Economic

Regele legumelor a fost arestat

Ziarul de Vrancea
22 apr 2013 1800 vizualizări
Patronul Yuksek International Fruct SRL a oferit 40.000 de euro mită unui înalt funcţionar ANAF

Patronul unei firme din judeţul Ilfov care importă legume şi fructe a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, de judecătorii Tribunalului Bucureşti, după ce a vrut să îi dea 40.000 de euro mită unui înalt funcţionar de la ANAF pentru a muşamaliza un control fiscal. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au reţinut pe Şahin Yuksek, asociat unic al firmei Yuksek International Fruct SRL, în 20 aprilie, pentru dare de mită şi instigare la dare de mită. În aceeaşi zi, Tribunalul Bucureşti a decis să-l aresteze preventiv pentru 29 de zile pe administratorul Yuksek International Fruct SRL, se arată într-un comunicat de presă de luni al DNA. Potrivit procurorilor, la 19 aprilie, şahin Yuksek a oferit 40.000 de euro, prin intermediar, unui înalt funcţionar din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), în schimbul denaturării rezultatului unui control efectuat de organele fiscale la firma sa. Angajatul ANAF a refuzat banii oferiţi de şahin Yuksek, însă acesta a revenit, în aceeaşi zi, oferindu-i personal 30.000 de euro. Patronul firmei Yuksek International Fruct SRL a fost denunţat de înaltul funcţionar ANAF la Direcţia Naţională Anticorupţie, care a început cercetările în cazul cetăţeanului turc pentru dare de mită şi instigare la dare de mită, acuzaţii care i-au fost aduse la cunoştinţă sambătă.

Guvernul a pus deoparte 400 milioane lei pentru despăgubirile la taxa auto

Vicepremierul Daniel Chiţoiu a declarat, ieri, că bugetul Fondului de Mediu pentru 2013 include suma de 400 de milioane de lei pentru despăgubirea persoanelor care au plătit taxa de primă înmatriculare şi că Romania trebuie să aplice decizia Curţii Europene de Justiţie pe această temă. "Sumele pentru despăgubiri referitor la taxa auto sunt prevăzute în bugetul fondului de mediu. Noi avem prevăzut în acest an o sumă de aproape 400 de milioane de lei pentru despăgubiri tuturor celor care au plătit taxa de primă înmatriculare. Într-adevăr, trebuie să aplicăm decizia Curţii Europene de Justiţie", a spus Chiţoiu. Săptămana trecută, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a dat dreptate unei sibience care a dat în judecată autorităţile romane, cerand ca, la restituirea taxei de poluare, să primească şi o dobandă calculată pentru perioada începand cu plata respectivei taxe. Mariana Irimie - care, pentru un autoturism înmatriculat pentru prima dată în Germania, a plătit taxa de poluare prevăzută de OUG 50/2008 - este în proces cu Administraţia Finanţelor Publice Sibiu şi Administraţia Fondului pentru Mediu, cauza fiind legată de suma care trebuie să îi fie restituită. Sibianca a cerut ca să primească şi dobandă începand de la data plăţii taxei şi pană la cea a restituirii sale efective. Dobanda este de circa 9.500 de lei, iar taxa plătită în 2008 a fost de 6.700 lei. Avocatul persoanei respective, Dragoş Tarşia, a declarat că după decizia instanţei mulţi dintre cei care vor cere plata dobanzii vor primi sume mai mari chiar decat taxele de poluare plătite. "Această decizie are o importanţă majoră, întrucat obligă statul să restituie nu atat suma prelevată sub titlul de taxă de poluare, cat şi dobanda aferentă în materie fiscală, calculată de la data perceperii acestei taxe şi nu de la data cererii de restituire, cum prevedea, pană ieri (joi - n.r) articolul 124 din Codul de procedură fiscală. Sunt multe cazuri în care dobanda va întrece taxa. Pentru toate taxele prelevate în perioada 2007-2009, dobanda este de peste sută la sută din cuantumul taxei'', a afirmat vineri Dragoş Tarşia. El se aşteaptă la o nouă "avalanşă de procese", de data aceasta vizand dobanda. Peste 300.000 de proprietari de maşini au caştigat procesele pentru restituirea taxei de poluare, considerată ilegală de către instanţe.

Ruşanu, favorit pentru şefia Autorităţii de Supraveghere

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, ieri, răspunzand unei întrebări, că PNL îl va susţine pe deputatul liberal Dan Radu Ruşanu pentru funcţia de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Întrebat dacă în USL s-a luat o decizie privind împărţirea funcţiilor în cadrul Autorităţii pentru Supraveghere Financiară, stabilind algoritmul şi cate funcţii revin PSD, cate PNL, Antonescu a răspuns: "Nu, nu cred (...)". Întrebat dacă PNL îl va susţine pe Dan Radu Ruşanu pentru funcţia de preşedinte al acestei autorităţi, Antonescu a răspuns afirmativ.

Barroso: Politica austerităţii nu mai are susţinere

Politica austerităţii urmată de Uniunea Europeană (UE) în ultimii ani nu mai are susţinere, iar UE ar trebui să pună un accent mai mare pe stimularea creşterii economcie pe termen scurt şi mai puţin pe reducerea cheltuielilor guvernamentale, a declarat preşedintele CE, José Manuel Barroso. Austeritatea implementată de ţările UE în ultimii ani nu mai are susţinerea politică şi socială necesară pentru a funcţiona, a declarat, într-un discurs susţinut luni, preşedintele CE, citat de Wall Street Journal. Comentariile lui Barosso sunt ultimele dintr-o serie de declaraţii ale unor oficiali, care sugerează că se produce o schimbare la nivelul politicii economice europene. FMI a recomandat, săptămana trecută, blocului comunitar să relaxeze măsurile de austeritate. Mai multe state din afara UE au transmis apeluri similare, susţinand că reducerile de cheltuieli din Europa trag în jos economia mondială. "Cred că această politică este fundamental corectă, dar şi-a atins limitele. Pentru a avea succes, o politică trebuie să fie bine planificată, dar trebuie să aibă şi o minimă susţinere politică şi socială", a spus Barroso. Susţinerea politică pentru austeritate la nivelul UE este tot mai redusă, notează Wall Street Journal. Economia zonei euro s-a contractat în ultimele cinci trimestre. Măsurile de austeritate implementate de guverne au contribuit la declinul cheltuielilor de consum ale populaţiei şi companiilor, iar şomajul din zona euro se află la nivelul record de 12%.

Ford a început producţia EcoBoost de 1,5 litri la Craiova

Ford Romania a început luni producţia de serie a noului motor EcoBoost de 1,5 litri la uzina din Craiova, propulsor care va fi livrat mai întai pe piaţa chineză. Motorul ecoBoost de 1,5 litri este al doilea motor construit la uzina de motoare din Craiova, în care Ford a investit peste 230 milioane euro, precedentul fiind EcoBoost de 1 litru, lansat în producţie acum un an. Ford estimează că EcoBoost de 1,5 litri şi EcoBoost de 1 litru vor genera ponderi similare în totalul producţiei din acest an. Noul motor va fi livrat mai întai pe piaţa chineză pe noul Ford Mondeo şi ulterior va echipa modelul Fusion în America de Nord în cursul acestui an, respectiv noul Mondeo în Europa. Uzina de motoare de la Craiova are în prezent aproximativ 1.000 de angajaţi, care lucrează în două şi trei schimburi. Constructorul auto american produce la Craiova şi autovehiculul B-Max. Reprezentanţii companiei nu au avansat estimări legate de nivelul producţiei de motoare şi de maşini din acest an la uzina din Craiova, precizand că aceasta va fi influentaţată de evoluţia cererii.

Grecia deschide porţile UE pentru ruşI, chinezi şI arabi

Grecia va acorda drept de rezidenţă străinilor care investesc peste 250.000 de euro în achiziţia sau închirierea unei proprietăţi, parte a unui plan de revigorare a sectorului imobiliar şi de a încuraja turismul, potrivit AFP. Măsura, aprobată săptămana trecută de parlament, a fost susţinută puternic de companiile din sectorul imobiliar, ca urmare a cererii din străinătate, mai ales din China, Rusia şi ţări arabe. Astfel de procedee sunt deja în vigoare în state europene precum Ungaria, Portugalia şi Spania. Investitorii în piaţa imobiliară din Grecia vor putea scăpa de procesul birocratic foarte dificil al obţinerii dreptului de intrare şi şedere în zona Schengen, notează AFP. Permisul va fi acordat de Atena pentru 5 ani cu posibilitatea de a fi reînnoit. Posesorul va avea dreptul de a călători liber şi de a sta pană la 3 luni în zona Schengen, însă nu va avea şi dreptul de a munci. Piaţa imobiliară elenă a scăzut puternic în contextul crizei economice severe prin care trece ţara.

Orange a lansat un serviciu de stocare a informaţiilor

Orange Romania a lansat, ieri, un serviciu care le va permite clienţilor persoane fizice să stocheze imagini, videoclipuri, melodii, fişiere, dar şi contactele sau calendarul de întalniri. Denumit Orange Cloud, serviciul este disponibil pentru clienţii cu abonamente Cangur, Colibri sau Panteră, care pot solicita activarea fără costuri suplimentare. În funcţie de abonament, clienţii operatorului vor primi pană la 10 GB spaţiu de stocare şi trafic nelimitat în Orange Cloud pentru numărul pe care a fost activat serviciul. "Cei care doresc să beneficieze de un spaţiu de stocare mai mare, cat şi cei care nu au un abonament Cangur, Colibri sau Panteră, pot alege una din opţiunile de 10 GB, 50 GB sau 150 GB pentru 1,5 euro, 5 euro, respectiv 15 euro (TVA inclus) pe lună ce pot fi activate în magazinele Orange, la numărul 408 sau online, din contul Orange", au anunţat reprezentanţii companiei, într-o conferinţă. Orange Cloud permite trimiterea fişierelor video sau fotografiilor către prieteni sau cunoştinţe direct din Orange Cloud prin intermediul reţelelor de socializare Facebook şi Twitter sau prin YouTube.







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
, acum 3992 zile, 5 ore, 32 minute, 57 secunde
Randurile pt.dl.Emy sunt ale subsemnatului.
, acum 3992 zile, 5 ore, 40 minute, 7 secunde
domnule Emy, Nu am intrat pe aici ca sa fac polemica. Insa, ca sa va raspund, ar trebui sa va spun ca: 1. Nu este nevoie de explicatii prea multe, pentru ca, spre deosebire de altii, unii citeste integral
emy, acum 3992 zile, 4 ore, 11 minute, 21 secunde
vezi ca ai inteles gresit tot. 1. sunt asaltati pentru ca nu au cui sa vanda.... la 50kg nu se uita vre-un retailer la tine decat daca le dai gratis. 2. Carefour nu va sta sa negocieze la negru, va citeste integral
, acum 3992 zile, 9 ore, 26 minute, 14 secunde
Asta e regele legumelor din Romania?! Mai fratilor, noi avem legume de se strica pe camp din vara pana-n toamna: la Garoafa, Bizighesti, Ramnic-Buzau, Oltenia si cate si mai cate zone legumicole avem citeste integral
emy, acum 3992 zile, 6 ore, 53 minute, 31 secunde
nu prietene, ca si tine taranul roman nu intelege ce e aia economie si nici nu vrea sa asculte pe unu care vrea sa-i invete... si pentru tine si alti cititori voi explica in termeni cat mai simpli de citeste integral
ceatateanu", acum 3992 zile, 12 ore, 40 minute, 24 secunde
Daca mai prind vre-o doi din astia poate mai scapam de datorii.Vom manca fructe si legume neiradiate ca de aceea raportul de construire a scolilor fata de biserici este 1/5,DUPA1989.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.