Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Oracle pregăteşte o mega investiţie în Romania

Ziarul de Vrancea
12 mai 2013 951 vizualizări
Producătorul de software vrea să investească în ţara noastră 100 milioane euro

Producătorul american de software Oracle investeate aproximativ 100 milioane euro în Romania, potrivit ministrului delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, Dan Şova. "Este o investiţie nouă de extindere a capacităţilor existente, a lui Oracle, care este la vreo 100 de milioane de euro", a spus Şova, la emisiunea "După 20 de ani", în contextul unei discuţii despre noi investiţii locale. Întrebat dacă investiţia Oracle este în Romania şi vizează call-centere, el a răspuns afirmativ. Grupul american a avut afaceri de 100 milioane euro în Romania în 2011, cele mai mari de pe plan local Premierul Victor Ponta şi ministrul pentru Societatea Informaţională, Dan Nica, s-au întalnit pe 22 aprilie la Palatul Victoria cu Safra Catz, co-preşedinte Oracle Corporation, şi cu Sorin Mandruţescu, directorul general Oracle Romania. Reprezentantul grupului american a afirmat, în cadrul întalnirii, că filiala locală a ajuns la 2.500 de angajaţi, iar Oracle va continua să îşi dezvolte prezenţa în Romania, potrivit datelor anunţate de Guvern. "Mai sunt discuţii cu investitori. Este investiţia mare a chinezilor la Turceni, care este de un miliard de euro. Este investiţia de un miliard de euro a OMV şi Exxon", a mai spus Şova. Întrebat dacă pe segmentul auto vor exista şi alte investiţii, pe langă cea anunţată recent de grupul german Daimler, ministrul a spus că este posibil, dar nu a oferit detalii. ale unei companii de soft, potrivit datelor ZF.

Taxa Robin Hood era iniţial pentru toată lumea

Suprataxarea veniturilor mari este subiect închis
Chiţoiu: S-a discutat în USL de suprataxarea tuturor celor care obţin venituri, inclusiv privaţii, dar nu s-a ajuns la o decizie

Vice-premierul şi ministrul de Finanţe, Daniel Chiţoiu, a admis, sambătă, că la sfarşitul lui 2012 în coaliţia de guvernare s-a discutat despre suprataxarea tuturor celor care obţin venituri, inclusiv privaţii, arătand că în USL nu s-a ajuns la o decizie şi că în acest moment subiectul este înschis. Întrebat dacă a avut la un moment dat în discuţie un proiect care privea suprataxarea nu doar a bugetarilor, ci şi a privaţilor, Chiţoiu a răspuns: "Da, am discutat". "La sfarşitul anului trecut s-a luat în discuţie acest lucru, dar de atunci nu am mai luat în discuţie şi nici nu am mai făcut calcule sau analize", a precizat Chiţoiu. Întrebat dacă s-a discutat pe varianta suprataxării celor din mediul privat, Chiţoiu a răspuns: "Da, dar atunci a fost în discuţie ca suprataxarea să fie pentru toţi care realizează venituri, dar nu s-a stabilit limita minimă la vremea respectivă. Era vorba de cifră brută sau cifră netă, peste 1.000 de Euro". Chiţoiu a precizat că în USL nu s-a ajuns la luarea unei decizii politice prin care toţi cei care obţin venituri să fie suprataxaţi. "Guvernul USL aplică programul de guvernare aprobat în Parlament. Toate politicile publice şi economice se iau prin decizie politică la nivelul USL. La nivelul USL nu s-a ajuns la o decize politică astfel încat să implementăm acest proiect", a spus Chiţoiu. El a precizat, răspunzand unei întrebări, că premierul Victor Ponta nu i-a cerut să reia discuţiile pe marginea acestui proiect de suprataxare, subliniind că subiectul este "deocamdată închis". "Nu am mai disucutat în USL. Deocamdată e un subiect închis. Nu s-a reluat nicio discuţie", a spus Chiţoiu. El le-a spus jurnaliştilor că deţin o informaţie falsă în acest sens. "Aveţi o informaţie falsă. Nu ştiu cine promovează această informaţia falsă", a spus Chiţoiu. Ministrul a fost întrebat de jurnalişti dacă pe masa sa s-ar afla un nou proiect referitor la suprataxare, care ar prevedea să fie impozitaţi nu doar bugetarii, ci şi cei din mediul privat. "Nu ştiu cine v-a dat informaţia, dar nu există niciun proiect pe masa mea în acest sens", a spus Chiţoiu.

Cel mai mare salariu din ministere e de 3.200 euro

Cel mai bine plătit angajat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne este un agent care a caştigat în luna martie un venit net de 13.835 lei (3.202 euro), adică de 2,6 ori mai mult decat ministrul, potrivit datelor publicate pe site-ul instituţiei. O analiză simplă a informaţiilor publicate (mai mult sau mai puţin la vedere) pe site-urile ministerelor arată că, în continuare, subordonaţii caştigă mai mult decat şefii, că din acest punct de vedere este mai bine să fii secretar general decat ministru şi că o lege pe care guvernul şi-a asumat-o în faţa FMI nu îşi produce efectele. Spre exemplu, datele publicate pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne arată că peste 100 de angajaţi din aparatul central al acestui minister au salariul mai mare decat al ministrului. Ministrul de la MAI a primit în luna martie 2013 un salariu net de 5.363 de lei, în timp ce secretarul general a primit 11.082 de lei.

Şova a stabilit cat plătim pe autostrada: 3 euro la o sută de kilometri

Pentru taxarea maşinilor care circulă pe autostrăzi există mai multe posibilităţi, precum varianta electronică cu telefonul mobil, printr-un cod de bare amplasat pe geam sau prin achiziţia unei viniete, afirmă ministrul delegat Dan Şova. "Sunt mai multe posibilităţi. O să fie şi taxă electronică, cu telefonul mobil, o să fie şi cu un cod de bare pe geam, cine circulă mai mult, eventual, o să fie şi cu posibilitatea să-ţi cumperi vinietă de la benzinărie şi să ţi-o pui în geam, o să fie mai multe mecanisme", a afirmat ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, Dan şova, la emisiunea "După 20 de ani". El a precizat că nu va fi utilizat sistemul cu bariere, care ar genera aglomeraţie şi nu este agreat de potenţialii investitori în construcţia de autostrăzi. Întrebat ce va presupune taxarea cu cod de bare, el a arătat că această formulă vizează achiziţia unui tip de vinietă amplasată pe geam. "Cand treci, camera de luat vederi îţi ia codul de bare şi îţi ia banii din cont automat", a adăugat ministrul. Şova a arătat că tronsoanele de autostradă Comarnic - Braşov şi Craiova - Piteşti, precum şi centura Sud a Bucureştiului, pe care autorităţile îşi propun să le construiască prin concesiune pană la alegerile din 2016, vor fi taxate după intrarea în exploatare. Referindu-se la cuantumul taxei, Şova a arătat că modelul financiar are la bază ideea de trei euro pe suta de kilometri. "În mod normal, noi ar trebui să dăm în concesiune, ca să scăpăm de cheltuielile de la buget, adică să-i dai omului să o exploateze, să ia taxa pe ea şi să o întreţină, să o reabiliteze, ar trebui să dăm toate autostrăzile. Acum, cand dăm centura Sud, vom da în concesiune de la Piteşti pană la Constanţa. Cei care construiesc centura Sud vor avea de la Piteşti pană la Constanţa în concesiune, să le întreţină, să le exploateze", a spus ministrul. Ministrul a mai afirmat că încheierea contractului cu compania americană Bechtel este "o chestiune de zile" şi că suma pe care o mai are de plătit statul roman "va fi o surpriză plăcută".Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine anunţase anterior că autorităţile încearcă, pană pe 30 aprilie, să ajungă la un acord cu Bechtel privind despăgubirile pe care le are de achitat statul, însă contractul va înceta oricum.

“ Recesiunea este bună pentru a exploata forţa de muncă ieftină”

Recesiunea economică este o perioadă excelentă pentru ca firmele nou înfiinţate să îşi crească profiturile şi să se dezvolte, deoarece forţa de muncă este ieftină, a transmis cabinetului britanic lordul Young, consilierul premierului pentru sectorul privat. Lordul Young de Graffham a transmis minştrilor, într-un raport, că salariile mici din timpul recesiunii fac mai uşoară obţinera de profituri mari. Afirmaţiile consilierului au atras critici dure din partea sindicatelor britanice, potrivit publicaţiei britanice The Observer, parte a Guardian Media Group. "Creşterea numărului de noi companii în ultimii ani arată că recesiunea poate fi o perioadă excelentă pentru înfiinţarea unei afaceri. Competitorii care eşuează permit companiilor conduse bine să se extindă şi să-şi majoreze cota de piaţă. Aspecte ale producţiei, precum locaţia sau forţa de muncă, pot fi mai ieftine şi de mai bună calitate, ceea ce înseamnă că randamentul investiţiei poate fi mai mare", spune Young, care în trecut a fost nevoit să demizioneze după ce minimalizat impactul recesiunii asupra populaţiei. Un purtător de cuvant al premierului a declarat că lordul Young nu a făcut decat să semnaleze o situaţie existentă, însă comentariile acestuia au fost descrise ca "îngrozitoare" de liderii de sindicate. Young a fost nevoit să demisioneze în 2010 din postul de consilier al premierului, după condamnarea amplă de către opinia publică a unor afirmaţii ale sale că votanţii o duc mai bine ca niciodată în timpul "-zisei recesiuni", ca urmare a dobanzilor foarte reduse.

Magiunul de Topoloveni va ajunge în Dubai

Magiunul de Topoloveni ar putea fi promovat în Dubai şi America de Nord printr-un nou proiect european caştigat de societatea Sonimpex Topoloveni, în comun cu un consorţiu de producători din Grecia, valoarea atribuită promovării produsului romanesc fiind de circa 500.000 de euro. "O altă surpriză plăcută pentru noi este că, în scurt timp, vor mai veni 500.000 de euro, tot pe un proiect european de promovare a magiunului de Topoloveni, realizat împreună cu grecii, dar pentru zona Americii de Nord şi Dubai, după ce Comisia Europeană a aprobat primul proiect pentru Romania, în valoare de peste 980.000 de euro partea noastră şi tot datorită magiunului de Topoloveni. Pe acest nou proiect, targetul este Dubai pentru că America este deja pervertită la nişte gusturi şi va fi foarte greu să-i conving de calitatea şi funcţionalitatea produsului nostru. Însă, în Dubai, există o tradiţionalitate şi un respect al calităţii produsului ca aliment funcţional, plus că sunt şi bani, de ce să nu o recunoaştem", a declarat, director general al companiei, Bibiana Stanciulov.  Valoarea totală a acestui program este de circa 2,5 milioane de euro, însă Romaniei, prin Sonimpex, îi revin doar 500.000 de euro, deoarece firma din Grecia are mai multe produse, precum branzeturi, vinuri şi măsline, iar perioada de derulare este de trei ani.

Dăianu spune care este treaba cu ASF

Autoritatea de Supraveghere Financiară are un rol esenţial, alături de Banca Naţională a Romaniei, în aplicarea regimului de reglementare şi supraveghere a pieţelor financiare, potrivit prim-vicepreşedintelui ASF, Daniel Dăianu. În opinia sa, criza a revelat abuzuri mari pe pieţele financiare, carenţe în activitatea actorilor de pe pieţe şi, de aceea, intenţionează să propună Consiliului ASF promovarea unui dialog prin înfiinţarea unor grupuri consultative: unul pentru climatul de afaceri şi altul pentru protecţia consumatorilor/investitorilor.  Daniel Dăianu vorbeşte despre aceste subiecte, dar şi despre salariile pe care le va plăti noua autoritate, despre restructurarea instituţiei şi despre rolul acesteia, într-un interviu acordat AGERPRES.

Se deschide poarta bursei pentru produsele agricole
 
Bursa Romană de Mărfuri ar putea încheia un protocol de colaborare cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru impulsionarea tranzacţionării produselor agricole, în contextul în care transferurile din această piaţă se derulează la niveluri scăzute, a declarat preşedintele BRM, Septimiu Stoica, la o prezentare a evoluţiilor bursiere din pieţele specializate. "Produsele agricole se tranzacţionează sporadic la BRM. Autorităţile, formate din miniştri ai Agriculturii, au anunţat la începutul mandatului, că vor să personalizeze o bursă agricolă. Dincolo de declaraţii, nu s-a întamplat nimic. Procesatorii deplang modul în care se derulează comerţul cu produsele agricole. Statul roman se plange de piaţa neagră din zona agricolă. Dacă, individual, actorii implicaţi nu au reuşit, înseamnă că ar trebui să lucreze împreună. Este un nou efort, avem discuţii cu conducerea Ministerului Agriculturii pentru semnarea unui protocol care să angajeze şi ministerul şi Guvernul", a afirmat Septimiu Stoica.  Oficialii BRM au adăugat că anumiţi indicatori, de tipul preţului, vor fi stabiliţi în funcţie de zona de provenienţă a produselor tranzacţionabile.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.