Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: A fost reluată privatizarea CFR Marfă

Ziarul de Vrancea
16 mai 2013 612 vizualizări
Ministerul Transporturilor a reluat ieri privatizarea CFR Marfă şi a relaxat unele condiţii impuse ofertanţilor. Astfel, nivelul cifrei de afaceri solicitat a fost redus de cinci ori, de la 100 milioane euro la 20 milioane euro, însă nu a fost modificat preţul de pornire, de 180 milioane euro, sau termenul de desemnare a câştigătorului.


Potrivit anunţului publicat ieri de Ministerul Transporturilor (MT), pentru persoanele fizice care participă în mod individual sunt necesare declaraţii fiscale din care să reiasă existenţa unui venit mediu anual (sau după caz o cifră de afaceri medie anuală) de minimum 20 milioane euro rezultat din activităţile de transport de marfă, în ultimii trei ani financiari încheiaţi. În mod similar, companiile trebuie să aibă individual sau cumulat cu firme afiliate aflate sub control o cifră de afaceri medie anuală rezultată din activităţile de transport de marfă în ultimii 3 ani financiari de cel puţin 20 milioane euro. Anterior, nivelul afacerilor trebuia să fie de cel puţin 100 milioane euro în ambele cazuri, pentru persoanele fizice acest rulaj trebuind să fie genereat din activitatea de transport marfă.

Noul anunţ prevede că investorii interesaţi trebuie să prezinte scrisori de bonitate bancară emise de o bancă cu rating acordat de către Standard&Poors sau Fitch de minim BB- sau de către Moody’s de minim Baa3 (corespunzătoare nivelului de "investment grade").

Licitaţia pentru privatizarea CFR Marfă porneşte de la 180 milioane de euro. Investitorilor li se cere şi o scurtă descriere a strategiei de dezvoltare a CFR Marfă pentru următorii 5 ani, incluzând propuneri privind dezvoltarea naţională şi regională, strategia operaţională, investiţiile estimate, sursele de finanţare ce vor fi folosite şi propunerea unei politici privind angajaţii companiei.

Noul calendar prevede că potenţialii cumpărători trebuie să depună documentele de participare cel mai târziu până la 23 mai, lista scurtă cu investitorii precalificaţi urmând să fie anunţată în aceeaşi zi.

Reamintim că niciunul dintre cei trei investitori care au depus documentaţia de participare nu s-a precalificat pentru etapa următoare în cadrul primei încercări a procesului de privatizare a CFR Marfă. În prima etapă, documentaţia de participare pentru precalificare a fost depusă de compania americană OmniTRAX, Grup Feroviar Român (GFR) şi asocierea dintre Transferoviar Grup (TFG) şi Donau-Finanz GmbH & Co KG Austria.

 Ponta: Fenechiu are două obiective, după care tragem linie

 Premierul Victor Ponta a declarat ieri că ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, are două obiective de îndeplinit, după care "se va trage linie''. "Obiectivul meu nu era să-l schimb pe domnul Fenechiu, obiectivul meu era să încerce şi procedura de privatizare a CFR Marfa şi să deblocheze Programul Operaţional Sectorial de Transport. Amândouă obiectivele sunt în derulare, când se termină tragem linie şi vedem dacă şi-a îndeplinit sau nu sarcinile", a subliniat Victor Ponta, după ce s-a întâlnit cu noii şefi ai Parchetelor. În opinia sa, nu se poate vorbi de un eşec al privatizării CFR Marfă, iar anularea licitaţiei nu este din vina Ministerului Transporturilor.

"Sper să nu fie până la capăt un eşec. Aseară (n.r. – miercuri) s-a anulat o procedură şi s-a pornit alta. Anularea de aseară nu a fost din cauza ministerului, ci din cauza faptului că cele trei companii, fiecare dintre ele avea lipsă un document şi atunci aveam varianta să o anulăm de tot şi să o lăsăm baltă sau să reluăm procedura în aşa fel încât să dăm timpul necesar, cred că maxim o săptămână, în care practic să se completeze ofertele depuse. Toate cele trei companii sunt companii serioase, sunt companii puternice, nu sunt companii fantomă, însă, probabil şi din cauza termenelor foarte scurte pe care le-am pus, avem acest dead-line al board-ului FMI, probabil că n-au reuşit la timp să aducă absolut toate documentele", a spus Ponta.

Băsescu vrea o agenţie cu drept de prim cumpărător al pământurilor

 Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, la conferinţa naţională a agricultorilor, referindu-se la problema vânzării de pământ către străini, că statul român are obligaţia de a înfiinţa o agenţie care să aibă dreptul de prim cumpărător atunci când proprietarii români doresc să-şi vândă pământul. "În mod categoric acest lucru ţine şi de Guvern, şi de proprietarii de pământ. Dacă tot ne place să spunem că nu ne vindem ţara, aş vrea să văd că românii nu-şi vând pământul. Este prima condiţie ca pământurile să nu fie vândute - să nu existe ofertă de vânzare", a spus Băsescu. El a arătat că, în acelaşi timp, nici statul nu poate sta indiferent la această problemă. "Categoric, statul are obligaţia să creeze o agenţie care să aibă dreptul de prim cumpărător atunci când proprietarii doresc să-şi vândă pâmântul. Este, cred eu, o soluţie care să prevină scăparea de sub control a producţiei agricole", a spus şeful statului. El a arătat că România trebuie să producă în primul rând pentru ea şi trebuie să-şi asigure nevoile de hrană ale populaţiei. "Nu ştiu câte autoturisme vom vinde peste 100 de ani, pe pieţele externe, dar ştiu sigur că, dacă va exista o marfă care se va vinde de acum în 1000 de ani, ea este hrana. Şi, după ce ne rezolvăm prioritatea acoperirii nevoii de alimente a polulaţiei României, trebuie să ne propunem să valorificăm potenţialul pe care România îl are prin export de hrană, dar nu neapărat grâu şi porumb", a menţionat Băsescu.

Au început concedierile la Oltchim

 Aproximativ 600 de angajaţi de la combinatul Oltchim au primit ieri preavizele pentru concedieri, a declarat liderul Sindicatului Victoria, Corneliu Cernev. "Azi au fost înmânate preavizele de plecare acasă pentru 600 de salariaţi de la Vâlcea, urmând ca probabil în zilele următoare şi cei de la Piteşti să primească aceste preavize. Este un moment neplăcut. Nu ştim care ar mai putea fi soluţiile dar până la urmă oamenii vor pleca acasă cu alocaţia de şomaj la care se va adăuga venitul de completare plus restanţe, tichete de masă şi alte salarii prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă în funcţie de cum va merge combinatul. Noi sperăm că situaţia combinatului se va îmbunătăţi în viitorul apropiat", a precizat Cernev.

În urmă cu o săptămână administratorul judiciar al Oltchim, Gheorghe Piperea, anunţa că vor fi disponibilizaţi 900 de salariaţi, 600 de la Vâlcea şi 300 de la Piteşti, dintr-o listă de 1.050 de persoane. Aceste persoane disponibilizate, mai spunea Piperea, vor primi drepturile băneşti conferite prin Ordonanţa 36.


Şefului Fiscului american, concediat pentru anchete pe criterii politice

 Preşedintele Barack Obama a anunţat concedierea şefului interimar al Fiscului american, o consecinţă a scandalului anchetelor pe criterii politice lansate de IRS (Internal Revenue Service, administraţia fiscală a Statelor Unite) împotriva grupurilor politice conservatoare. Obama a anunţat miercuri seara, la Casa Albă, într-o scurtă intervenţie, că secretarul Trezoreriei Jack Lew a cerut şi obţinut demisia directorului interimar al IRS, Steven Miller. "Am trecut în revistă raportul (inspectorului) de la Departamentul Trezoreriei, iar acţiunile scoase în evidenţă sunt de neiertat. De neiertat, iar cetăţenii americani au dreptul să fie furioşi. Eu sunt furios. Nu voi tolera acest tip de comportament în cadrul unei administraţii, oricare ar fi aceasta, în special la IRS", a afirmat Obama. "IRS trebuie să funcţioneze cu o integritate absolută", a insistat el.
 
Soros vinde acţiuni Apple şi a cumpără titluri Google

 Fondul de investiţii al miliardarului american George Soros şi-a redus în primul trimestru de aproape şase ori participaţia deţinută la Apple, în timp ce a cumpărat titluri la rivalul Google, potrivit Bloomberg. Soros Fund Management ş-a redus în primele trei luni pachetul de acţiuni Apple de la 157.176 la 26.800, titluri în valoare de 11,9 milioane de dolari la sfârşitul lunii martie, potrivit unui document transmis de fond bursei din Statele Unite. Cotaţia Apple a pierdut 17% în intervalul ianuarie-martie, în timp ce piaţa de capital americană a urcat cu 10%, ca urmare a semnalelor privind încetinirea vânzărilor iPhone. Fondul lui Soros a cumpărat în această perioadă acţiuni Google, iar participaţia în compania care deţine cel mai utilizat motor de căutare online şi sistemul de operare Android a crescut de peste două ori, de la 148.531 titluri la 337.271 titluri, cu o valoare de 267,9 milioane de dolari la sfârşitul lunii martie. Documente transmise bursei din SUA au arătat că şi alte fonduri importante de investiţii au procedat similar.

 


 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.