Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Guvernul adoptă metodele lui Udrea: PNDL copy paste după PNDI

Ziarul de Vrancea
10 apr 2013 1124 vizualizări
Primăriile vor primi bani de la buget printr-un nou program coordonat doar de Ministerul Dezvoltării u asta după ce USL a criticat programul similar iniţiat de Elena Udrea şi a oprit finanţările cand a ajuns la putere

Autorităţile locale vor primi bani de la Guvern prin intermediul unui nou program, denumit Programul naţional de dezvoltare locală (PNDL), care va fi coordonat doar de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, conform unei ordonanţe de urgenţă aflată pe agenda şedinţei de guvern. Un program similar a fost derulat de către Elena Udrea, fostul ministrul al Dezvoltării. Cand s-au aflat în opoziţia PSD şi PNL au criticat dur programul, iar cand au ajuns la putere au oprit finanţările, lăsand lucrările neterminate la multe obiective. Programul lui Udrea se numea Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI). Documentul, lansat în dezbatere publică şi de către minister, stabileşte că fondurile vor fi alocate pe baza unor criterii care vor avea în vedere cel puţin ponderea obiectivelor de investiţii aflate în derulare pe fiecare judeţ, date demografice si administrativ-teritoriale, capacitatea financiară a beneficiarilor. Finanţarea va fi acordată atat pentru obiective de investiţii noi, pentru care nu au fost încheiate contracte şi nici nu au fost preluate pană în prezent în vreun program de finanţare, cat şi pentru obiective de investiţii aflate în derulare. Ministerul Dezvoltării va fi cel care analizează propunerile transmise de către consiliile judeţene şi întocmeşte lista finala a obiectivelor de investiţii şi sumele alocate acestora în anul în curs, listă care va fi aprobată prin ordin al ministrului. Noul program va prelua toate celelalte proiecte finanţate pană în prezent prin Programul privind reabilitarea unor obiective locale, Programul de dezvoltare a infrastructurii şi a unor baze sportive din spaţiul rural, programe multianuale prioritare de mediu si gospodărire a apelor. "În prezent, prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi alte autorităţi publice centrale se derulează mai multe programe de investiţii în infrastructura locală cu caracteristici diferite privind eligibilitatea, finanţarea, decontarea şi monitorizarea acestora. În cadrul acestor programe de investiţii sunt în diferite stadii de execuţie obiective pentru care nu s-au asigurat în anii anteriori sursele de finanţare pentru finalizarea acestora, fapt ce nu a contribuit la dezvoltarea echilibrată a infrastructurii locale, împiedicand atingerea standardelor de calitate a vieţii pentru comunităţile locale. De aceea, pentru revitalizarea comunelor si a satelor componente ale municipiilor şi oraşelor este esenţial să fie soluţionată problema dezvoltării infrastructurii locale.

Statistica vede preţuri în scădere în Romania

Rata inflaţiei s-a plasat în luna martie la 0,04% faţă de februarie, după o creştere a tarifelor serviciilor şi o uşoară scădere a preţurilor produselor alimentare şi nealimentare, rata anuală ajungand la 5,25%, potrivit datelor anunţate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Astfel, în martie preţurile mărfurilor alimentare şi nealimentare au scăzut faţă de luna anterioară cu 0,1%, iar tarifele serviciilor au urcat cu 0,5%. Dintre alimente, cel mai mult s-au ieftinit ouăle, cu aproape 10%, iar în ceea ce priveşte serviciile evoluţia tarifelor a fost influenţată de o scădere de 4% înregistrată la transportul feroviar. "Creşterea medie a preţurilor pe total, în ultimele 12 luni (aprilie 2012 - martie 2013) faţă de precedentele 12 luni (aprilie 2011 - martie 2012), determinată pe baza IPC este 4,1%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 3,9%", arată INS, într-un comunicat. În februarie preţurile de consum îşi temperaseră ritmul de creştere la 0,34%, faţă de un avans de 1,34% în primă lună a anului. Rata anuală coborase atunci de la 5,97%, maximul ultimului an şi jumătate, la 5,65%. Proiecţia Băncii Naţionale a Romaniei (BNR) privind rata inflaţiei în acest an este de 3,5%, cu o ţintă de 2,5%, plus/minus un punct procentual. Banca centrală estimează că rata inflaţiei va fi de 5-6% în prima jumătate a anului şi va scădea ulterior, însă nivelul acesteia va depinde foarte mult de evoluţia preţurilor volatile, precum cele din agricultură.

Vosganian: Mari companii au exprimat interesul pentru Oltchim

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a anunţat, ieri, că a primit oferte scrise din partea unor "mari companii din domeniu" care s-au arătat intersate de privatizarea Oltchim (OLT) şi va începe discuţii cu acestea, fiind avertizat de premierul Ponta să fie atent la "escrocii cu bani în pungă" "Vă informez, în premieră absolută, că există un număr important de oferte serioase din partea unor mari companii din domeniul industriei chimice şi care şi-au manifestat în scris intenţia de a participa la privatizarea Oltchim", a spus ministrul Vosganian, la începtul şedinţei de Guvern. El a precizat că, de săptămana viitoare va începe dialogul cu potenţialii investitori, dialog care nu va fi public, iar ofertele vor fi prezentate "la timpul potrivit", într-un proces deschis de privatizare. "Noi dorim să schimbăm filosofia de privatizare, în sensul că ne interesează aceia care doresc să investească şi ne interesează mai mult nivelul investiţiilor ulterioare decat al preţului de vanzare", a declarat Vosganian. Ministrul a arătat că, săptămana viitoare, va avea loc întalnirea cu creditorii societăţii şi va începe programul redresare, ce va avea ca finalitate privatizarea, fiind în prezent în căutarea unei finanţări de 15 milioane euro, prin scoaterea de sub ipotcă a unor active ale Oltchim. Premierul Ponta a spus, la randul său, că Guvernul este interesat şi de locurile de muncă ce pot fi păstrate şi vrea să se protejeze de manipulări şi dezinformări, cerandu-i ministrului să fie atent la escroci. "Orice fel de mare investitor serios, puteţi discuta cu el şi eu îl voi primi. Atenţie la escroci! Au mai fost nişte escroci care reprezentau pe nu ştiu cine şi aveau banii pe nu ştiu unde şi aţi văzut ce s-a întamplat anul trecut", a afirmat Ponta. Premierul s-a arătat dispus să discute şi el cu orice investitor serios, dar nu din cei "cu bani în pungă". Combinatul Oltchim Ramnicu Valcea a intrat în insolvenţă, cererea de declanşare a acestei proceduri fiind aprobată în 30 ianuarie de Tribunalul Valcea.

Coca-Cola va muta în Bulgaria un centru financiar

Grupul Coca-Cola va muta în Bulgaria activităţile de back office pentru Europa, a declarat ieri la Nova TV ministrul interimar al economiei şi energiei, Asen Vasilev, potrivit Novinite.com. "Este vorba de toţi contabilii lor, avocaţii, majoritatea personalului administrativ. Nu este vorba de Balcani sau de regiune, ci de Europa", a afirmat oficialul, potirvit Novinite. Potrivit lui Vasilev, decizia a fost facilitată de accesul la personal specializat şi de "una dintre cele mai bune politici fiscale din Europa". Coca-Cola Hellenic, cel mai mare îmbuteliator Coca-Cola din Europa, s-a încorporat anul trecut în Elveţia, renunţand la Grecia ca centru de operaţiuni pe fondul crizei economice şi financiare din ţară. Potrivit informaţiilor apărute anul trecut în presa din Bulgaria, Coca-Cola Enterprises urma să mute în vara acestui an în Bulgaria un centru de servicii financiare din Belgia care deserveşte operaţiunile companiei din Europa de Vest. Coca-Cola Enterprises este îmbuteliatorul companiei americane pentru Europa de Vest, operand în Marea Britanie, Belgia, Luxemburg, Norvegia, Franţa, Olanda şi Suedia. Noul departament din Bulgaria ar urma să aibă aproximativ 150 de angajaţi, iar decizia a fost motivată de dorinţa de a reduce costurile cu forţa de muncă, potrivit informaţiilor apărute în presă în toamna anului trecut.

Microsoft Romania are un nou director

Microsoft Romania va fi condusă de Kostas Loukas, fost responsabil al grupului american de software pentru Cipru şi Malta, acesta înlocuindu-l pe Sorin Eftene, directorul general interimar, după ce Ronald Binkofski a preluat şefia subsidiarei Microsoft din Polonia. Loukas şi-a inceput cariera la Microsoft Grecia în funcţia de controlor financiar, în 2005, după care timp de trei ani a ocupat poziţia de director financiar şi administrativ. În 2009 el a fost director general interimar al Microsoft Grecia, pentru un an, iar în 2010 a fost numit director de marketing şi operaţiuni în cadrul aceleiaşi companii. Din ianuarie 2012 Kostas Louka conduce afacerile Microsoft pentru Cipru şi Malta. "Pentru a identifica cea mai potrivită persoană pentru acest rol, am efectuat o căutare extinsă, în randul unor candidaţi foarte bine pregătiţi, atat din Romania cat şi din afara ţării, din Microsoft şi din afara companiei", a declarat într-un comunicat preşedintele Microsoft Central & Eastern Europe, Don Grantham. Ronald Binkofski a condus Microsoft Romania în perioada septembrie 2010 - ianuarie 2013.

Insula magnatului Onassis ajunge la ruşi

Athina Onassis, moştenitoarea magnatului Aristotel Onassis, s-a înţeles cu un miliardar rus pentru vanzarea insulei greceşti Skorpios, evaluată la peste 200 de milioane de dolari şi pe care sunt înmormantaţi bunicul Aristotel, precum şi mama şi unchiul Athinei, potrivit presei elene. Potrivit unor informaţii din presa din Grecia, contractele pentru insula cumpărată de Aristotel în urmă cu peste 50 de ani se află în lucru la două firme de avocatură din Elveţia şi Atena, iar părţile sunt pregătite să semneze, scrie portalul Greek Reporter. Skorpios este cunoscută ca insula privată a miliardarului Aristotel Onassis, decedat în 1975. Onassis a cumpărat Skorpios în 1962 pentru 3 milioane de drahme greceşti. Insula a intrat în atenţia internaţională după ce a găzduit nunta acestuia cu fosta Primă Doamnă a SUA Jacqueline Kennedy în octombrie 1968. În urma atenţiei mediatice intense, deţinerea unei insule private a devenit rapid unul dintre cele mai semnificative simboluri ale bogăţiei şi statutului social. La moartea lui Aristotel, insula a trecut în moştenirea fiicei acestuia, Christina, iar ulterior către fiica acesteia, Athina Roussel - Onassis. Aristotel, fiul acestuia Alexander şi fiica Christina sunt înmormantaţi pe insulă.

Percheziţii la birourile Samsung

Poliţia din Coreea de Sud a percheziţionat birourile diviziei de producţie de ecrane a Samsung Electronics, parte a unei investigaţii privind un presupus furt de tehnologie, potrivit Bloomberg. Samsung Display a anunţat că poliţia din Seul a căutat documente legate de tehnologia OLED. Poliţia cercetează dacă parteneri sau rivali ai LG Display au divulgat secrete tehnologice şi dacă Samsung Display a fost implicată, a declarat un reprezentant al Samsung. Cele două companii sunt implicate într-o investigaţie privind furt de tehnologie încă de anul trecut. În iulie, şase angajaţi ai LG Display au fost acuzaţi de furt de tehnologie OLED de la Samsung. "Nu avem niciun motiv să furăm tehnologia altor companii, întrucat avem cea mai bună tehnologie OLED din lume", a afirmat un reprezentant al Samsung. LG Display nu a transmis poliţiei o sesizare în legătură cu actuala investigaţie, a declarat un purtător de cuvant al companiei. LG a afirmat, în iulie, că informaţiile pe care angajaţii săi au fost acuzaţi că le-au furat erau cunoscute la scară largă în industria de profil şi nu puteau fi considerate secrete comerciale.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.