Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Febra telefonului mobil

Ziarul de Vrancea
8 apr 2013 1269 vizualizări
Romanii îşi doresc mai mult decat alţi europeni să poată utiliza mobilul în timpul zborului

Romanii îşi doresc mai mult decat alţi europeni să poată folosi mobilul în timpul zborului, să citească reviste electronice şi să existe zone dedicate copiilor sau bonelor, principala dorinţă fiind însă, ca şi în cazul turiştilor străini, accesul la Internet, potrivit unui studiu British Airways. Avand ca obiectiv identificarea preferinţele pasagerilor în ceea ce priveşte zborurile pe distanţe scurte, studiul comandat de compania aeriană a fost realizat pe un eşantion de 2.000 de persoane din Romania, Franţa, Germania, Italia, Spania, Elveţia, Belgia, Olanda şi Polonia care călătoresc cu avionul de cel puţin două ori pe an. Utilizarea telefoanelor mobile în timpul zborului este preferată de 37% dintre respondenţii romani şi de doar 16% dintre francezi şi belgieni. Revistele în format electronic sunt dorite de 29% dintre romani, iar zona pentru copii sau bone de 15% dintre aceştia. Comparativ, la polul opus se situează olandezii, în ambele cazuri, cu 13%, respectiv 5%.  Navigarea online pe perioada zborului este preferată de 57% dintre belgieni, 58% dintre francezi şi de 63% dintre elveţieni şi romani, restul ţărilor figurand cu procente mai ridicate. Potrivit rezultatelor studiului, check-in-ul online a fost votat drept cea mai apreciată inovaţie tehnologică la bordul avioanelor de către 51% dintre romani, în timp ce 23% dintre aceştia consideră că biletul electronic este cea mai utilă inovaţie tehnologică. În topul preferinţelor se mai numără biletul de îmbarcare de pe telefonul mobil (8%) şi check-in-ul automat la chioşcurile special amenajate (5%). Printre facilităţile pe care romanii le apreciază cel mai mult atunci cand călătoresc cu avionul se numără serviciile la bordul aeronavei (41%), în timp ce pentru respondenţii din toate celelalte ţări scaunele confortabile contează cel mai mult. British Airways are o reţea de rute care acoperă peste 150 destinaţii din 75 ţări.

Porsche Leasing vrea să dea Poştei maşini de 8,2 milioane euro

Poşta Romană va achiziţiona în total un număr de 607 autovehicule

Porsche Leasing Romania a depus, la finele lunii martie, singura ofertă în cadrul licitaţiei pentru furnizarea în leasing către Poşta Romană a unui număr de 607 autovehicule, valoarea contractului fiind estimată la 8,23 milioane de euro (TVA inclusă) în următorii trei ani. Oferta Porsche Leasing Romania a fost depusă în asociere cu Porsche Romania, Porsche Broker de Asigurare şi MHS Truck&Bus, potrivit datelor operatorului poştal. Termenul de depunere a ofertelor a expirat la 28 martie. Conform datelor disponibile pe www.e-licitatie.ro, licitaţia a fost contestată de Auto Exact SRL, dar Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a respins cererea. Potrivit caietului de sarcini, flota de autovehicule Poştei Romane include autoutilitare tip furgon - 516, autoşasiu - 82 şi remorci - 9. "La finalul perioadei de leasing, achizitorul urmează să-şi exercite dreptul de opţiune în sensul de a dobandi proprietatea asupra obiectelor în leasing (...). Asigurarea CASCO pentru autovehicule, parte a contractului de leasing, va acorda despăgubiri pentru avarii în staţionare sau în mers, cu franşiză zero, confom conditiilor de asigurare, pe teritoriul Romaniei", se precizează în anunţul de participare publicat de Poşta Romană.  Contractul de leasing va finanţat din surse proprii ale CNPR. La finele anului 2008, Poşta Romană a atribuit Porsche Mobility, în urma unei licitaţii, un contract de finanţare în leasing a unui număr de 613 autoutilitare de tip furgon şi autoşasiu şi 114 autoturisme. Contractul a fost încheiat pentru suma de 78,02 milioane de lei, fără TVA, pentru o perioadă de patru ani, potrivit datelor www.e-licitatie.ro. Poşta Romană este cel mai mare operator de profil şi dispune de o reţea teritorială de aproximativ 7.100 de oficii poştale. Acţionarii operatorului sunt Ministerul Comunicaţiilor, cu o participaţie de 75%, şi Fondul Proprietatea, care deţine 25% din capital. În 2011, cifra de afaceri a CNPR a scăzut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, în timp ce pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei, conform datelor Ministerului Finanţelor Publice. Operatorul naţional poştal va fi privatizat în acest an, ofertele urmand să fie deschise la finele lunii mai.

Preţurile locuinţelor este în uşoară creştere în marile oraşe

Bucureştiul este singurul dintre cele mai importante şase oraşe din Romania unde preţurile locuinţelor vechi au scăzut în primele trei luni faţă de sfarşitul anului trecut, în condiţiile în care în Constanţa, Iaşi, Braşov, Cluj şi Timişoara proprietarii au urcat preţurile şi cu 4,1%. Astfel, scăderile de preţ din Bucureşti au fost de 2,4% pentru garsoniere, de 1,1% pentru apartamentele cu două camere şi de 1,6% la patru camere, potrivit datelor furnizate de către portalul imobiliare.ro. În urma modificărilor de preţ din ultimele trei luni, preţurile din Bucureşti se situează între 998 euro/mp şi 1.076 euro/mp. Şi la locuinţele noi în primul trimestru a fost consemnată o scădere a preţurilor, de 4,5% la garsoniere şi de 0,7%, respectiv 0,8% la apartamentele cu două şi trei camere. Pe piaţa nouă apartamentele din Bucureşti au preţuri de 1.145 euro/mp pentru o cameră, 1.226 euro/mp pentru două camere şi 1.309 euro/mp la trei camere. Datele imobiliare.ro arată că doar proprietarii din Bucureşti au redus preţurile la toate categoriile de locuinţe, în timp ce în Timişoara şi Cluj preţurile au crescut şi la garsoniere şi la apartamentele cu două şi trei camere. Garsonierele din Timişoara s-au scumpit cu 3,6%, la 871 euro/mp, apartamentele cu două camere cu 2,3%, la 798 euro/mp, iar la trei camere cu 2,7%, la 767 euro/mp. Cu toate acestea, în Timişoara se înregistrează cele mai reduse preţuri din cele şase oraşe analizate. În Cluj, oraşul care se menţine cel mai apropiat de Bucureşti ca preţuri la locuinţe, creşterile au fost mai mici decat în Timişoara, respectiv de 0,6% la garsoniere (1.005 euro/mp), de 2,4% la două camere (999 euro/mp) şi de 0,5% la trei camere (961 euro/mp). La Iaşi, Constanţa şi Braşov, piaţa rezidenţială a evoluat diferit, în funcţie de numărul camerelor. Locuinţele cu trei camere din Braşov, cele cu una şi două camere din Constanţa şi cele cu una şi trei camere din Iaşi au suferit uşoare creşteri, de la 1,7% la 4,1%. În aceste condiţii, preţurile din Iaşi variază de la 784 euro/mp la garsoniere, la 763 euro/mp la unităţile cu două camere şi la 778 euro/mp la trei camere şi în Constanţa de la 854 euro/mp (trei camere), la 860 euro/mp (două camere) şi la 866 euro/mp (trei camere). În Braşov, garsonierele se vand în medie cu 883 euro/mp, iar preţurile la două camere coboară la 854 euro/mp, iar la trei camere la 833 euro/mp.

Cătălin Botezatu va îmbrăca piloţii de la Tarom

Compania aeriană de stat Tarom l-a ales pe Cătălin Botezatu ca designer al noilor uniforme pentru piloţii şi însoţitorii de bord, în urma unui concurs de design lansat în luna martie. La concurs s-au înscris 31 de designeri, toţi romani, care au prezentat propuneri de modele de uniforme de iarnă şi vară, pentru diferite piese din componenţa uniformelor atat pentru piloţi, cat şi pentru însoţitorii de bord, se arată într-un comunicat al companiei. "Am ales modelele lui Cătălin Botezatu pentru că aduc uniformelor un plus de prospeţime, de eleganţă şi de optimism şi pentru că întrunesc cel mai bine toate elementele de identitate ale companiei Tarom. Suntem foarte bucuroşi să colaborăm cu un nume atat de cunoscut în mediul de design romanesc şi internaţional, şi le mulţumim tuturor participanţilor pentru interes şi pentru implicare", a declarat, în comunicat, Christian Heinzmann, directorul general al companiei. La randul său, creatorul de modă Cătălin Botezatu a afirmat că este o onoare să fie designerul uniformelor purtate de personalul Tarom. "A fost o surpriză pentru mine să aflu că modelele de uniforme propuse de mine vor ajunge să zboare deasupra a trei continente, în mai mult de 40 de destinaţii. În 2011 am lansat colecţia Aviator, au trecut doi ani de atunci, iar eu am rămas la fel de ataşat de latura aeronautică. Mă bucur că am fost desemnat caştigătorul concursului şi mă bucur că numele Cătălin Botezatu va ajunge printre nori", a spus el. Compania Naţională de Transporturi Aeriene Romane Tarom a fost înfiinţată în 1954 şi îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea Ministerului Transporturilor.

Dacia respinge cererile sindicaliştilor

Solicitarea sindicatului Dacia echivalează cu o majorare a veniturilor de circa 40% şi este "complet nerealistă", punand în pericol competitivitatea companiei şi locurile de muncă, afirmă reprezentanţii constructorului auto. Conducerea Dacia a propus, luni, Sindicatului Autoturisme Dacia ca noul Contract Colectiv de Muncă pentru acest an să prevadă creşteri generale de 90 lei pentru operatori şi personalul tehnic, economic, ştiinţific şi administrativ (TESA) nivelurile 5-7, din ianuarie 2013, urmand ca din luna mai să existe o majore de 85 lei pentru operatori, o creştere individuală de 4% pentru TESA nivelurile 5-7 şi de 6% pentru TESA nivelurile 8-10. Totodată, managementul a propus o primă de rezultat de 900 lei pentru anul trecut, potrivit unui comunicat transmis de companie. "Pentru un operator cu un salariu de 2.000 de lei, această ofertă reprezintă o creştere de circa 9%, mult peste media creşterilor din piaţă în 2013, care se situează de regulă între 0 şi 5%. În schimb, sindicatul a ales să îşi mențină solicitarea de creştere salarială de 480 de lei, primă de rezultat de 1.600 de lei, la care se adaugă diferite sporuri şi concedii suplimentare. Această cerere se traduce printr-o creştere a veniturilor de aproximativ 40%, pentru o companie unde venitul mediu lunar este peste 3.500 de lei, cu mult peste salariul mediu la nivel naţional", a declarat, în comunicat, Radu Mavrodin, director resurse umane Renault Romania şi regiunea Euromed-Africa. El a adăugat că solicitarea este "complet nerealistă" şi pune în pericol competitivitatea Dacia în raport cu alte uzine din grup şi locurile de muncă atat de pe platforma de la Mioveni, cat şi din industria auto romanească. "Dincolo de această poziţie a sindicatului, mizăm pe responsabilitatea salariaţilor noştri pentru a construi împreună un viitor sigur şi stabil pentru compania noastră", a adăugat el. Negocierile au început în data de 20 februarie şi pană în prezent s-au desfăşurat 14 şedinţe, se spune în comunicat.

Fuziunea NBG cu EFG Eurobank a căzut

Fuziunea National Bank of Greece (NBG) cu EFG Eurobank a fost suspendată, ca urmare hotărarii băncii centrale a Greciei ca cele două instituţii de credit să-şi deruleze separat procesele de recapitalizare, Fondul Elen pentru Stabilitate Financiară urmand să decidă dacă tranzacţia va mai avea loc. Procedurile şi termenele pentru recapitalizrea NBG şi EFG Eurobank, precum şi a Alpha Bank şi Piraeus Bank, vor decurge conform planurilor. Toate cele patru bănci de importanţă sistemică trebuie să fie recapitalizate pană la sfarşituil lunii aprilie, potrivit Băncii Greciei, citate de Kathimerini. EFG Eurobank controlează în Romania Bancpost, iar NBG deţine Banca Romanească. Fondul Elen pentru Stabilitate Financiară, instituţie responsabilă de recapitalizarea sectorului bancar, va decide dacă NBG şi Eurobank vor mai fuziona. "Decizia finală asupra fuziunii va fi luată de Fondul Elen pentru Stabilitate Financiară", a declarat un oficial din Ministeruil de Finanţe, citat de Reuters.

Europenii saltă cererea de bancnote de 100 de dolari

Cererea pentru bancnotele de 100 de dolari a crescut în ultimii ani la nivel global, din cauza europenilor care pun bani la saltea, iar evoluţia confirmă statutul monedei americane la nivel global, potrivit cotidianului Financial Times. Suma totală de dolari în circulaţie la nivel global a urcat cu 42% în ultimii cinci ani, la 1.175 miliarde de dolari, unul dintre principalele motive fiind cererea din Europa, a afirmat preşedintele Rezervei Federale (Fed) din San Francisco, John Williams. "Odată cu înrăutăţirea crizei în primăvara anului 2010, sumele păstrate în monedă americană au crescut puternic, deoarece tulburările politice şi incertitudinile legate de viitor i-au determinat pe mulţi europeni să-şi schimbe o parte din euro în dolari", a declarat John Williams, preşedinte al Fed san Francisco, în raportul anual al instituţiei. Cererea puternică pentru moneda SUA sugerează că lumea este îngrijorată de stabilitatea băncilor şi viitorul euro, şi nu de inflaţie sau intrarea SUA în incapacitate de plată. Cea mai puternică cerere pentru dolari vine din Argentina şi fostele state sovietice, notează Financial Times. Recentul acord de ajutor financiar pentru Cipru, prin care statele zonei euro şi FMI au impus în schimbul împrumuturilor externe pierderi deponenţilor cu peste 100.000 de euro în cont, ar putea spori interesul pentru dolari.

Băncile nu mai vor bani de la BNR

Banca Naţională a Romaniei (BNR) a împrumutat luni două bănci cu suma de 178,4 milioane lei, aceasta fiind cea mai mică sumă acordată de banca centrală prin operaţiuni repo începand cu iunie 2011. Prin licitaţiile repo BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobanda de politică monetară, de 5,25% pe an. Banii sunt împrumutaţi pentru o săptămană. Pe piaţa monetară, dobanzile pentru plasamentele cu scadenţa la o săptămană sunt de 2,09 - 2,59% pe an. "Un necesar redus de lichiditate la costul de 5,25% al operaţiunii repo, în condiţiile unor rate ON scăzute, reflectă persistenţa anumitor îngrijorări legate de riscul de credit, care pot împiedica circulaţia liberă a lichidităţii în sistem. Cu datele pentru luna martie la dispoziţie, condiţiile de lichiditate din sistem par a se fi îmbuntăţit substanţial în luna precedentă, media necesarului zilnic de finanţare ajungînd la 3,6 miliarde lei de la 9,6 miliarde lei în februarie", arată un raport ING Bank transmis luni. Lunea trecută, banca centrală a împrumutat şapte bănci cu 2,19 miliarde lei, prin operaţiunea repo. Suma injectată în această săptămană este cea mai redusă începand cu 28 iunie 2011, cand instituţiile de credit au atras 9,9 milioane lei, pentru două zile.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.