Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE; Un mare combinat e cu un pas în groapă

Ziarul de Vrancea
14 apr 2013 833 vizualizări
Mechel Câmpia Turzii, fostă companie din grupul rus Mechel, a solicitat intrarea în insolvenţă

Combinatul siderurgic Mechel Câmpia Turzii (INSI) a solicitat Tribunalului Cluj intrarea în insolvenţă, aceasta fiind a treia fostă companie a grupului Mechel care solicită o astfel de măsură. Cererea de intrare în insolvenţă a fost înaintată instanţei pe 22 martie, potrivit unui comunicat transmis de companie pieţei Rasdaq a Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Instanţa urmează să se pronunţe miercuri, 17 aprilie. Alte două companii care au fost deţinute de grupul rus Mechel în România, Mechel Târgovişte şi Laminorul Brăila, au intrat în insolvenţă în luna februarie şi, respectiv, în luna martie. Grupul rus Mechel a vândut, în februarie, pentru preţul simbolic de 230 de lei (52 euro) combinatele metalurgice pe care le deţinea în România, puternic îndatorate, către firma Invest Nikarom din Bucureşti, controlată de două persoane cu cetăţenie rusă. Tranzacţia a vizat compania Mechel East Europe Metallurgical Division SRL şi combinatele Ductil Steel Buzău, Ductil Steel Oţelu Roşu, Mechel Câmpia Turzii, Mechel Târgovişte şi Laminorul Brăila. Firma Invest Nikarom, înregistrată în România, are ca asociaţi în părţi egale pe Chumakov Victor (58 de ani) şi Chumakova Svetlana (55 de ani), ambii cu cetăţenie rusă.

Iată de ce vile se vor bucura guvernanţii

Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) va păstra în baza de reprezentare şi protocol 14 vile şi complexe rezidenţiale, dintre care în centrul Capitalei vor fi Palatul Primăverii şi doar vilele Lac 1, Lac 2 şi vila Dante, la care se adaugă bungalow-uri în satul Uzlina şi un elicopter. Lista completă a bunurilor care vor rămâne în baza materială destinată activităţii de reprezentare şi protocol, avizată de Guvern, include complexul Lotus din Neptun-Mangalia cu vilele Nufărul, Trandafirul, Ghiocelul, Lotus cu anexe formate din piscină, lac, debarcader, plajă, vila Panseluţa din Neptun-Mangalia, Palatul Olăneşti cu heliport, cabană şi parc, vilele Carpaţi, Postăvarul şi Izvorul din Predeal, vila Covasna, complexul Foişor din Sinaia, complexul Scroviştea cu bazin, popicărie, cramă, Palatul Snagov, Palatul Primăverii, vilele Lac 1, de pe bulevardul Mircea Eliade 11-13, şi Lac 2, de pe strada Turgheniev 22-24, vila Dante şi un ansamblu de construcţii din satul Uzlina (comuna Murighiol, judeţul Tulcea), format din sală de conferinţe, bazin copii şi adulţi, patru bungalow-uri a câte 99 metri pătraţi fiecare, două cabane de 357 metri pătraţi, respectiv 90 metri pătraţi, pavilion de expunere păsări, precum şi un umbrar barbeque. La acestea se adaugă un elicopter şi un simulator de zbor, replică a aparatului Eurocopter, trecute din domeniul privat al RA-APPS în domeniul public.

Scamatoriile RATB vor ajunge în atenţia procurorilor DNA

Guvernul va sesiza Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) asupra unor posibile fapte de natură penală identificate în activitatea Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB) în perioada 2010-2012, identificate de Corpul de Control în urma unor verificări efectuate la solicitarea primarului general. Solicitarea de efectuare a unui control a fost transmisă premierului Victor Ponta în luna noiembrie a anului trecut de către primarul general Sorin Oprescu. În nota de control, finalizată în această săptămână, se arată, printre altele, că reprezentanţii RATB din perioada cercetată au acoperit pierderi de 12,1 milioane lei din fondurile destinate servicului de transport public subvenţionat, prin schimbarea destinaţiei banilor, şi au comis nereguli în atribuirea unor contracte de achiziţii, ceea ce poate întruni elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice. RATB, care în 2010 şi 2011 a raportat un profit contabil zero, a efectuat cheltuieli de protocol de 450.967 lei, din care 299.119 lei pentru produse de la cantină, de patiserie, băuturi şi cafea penru conducerea regiei, iar alte 10.530 lei au fost cheltuite pentru 6 stilouri cu peniţe de aur şi platină tip Mont Blanc, la un preţ de circa 1.700-1.300 lei/bucata, pentru membrii Consiliului de Administraţie al RATB. Din subvenţiile locale ca tarif social, motivat de contractele colective de muncă, RATB a efectuat cheltuieli în beneficiul angajaţilor, membrilor de familie ale acestora şi pensionarilor, deşi subvenţia nu era destinată acestora. Directorul RATB a înfiinţat funcţia de preşedinte al Asociaţiei sportive, care a fost ocupată de preşedintele Sindicatului Transporturilor Bucureşti, fără să se ţină cont de avizul negativ de legalitate emis de serviciul juridic, iar acest preşedinte a participat la negocierile colective în care au fost stabilite şi cheltuielile pentru activităţi cultral-sportive, inclusiv salariul său. În aceeaşi perioadă, regia a înregistrat pierderi totale de 4,7 milioane lei din activităţi secundare desfăşurate de cantina şi bufetul din incintă, casa de oaspeţi Predeal şi asociaţia sportivă, iar profitul a fost diminuat şi prin provizioanele de peste 56 milioane lei constituite pentru compensarea creanţelor faţă de municipiu, înregistrate ca urmare a neachitării în totalitate a subvenţiilor pentru tariful de protecţie socială. Prin constituirea provizioanelor a fost diminuat profitul şi implicit cuantumul sumelor care trebuiau achitate la bugetul local, paguba fiind calculată la 30,7 milioane lei.

Angajaţii Oltchim abia au primit lichidarea pe decembrie 2012

Angajaţii de la Oltchim Râmnicu Vâlcea au primit vineri banii reprezentând lichidarea pe luna decembrie 2012 şi întreg salariul pe luna martie 2013, suma de 10,9 milioane de lei fiind alocată de AJOFM Vâlcea din Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale. otrivit liderului Sindicatului Liber Oltchim Râmnicu Vâlcea, inginerul Mihai Diculoiu, acordarea unei părţi din restanţele salariale nu i-a liniştit pe oameni, care spun că "problemele Oltchim rămân în continuare grave şi trebuie rezolvate urgent". "Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Vâlcea a încheiat acţiunea de punere în plată a salariaţilor de la combinatul Oltchim, iar aceştia îşi pot scoate banii de pe carduri. S-au dat banii pentru lichidarea lunii decembrie şi toţi banii pe toată luna martie, în total o sumă de 10,9 milioane de lei, acordaţi de AJOFM Vâlcea, în baza Legii nr. 200 din 22 mai 2006, actualizată privind constituirea şi utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale. Prin acest Fond se asigură plata creanţelor salariale ce rezultă din contractele individuale de muncă şi din contractele colective de muncă încheiate de salariaţi cu angajatorii împotriva cărora au fost pronunţate hotărâri judecătoreşti definitive de deschidere a procedurii insolvenţei şi faţă de care a fost dispusă măsura ridicării totale sau parţiale a dreptului de administrare", a declarat preşedintele Sindicatului Liber Oltchim Râmnicu Vâlcea, Mihai Diculoiu. Potrivit sursei citate, din acelaşi fond se vor acorda şi salariile pe luna aprilie, în jurul datei de 12 mai, dar rămân restante avansul pe luna ianuarie 2013, 55 la sută din lichidarea pe februarie, câte 50 de lei pentru fiecare salariată pentru ziua de 8 Martie, sumă stipulată conform Contractului Colectiv de Muncă, dar şi tichetele de masă aferente lunilor ianuarie, februarie şi martie, conform aceluiaşi CCM. "Să nu creadă însă nimeni faptul că acum salariaţii sunt mulţumiţi şi că s-a aşternut liniştea socială şi totul este perfect. Iar oamenii mi-au transmis astăzi că acordarea unei părţi din restanţele salariale nu i-a liniştit şi spun că problemele Oltchim rămân în continuare grave şi trebuie rezolvate urgent", a mai declarat Mihai Diculoiu.

Cat vă costă o vacanţă la ţară

Cea de a XXI-a ediţie a Programului 'Vacanţe la ţară', iniţiat şi organizat de Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural - ANTREC România, va debuta duminică şi se va derula până pe 15 iunie 2013. Destinatarii programului sunt toate categoriile de turişti. Aceştia vor avea oportunitatea de a descoperi viaţa satului, tradiţiile locurilor respective, ospitalitatea specifică acestui tip de turism şi, nu în ultimul rând, pot servi o masă tradiţională cu bucate specifice fiecărei zone pentru care vor opta. În premieră, acest program începe mai devreme cu două săptămâni, înainte de Sărbătorile de Paşte.  Preţurile pentru pachetele de cazare aferente Programului special "Vacanţe la ţară", sejururi de cinci nopţi/şase zile, încep de la 150 lei/persoană la pensiunile de 2 margarete, până la 195 lei/persoană la pensiunile de 3 şi 4 margarete. În acest tarif sunt incluse cinci nopţi de cazare în cameră dublă, prima noapte de cazare fiind aferentă zilei de duminică. Sejurul se va încheia în ziua de vineri. Fiecare pensiune participantă în acest program va oferi din partea casei micul dejun. În programul special nu este inclusă perioada aferenta Sfintelor Sărbători Pascale - 29 aprilie - 7 mai.

Cine este în spatele mutării Romgaz şi Transgaz în capitală

Romgaz şi Transgaz vor avea la Bucureşti sedii comerciale, unde urmează să funcţioneze doar partea de conducere corporativă a celor două companii, legată de activităţile de strategie, marketing, relaţii internaţionale şi relaţii instituţionale, inclusiv cu autorităţile de reglementare în domeniu, a anunţat şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), Gabriel Dumitraşcu. "Înfiinţarea unor sedii secundare ale societăţilor în Bucureşti reprezintă o etapă firească în contextul strategiei de dezvoltare şi internaţionalizare a activităţilor celor două companii", arată, în documentul datat vineri, 13 aprilie, şeful OPSPI. Potrivit acestuia, la sediile de la Bucureşti ale celor două companii, urmează "să funcţioneze o parte din conducerea corporativă Romgaz şi Transgaz."  "Activitatea operaţională a celor două companii se va desfăşura în continuare la Mediaş, cu menţinerea sucursalelor şi a tuturor punctelor de lucru existente, fără a exista un impact asupra bugetului local, autorităţile locale beneficiind, în continuare, de aceste fonduri, la Bucureşti urmând să funcţioneze doar partea de conducere corporativă a celor două companii, legată de activităţile de strategie, marketing, relaţii internaţionale şi relaţii instituţionale, inclusiv cu autorităţile de reglementare in domeniu", explică Gabriel Dumitraşcu. Inclusiv preşedintele României, Traian Băsescu s-a pronunţat pe acest subiect, afirmând joi, că, "mutarea Romgaz la Bucureşti, ar fi o prostie".

Economia Rusiei riscă recesiunea la toamnă

Economia Rusiei riscă să intre în recesiune la toamnă, dacă nu sunt luate urgent măsuri de stimulare, a avertizat vineri ministrul Economiei, Andrei Belousov. "Vom propune măsuri de stimulare", a spus Belousov, adăugând că în caz contrar economia va ajunge până în toamnă la creştere zero transmite RIA Novosti. El a arătat că aceste măsuri sunt necesare pentru ca economia să iasă din situaţia actuală şi să nu intre în recesiune, iar o întâlnire pe această temă cu preşedintele Vladimir Putin va avea loc în curând. Ministerul Economiei a redus estimarea referitoare la creşterea economiei ruse în acest an de la 3,6% la 2,4%, din cauza stagnării exporturilor şi a investiţiilor, a anunţat joi secretarul de stat Andrei Klepac. Instituţia anticipează totodată că ieşirile de capital din 2013 vor ajunge la 30-35 miliarde de dolari, cu mult peste estimările anterioare, de până la 10 miliarde de dolari. PIB-ul Rusiei a crescut anul trecut cu 3,4%, cel mai lent ritm după recesiunea din 2009, din cauza cererii scăzute petnru exporturile ruseşti în Europa.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.