Economic

Romanii au împanzit vasele de croazieră

Ziarul de Vrancea
22 apr 2013 1692 vizualizări
Circa 4.000 de romani lucrează pe navele de croazieră, de la dansatoare la căpitan

Circa 4.000 de romani lucrează pe navele de croazieră maritimă din întreaga lume, atraşi de salariile care depăşesc 1.000 de dolari pe lună, şi ocupă poziţii de la dansatori şi acrobaţi, ospătari sau şefi de restaurante, pană la căpitan de vas. "Se poate estima la circa 4.000 de persoane numărul total de romani care lucrează pe vasele de croazieră. Ei ocupă diverse posturi, printre care căpitan pe vasul Azamara, director Head Office Miami la food-beverage pe vasele Celebrity Cruises, ofiţeri, organizatori de spectacole, dealeri în cazinouri, şefi de restaurante, muzicieni, vanzători în magazine, dansatori şi acrobaţi, ospătari etc.", a declarat Nicolae Demetriade, preşedintele agenţiei de turism World Travel, care reprezintă în Romania şi Republica Moldova grupul de companii Royal Caribbean, Celebrity Cruises şi Azamara, care este al doilea grup modial de croazieră, ca mărime a flotei, şi care deţine cele mai mari două vase de croazieră din lume, Oasis of the Seas şi Allure of the Seas. De altfel, pe cele două mari vase lucrează 50, respectiv 62 de romani. În total, doar pe navele Royal Carribean îşi caştigă existenţa aproximativ 900 de romani. Şi pe navele companiei MSC Cruises au locuri de muncă aproximativ 600 de romani, potrivit lui Sorin Văduvoiu, directorul general al agenţiei Perfect Tour, agent în Romania al liniilor MSC Cruises şi Norwegian Cruise Line. Pornind de la minim 1.000 de dolari pe lună, se ajunge la 4-5.000 de dolari în posturile de răspundere şi la sume şi mai mari în cazul poziţiilor importante din conducerea companiilor. Ca să ajungă pe o navă de croazieră, romanii trec mai intai pe la firme specializate din ţară, dar sunt şi unii care trimit CV-urile direct companiilor de croaziere. "Romanii care ajung pe vasele de croazieră nu au salarii foarte mari şi muncesc destul de mult, dar au condiţii civilizate de muncă şi odihnă, văd lumea în porturile unde acostează navele şi pot să economisească banii pe care îi caştigă, avand asigurate masa şi cazarea în condiţii foarte bune. Printre ţările care dau cei mai mulţi angajaţi pe navele de croazieră se numără şi Filipine, Nepal, Serbia, Portugalia, Thailanda, Costa Rica şi Bulgaria", a mai spus Demetriade. Potrivit reprezentanţilor Perfect Tour, croazierele sunt produsul turistic cu cea mai mare rată de creştere în ultimii trei ani, urcand rapid în preferinţele de vacanţă ale romanilor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.