Economic

Romania, a treia creştere economică din UE în primul trimestru

Ziarul de Vrancea
15 mai 2013 729 vizualizări
Produsul intern brut în primul trimestru al acestui an a crescut, în termeni reali, cu 0,5% comparativ cu trimestrul IV din 2012, iar faţă de primele trei luni ale anului trecut s-a majorat cu 2,1% pe seria brută, a anunţat ieri Institutul Naţional de Statistică (INS).

Autorităţile estimează pentru acest an o creştere a PIB de 1,6%, uşor peste nivelul anticipat de Fondul Monetar Internaţional de 1,5%. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat recent că BNR nu şi-a modificat prognoza de creştere economică, dar că personal crede că dacă va fi un an agricol bun, PIB-ul va urca cu mai mult de 1,6%. INS a anunţat la începutul lunii aprilie o creştere estimată a economiei, pentru anul trecut, de 0,7% în termeni reali, mult peste ritmul anticipat anterior, de 0,3%, după apariţia unor informaţii noi şi schimbarea modului de calcul al unor indici, dar PIB nominal este acelaşi, de 587,4 miliarde lei.

UE a intrat în recesiune

Uniunea Europană (UE) a intrat în recesiune în primul timestru, cu o scădere a PIB de 0,1%, după un declin de 0,5% în ultimele trei luni ale anului trecut, în timp ce în zona euro contracţia a continuat pentru al şaselea trimestru consecutiv. Zona euro a înregistrat un declin 0,2% în ianuarie-martie, după o scădere de 0,6% în trimestrul al patrulea al anului anterior, potrivit datelor publicate, ieri, de Eurostat. Recesiunea zonei euro este cea mai lungă de la introducerea monedei europene, în 1999. Datele indică, însă, o îmbunătăţire a situaţiei economice, ritmul scăderii PIB încetinind atât în zona euro, cât şi în UE. Trei dintre cele mai mari economii din zona euro se află în recesiune, după ce doar Germania a reuşit să înregistreze creştere în primele trei luni ale acestui an. Economia Germaniei a avansat cu 0,1%, după o sădere de 0,7% în trimestrul al patrulea, în timp ce Franţa a intrat în recesiune, după al doilea trimestru consecutiv de contracţie cu 0,2%. Italia şi Spania se află, de asemenea, în recesiune, cu o scădere a PIB de 0,5% în primul trimestru în cazul ambelor ţări. Economia Italiei a înregistrat al şaptelea trimestru cosecutiv de contracţie, iar recesiunea este cea mai lungă începând cel puţin din 1970, an în care au început să fie înregistrate date trimestriale. Doar 20 dintre cele 27 de state UE au raportat date pentru primul trimestru. Dintre cele 20 de state, Belgia, Bulgaria, Germania, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, România, Slovacia şi Marea Britanie au înregistat creştere economică, iar Austria stagnare, în primul trimestru. Potrivit premierului Ponta, România se află pe locul trei în UE, după Letonia şi Lituania, în ceea ce priveşte rata de creştere.

Valoarea tichetului de masă, majorată la 9,35 lei

Valoarea nominală a tichetului de masă a fost majorată prin indexare de la 9 la 9,35 de lei, iar cea a tichetului de creşă a crescut de la 400 la 420 de lei, măsurile, aprobate printr-un ordin al ministrului Muncii, urmând să intre în vigoare odată cu publicarea lor în Monitorul Oficial.
Valoarea nominală indexată a unui tichet de masă se stabileşte, potrivit normelor metodologice de aplicare a Legii 142/1998, în funcţie de evoluţia indicelui preţurilor de consum înregistrat la mărfurile alimentare. Astfel, valoarea nominală a unui tichet de masă poate fi indexată, semestrial, cu indicele preţurilor de consum înregistrat la mărfurile alimentare, comunicat de Institutul Naţional de Statistică. Totodată, valoarea sumei lunare acordate sub formă de tichete de creşă poate fi indexată semestrial cu indicele inflaţiei comunicat de INS.

A început validarea dealerilor auto din Programul Rabla 2013

n termenul limită este 23 de mai

Sesiunea de depunere şi validare a dosarelor colectorilor şi dealerilor auto din Programul Rabla 2013 s-a deschis ieri, termenul pentru depunerea dosarelor la Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) fiind data de 23 mai 2013. Condiţiile de participare la Programul Rabla 2013, precum şi documentele pe care trebuie să le depună colectorii şi producătorii/dealerii auto pot fi găsite în Ghidul de finanţarea Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional, disponibil pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu (www.afm.ro). Lista producătorilor, importatorilor de autoturisme şi distribuitorilor autorizaţi să participe la Program, precum şi cea a operatorilor economici autorizaţi să desfăşoare activităţi de colectare şi tratare a vehiculelor scoase din uz (REMAT-uri) vor fi publicate pe site-ul AFM.
În acest an, Administraţia Fondului pentru Mediu va emite 20.000 de tichete pentru Programul Rabla, dintre care 17.000 pentru persoane fizice/juridice şi 3.000 de tichete pentru instituţiile publice. Valoarea unui tichet este de 6.500 de lei, faţă de 3.800 lei cât valora în 2012. Pe de altă parte, în cadrul programului deschis în acest an, se va utiliza un singur tichet valoric pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, faţă de trei tichete câte puteau fi utilizate în anii anteriori. Programul Rabla 2013 se va desfăşura într-o singură etapă, iar termenul limită în care tichetele vor fi acceptate la achiziţionarea unui nou autovehicul este 20 noiembrie.

Mari companii petroliere, anchetate pentru posibila manipulare a preţurilor

Autorităţile antitrust din Europa investighează mai multe companii, inclusiv trei dintre cei mai mari producători europeni de petrol, pentru o posibilă manipulare a cotaţiilor pe piaţa modială, care atinge 3.400 de miliarde de dolari pe an, potrivit Bloomberg. Royal Dutch Shell, BP, Statoil şi Platts au informat că sunt investigate, după ce Comisia Europeană a derulat raiduri în trei ţări în căutarea de dovezi. Manipularea cotaţiilor pe piaţa energiei poate cauza creşteri ale costurilor de producţie şi preţurilor la consumatori pentru toate bunurile şi serviciile. Ancheta, care vizează produse din petrol şi biocombustibili, subliniază lipsa de transparenţă a pieţei petroliere. În ultimul an, autorităţile de reglementare din diverse regini ale lumii au derulat anchete similare în alte sectoare, precum cel bancar, pentru manipularea indicelui LIBOR. Royal Bank of Scotland, UBS şi Barclays au primit amenzi de circa 2,5 miliarde de dolari, iar alte firme sunt încă investigate. "Comisia este îngrijorată că mai multe companii s-ar putea să fi colaborat în raportarea de preţuri distorsionate unei agenţii care publică date despre cotaţii, cu scopul de a manipula preţurile publicate pentru un număr de produse petroliere şi biocombustibili", se arată într-un comunicat al CE.

Excedent în jos la contul curent al balanţei de plăţi în T1

Contul curent al balanţei de plăţi s-a menţinut pe excedent la finele primului trimestru, cu 70 de milioane euro, sub nivelul din februarie, pe fondul creşterii deficitului comercial în martie, până la 552 milioane euro, potrivit datelor BNR. În primul trimestru al anului trecut, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 796 milioane euro. Excedentul balanţei de plăţi din primul trimestru s-a realizat pe fondul reducerii deficitului balanţei comerciale la jumătate faţă de perioada similară a anului trecut (cu 640 milioane euro), la 552 milioane euro şi al veniturilor (cu 347 milioane euro), la 321 milioane euro, şi al surplusului înregistrat de balanţa serviciilor (153 milioane euro, faţă de un deficit de 79 milioane euro).
Turismul a avut cea mai slabă evoluţie, fiind singurul domeniu în care deficitul a urcat faţă de soldul negativ de anul trecut din primele trei luni. Deficitul din turism s-a cifrat la 67 milioane euro, comparativ cu 63 milioane euro în martie 2012.

Tot mai puţini porci în ţara noastră

Efectivele de bovine, ovine, caprine şi păsări au crescut anul trecut, în timp ce numărul porcinelor a scăzut, potrivit datelor INS, care arată că România ocupă o poziţie fruntaşă în UE (locul 4) din punct de vedere al numărului de oi şi capre. Numărul total de bovine la 1 decembrie 2012 evidenţiază o creştere cu 1%, iar efectivul matcă (vaci pentru lapte, bivoliţe pentru reproducţie şi juninci pentru reproducţie) a rămăs aproape constant. În schimb, numărul total de porcine a scăzut cu 2,4%, dar efectivul matcă (scroafe de prăsilă) a crescut cu 4,8%. Totodată, numărul total de ovine şi caprine a crescut cu 3,4%, iar efectivul matcă (oi, mioare şi capre) a crescut cu 3,2% Numărul total al păsărilor a înregistrat o creştere cu 0,4%, iar numărul de păsări ouătoare adulte a crescut cu 0,5%.
La efectivele de bovine, România se află printre primele zece ţări ale Uniuniii Europene, după Franţa, Germania, Regatul Unit, Irlanda, Italia, Spania, Polonia, Olanda şi Belgia.


Statul va garanta creditele pentru cumpărarea terenurilor agricole

Statul garantează până la jumătate din valoarea creditelor pentru achiziţia de terenuri agricole, potrivit unei ordonanţe de urgenţă aprobate ieri de Guvern. Împrumutul va reprezenta cel mult 90% din valoarea suprafeţelor achiziţionate, restul de 10 % urmând să fie contribuţia proprie a beneficiarului. Diferenţa de garanţii necesare pentru acoperirea integrală a creditului şi a dobânzilor aferente va fi asigurată de către împrumutaţi cu terenurile achiziţionate şi/sau alte bunuri aflate în proprietate. Totodată, statul va garanta până la maxim 80% din valoarea creditelor acordate de instituţiile finanţatoare fermierilor pentru finanţarea investiţiilor în domeniul agricol şi al producţiei agricole. Garanţiile acoperă, după caz, până la maxim 80% din valoarea finanţării acordate de instituţiile finanţatoare, iar suma maximă este 2,5 milioane de euro.

Petrom: Pregătim Arpechim pentru a fi un centru de depozite

OMV Petrom pregăteşte rafinăria de la Arpechim pentru a fi un centru de depozite, dar conducerea companiei este deschisă negocierilor în cazul în care va exista un cumpărător pentru Oltchim cu o strategie care să îi permită să opereze Arpechim, a declarat ieri directorul general Executiv al companiei, Mariana Gheorghe. "Noi pregătim Arpechim pentru a fi un centru de depozite pentru Petrom. Avem depozite la rafinăria Petrobrazi, dar mai avem nevoie de depozite suplimentare atât pentru ţiţei cât şi pentru produse. Deocamdată, în acest moment, convertim o parte din spaţiul şi utilajele de acolo într-un parc de depozite care să ne permită desfăşurarea activităţii aşa cum o vedem noi până în anul 2021 şi dincolo, bineînţeles, pe de o parte. Pe de altă parte, am arătat autorităţilor deschiderea pentru situaţia în care există un cumpărător care are o strategie care să îi permită să opereze Arpechim, care este închis de 4-5 ani, din 2008. Deocamdată, pregătim această activitate, parcul de depozite", a explicat Mariana Gheorghe pentru Agerpres.
La finele lunii februarie 2013, Mariana Gheorghe a anunţat că Petrom va continua activitatea de conservare a rafinăriei Arpechim până când va obţine autorizarea de demolare, în condiţiile în care nu va exista niciun cumpărător. Ulterior, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a anunţat că a discutat cu conducerea companiei şi a primit asigurări că OMV Petrom îşi va corela strategia privind Arpechim cu cea de reorganizare a Oltchim.

Niciun investitor nu s-a precalificat pentru privatizarea CFR Marfă

Niciunul dintre cei trei investitori care au depus documentaţia de participare nu s-a precalificat pentru etapa următoare în cadrul procesului de privatizare a companiei CFR Marfă, în urma verificării şi analizării documentelor. Documentaţia de participare pentru precalificarea la privatizarea CFR Marfă a fost depusă de compania americană OmniTRAX, Grup Feroviar Român (GFR) şi asocierea dintre Transferoviar Grup (TFG) şi Donau-Finanz GmbH & Co KG Austria. Ieri a fost termenul pentru finalizarea verificării şi analizării documentelor de participare, precum şi pentru întocmirii listei investitorilor precalificaţi să participe, în continuare, la procesul de privatizare a CFR Marfă ("lista scurtă").
Termenul final pentru desemnarea ofertantului câştigător era 20 iunie 2013, conform angajamentelor stabilite cu Fondul Monetar Internaţional.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.