Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE! Romania poate exporta gaze în UE

Ziarul de Vrancea
31 mar 2013 970 vizualizări
Ce implicaţii are faptul că pot fi exportate gaze citiţi în randurile care urmează

Exportul de gaze naturale din Romania către statele UE este permis, fiind condiţionat de existenţa unor puncte de interconectare fizice între sistemele de transport ale ţărilor, se arată într-un comunicat de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Instituţia a emis un Ordin pentru a da posibilitatea exporturilor, avand în vedere declanşarea de către Comisia Europeană în noiembrie 2012 a procedurii de infringement împotriva Romaniei pentru neîndeplinirea obligaţiilor care îi revin privind normele comune pentru piaţa internă în sectorul gazelor naturale. Prin această reglementare s-a introdus posibilitatea exportului (fizic sau comercial) de gaze naturale din Romania către alte ţări UE, posibilitate condiţionată de necesitatea existenţei unor puncte de interconectare fizice între sistemele naţionale de transport ale acestor ţări. Ordinul ANRE nu exclude si nu interzice schimburile cantitative de gaze naturale (comerciale sau fizice) cu alte ţări din afara spaţiului comunitar, inclusiv cu Republica Moldova, aceste schimburi putand fi realizate numai în situaţia existenţei interconectărilor fizice între sistemele de transport. Romania are o singură conexiune pentru transportul gazelor cu ţări din Uniunea Europeană, cu Ungaria, pe ruta Arad-Szeged, însă aceasta permite deocamdată doar importul de gaze. Începerea exporturilor de gaze în 2013 este una dintre obligaţiile asumate de Romania faţă de FMI şi Comisia Europeană (CE). CE a declanşat în luna octombrie procedura de infringement în cazul Romaniei, pentru că nu asigură exportul de gaze. Principalii producători de gaze din Romania sunt compania de stat Romgaz Mediaş şi OMV Petrom (SNP), din grupul austriac OMV. Cele două companii asigură aproximativ două treimi din necesarul de gaze, iar diferenţa este importată în principal din Federaţia Rusă.

Vreţi un post de director? Încercaţi la CFR SA!

Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA începe în luna aprilie procedura de recrutare a mai mulţi manageri, urmand să angajeze şapte directori şi cinci directori generali adjuncţi, a anunţat societatea feroviară."Continuand implementarea angajamentelor asumate faţă de instituţiile financiare internaţionale, una dintre cele mai mari companii din Romania, CFR SA, va derula această procedură în colaborare cu cel puţin trei firme independente, specializate în recrutarea resurselor umane, pentru selectarea personalului pentru cele cinci posturi de Chief Officer (n.r. - director general adjunct). în paralel se va desfăşura şi procedura de selecţie a candidaţilor pentru ocuparea celor şapte posturi vacante de director, procedură care va fi efectuată de o comisie internă a companiei", se arată într-un comunicat al companiei transmis presei. Procedurile de selecţie sunt deschise inclusiv pentru persoanele care ocupă în prezent posturile. Selecţia se va încheia în cel mult 45 de zile. "Această campanie de recrutare se adresează profesioniştilor din sistemul feroviar şi din afara lui, fiind parte integrantă din planul de management pe care l-am prezentat board-ului administrativ. Avem nevoie de o echipă de top management care să îşi asume responsabilitatea unor măsuri fără de care situaţia dificilă a companiei nu se poate redresa. în aceste prime două luni am reuşit deja implementarea unor decizii care au contribuit la reducerea costurilor şi la creşterea sumelor care vor fi încasate de companie. Consumul de combustibil este în scădere cu 15%, precum şi costurile serviciilor din filiale. Vom avea încasări mai mari şi din creşterea chiriilor pentru terenuri şi spaţiile comerciale din gări", a declarat Dimitrios Sophocleous, director general al CFR SA. Între timp, compania a început discuţiile cu furnizorii pentru a obţine scăderea preţului de achiziţionare a energiei electrice."Am creat împreună cu Jandarmeria Romană un plan de protecţie care să descurajeze furturile de componente. Doar anul trecut valoarea pierderilor, provocate de reţelele de hoţi, depăşea suma de zece milioane de euro. La această problemă de siguranţă se adaugă şi nivelul extrem de scăzut al investiţiilor de la buget în ultimi zece ani. Anul trecut, din cei 5.000 de kilometri de cale ferată care aveau nevoie de reparatii capitale, au fost executate lucrări doar pe 12,8 km. Din raţiuni de securitate, dar şi comerciale, statul trebuie să investească în acest domeniu critic", a mai spus directorul companiei. Sophocleous, fost manager la companii precum Romtelecom sau AD Pharma şi preşedintele Consiliului de Administraţie al dezvoltatorului imobiliar Impact, a preluat în ianuarie funcţia de director general al companiei CFR SA, în urma unui proces de recrutare de manageri profesionişti.

Facebook lansează o versiune specială pentru Android

Facebook va lansa săptămana viitoare o versiune specială a sistemului Android al Google, modificată astfel încat reţeaua de socializare să apară pe pagina principală şi care va debuta pe un telefon fabricat de HTC, potrivit unor persoane apropiate situaţiei. Compania a trimis invitaţii presei la un eveniment care va avea loc pe 4 aprilie la sediul Facebook din Menlo Park, California, scrie New York Times. Un angajat al Facebook a spus că va fi introdusă o versiune a Android care pune Facebook în centrul atenţiei. De exemplu, la deschiderea telefonului va fi afişată imediat pagina de pe Facebook a utilizatorului, a spus una dintre surse. Un purtător de cuvant al Facebook a refuzat să comenteze informaţia, dar a precizat că va fi un anunţ important legat de serviciile mobile. Segmentul serviciilor mobile reprezintă un element major al viitorului Facebook, în condiţiile în care utilizatorii petrec mai mult timp pe Facebook prin aplicaţiile mobile decat prin intermediul computerelor. Strategia de afaceri a Facebook este de a atrage oamenii să folosească cat mai mult reţeaua de socializare, astfel încat să vadă mai multe reclame. Un telefon cu un sistem de operare concentrat pe Facebook va determina utilizatorii să folosească reţeaua de socializare mai mult decat alte aplicaţii şi servicii concurente. Compania Amazon a modificat la randul ei sistemul de operare Android, pentru tabletele Kindle Fire.

Lovitură de proporţii la Regia de Activităţi Nucleare

Directorul general al Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) din Drobeta Turnu Severin, Gheorghe Dulcea, a fost schimbat din funcţie, în locul său fiind numit Marius Preda, fostul director al platformei Romag Prod din cadrul RAAN. Potrivit prim-vicepreşedintelui Blocului Naţional Sindical, Ion Pisc Scrădean, conducerea RAAN a fost schimbată în cadrul şedinţei Consiliului de Administraţie de vineri, prin ordinul ministrului Energiei, Constantin Niţă, fostul director al Romag Prod Marius Preda fiind numit director general al Regiei în locul lui Gheorghe Dulcea. El a revenit în funcţia de director economic, funcţie pe care a deţinut-o pană în anul 2011. Marius Preda lucrează în cadrul RAAN din anul 1983, iar din anul 2001 a fost director al Combinatului de Apă Grea, Romag Prog. Pisc a mai spus că, totodată, a fost schimbată conducerea platformei Romag Termo, director fiind numit Octavian Graure, fost director al Complexului Energetic Turceni, acesta avand misiunea de a transfera în plată Termocentrala către Complexul Energetic Oltenia (CEO), în următoarele trei luni, în contul datoriei de peste 110 milioane de lei pe care o are RAAN către CEO, pentru cărbunele care a fost livrat şi neplătit. Potrivit sindicatelor, la Guvern se află un proiect de hotărare de Ordonanţă de Urgenţă care prevede reorganizarea Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare şi care va fi dezbătut luni în comisia de dialog social. Proiectul prevede ca, în prima etapă, cele două institute ale RAAN: Sucursala Cercetări Nucleare (SCN) Piteşti şi Sucursala de Inginerie Tehnologică pentru Obiective Nucleare (SITON) Bucureşti se vor comasa într-o regie separată de cercetare şi proiectare. În a doua etapă, în următoarele trei luni, sucursala Romag Termo ar urma să treacă în plată către Complexul Energetic Oltenia, iar în cea de-a treia etapă Romag Prod ar urma să îşi restrangă activitatea. Astfel, din cele două linii tehnologice care produc apă grea, una ar urma să producă în continuare apă grea, în timp ce a doua linie ar urma să intre în conservare, fapt ce ar duce la disponibilizarea unui număr de angajaţi de la Romag Prod, care ar putea fi stabilit ulterior. Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a declarat, recent, că, după ce a analizat situaţia, şi-a dat seama că la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare s-a făcut "un jaf de proporţii", acuzand conducerea regiei de "lipsă totală de management". "Un jaf de proporţii cum nu mi-am putut imagina. O lipsă totală de management, un management mediocru, un management care nu a dorit să pună această companie pe criterii de eficienţă", afirma Constantin Niţă.

Deponenţii din Cipru pierd pană la 60%

Marii deponenţi la principala bancă din Cipru ar putea fi obligaţi să accepte pierderi de pană la 60%, mult mai mult decat s-a estimat iniţial în cadrul pachetului de salvare european pentru a salva ţara de la faliment, au declarat sambătă oficiali, citaţi de Associated Press şi agenţia CNA. Depozitele de peste 100.000 de euro /128.000 dolari/ la Bank of Cyprus /Trapeza Kyprou/ vor pierde 37,5% în bani ce vor fi convertiţi în acţiuni bancare, potrivit unui comunicat al băncii centrale. într-un al doilea raid asupra acestor conturi, deponenţii ar putea pierde de asemenea încă pană la 22,5%, în funcţie de ceea ce experţii determină că este necesar pentru a sprijini rezervele băncii. Experţii vor avea la dispoziţie în acest sens 90 de zile. Restul de 40% din depozitele mari la Bank of Cyprus vor fi "îngheţate temporar din motive de lichidităţi", dar continuand să acumuleze nivelurile existente de interes, plus alte 10%, a mai declarat banca centrală. Economiile convertite în acţiuni bancare ar permite, teoretic, deponenţilor să-şi recupereze în cele din urmă pierderile. Dar acţiunile deţin în prezent o valoare mică şi este incert cand anume acţiunile vor recaştiga o valoare egală cu pierderile deponenţilor, notează AP. Legile de urgenţă adoptate săptămana trecută permit autorităţilor cipriote să ia aceste măsuri.
       
Reguli noi la Bursă

Consiliul Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a modificat Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a BVB, care va intra în vigoare, alături de noua organigramă, ulterior aprobării de către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, au anunţat reprezentanţii BVB, în urma unei şedinţe care a avut loc la sfarşitul săptămanii trecute. Măsurile aprobate intervin după ce, pe 28 martie, Consiliul a decis revocarea din funcţie a directorului general al BVB Victor Cionga şi încetarea contractului de mandat încheiat cu acesta. În perioada de două luni pană la încetarea efectivă a mandatului, Victor Cionga va continua să îşi exercite responsabilităţile de director general al BVB, astfel încat să se asigure o tranziţie cat mai uşoară la preluarea atribuţiilor de către o altă persoană care va fi selectată de CA al BVB pentru poziţia de director general. Cionga a fost numit în funcţia de director general al BVB pe 18 iulie 2012, iar decizia de revocare din funcţie a intervenit, potrivit BVB, ca urmare a faptului că, raportat la aşteptările Consiliului de Administraţie, procesul de restructurare a Bursei de Valori Bucureşti nu a înregistrat un progres suficient de rapid. Consiliul a decis, de asemenea, retragerea calităţii de market-maker la piaţa derivatelor BVB a participantului la piaţă SSIF Tradeville SA.

Michelin nu dă Grecia pentru Romania

Compania Michelin, primul producător de anvelope din lume, contrazice oficial zvonurile recente potrivit cărora intenţionează să-şi închidă filiala din Grecia, potrivit unei informaţii publicate sambătă pe site-ul news.pathfinder.gr. "Michelin nu va închide filiala sa din Grecia. în schimb, Michelin intenţionează să îşi consolideze prezenţa pe termen lung pe pieţele ce au perspective de creştere, iar Grecia este una dintre ele", a declarat David Jean, directorul comercial Michelin Grecia. Michelin, explică David Jean, îşi propune să creeze o zonă comercială nouă. Această nouă zonă comercială este denumită "Europe Centrale Sud" şi include, împreună cu Grecia ce are o poziţie dominantă, Albania, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, FYROM /Macedonia n.r/, Croaţia, Cipru, Ungaria, Muntenegru, Romania, Serbia şi Slovenia. Administraţia centrală a zonei comerciale va avea sediul la Bucureşti. "Această nouă organizare nu va afecta activităţile comerciale zilnice din Grecia şi nimic nu se va schimba pentru consumatori şi clienţi. Echipele de vanzări Michelin din Grecia vor continua să-şi servească clienţii cu aceleaşi servicii de calitate şi produse", subliniază el.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.