Economic

Circ pe paine la Finanţe

Ziarul de Vrancea
31 mar 2013 849 vizualizări
Un document cu antetul ministerului susţine că măsura ar genera un impact bugetar negativ, mult peste estimările iniţiale n ministul Finanţelor spune că decizia politică a fost deja luată şi va fi pusă în vigoare din iulie 2013

Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a anunţat ieri că taxa pe valoarea adăugată va fi redusă la pâine începând cu luna iulie, conform proiectului politic anunţat anterior de Guvern. Precizarea sa a venit după ce un document al Ministerului Finanţelor, având sigla "Ministerul Finanţelor Publice-Cabinet Ministru", cu semnătură, ştampilă şi număr de înregistrare din săptămâna trecută, arată că reducerea TVA la pâine ar genera un impact bugetar negativ semnificativ. Documentul mai susţine că, deşi "cel puţin teoretic" reducerea TVA poate crea premise de diminuare a evaziunii în următorii ani, pe termen scurt trebuie găsite alte surse de venit care să compenseze pierderea imediată, surse care însă în prezent nu pot fi asigurate. "Acel document nu este oficial, este un document intern. Avem resurse pentru a acoperi reducerea TVA, am luat măsuri fiscale, iar acum urmează partea a doua pentru combaterea şi reducerea evaziunii fiscale. Sperăm ca dintr-o îmbunătăţire a colectării să putem să acoperim acel gol creat de reducerea TVA", a spus ieri Chiţoiu, potrivit RTV.

Efortul bugetar, aproape dublu faţă de estimările politice

În documentul Finanţelor, redactat la momentul la care proiectul de reducere a TVA la pâine pentru şase luni era anunţat de două luni, se arată că identificarea altor surse de venit care să compenseze sumele neîncasate ca urmare a reducerii TVA este necesară pentru a menţine echilibrul bugetar şi ţinta de deficit asumată cu instituţiile financiare internaţionale. Ministerul a analizat reducerea cotei de TVA la pâine - un angajament politic al Guvernului USL - de la 24% la 9%, şi impactul bugetar aferent, iar din analiză a rezultat că o astfel de măsură ar genera un impact bugetar negativ în trend ascendent, de 635 milioane lei (0,1% din PIB) în 2013, 671,7 milioane lei în 2014, 707 milioane lei în 2015 şi 742,1 milioane lei în 2016. Datele Finanţelor sunt mai mari decât cele prezentate începând cu acest an de premierul Victor Ponta şi de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, care susţineau că efortul bugetar pe şase luni din acest an se ridică la 200 milioane lei, respectiv la 100 milioane lei.
În scandalul de la Finanţe şi-a făcut ieri apariţia si ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, care a declarat că decizia de reducere a TVA la pâine va fi luată "cu voia sau nu" a unor funcţionari din Ministerul Finanţelor.
Ideea reducerii TVA pentru alimentele de bază este mai veche, susţinută şi de fostele guverne, dar nu a fost niciodată pusă în aplicare.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.