Economic

Bill Gates este din nou cel mai bogat om din lume

Ziarul de Vrancea
17 mai 2013 880 vizualizări
Fondatorul Microsoft a revenit după şase pe prima poziţie, depăşindu-l pe miliardarul mexican Carlos Slim, afectat de reglementările anti-monopol

Cofondatorul Microsoft Bill Gates a redevenit cel mai bogat om din lume, la şase ani după ce a fost devansat de miliardarul mexican Carlos Slim, a cărui avere a fost erodată în acest an de măsurile adoptate de autorităţi pentru spargerea monopolului din sectorul telecom.
Potrivit Bloomberg Billionaires Index, averea lui Bill Gates (57 de ani) a urcat la 72,7 miliarde de dolari, cu 16% mai mult faţă de începutul anului, după ce acţiunile Microsoft au crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani. Averea lui Carlos Slim (73 de ani), care a devenit cel mai bogat om din lume în anul 2007, a scăzut în acest an cu 3 miliarde de dolari, la 72,1 miliarde de dolari. Acţiunile companiei pe care o controlează, gigantul telecom America Movil, au scăzut cu 14% de la începutul anului, după ce Congresul din Mexic a adoptat o lege care ar putea conduce la divizarea grupului, dominant pe piaţa comunicaţiilor din America Latină. Legea ar permite autorităţilor de reglementare să forţeze divizarea companiilor care acumulează o cotă de piaţă de peste 50% sau să le oblige să ofere concurenţilor acces la reţeaua proprie. America Movil are o cotă de 70% din piaţa telefoniei mobile din Mexic şi deţine 80% din liniile de telefonie fixă din ţară, cu poziţii dominante sau de lider şi pe alte pieţe din America Latină.

Participaţia la Microsoft, mai puţin de un sfert din averea lui Gates

Acţiunile Microsoft au crescut cu 28% în acest an, datorită reducerii costurilor şi vânzărilor solide de produse software şi servicii destinate companiilor. Cererea pentru computere personale este însă în scădere, limitând succesul sistemului de operare Windows 8. Averea lui Bill Gates a crescut şi datorită aprecierii participaţiilor deţinute de acesta la compania feroviară Canadian National Railway şi la grupul Republic Services, unul dintre cei mai importanţi jucători din SUA în domeniul colectării deşeurilor.
Cea mai mare parte din averea lui Gates este deţinută de acesta prin fondul de investiţii Cascade Investment, care are acţiuni la peste 10 companii listate şi mai multe firme deţinute privat, precum grupul hotelier Four Seasons. Participaţia la Microsoft reprezintă mai puţin de un sfert din averea lui Bill Gates. Omul de afaceri a donat 28 miliarde de dolari către Bill & Melinda Gates Foundation.
Locul al treilea în topul bogaţilor este ocupat de miliardarul american Warren Buffett, cu o avere evalaută la 59,7 miliarde de dolari, urmat de spaniolul Amancio Ortega, fondatorul grupului Inditex, cel mai bogat european, cu 56 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg.

Înmatriculările Dacia în Europa au urcat cu 28% în aprilie

Înmatriculările de autoturisme Dacia în Uniunea Europeană (UE) au urcat cu 28,2% în aprilie şi cu 18,3% în primele patru luni ale anului, iar piaţa auto europeană a înregistrat prima evoluţie pozitivă din ultimele 19 luni, în principal datorită creşterilor înregistrate în Germania şi Marea Britanie.
Înmatriculările de autoturisme noi din UE au crescut cu 1,7% în aprilie faţă de aceeaşi lună a anului trecut, la 1,038 milioane de unităţi, potrivit datelor prezentate vineri de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA). În primele patru luni ale anului, piaţa auto UE a scăzut cu 7,1%, de la 4,3 la 4 milioane de înregistrări. Dintre pieţele mari, Marea Britanie a înregitrat cea mai solidă creştere, cu 14,8% în aprilie, la peste 163.000 de unităţi, respectiv cu 8,9% în primele patru luni ale anului, la aproximativ 768.500 înmatriculări.
Germania, cea mai mare economie europeană, a consemnat în aprilie revenirea pe creştere a pieţei auto. Astfel, înmatriculările de automobile noi din Germania au avansat în aprilie cu 3,8%, la peste 284.000 unităţi. De la începutul anului, piaţa auto germană a scăzut însă cu 8,5%, la 958.400 înregistrări. România a afişat de asemenea o creştere solidă în aprilie, înmatriculările urcând cu 21,7%, de la 4.300 la 5.200 de autoturisme noi. În primele patru luni ale anului, piaţa auto românească a scăzut cu 9,8%, de la aproape 18.300 la 16.500 unităţi.
În clasamentul producătorilor auto, Dacia a înregistrat cea mai solidă creştere în rândul mărcilor de volum. Astfel, înmatriculările de automobile Dacia în UE au urcat cu 28,2% în aprilie, la aproape 25.000 unităţi. În primele patru luni ale anului, marca românească a înregistrat un avans de 18,3% în UE, la aproxiamtiv 88.250 de înregistrări.

Spania, la primul excedent al balanţei comerciale după 1971

Spania, a patra economie din zona euro, a înregistrat în luna martie primul său excedent comercial de după 1971, în condiţiile în care importurile au scăzut ca urmare a recesiunii şi a şomajului record, a anunţat vineri Ministerul spaniol al Economiei. În luna martie importurile Spaniei au scăzut cu 15% în ritm anual până la 19,653 miliarde de euro, în timp ce exporturile au crescut cu 2% până la 20,288 miliarde de euro, rezultând un excedent de 634,9 milioane de euro. Comparativ, în luna martie a anului trecut Spania a înregistrat un deficit comercial de 3,245 miliarde de euro.
"Exporturile spre partenerii noştri din Uniunea Europeană au scăzut cu 8,1%, dovadă a conjuncturii economice slabe a regiunii", a explicat Ministerul spaniol al Economiei. Cumulat, pe primele trei luni ale acestui an balanţa comercială a Spaniei înregistrează un sold negativ de 4,048 miliarde de euro, în scădere cu 62% comparativ cu primele trei luni ale anului trecut.

South Stream va fi construit până în 2015

Proiectul gazoductului South Stream, destinat să transporte gazul natural din Rusia şi Uniunea Europeană, este o realitate şi urmează să fie construit până la sfârşitul lui 2015, a declarat joi directorul general al companiei care se ocupă de secţiune offshore.
South Stream, un proiect de 39 de miliarde de dolari, se va întinde pe o distanţă de peste 2.000 de kilometri începând din Rusia via Marea Neagră în Bulgaria, Serbia, Ungaria, Slovenia şi nord-estul Italiei. Însă mulţi analişti şi diplomaţi au ridicat semne de întrebare cu privire la viabilitatea economică a proiectului. Pe lângă costurile ridicate, proiectul se confruntă şi cu dificultăţi tehnice în condiţiile în care pe o distanţă de 900 de kilometri va fi amplasat sub apă la o adâncime de până la 2.000 de metri. "Decizia de investiţie a fost luată. Acţionarii ne-au instruit să lucrăm astfel încât prima conductă să fie în funcţiune până la finele lui 2015 şi acesta este calendarul după care operăm", a declarat directorul South Stream Transport, Marcel Kramer.
South Stream este văzut ca un rival pentru Nabucco West şi TAP, două proiecte care intenţionează să transporte în Europa gazele naturale produse la Shaz Deniz în Azerbaidjan. În luna iunie, operatorii Shah Deniz ar urma să decidă între Nabucco West şi TAP, iar proiectul ales ar urma să înceapă să livreze gaze naturale în 2018 sau 2019.
Acţionarii South Stream sunt Gazprom (Rusia), EDF (Franţa), Wintershall (Germania) şi Eni (Italia). Rusia a construit deja un proiect similar, Nord Stream, care pompează gaz din Rusia în Germania, evitând tranzitul prin Europa de Est.

Creştere spectaculoasă a exporturilor României în Republica Moldova

Exporturile României în Republica Moldova au crescut cu 24% în primele trei luni ale anului curent, ajungând la valoarea de 143 de milioane de dolari, potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică de la Chişinău, care însă nu ia în calcul şi relaţiile comerciale ale României cu regiunea transnistreană din estul acestei ţări, care nu se supune autorităţilor constituţionale. Importurile de peste Prut au fost de aproape 83 de milioane de dolari, în creştere cu 1% faţă de perioada ianuarie-martie 2012.
Volumul relaţiilor comerciale dintre România şi Republica Moldova au fost de aproape 230 de milioane de dolari, România fiind al doilea partener comercial al Republicii Moldova după Rusia (aproape 335 de milioane de dolari), şi este urmată de Ucraina şi Turcia. În primele trei luni ale anului curent, exporturile Republicii Moldova au crescut cu 15,4% în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, iar importurile cu ceva mai mult de 3%. Balanţa comercială pentru primele trei luni a indicat o valoare negativă de 660 de milioane de dolari, dar mai mică cu 5,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Danemarca amână pe o perioadă nedeterminată aderarea la euro

Danemarca amână pe o perioadă nedeterminată planurile vizând aderarea la euro, în condiţiile în care premierul Helle Thorning-Schmidt consideră că sistemul actual în care coroana daneză are un curs fix faţă de euro, fără ca Danemarca să fie membră a zonei euro, este cel mai bun regim monetar pentru ţara sa. "Un referendum pe tema aderării la euro în actualul mandat este nerealist", a declarat Helle Thorning-Schmidt. "Nu cred că are sens să discutăm opţiunea unui referendum şi în următorul mandat" (2015-2019), a adăugat premierul danez.
La ultimul referendum, organizat în 2000, Danemarca a respins moneda euro şi autorităţile nu au fixat o dată pentru un nou vot. Potrivit unui sondaj publicat în luna martie, în eventualitatea unui nou referendum cei care se opun aderării ar câştiga cu o marjă de 42 de puncte procentuale, aproape de nivelul record de 44,6% înregistrat în luna decembrie 2011, la momentul apogeul crizei datoriilor din zona euro.
În 1993, Danemarca a optat să nu adere la zona euro, după ce populaţia a respins uniunea monetară completă.

Orange intră pe piaţa de televiziune prin satelit

Orange, cel mai mare operator de telefonie mobilă din România, aşteaptă săptămana viitoare avizul Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) pentru retransmisia a peste 100 de programe TV recepţionate prin satelit (DTH), au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate procesului. Operatorul estimează că va atrage 50.000 de abonaţi la acest serviciu TV, spun sursele. Orange va intra astfel în competiţie pe o piaţă dominată de RCS&RDS, Romtelecom şi UPC. "Denumirea reţelei este Orange TV, iar caracteristicile reţelei sunt: DTH (n.r. - satelit) şi OTT (n.r. - Over The Top - consumatorii pot recepţiona canalele TV prin terminale conectate la internet)", au mai precizat sursele.
Orange solicită avizul pentru retransmisia unor programe precum: Pro TV şi Pro TV HD, Acasă, Acasă Gold, Pro Cinema, Sport.ro şi Sport.ro HD, MTV România, Acasă TV HD, Pro TV Internaţional, Realitatea TV, România TV, Trinitas TV, Naţional Geographic Channel HD, Nat Geo Wild HD, Duck TV, B1 TV, Prima TV, Kiss TV, Discovery Channel, Discovery HD Showcase, Discovery Science, Discovery Science HD (începînd cu 2 iulie), Animal Planet HD, Antena 1, Antena 2, Antena 3, Euforia Lifestyle TV, GSP TV, TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR News, TVR Internaţional, TVR HD, BBC World News, BBC Knowledge, Baby TV, Disney Channel, Disney Junior, Naţional TV, Naţional 24 Plus, MTV Live HD, Dorcel XXX HD, Hustler HD3D, France 24 sau Euronews, History HD, Mezzo, Mezzo live HD..etc.








În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.