerul Transporturilor, prin direcția de specialitate, a emis un nou OMT pentru modificarea art.III din OMT nr.1640/2012 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice privind aplicarea prevederilor referitoare la organizarea şi efectuarea transporturilor rutiere şi a activităţilor conexe acestora stabilite prin Ordonanţa Guvernului nr.27/2011 privind transporturile rutiere, aprobate prin OMTI nr.980/2011, respectiv prelungirea termenului de intrare în vigoare a dispoziţiilor art.1341, pană la data de 1 ianuarie 2014", se arată într-un comunicat al instituţiei. Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din Romania consideră că această obligaţie, introdusă prin ordin în noiembrie 2012, de a echipa vehiculele cu alte plăcuţe din care să rezulte "aceleaşi informaţii" este abuzivă şi contravine reglementărilor europene în vigoare. Uniunea arată totodată că Registrul Auto Roman a stabilit procedura de eliberare a plăcuțelor după data de 10 mai. Transportatorii romani ameninţă că, începand de joi, opresc total activitatea pentru o perioadă nedeterminată şi au solicitat ambasadelor Romaniei, prin Ministerul Afacerilor Externe, să comunice acest lucru, pentru evitarea blocării în Romania a transportatorilor străini.

Deputaţii au votat cu ambele maini scamatoria Rompetrol

Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat, ieri, cu 233 de voturi "pentru", 63 de voturi "împotrivă" şi 26 de abţineri, proiectul de lege privind memorandumul încheiat între statul roman şi grupul Rompetrol. Deputaţii PPDD şi PDL au anunţat că au votat împotriva acestui memorandum, întrucat consideră că va aduce prejudicii statului roman. Dezbaterile asupra proiectului de lege au fost aprinse, deputaţii din grupul PDL părăsind chiar sala de plen în semn de protest faţă de faptul că proiectul de lege privind memorandumul Rompetrol, aflat în dezbatere, nu a fost trimis, aşa cum au solicitat, la comisiile de specialitate, pentru elaborarea unui raport. După ce deputaţii PDL au părăsit lucrările de plen, deputatul UDMR Mate Andras Levente a solicitat o pauză de consultări, care a şi fost acordată de preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea. După această pauză, Zgonea a anunţat încheierea dezbaterilor asupra proiectului de lege. După pauza de consulări, deputaţii PDL au revenit în sala de plen. Guvernul a anunţat că statul va încasa 200 milioane dolari prin răscumpărarea de către compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan a unui pachet de 26,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC), iar 25 milioane dolari din suma totală reprezintă prima convenită pentru dobandirea de către grupul Rompetrol a majorităţii absolute de vot la Rompetrol Rafinare, operaţiunea fiind avizată în şedinţa de miercuri a Guvernului. Potrivit Guvernului, memorandumul include un angajament de cumpărare printr-o procedură competitivă a unui pachet de acţiuni reprezentand 26,6959% din capitalul social al Rompetrol Rafinare deţinut în prezent de Ministerul Economiei prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, la un preţ minim garantat de 200 milioane dolari. Datoriile totale ale Rompetrol se ridicau însă la 600 milioane de dolari. Din totalul sumei, 175 milioane dolari reprezintă preţul acţiunilor vandute, iar 25 milioane dolari reprezintă prima convenită de către părţi pentru dobandirea de către grupul Rompetrol a majorităţii absolute de vot la Rompetrol Rafinare, care îi va permite să adopte orice decizie în legătură cu această companie. Suma va fi plătită către OPSPI la finalizarea tranzacţiei, într-o singură tranşă.

Falimentul oraşelor se aprobă prin ordonanţă de urgenţă

Regulile de intrare în insolvenţă a unităţilor administrative, aprobate de fostul Executiv în 2010 ca o condiţie asumată faţă de FMI, dar neaplicate niciodată deoarece legea stă de trei ani în dezbaterea Parlamentului, vor fi introduse de Guvern prin ordonanţă de urgenţă pentru a prinde board-ul FMI Exact în urmă cu trei ani, în luna mai 2010, Guvernul Boc a aprobat un proiect de lege care stabileşte că unităţile administrativ-teritoriale care nu mai pot plăti datorii mai vechi de 90 zile şi care depăşesc 15% din bugetul local anual vor fi considerate ca aflandu-se în procedură de criză financiară, iar instituţia va trebui să prezinte un plan de redresare financiară, dar şi de restructurare a conducerii. Proiectul a fost aprobat de Guvern, dar nu a mai primit şi aprobarea finală a Parlamentului pentru a putea fi aplicat, deşi reprezenta o condiţie asumată faţă de Fondul Monetar Internaţional (FMI). În condiţiile în care board-ul Fondului urmează să se reunească pentru a o decizie în privinţa închiderii acordului cu Romania, Guvernul va introduce prin ordonanţă de urgenţă regulile de intrare în insolvenţă a unităţilor administrativ-teritoriale. Ca şi în forma aprobată în 2010, proiectul stabileşte că procedura de insolvenţă va fi declanşată şi dacă instituţia nu mai are capacitatea de a achita drepturile salariale pe o perioadă mai mare de 90 zile de la data scadenţei. În termen de cinci zile lucrătoare de la adoptarea hotărarii prin care a fost declarată starea de criză financiară va fi constituit, prin ordin al prefectului, "comitetul pentru situaţii de criză financiară", iar conducerea unităţii aflată în insolvenţă nu va mai avea dreptul să ia nicio decizie care să conducă la creşterea obligaţiilor financiare, să angajzeze personal suplimentar, să împrumute fonduri, cu excepţia împrumuturilor de refinanţare. Situaţia de criză financiară va înceta atunci cand problemele financiare nu mai apar timp de 180 zile calendaristice. Starea de insolvenţă este prezumată în cazul neachitării obligaţiilor de plată lichide şi exigibile mai vechi de 120 de zile, care depăşesc 50% din bugetul local anual al unităţii administrativ-teritoriale - fără a fi luate în consideraţie cele care sunt în litigiu comercial -, precum şi neachitarea drepturilor salariale pe o perioadă mai mare de 120 de zile de la data scadenţei.

La 26 de ani a făcut afacerea vieţii: 250 milioane dolari cash

Directorul general al Tumblr, David Karp, care a fondat compania în anul 2007, numără la doar 26 de ani un caştig cash de peste 250 de milioane de dolari în urma vanzării companiei de microblogging către Yahoo, pentru 1,1 miliarde de dolari. Pe langă caştigul financiar semnificativ, Karp va păstra funcţia de CEO la Tumblr în pofida schimbării proprietarului şi a anunţat deja că nu intenţionează să altereze "caracterul" compainei. Yahoo a precizat deja că Tumblr va funcţiona autonom, sub conducerea lui Karp, şi că nu are de gand "să o dea în bară" cu serviciul online. "Nu ne mutăm sediul. Echipa nu se schimbă. ţintele noastre răman aceleaşi. Misiunea noastră, de a încuraja creatorii să dea ce au mai bun şi de a aduce conţinutul în faţa publicului pe care îl merită, cu siguranţă nu se schimbă", a declarat Dacid Karp, citat de Bloomberg. Karp va obţine în urma tranzacţiei un caştig personal, în cash, de 253 milioane de dolari, potrivit estimărilor PrivCo, companie de cercetare specializată în firme cu acţionariat particular. Prin preluarea Tumblr, Yahoo caştigă o platformă web cu peste 13 miliarde de vizualizări pe lună şi atrage în echipă încă un tanăr antreprenor din online. În martie, Yahoo a preluat Summly, dezvoltatorul unei aplicaţii de distribuire de ştiri, pentru 30 milioane de dolari. Fondatorul firmei, Nick D'Aloisio, a devenit milionar la numai 17 ani. Karp a monetizat munca depusă în ultimii 6 ani la Tumblr după ce evitat să pună accentul pe creşterea veniturilor companiei, în pofida numărului ridicat de vizualizări şi celor 108 milioane de bloguri pe care le găzduieşte. Compania a început să accepte spoturi publicitare pe platformă abia anul trecut. În 2010, Karp declara pentru Los Angeles Times că se opune publicităţii pe internet, care îi "întoarce stomacul pe dos". În final, Tumblr a adoptat un model de publicitate care permite utilizatorilor să plătească pentru a-şi promova postările pe site. Compania a extins programul de advertising către versiunea mobilă a serviciilor, în încercarea de a deveni profitabilă. Potrivit PrivCo, Tumblr a înregistrat anul trecut venituri de aproximativ 13 milioane de dolari, fără a trece pe profit.

Brandul Apple valorează 185 miliarde de dolari

Apple a rămas cel mai valoros brand din lume, fiind evaluat în acest an la 185 miliarde de dolari, cu 1% mai mult comparativ cu 2012, în timp ce Google, plasat pe poziţia a doua, a avansat cu 5%, la 113,67 miliarde de dolari, potrivit studiului BrandZ Top 100. Valoarea combinată a brandurilor din Top 100 se situează la 2.600 de miliarde de dolari, în urcare cu 77% faţă de 2006, arată studiul, realizat de compania Millward Brown Optimor pentru grupul WPP. Podiumul este completat de IBM, cu 112,54 miliarde de dolari. Google a făcut schimb de locuri cu IBM, care ocupa în precedenta ediţie a studiului locul secund. Companiile din telecom şi sectorul tehnologic continuă să domine topul, cu 29 de branduri cu o valoare cumulată de peste 1.000 de miliarde de dolari, se arată în studiu. Dintre cele mai valoroase 10 branduri din lume, şase provin din IT şi telecom: Apple, Google, IBM, AT&T, Microsoft şi China Mobile. Apple, Google şi IBM sunt urmate de McDonald's (90,26 miliarde dolari), Coca-Cola (78,42 miliarde de dolari), AT&T (75,51 miliarde de dolari), Microsoft (69,8 miliarde de dolari), Marlboro (69,38 miliarde de dolari), Visa (56,06 miliarde de dolari) şi China Mobile (55,37 miliarde dolari).

Sute de hoteluri sunt scoase la vanzare

Peste 200 de hoteluri din Romania sunt de vanzare, dar nu le cumpără nimeni pentru că sunt "stramb croite", a declarat ieri, într-o conferinţă, consultantul hotelier Paul Mărăşoiu. Potrivit acestuia, capacitatea de cazare din Romania, de la tabere de elevi la hoteluri de cinci stele, reprezintă sub 2% din populaţia ţării. "Din această perspectivă, procentul este extrem de redus comparativ cu alte ţări din zonă. Concluzia este că avem nevoie de o investiţie majoră", a spus el. Pe de altă parte, afirmă consultantul, în ultimii 20 de ani investiţiile în turism au fost cu precădere haotice şi "s-au ctitorit" tot felul de stabilimente. "Acum sunt peste 200 de proprietăţi hoteliere la vanzare, pe care nu le cumpără nimeni pentru că sunt stramb croite şi acest lucru afectează tot, şi piaţa muncii, şi piaţa turistică", a mai spus el. În Romania sunt înregistrate peste 1.300 de hoteluri, care au 180.000 de locuri de cazare (circa 100.000 de camere).

Romania, promovată de Prinţul Charles, Patzaichin, Dracula

Promovarea Romaniei în străinătate va fi făcută cu persoane cunoscute la nivel internaţional, cum ar Prinţul Charles sau Ivan Patzaichin, şi legendele precum Dracula, a declarat ieri, într-o conferinţă, ministrul pentru IMM, Turism şi Mediu de Afaceri, Maria Grapini. "Am găsit un proiect blocat şi l-am deblocat, am încheiat un parteneriat cu Travel Channel şi vor fi două episoade de film cu Romania, cu personaje ca prinţul Charles sau Ivan Patzaichin. Filmele vor fi date în şapte ţări ţintă. Acest gen de acţiuni trebuie să le facem ca să promovăm Romania", a spus Grapini. Ea a explicat că trebuie alese nişte nume deja cunoscute în Europa şi care să vorbească despre Romania. "Nimic nu este mai credibil decat o persoană care vorbeşte despre Romania. Aceste două proiecte - Romania promovată prin valori şi prin legende", a adăugat ministrul. Ea a constatat că deşi Romania este foarte bogată în legende, alte ţări "trăiesc bine" din legende şi chiar din legendele romaneşti.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.