Economic

Romanii sparg depozitele de frica tensiunilor din Cipru

Ziarul de Vrancea
28 mar 2013 728 vizualizări
clienţii unor bănci mici din Romania au mutat economiile la instituţii financiare mai mari

Clienţii unor bănci mici din Romania, printre care bănci cipriote şi elene, au mutat depozitele la instituţii de credit mai mari în ultimele 10 zile, considerandu-le mai sigure, potrivit lui James Stewart, vicepreşedinte, cu atribuţii pe trezorerie şi pieţe de capital la Raiffeisen Bank. "În ultimele 10 zile am văzut, şi sunt sigur că şi alte bănci de aici, depozite venind de la alte bănci, fie că sunt bănci cipriote sau greceşti sau alte bănci. Mesajul pe care îl primim este că oamenii caută bănci sigure să îşi plaseze banii. Cred că numele jocului acum este «siguranţa banilor tăi». Vrei să dormi bine noaptea. Este o chestiune de încredere. Atunci cand vezi ce se întamplă într-o ţară precum Cipru, te gandeşti să îţi muţi banii unde ai o siguranţă", a declarat, ieri, Stewart, la un seminar. El a menţionat că se referă strict la situaţia de pe piaţa bancară din Romania. Declaraţia a fost făcută în contextul influenţei pe care o are asupra Romaniei situaţia din Cipru, unde s-a discutat în ultimele zile taxarea depozitelor din bănci, măsura făcand parte dintr-un acord de ajutor financiar din partea guvernelor din zona euro, FMI şi Banca Centrală Europeană. Stewart a menţionat că încrederea în sistemul bancar din Romania a crescut în ultimii 12 ani, de cand el se află în Romania, şi consideră că această evoluţie a fost determinată de politicile Băncii Naţionale a Romaniei. Pe aceeaşi temă, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, spune că ar fi penibil să dea sfaturi bogaţilor pentru că oamenii care au de plasat peste 100.000 de euro ştiu cum să-şi gestioneze lichidităţiile, fiind mult mai preocupaţi de protejarea averii şi mai avizaţi. "Noi nu avem grija marilor deţinători de fonduri lichide, sunt puţini şi vă asigur că au grijă de banii lor. Poate este vorba de vreo 11.000 de oameni. Dacă ai mai mult de 100.000 de euro ai o grijă, o bucurie dar şi o grijă, dacă îi mai ţii şi lichizi (...) Îndemn populaţia şi lumea să nu ne facem griji de banii lor, au ei grijă de banii lor, d-aia i-au şi acumulat (...) Pentru cei cu peste 100.000 de euro n-am sfaturi, pentru că nu vreau să mă pun în situaţia penibilă de a da sfaturi unui om bogat. Dacă a ştiut să facă aceşti bani, ştie şi să-i administreze", a spus Isărescu. Guvernatorul BNR a arătat că nu vede necesară o dezbatere publică prin care să fie date sfaturi romanilor care au bani. "Să ţii lichidităţi de peste 100.000 de euro nu-şi permit prea mulţi (...) Nu aici e grosul populaţiei, dacă sunt 11.0000 – 12.000 de oameni", a spus Isărescu.

Băncile cipriote se închid din nou

Băncile din Cipru, închise începand de pe 16 martie, au lucrat ieri, timp de şase ore, pentru prima dată în aproape două săptămani, după care vor opri din nou activitatea luni, 1 aprilie, de ziua naţională a ţării, în timp ce vineri activitatea sistemului va fi restricţionată din cauza pauzei bancare din SUA şi Europa, unde este sărbătoare. Bloomberg a informat anterior că instituţiile de credit cipriote vor fi închise vineri, întrucat în SUA şi majoritatea statelor din Europa se sărbătoreşte Vinerea Mare. De altfel, zilele de vineri şi de luni sunt declarată nebancare la nivelul zonei euro, întrucat sitemul Target2 de plăţi şi decontări va fi închis. "Nu există planuri de a închide băncile maine (vineri, n.r.)", a declarat George Georgiou, şeful departamentului de presă al băncii centrale a Ciprului. Luni se sărbătoreşte şi ziua naţională a Ciprului, care este liberă pentru sectorul bancar, potrivit unui plan pentru întreg anul, postat pe site-ul băncii centrale a ţării.

A fost retras un miliard de euro

Depozitele sectorului privat în băncile din Cipru au scăzut cu 2,2%, la 46,4 miliarde de euro, în februarie, înainte ca statul cipriot să anunţe un acord cu zona euro pentru un pachet de împrumuturi externe condiţionat de restructurarea dură a sistemului bancar. Declinul depozitelor, relevat ieri de date publicate de Banca Centrală Europeană, este similar evoluţiei înregistrate în ianuarie şi vine în contextul unui avans de 2,2% al depozitelor din Grecia, la 171 miliarde de euro, scrie cotidianul britanic The Guardian. Astfel de cifre sunt volatile, dar sugerează că unii deponenţi au fost precauţi şi au transferat banii în străinătate înainte să fie convenit acordul, la 16 martie, notează publicaţia. "Un nou declin al depozitelor din băncile cipriote pare mai mult decat garantat pentru martie. şi mai important, datele care vor fi publicate luna următoare vor clarifica în ce măsură au reacţionat deponenţii din alte ţări de la periferia zonei euro la anunţul acordului zonei euro", a afirmat Martin van Vliet, economist la ING.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.