Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Economia va merge încă doi ani în ritm de melc

Ziarul de Vrancea
10 mai 2013 957 vizualizări
BERD anticipează pentru Romania o creştere economică de 2,2% din PIB în 2014 şi 1,4% în acest an

Economia Romaniei va creşte anul viitor cu 2,2% din PIB, după un avans de 1,4% în acest an, estimează Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), în contextul efectelor negative ale crizei din zona euro asupra regiuni Europei de Sud-Est, în special în privinţa exporturilor. BERD a confirmat prognoza de creştere economică a Romaniei pentru acest an la 1,4%. Creşterea economică a Romaniei ar trebui să se consolideze în acest an datorită unei "reveniri modeste" a cererii interne şi a încrederii, consideră analiştii BERD. Prognozele înaintate de Guvern, FMI şi Comisia Europeană privind creşterea economică a Romaniei pentru acest an sunt similare, de plus 1,6%. Pentru 2014, Comisia anticipează o evoluţie pozitivă de 2,2% din PIB, iar FMI o creştere de 2%. Economiştii BERD consideră că economiile din Europa de Sud-Est vor înregistra o creştere economică modestă în acest an, care va accelera în medie la 2,2% în 2014. "Măsurile de reformă în această regiune au fost ezitante şi limitate de situaţia economică dificilă. Regiunea rămane vulnerabilă la dificultăţile din zona euro, principala piaţă de export", se arată într-un raport publicat vineri de BERD. Banca a revizuit în scădere puternică prognoza de creştere economică medie pentru ţările în care activează, de la 3,1% la 2,2% în acest an, pe fondul încetinirii activităţii economice din Rusia, în timp ce riscurile generate de criza din zona euro par mai reduse. Deteriorarea situaţiei economice din ţări precum Polonia şi Turcia a contribuit de asemenea la revizuirea în sens negativ a mediei regionale, notează BERD. Economistul-şef al BERD, Erik Berglof, a comentat şi dezbaterea "creştere versus austeritate" din Europa. "Acest compromis nu este principala problemă în regiunea noastră. Responsabilitatea fiscală este desigur importantă, însă majoritatea ţărilor unde activăm au înregistart deja progrese importante în această privinţă în timpul crizei. Ceea ce este urgent este progresul în ceea ce priveşte reformele structurale", a explicat oficialul BERD. Banca estimează că economia Poloniei va creşte cu 1,2% în acest an, respectiv cu 2% în 2014. Pentru Ungaria, banca anticipează o contracţie de 0,8% din PIB pentru 2013, urmată de o creştere de 0,9% anul viitor. În Bulgaria, economia se va extinde cu 1% în acest an, rată care ar trebui să accelereze la 2,5% în 2014, se mai spune în raport.

Ce trebuie să facă patronii de IMM-uri ca să ia 200.000 de euro

statul a iniţiat o schemă de ajutoare pentru firmele mici şi mijlocii

Statul va acorda ajutoare de minimis de maxim 200.000 euro pentru IMM-urile care fac investiţii, pe o perioadă fiscală de trei ani, dacă aceste firme creează şi păstrează şapte locuri de muncă pe o perioadă de 3 ani de la realizarea investiţiei, în cazul sumelor peste 100.000 euro. Ajutoarele de minimis, totalizand 400 milioane lei (100 milioane euro), se vor acorda IMM-urilor pe o perioadă de trei ani fiscali consecutivi, ca fonduri nerambursabile, în cuantum de 100% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aprobate pentru finanţare. Ajutoarele trebuie să se încadreze într-un plafon maxim de 200.000 euro, echivalent în lei, respectiv 100.000 euro în cazul firmelor care au activitate în domeniul transportului rutier, potrivit unui proiect de hotărare de guvern. Schema pentru emiterea de acorduri pentru finanţare va fi derulată din acest an pană la 30 iunie 2014, cu posibilitatea prelungirii, iar plata ajutorului de minimis se efectuează în perioada 2014-2016, în limita bugetului anual alocat schemei. Autorităţile estimează că vor beneficia de aceste fonduri aproximativ 1.000 de IMM-uri. Firmele vor primi aceste ajutoare dacă se angajează că vor păstra angajaţii existenţi la data depunerii cererii de finanţare şi că vor crea, pană la finalizarea investiţiei, cinci locuri de muncă, pentru ajutoarele de maxim 100.000 euro, respectiv şapte locuri pentru sumele cuprinse între 100.000 şi 200.000 euro. Dintre acestea, cel puţin două, respectiv trei locuri de muncă trebuie să fie acordate unor persoane care nu au avut contract individual de muncă în ultimele trei luni. Firmele trebuie să menţină aceste posturi încă trei ani de la finalizarea investiţiei. În plus, IMM-urile trebuie să nu mai fi primit ajutoare de minimis pe o perioadă de 3 ani fiscali consecutivi (anul fiscal în curs şi 2 ani anteriori) sau, în cazul în care au beneficiat de acestea, suma să nu fi depăşit plafoanele menţionate. Acestea vor prezenta un plan de investiţii pentru care solicită finanţarea, cu evidenţierea cheltuielilor eligibile, precum şi un studiu tehnico-economic din care să rezulte viabilitatea proiectului de investiţii şi eficienţa economică a întreprinderii solicitante în următorii trei ani de la finalizarea investiţiei. IMM-urile trebuie să fie fără datorii la bugetul de stat şi să nu se afle în proceduri de executare silită, insolvenţă, faliment, reorganizare judiciară, dizolvare, închidere operaţională sau lichidare. Statul a mai acordat ajutoare de minimis pentru IMM-uri în cadrul unei scheme de 100 milioane euro pentru perioada 2007-2011, care a fost epuizată integral în 2010 prin aprobarea a 905 proiecte. Dintre acestea s-au realizat 821 de proiecte, beneficiind de ajutoare de 371,29 milioane lei din totalul disponibil de 397,17 milioane lei (100 milioane euro). Ajutoarele au fost date cu aceleaşi plafoane, de 100.000 euro, respectiv 200.000 euro, fără ca firmele să fie condiţionate atunci de crearea de locuri de muncă.

Rovinieta poate fi plătită prin SMS şi în reţeaua Vodafone

Şoferii vor putea plăti tariful de utilizare a reţelei de drumuri naţionale pentru o zi sau o săptămană prin intermediul serviciului de mesaje scurte (SMS) şi în reţeaua Vodafone, începand de luni, această opţiune fiind lansată în decembrie în reţeaua Orange. La achitarea tarifului de utilizare prin intermediul SMS, solicitantul (client cu abonament Vodafone sau client cartelă preplătiă) va transmite, prin SMS, la numărul 7500, numărul de înmatriculare al vehiculului, urmat de categoria rovinietei, corespunzătoare tipului vehiculului. Acesta va primi un SMS prin care va fi informat că rovinieta va fi emisă pentru datele furnizate şi cu privire la costul rovinietei şi la cel total al tranzacţiei. Ulterior, solicitantul va confirma emiterea rovinietei prin transmiterea, la acelaşi număr, a unui nou SMS cu textul "DA" şi va primi un SMS de confirmare a emiterii rovinietei, moment în care va fi tarifat cu suma corespunzătoare rovinietei alese. "Menţionăm faptul că în condiţiile în care utilizatorul nu cunoaşte sau nu este sigur de categoria rovinietei ce trebuie achiziţionată, are posibilitatea de a obţine această informaţie transmiţand la numărul 7500 în reţeaua Vodafone, prin SMS, textul INFO (tarif 5 eurocenţi/SMS trimis). Pentru informaţii şi detalii suplimentare privind achitarea tarifului de utilizare prin intermediul serviciului de mesaje scurte – SMS, este pus la dispoziţia clienţilor Vodafone numărul de telefon 1761 (număr cu tarif normal în reţeaua Vodafone), ce va putea fi apelat de luni pană joi în intervalul orar 08:30 - 16:30 şi vineri în intervalul orar 08:30 - 14:00", se arată într-un comunicat al CNADNR. Numarul de telefon 1761 este unic, atat pentru clienţii Vodafone, cat şi pentru clienţii Orange. Prin acest serviciu pot fi achiziţionate roviniete pentru o durată de o zi sau şapte zile. Potrivit CNADNR, costul asociat emiterii rovinietei cu o durată şapte zile este de 2,74 euro pentru un auturism şi de 5,4 euro pentru vehicule de transport marfă cu MTMA mai mică sau egală cu 3,5 tone.

Exporturile sunt în scădere uşoară

Exporturile au însumat în primele trei luni 50,8 miliarde lei (11,5 miliarde euro), cu 4,6% peste nivelul din primul trimestru din 2012, după ce au coborat cu aproape 1% în martie, la 17,5 miliarde lei (4 miliarde euro), iar importurile au scăzut de la începutul anului cu 1,1%, la 55,5 miliarde lei. În luna martie 2013, conform estimărilor preliminare ale Institutului Naţional de Statistică, exporturile FOB au însumat 17,57 miliarde lei (4 miliarde euro), iar importurile CIF au însumat 20,06 miliarde lei (4,57 miliarde euro). Comparativ cu luna martie 2012, exporturile au scăzut cu 0,9% la valori exprimate în lei (1,4% la valori exprimate în euro), iar importurile au scăzut cu 4,5% la valori exprimate în lei (5,0% la valori exprimate în euro). Faţă de luna februarie 2013, exporturile din luna martie 2013 au crescut cu 3,6% la valori exprimate in lei (3,4% la valori exprimate în euro), iar importurile au crescut cu 12,2% la valori exprimate în lei (12,1% la valori exprimate în euro). Deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) a fost în luna martie 2013 de 2,5 miliarde lei (567,6 milioane euro), mai mic cu 778,8 milioane lei (182,4 milioane euro) decat cel înregistrat în luna martie 2012. Exporturile FOB realizate în primul trimestru au fost de 50,85 miliarde lei (11,57 miliarde euro), iar importurile CIF au fost de 55,56 miliarde lei (12,65 miliarde euro). Comparativ cu trimestrul I 2012, exporturile au crescut cu 5,6% la valori exprimate în lei (4,6% la valori exprimate in euro), iar importurile au scăzut cu 0,1% la valori exprimate în lei (1,1% la valori exprimate in euro). Deficitul comercial FOB-CIF în trimestrul I 2013 a fost de 4,7 miliarde lei (1,07 miliarde euro), mai mic cu 2,77 miliarde lei (646,5 milioane euro) decat cel înregistrat în trimestrul I 2012. Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri în trimestrul I a fost de 36 miliarde lei (8,2 miliarde euro) la expedieri şi de 42,3 miliarde lei (9,6 miliarde euro) la introduceri, reprezentand 70,8% din total exporturi şi 76,2% din total importuri.

Apare primul smartphone cu ecran 3D

Amazon.com, cel mai mare retailer online la nivel mondial, se pregăteşte să se extindă în zona producţiei de gadget-uri dincolo de e-readere şi tablete prin dezvoltarea unei game largi de electronice de consum, printre care şi un smartphone cu ecran 3D, potrivit Wall Street Journal (WSJ). Printre produsele pregătite de Amazon se numără două smartphone-uri şi un dispozitiv pentru redarea de conţinut audio de pe internet, au declarat pentru WSJ surse apropiate companiei. Unul dintre smartphone-urile dezvoltate va avea specificaţii de top şi va putea reda imagini tri-dimensionale fără ochelari speciali, au afirmat sursele citate. Utilizand tehnologie care urmăreşte reacţiile retinei, imaginile redate de telefon vor părea că plutesc deasupra ecranului, tri-dimensionale din orice unghi. Navigarea prin meniuri şi conţinut va putea fi efectuată prin mişcarea ochilor, au continuat persoanele citate. Anterior, în presă au apărut informaţii privind intenţia Amazon de a dezvolta un smartphone şi un dispozitiv TV pentru vizionarea de filme şi conţinut de televiziune de pe internet. Sursele citate vineri de WSJ susţin însă că cele două produse fac parte dintr-un proiect mai ambiţios al Amazon, care intenţionează să lanseze patru gadget-uri dezvoltate în laboratorul companiei din California. Compania speră să înceapă lansarea noilor dispozitive în următoarele luni, însă sursele au avertizat că proiectele ar putea eşua din raţiuni financiare sau de performanţă. Contactat de WSJ, un reprezentant al Amazon a refuzat să comenteze informaţiile.

YouTube lansează canalele cu abonament

YouTube, site-ul de conţinut video deţinut de Google, a lansat proiectul canalelor plătite, pe bază de abonament, care oferă clienţilor, contra cost, conţinut de film şi televiziune în regim profesionist, în concurenţă cu servicii precum Netflix, transmite Bloomberg. În faza iniţială, serviciile plătite vor fi disponibile în regim limitat, cu 30 de canale partenere, variind de la "Sesame Street" la "Ultimate Fighting Championship", la un preţ de aproximativ 2,99 dolari pe lună pentru un canal, a anunţat YouTube într-o conferinţă. YouTube va găzdui serviciile oferite de distribuitori, model care presupune costuri mai reduse comparativ cu Netflix, care cumpără licenţe de la producătorii de conţinut. Serviciul video al Google va reuşi astfel să evite riscurile presupuse de crearea de conţinut, îmbogăţind totodată oferta disponibilă clienţilor. Primele 30 de canale plătite disponibile pe YouTube fac parte dintr-un program pilot, a declarat în conferinţă Malik Ducard, director în cadrul companiei. "Acesta este numai începutul", a afirmat el.

Inflaţia a sărit déjà de 5%

Preţurile de consum ale populaţiei au crescut în luna aprilie cu doar 0,11%, cu scumpiri la tutun, cartofi şi citrice, dar rata anuală a inflaţiei a urcat de la 5,25% în martie la 5,29% în aprilie, avand în vedere că preţurile au avansat nesemnificativ în luna aprilie 2012, potrivit datelor INS Creşterea medie a preţurilor pe total, în ultimele 12 luni (mai 2012 - aprilie 2013) faţă de precedentele 12 luni (mai 2011 - aprilie 2012), determinată pe baza IPC este 4,4%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 4,1%. În luna aprilie 2013, faţă de luna anterioară, preţurile mărfurilor alimentare au rămas relativ stabile, în timp ce preţurile mărfurilor nealimentare şi tarifele serviciilor au crescut cu 0,2% şi respectiv cu 0,1%.

Consumul de electricitate a scăzut cu 4,5%

Consumul final de electricitate a scăzut în primul trimestru cu 4,5% faţă de perioada corespunzătoare din 2012, la 13,1 miliarde KWh, iar resursele de energie electrică s-au redus cu 3,9%, la 15,7 miliarde KWh, potrivit datelor INS. În perioada analizată, iluminatul public a înregistrat o scădere cu 9,5%, iar consumul populaţiei s-a diminuat cu 1,7%, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS). Scăderea resursei de energie electrică a fost cauzată în principal de reducerea producţiei cu 2,5%. Astfel, producţia din termocentrale a scăzut cu 18,4%, la 7,8 miliarde KWh, iar cea din centralele nuclearo-electrice cu 2,4%, la 30,17 miliarde KWh. Creştere a raportat producţia din hidrocentrale, cu 28,4%, la 33,7 miliarde KWh, şi cea din centralele electrice eoliene, cu 699,4 milioane KWh, la 1,34 miliarde KWh. Exportul de energie electrică s-a redus în ianuarie-martie cu 4,8%, la 335,9 milioane KWh. Consumul propriu tehnologic în reţele şi staţii a fost de 2,28 miliarde KWh, cu 0,1% mai mare.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.