Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Bugetarii vor primi lefurile mai repede

Ziarul de Vrancea
16 apr 2013 993 vizualizări
Angajaţii din sectorul public vor primi salariile aferente lunii aprilie 2013 pană la sfarşitul acestei luni, nu în prima parte a lunii mai, cum ar trebui în mod normal, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă aflat pe agenda şedinţei de ieri a Guvernului

Astfel, bugetarii care ar trebui să încaseze salariile în intervalul 5-10 mai 2013 vor primi banii pană la sfarşitul lunii aprilie 2013. Informaţia a fost confirmată de premierul Victor Ponta, care a precizat că Guvernul va aproba această ordonanţă care asigură bugetarilor bani pentru cumpărăturile de Paşti, iar "celor mai norocoşi" le asigură şi fonduri pentru deplasări turistice. "Vreau să confirm că Ministerul de Finanţe şi ministrul delegat pentru Buget au găsit soluţia juridică pentru ca salariile bugetarilor, care trebuiau achitate exact în perioada de Paşte, 1-10 mai, să fie achitate pană pe 30 aprilie. Sper ca oamenii, în felul acesta, să poată avea resursele necesare pentru cumpărăturile de Paşte şi aceia care sunt mai norocoşi să cheltuie banii în facilităţile turistice. E o categorie redusă, din păcate, raportat la ansamblul populaţiei, însă un psrijin pentru zona de turism este oricand binevenit", a spus Ponta. În urmă cu o lună, Guvernul a decis ca zilele de 2 şi 3 mai 2013 să fie declarate drept zile libere pentru salariaţii din sectorul public, pentru ca ziua de 1 Mai să fie legată de Sărbătoarea de Paşte, din 5 mai. Vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), Dragoş Răducan, a declarat însă, că zilele libere acordate de stat pe 2 şi 3 mai nu îi vor determina pe romani să stea în staţiunile din ţară 5-6 zile, astfel că nu se va înregistra nicio creştere a turismului intern.

Vodafone concediază în Germania şi mută operaţiuni în Romania

Grupul britanic Vodafone va desfiinţa 500 de locuri de muncă la divizia din Germania, urmand să transfere părţi ale principalelor operaţiuni regionale în Romania şi operaţiuni de IT în India, potrivit unui document intern transmis angajaţilor germani, scrie Bloomberg. Scrisoarea către angajaţi, semnată de directorul general al Vodafone Germania, Jens Schulte-Bockum, nu menţionează numărul de posturi care urmează să fie transferate în Romania şi în India. "Presiunea comercială creşte", iar reglementarea la nivelul industriei "este ostilă investiţiilor de ani buni", a scris Schulte-Bockum. De asemenea, Vodafone va reduce salariile entry-level şi va înfiinţa un centru de servicii pentru clienţi, a adăugat şeful Vodafone Germania. Vodafone Romania este al doilea operator local de telefonie mobilă, cu 8,122 milioane de clienţi la finele anului 2012. Vodafone a extins recent activitatea centrului tehnic de la Bucureşti, acesta monitorizand, de la 1 aprilie, incidentele de reţea pentru serviciile de voce şi date furnizate de reţelele grupului britanic din şapte ţări din Europa, inclusiv Romania. Centrul, denumit Danubius Network Operations Center, şi-a început activitatea în iulie 2011, cand a început monitorizarea operaţiunilor reţelelor Vodafone din Italia şi Romania, urmate de subsidiarele din Grecia şi Germania. De la 1 aprilie, activitatea Danubius, unde lucrează peste 250 de ingineri, include şi reţele Vodafone din Olanda, Cehia şi Albania.

Şantajul cu Marocul a dat roade
Ce au caştigat salariaţii Dacia în urma negocierilor

Negocierile dintre conducerea constructorului auto Dacia şi Sindicatul Autoturisme Dacia s-au încheiat marţi, fiind agreate o creştere a "masei salariale" cu 6% şi o primă de rezultat pentru toţi angajaţii, pentru rezultatul anului 2012, de 1.680 lei brut. Săptămana trecută oficialii uzinei au ameninţat că în cazul în care salariaţii vor cere drepturi prea mari există posibilitatea ca o parte din producţie să fie mutată în Maroc. "În cadrul şedinţei finale de negociere, părţile au convenit creşteri salariale, care vor fi acordate din luna mai şi care pentru perimetrul platformei reprezintă o creştere a masei salariale cu 6%.În plus, toţi angajaţii vor primi o primă pentru rezultatul anului 2012, în valoare de 1.680 lei brut, care va fi acordată, de asemenea, în luna mai 2013", se spune într-un comunicat transmis de Dacia. Potrivit datelor Dacia, salariile au înregistrat o creştere generală de 220 lei pentru angajaţii care ocupă postul de operator. Totodată, a fost stabilită o creştere generală de 110 lei plus un avans individual de 5% pentru personalul TESA cu şi fără responsabilitate de management. În cazul managerilor şi managerilor de top majorare individuală este de 6%. Negocierile au început în data de 20 februarie, pană în prezent avand loc mai multe şedinţe. Reprezentanţii constructorului auto au anunţat la 8 aprilie că solicitarea sindicatului Dacia echivalează cu o majorare a veniturilor de circa 40% şi este "complet nerealistă", punand în pericol competitivitatea companiei şi locurile de muncă. Conducerea Dacia a propus atunci sindicatului ca noul Contract Colectiv de Muncă pentru acest an să prevadă creşteri generale de 90 lei pentru operatori şi personalul tehnic, economic, ştiinţific şi administrativ (TESA) nivelurile 5-7, din ianuarie 2013, urmand ca din luna mai să existe o majore de 85 lei pentru operatori, o creştere individuală de 4% pentru TESA nivelurile 5-7 şi de 6% pentru TESA nivelurile 8-10. Totodată, managementul a propus o primă de rezultat de 900 lei pentru anul trecut, potrivit unui comunicat transmis de companie. O parte a angajaţilor uzinei Dacia din Mioveni au oprit activitatea pe 20 şi 21 martie, nemultumiţi că nu a fost semnat contractul colectiv de muncă şi că revendicările salariale cerute de ei nu au fost incluse în document.

Ponta îi cere lui Fenechiu să rezolve rapid problema şefilor de la CFR

Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu, să rezolve rapid problema managementului privat la compania CFR şi să asigure o "transparenţă totală" în acest sens faţă de creditorii internaţionali. "Vă rog foarte rapid să rezolvaţi situaţia de la CFR Infrastructură: management privat, performant şi transparenţă totală faţă de creditorii noştri internaţionali. Aveţi cateva zile, vă rog să le folosim la maximum", i-a spus Ponta ministrului Transporturilor, în şedinţa de guvern. Adunarea Generală a Acţionarilor CFR a numit deja un nou Consiliu de Administraţie, din care fac parte Sorin Mîndruţescu (CEO Oracle Romania), Peter Weiss (fost şef la Bancpost şi RBS Romania) şi George Micu (fost director general al CFR Marfă), alături de Florian Raimund Kubinschi şi Enache Jiru, administratori şi în fostul CA. Fosta conducere a CFR SA a transmis anterior un comunicat în care anunţa că Ministerul Transporturilor a respins planul de administrare propus de CA, ceea ce duce la încetarea mandatului administratorilor, şi a acuzat factorul politic că este "disperat" să nu piardă controlul unei companii de stat şi a finanţărilor europene. Din fostul CA mai făceau parte, în afară de Sophocleous şi cei doi care au rămas, Lucian Isar (preşedinte) şi Dănuţ-Leonard Sandu.

Carrefour şi-a făcut hipermarket online

Carrefour Romania a deschis un hipermarket online, aflat momentan în varianta beta, de unde clienţii îşi pot face cumpărăturile, cu livrare la domiciliu, serviciul fiind disponibil pentru Bucureşti şi zona limitrofă. Potrivit datelor de pe carrefour-online.ro, comanda minimă pentru livrarea la domiciliu este de 150 lei, iar taxa de transport este de 15 lei indiferent de adresa de livrare. Bonul fiscal va fi eliberat pentru fiecare comandă în parte şi va însoţi produsele livrate. Comenzile pot fi realizate 24 de ore din 24, 7 zile din 7, iar livrările se fac de luni pană vineri între orele 14:00-22:00 şi sambătă între orele 10:00 şi 15:00. Zonele de livrare sunt Bucureşti şi următoarele zone limitrofe: Buftea, Buciumeni, Otopeni, Baloteşti, Berceni, Bragadiru, Chiajna, Dudu, Roşu, Chitila, Rudeni, Ciorogarla, Clinceni, Olteni, Corbeanca, Ostratu, Petreşti, Cornetu, Dobroeşti, Fundeni, Domneşti, Dragomireşti Deal şi Vale, Glina, Căţelu, Manolache, Jilava, Măgurele, Alunişu, Varteju, Mogoşoaia, Pantelimon, Popeşti-Leordeni, ştefănestii de Jos, Tunari, Dimieni, Voluntari, Pipera, Darvari şi Buda. Magazinul cuprinde peste 7.000 de produse.

Deputaţii sunt blanzi cu primăriile cu datorii

Camera Deputaţilor a adoptat, ieri, o modificare la OUG 3/2013 privind reducerea arieratelor, astfel încat unităţile administrativ-teritoriale pot contracta pană la 15 mai 2013 de la Finanţe împrumuturi din vărsăminte din privatizare, pentru achitarea arieratelor, cu termen de rambursare de 5 ani. Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, Ordonanţa de urgenţă 3/2013 privind reducerea arieratelor, care prevedea că ordonatorii de credite ai bugetelor locale care înregistrau arierate la 31 ianuarie 2013 sunt obligaţi să diminueze volumul acestora cu cel puţin 85% pană la 31 martie. Deputaţii au adoptat această ordonanţă cu 289 de voturi "pentru", 49 de voturi "împotrivă" şi 7 abţineri, iar Camera Deputaţilor este decizională. Deputaţii au modificat prevederile ordonanţei, stabilind că unităţile administrativ-teritoriale pot contracta de la Ministerul Finanţelor Publice, pană în 15 mai 2013, împrumuturi din vărsăminte din privatizare pentru achitarea arieratelor către furnizorii de bunuri, servicii şi lucrări înregistrate la data de 31 ianuarie şi neachitate pană în prezent, cu termen de rambursare de cinci ani în limita sumei de 680 de milioane de lei.

Sechestru uriaş pe activele băncii Nomura

Procurorii din Siena au pus sechestru pe active de 1,8 miliarde euro deţinute de subsidiara italiană a băncii japoneze Nomura, în cadrul investigaţiei de fraudă privind activităţile Banca Monte dei Paschi di Siena, cea mai veche bancă din lume. Sechestrul a fost instituit ca urmare a unor suspiciuni de fraudă şi camătă, potrivit unui comunicat al procuraturii din Siena, citat de Bloomberg. Autorităţile au sechestrat totodată active de 14,4 milioane euro deţinute de trei foşti manageri ai Monte dei Paschi. Măsurile afectează active din mai multe jurisdicţii, respectiv Siena, Roma, Milano, Bologna şi Catanzaro. Monte dei Paschi susţine că Nomura a conspirat împreună cu foştii directori pentru a construi instrumente financiare derivate care au ajutat banca să ascundă pierderi estimate la 557 milioane euro. Nomura ar fi obţinut un caştig de cel puţin 88 milioane euro prin această operaţiune, potrivit Monte dei Paschi. Din proprietăţile puse sub sechestru la Banca Nomura, subsidiara italiană a grupului japonez, active în valoare de aproximativ 1,7 miliarde euro reprezintă colateralul angajat de Monte dei Paschi faţă de Nomura în cadrul finanţărilor intermediate de banca japoneză.









În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.